Suomen suurin matkablogiyhteisö

Prahan linna

sunnuntai, lokakuu 23, 2016

Kun nään linnan pihalla kiemurtelevan ihmismadon, tai tässä tapauksessa anacondan, tekee mieli jättää koko linna pois Prahan ohjelmastamme.

On sunnuntaiaamupäivä, ja olemme juuri kävelleet aivan lähellä sijaitsevalta hotelliltamme linnalle. Bussi toisensa jälkeen parkkeeraa lähistölle ja aasialaisten ja eurooppalaisten turistien armeijat alkavat valmistella hyökkäystään kohti Prahan linnaa selfiekepit aseinaan.

Hetken pohdimme, pitäisikö tulla vasta huomenna takaisin. Linna aukeaa jo kuudelta aamulla, jolloin tunnelma olisi varmasti taianomainen. Mutta hitot taianomaisuudesta, nyt jäädään jonottamaan, kun on tänne kerran tultu.

Jono liikkuu onneksi yllättävän nopeasti, turvatarkastus se siellä vain on pullonkaulaa aiheuttamassa.

P9250499 P9250612

Prahan linnan alue on iso. Koko kompleksi on saanut alkunsa jo 800-luvun lopussa, ja siellä sijaitsee tänäkin päivänä Tsekin presidentinlinna. Yllä olevan kuvan jonotuksen suoritettuaan pääsee kävelemään linnan alueella. Ja mikä parasta, ihan ilmaiseksi!

Vain tietyt osat Prahan linnan alueella ovat maksullisia, mutta sniiduilija tai yleinen haahuilija saavat varmasti paljon irti ilman mitään pääsylippujakin.

Jotkut jäävät ensitöikseen katsomaan vahdinvaihtoa, mutta itse en ole kyllä niiden päälle ikinä ymmärtänyt. Yhtä tylsiä seremonioita joka paikassa.

Heti linnan muurien sisälle päästyämme näämme kuuluisan Pyhän Vituksen katedraalin, joka on tietenkin vaikuttava ilmestys.

P9250512

Siellä sitä voi sitten tanssahdella pitkin ikivanhoja mukulakiviä ihan linnanneitona, vaalea letti hulmuten, heilutella vähän kuvitteellista laahustaan ja vilkutella vienosti alamaisilleen. Keitä nuo rahvaat ovat, phyh, pois se minusta!

P9250515

Kun nyt täällä kerran olemme, ostamme pääsyliput Vituksen kappeliin ja Kultaiselle kujalle. Opiskelijalippu maksaa 125 korunaa eli noin 4,5 euroa ja normaalihintainen puolet enemmän.

Kultainen kuja (Zlatá uličkaon lyhyt ja tylsähkö kujanpätkä, joka on kuuluisa Frans Kafkan vietettyä siellä aikaa kirjoitustyönsä parissa vuonna 1916. Aikoinaan kuja oli myös työpajojen valtaama, ja edelleen siellä on kauppiaita myymässä koruja ja muita esineitä (made in China?).  Muutama putiikki on entisöity vastaamaan menneitä vuosia.

P9250516

Minusta Prahan linnan parasta antia olivat puutarhat: rento ja viehättävä Royal Garden ja kauniit näköalat tarjoava South Garden.

Tässä ensin muutama kuva Royald Gardenista.

P9250566 P9250572P9250578 P9250579 P9250583 P9250555

Ja tässä South Gardenin näkymät.

P9250587 P9250590P9250602 P9250604

Jos nyt jotain tekisin toisin, niin varmaan ajoittaisin vierailuni Prahan linnaan aamun ensimmäisille tunneille, kun linnan aukioloajat sen kerta mahdollistavat. Vaeltelisin usvan ja ensimmäisten auringonsäteiden keskellä ilman muita ihmisiä, ja leikkisin sitä oman elämäni linnanneitoa.

Prahan linnan viralliset sivut virallisine aukioloaikoineen ja muine infoineen täällä.

Instagram: @adventureswithmeri

Facebook: Syö Matkusta Rakasta

 

You Might Also Like

30 Comments

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa sunnuntai, lokakuu 23, 2016 at 17:21

  Tuo paikka oli kyllä upea tällaiselle linnafanille! Tosin vielä enemmän Prahassa tykkäsin Vysehdradin linnoituksesta siellä toisella puolella jokea. Siellä on myös katerdaali, huikea hautausmaa ja täydelliset jokivarsinäkymät. Ja miljoona kertaa vähemmän turisteja :) (Tai ainakin silloin 5 vuotta sitten oli…)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, lokakuu 23, 2016 at 18:56

   Jos vielä muutenkin fanittaa linnoja, niin uskon, että tän kanssa ei meinaa pysyä housuissaan. Vysehdrad on mennyt aivan kokonaan multa ohi, olisko siitä pitänyt tietää? No onhapan nyt ensi kerrallekin sitten uutta nähtävää, jos sellainen joskus tulee.

 • Reply Anna | Tämä matka -blogi sunnuntai, lokakuu 23, 2016 at 18:12

  Menisin tuonne heti aamusta. En leikkiäkseni sitä linnan noita-akkaa, vaan saadakseni kuvata rauhassa ; – )

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, lokakuu 23, 2016 at 18:55

   Oot asian ytimessä! Nimittäin mäkään en sieltä linnan muurien sisältä saanut juuri lainkaan kuvia rakennuksista jne, koska kuvaaminen oli yksinkertaisesti mahdotonta ihmismäärän takia.

 • Reply Katja sunnuntai, lokakuu 23, 2016 at 20:10

  Ohhoh ompas siellä ollut ihmisiä! Kyllä on ihan eri nätti tunnelma kuvissa kun on hyvä sää. Toisaalta syksyisessä tihkusateessa ei ollut minkäänlaisia jonoja ja ihmisiä noin muutenkin melko vähän. :D Mutta on ihmisiä ja sää millanen tahansa niin onhan tuo kyllä niin älyttömän kaunis paikka!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, lokakuu 24, 2016 at 12:33

   On se! Siis oikein harmittavan vähän sain kuvia linnan sisäpihoista yms, tai edes Kultaisesta kujasta, kun ihmisiä oli niin paljon. Tai siis ihan rauhassa siellä pystyi kävelemään ja tutkailemaan, mutta kamera ei tykännyt ihmismassoista. :D On täällä tihkusateessakin varmaan oma tunnelmansa ollut. ;)

 • Reply Jenni / Unelmatrippi sunnuntai, lokakuu 23, 2016 at 20:51

  Jestas mikä jono. :O Olen käynyt tuolla, mutta kun se oli vuonna 2008 niin muistikuvat eivät ole enää ihan piiruntarkkoja jonojen suhteen – mielestäni mitään jonotusta ei kuitenkaan silloin ollut. Pitäisi varmaan kaivaa vanhat matkapäiväkirjat esiin, sieltähän se totuus paljastuisi. :D Näissä turistipaikoissa kannattaa kyllä tosiaan miettiä vierailun ajankohtaa. Itse olen esim. päässyt Louvreen jonottamatta hetkeäkään; googlaamalla saatujen vinkkien perusteella onnistui valita ajankohta ja sisäänkäynti fiksusti. Eiväthän mitkään vinkit tietty aukottomia ole, mutta kuitenkin.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, lokakuu 24, 2016 at 12:34

   Kyllä, ehdottomasti ne ovat aina harkitsemisen arvoisia muutoksia matkasuunnitelmiin. Aina muutoksiin ei kuitenkaan aikataulu veny, ja tällä kertaa onneksi jono tosiaan eteni hyvinkin rivakasti, kun sen jatkoksi vaan kerran liittyi. :) Iltapäivällähän se vähintään tuplasi pituutensa, vaikka se ei nytkään näy kuvassa kunnolla.

 • Reply Sara|Sara's Fab Life maanantai, lokakuu 24, 2016 at 06:25

  Ilmeisesti (ainakin näin tuttava piirissä) en ole ainoa joka luki eka että ”pyhän vitutuksen katedraali”. Vähänkö olin innoissani nimestä xD Voi olla että kaverini haluaa nukkua aamut (ja minä syödä aamupalan rauhassa) että mihin aikaan päivästä linnalle mennään :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, lokakuu 24, 2016 at 12:38

   Haha, et varmasti oo ainoa… Hiukan hämmentävä nimi suomalaiseen suuhun, kyllä. :D Itse rakennukset, mm. Vi(tu)tuksen katedraalihan aukeavat myöhemmin, muistaakseni arkisin klo 09 ja sunnuntaisin klo 12 (tämä kannattaa tarkistaa), joten jos niitä haluaa nähdä, niin myöhäisempi ajankohta on parempi. Siinäkin tapauksessa mieluummin aamu- kuin iltapäivä.

 • Reply Riikka maanantai, lokakuu 24, 2016 at 13:52

  Hassua, meille ei ollut minkäänlaista turvatarkastusta heinäkuussa, ihan vapaasti sai kävellä suoraan linnan alueelle. Ja kiva kuulla että tuo kultainen kuja oli mielestäsi tylsä, mua kun jäi vähän harmittamaan ettei ostettu lippuja sinne :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, lokakuu 24, 2016 at 22:25

   No ei tarvii missään nimessä liikaa harmitella! Ihan jees se oli, mutta ei nyt mikään niin ihmeellinen linnan kokonaisuuteen peilaten. :)

 • Reply salaine tiistai, lokakuu 25, 2016 at 15:32

  Aika mielenkiintoista. Me kun olimme vuonna 2009 siellä ei tarvinnut jonottaa sen kun astui sisään….kaunis alue.

 • Reply Anne | Metallia Matkassa keskiviikko, lokakuu 26, 2016 at 07:57

  Me käytiin Prahassa ollessamme kääntymässä tuossa linnalla.. enimmäkseen ihmeteltiin tuota Vituksen katedraalia. Olimme liikenteessä elokuussa, eli turreja riitti silloinkin. On jotekin ihan hullua, miten nämä Euroopan suositut kohteet ruuhkautuu niin pahasti kesäaikaan.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, lokakuu 26, 2016 at 15:50

   Oho, elokuu on kyllä varmasti paha. Ja jep, ei kaupunkia, joka ei väenpaljoudesta täyttyisi. Paitsi Helsinki. ;)

 • Reply Kohteena maailma / Rami keskiviikko, lokakuu 26, 2016 at 22:48

  Itse en ole käynyt vielä Prhassa, vaikka sinne olen ollut jo useasti menossa. No toivottavasti jossakin vaiheessa matka sinne ja tänne linnaan käy – upean näköinen paikka kaiken kaikkiaan!

 • Reply Pirkko / Meriharakka torstai, lokakuu 27, 2016 at 17:55

  Kävimme joitakin vuosia helmikuussa Prahassa ja vaikkakin varjopuolena on tarve talvivaatteille, niin hyvänä puolena tuohon nähden näyttää kyllä olleen, että jonoja ei käytännössä ollut :-)
  Tuolloin ajankohta määräytyi mukana olleen siskontyttären hiihtoloman mukaan – muuten mekin kyllä usein vierastamme Eurooppaa joulu-helmikuussa: säät ovat liian arvaamattomia Keski- ja Pohjois-Euroopassa ainakin.

 • Reply Stacy perjantai, lokakuu 28, 2016 at 11:53

  Jäätävä ihmisanakonda. Tuo saisi minut ainakin pysymään poissa, mikä on ikävää, sillä tuo on todella näyttävä kohde. Kafkaa tuli luettua aikana, jolloin en taatusti siitä mitään ymmärtänyt. Mun exäni teki Kafkaakin kafkemman runokokoelman ”Pohjoiset hiiliesiintymät”, minkä kuunneltuani en lainkaan ihmettele, että hän oli vakiovieras Lapinlahden mielisairaalassa.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, lokakuu 30, 2016 at 14:42

   Kuulostaa kafkamaiselta! Kyllähän väkijoukot aina syövät paikan kuin paikan tunnelmaa.

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää lauantai, lokakuu 29, 2016 at 04:09

  Upean näköinen paikka! En ole koskaan tiennyt tällaisesta linnasta joten hyvä tietopaketti. Täytyypä laittaa kirjanmerkki taas tällekin sivulle.

 • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, lokakuu 29, 2016 at 09:52

  Meiltä jäi Prahan linna näkemättä omalla reissulla muutama vuosi sitten. Jonottaminen on aina tylsää, mutta jos se menee sukkelasti, niin sitten sitä vielä sietää. Minä luin katedraalin nimen samoin kuin Sara ja piti oikein hieraista silmiä, että näinkö oikein :)

 • Reply Virpi/ Täynnä tie on tarinoita lauantai, lokakuu 29, 2016 at 13:56

  Upean näköinen linna ja puutarhat, mietin miltäköhän ne näyttäisivät talvella. Katselin nimittäin kuluneella viikolla suht halpoja lentoja Prahaan tammikuussa. :) Silloin varmaan ainakin pahin sesonki olisi laantunut ettei aivan kuudelta tarvitsisi tuonne kivuta.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, lokakuu 30, 2016 at 14:44

   Aivan varmasti olisi rauhallisempaa! Puutarhat eivät ehkä olisi kovin hyvässä kuosissa, tai mistäs minä tiedän, mitä siellä talvella on. Mutta eiköhän linnassa silti olisi tunnelmaa. :)

 • Reply Noora lauantai, lokakuu 29, 2016 at 14:44

  En oo linnafani tai kirkkofani yhtään, mutta onhan toi nyt kaunis!! Erittäinkin upean näköstä ja hintakaan ei oo juuri mitään;) ei siis ollenkaa hullumpi! Tiedä vaikka joskus tonne päätyisinkin!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, lokakuu 30, 2016 at 14:45

   Totta, ilmainen sisäänpääsy on kiva juttu, vaikka sitten joutuukin pientä hintaa pulittamaan halutessaan tietyistä osista. :)

  Leave a Reply