Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kapinaa kommunismin ikeessä: John Lennonin seinä Prahassa

torstai, lokakuu 13, 2016

On hiukan yllättävää, että Prahasta löytyy pienen piirin nähtävyys nimeltä John Lennon Wall.

Miksi John Lennon, brittiläinen muusikko, Beatlesin perustaja, on saanut seinän Prahaan ja minkälainen seinä se oikeastaan edes on?

John Lennon -seinä Prahassa

Lennon puhui rauhan ja rakkauden puolesta, ja hänen biisiensä avulla protestoitiin muun muassa Vietnamin sotaa vastaan. John Lennon -seinän syntyessä 1980-luvulla Prahan nuoriso eli kommunistisen puolueen tiukassa otteessa, ja tälle tietylle seinänpätkälle alettiin Lennonin murhan jälkeen maalata hänen inspiroimiaan kuvia ja lauseita. Kuuluisimpana niistä oli Give Peace a Chance hänen rauhansymboliksi nousseen soolojulkaisunsa mukaan. Tuota biisiähän ovat väkimassat ympäri maailmaa hippipäissään hoilanneet.

John Lennon Wall Prahassa

John Lennonin seinä oli siis poliittisen mielenilmaisun alusta. Länsimainen musiikki ja symbolit olivat tuon ajan Tsekkoslovakiassa kiellettyjä, joten viranomaiset taistelivat seinällä kapinoivaa nuorisoa vastaan yrittämällä pitää sen puhtaana poliittisista iskulauseista ja kuvista, mutta eihän siitä mitään tullut.

Tsekin siirryttyä demokratiaan vuoden 1989 jälkeen kommunismiangstille ei ollut enää tarvetta. Mutta koska world peace on vähän niin kuin ikuisuusaihe, alkoi seinä peittyä enemmän tai vähemmän Lennoniin ja maailmanrauhaan liittyvillä graffiteilla ja kuvilla. Seinää on maalattu ja graffitien teko yritetty pysäyttää useita kertoja. Hienolla menestyksellä, kuten näätte.

Yksi Prahaa kohahduttanut tapaus oli, kun vuonna 2014 taideopiskelijat maalasivat samettivallankumouksen 25-vuotispäivänä koko seinän valkoiseksi peittäen vuosien maalaukset valkoisen maalin alle, jättäen seinälle vain mustan tekstin WALL IS OVER. Kaupunkilaiset pitivät tätä vandalismina, taideopiskelijat uuden aikakauden alkuna seinälle – aivan kuten kommunismista eroon pääsy oli antanut uuden aikakauden alun Tsekille.

John Lennon -seinä Prahassa

Seinä oli yllättävän lyhyt ja täyteen maalattu. Vain muutamia kunnollisia iskulauseita erottui, ja niistäkin suuri osa oli sellaista Instagram caption -settiä että huoh.

Itseä nappasi ehkä eniten teksti ”Welcome to the illusion of freedom”.

John Lennon -seinä on Mala Stranan kaupunginosassa, piilossa mutta todella lähellä Kaarlensiltaa. Kannattaa ehdottomasti tsekata tämä vähän vähemmän tunnettu nähtävyys Prahassa, ja rohkeimmat käyvät yön pimeinä tunteina tuhertamassa omat sepustuksensa seinälle.

Mitä kirjoittaisit?

Facebook: Syö Matkusta Rakasta

Instagram: @adventureswithmeri

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa torstai, lokakuu 13, 2016 at 21:04

  Minusta tuo on hauska seinä, koska se elää ajan hengen mukaan. Ihan erilaiselta tuo nyt näyttää kun keväällä 2012 itse kävin sitä pällistelemässä. Tästä postauksestani löytyy kuva seinästä tai ainakin osasta seinää tuolloin .https://www.rantapallo.fi/sarsa/2016/01/30/olemisen-sietamaton-keveys-ja-prahan-kevat-2012-kaduilla/

  Mä kirjoittaisin varmaan ihan yksinkertaisesti Peace.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, lokakuu 13, 2016 at 22:06

   Se tekee seinästä kyllä mielenkiintoisen, ettei se pysy varmasti viikkoakaan samanlaisena. 2012 jälkeenhän se tosiaan ehdittiin jo valkoiseksi maalata, joten kaikki silloin ollut on peittynyt sinne alle… Menenpä heti kurkkaamaan sun postaukseen, miltä seinä on silloin näyttänyt. :)

 • Reply Mika / Lähtöportti torstai, lokakuu 13, 2016 at 22:34

  Kiitos vinkistä, tällainen historia ja katutaide kiinnostaa! Prahassa käyminen on pyörinyt suunnitelmissa, edellinen kerta kun oli lapsuuden reissu vuonna 1988. Länsimainen musiikki oli idässä todellakin kiellettyä siihen aikaan. Käytiin samalla reissulla myös Berliinissä, jossa sattui olemaan Michael Jacksonin konsertti. Jäi mieleen, miten isolla alueella Itä-Berliinissä oli ulkonaliikkumiskielto tai vastaava, ettei kukaan vaan päässyt kuulemaan mitä muurin toisella puolella soitettiin.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, lokakuu 13, 2016 at 22:38

   Kiitos Mika muiston jakamisesta! Tosi mielenkiintoista kuulla tollaisia omakohtaisia yksityiskohtia siltä ajalta.

 • Reply Jenna / With huge passion for life perjantai, lokakuu 14, 2016 at 09:04

  Tuo seinä on vaan niin siisti ja ihana väriläiskä! Läheinen John Lennon pub oli kans kiva ;)

 • Reply Unna Äkäslompolo perjantai, lokakuu 14, 2016 at 21:57

  Eikä, siis mitä ihmettä! Maalasivat valkoiseksi ja kaikki vuosien taide peittyi sinne alle?! Eli nykyiset maalaukset on vaan kaksi vuotta vanhoja.. Jotenkin masentavaa, että jotkut vaan päättää, että me nyt muutetaan tämä taideteos maalaamalla sen yli ja että kellään ei ole enää mahdollisuutta nähdä niitä teoksia.

  Tämä olisi kyllä hieno paikka nähdä, täytyy pistää muistiin seuraavaa Prahan reissua varten. Kiitos hyvästä reissuvinkistä!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, lokakuu 16, 2016 at 11:13

   Joo, nopeesti on seinä täyttynyt mutta vanhoja eivät maalaukset tosiaan ole. Aika radikaali veto toi valkoiseksi maalaaminen. :D Toisaalta, olis ne maalaukset muutenkin ajan kanssa peittyneet taas uusien maalauksien alle. Tää oli kiva paikka Prahassa. :)

  • Reply miraorvokki torstai, lokakuu 20, 2016 at 21:05

   Mä mietin aivan samaa kuin Unna! Voi murmurmur tätä taideopiskelijoiden juttua. Muistankin tästä lukeneeni jossain mutta oli aihe painunut unholaan. Tämän voisi kyllä käydä kurkkaamassa :) Kiva vinkki, Instagrammattava selkeesti ;D

 • Reply Vintagella tiistai, lokakuu 18, 2016 at 10:32

  Mielenkiintoinen pieni nähtävyys, mä olen missanut ton ihan täysin. Joihinkin paikkoihin, kuten tänne Hampuriin, graffitit sopii, mutta Prahasta ne ei ihan ensimmäisenä tule mieleen.

 • Reply Teppo/Tämä matka keskiviikko, lokakuu 19, 2016 at 18:24

  Onpa historiallinen katutaideseinä. Toivottavasti joku on tallentanut eri versiot ennen tuhoja! On niitä hienoja taideseiniä tuhottu meilläkin…

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, lokakuu 19, 2016 at 22:02

   Turisteilla varmasti on tallennettuna seinän kaikki eri vaiheet. Vaikea sanoa, onko jotain virallisia toimia tehty asialle… Kenties!

 • Reply Pirkko / Meriharakka torstai, lokakuu 20, 2016 at 10:34

  John Lennonin yhdistän maailmalla – tätä ennen! – vain Strawberry Fields -puistonkulmaan NYCissä.
  Kommunismiin taas päässen tutustumaan tulevana viikonloppuna Varsovassa, ainakin yksi tarjolla olevista sightseeing kierroksista tapahtuu ”with communist van” :-)

 • Reply Tiia/ReiseReise perjantai, lokakuu 21, 2016 at 14:54

  Ahaa, ei oo enää sitten mun teksti tallella, jos vuonna 2014 on kokonaan maalattu. :D No tuskin edes olisi löytynyt. En itse asiassa koskaan ottanut selvää miksi Prahassa on John Lennon seinä, joten oli kiva lukea historiasta. :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, lokakuu 22, 2016 at 00:19

   Joo, pienen seinän historia on yllättävän mielenkiintoinen. :) Sinne on sun tekstit peittyneet uusien kerroksien alle. :(

 • Reply salaine lauantai, lokakuu 22, 2016 at 20:17

  Itse ymmärsin, että itse Lennon on käynyt sinne tuhraamassa sen piece kuvan. Lähistöllä on siis Lennon pub. Harmi eipä ole tullut käytyä. Tuota seinää kyllä kävimme kuvaamassa.

 • Reply ZizkovPani torstai, marraskuu 3, 2016 at 11:02

  Sellainen huomautus, että kommunistisessa Tsekoslovakiassa länsimainen pop-musiikki ei ollut sinällään kiellettyä, mutta saatavuus oli (tarkoituksella) hyvin rajallista. 70- ja 80-luvuilla maassa tehtiin todella laadukasta progea ja jazz-rockia ihan omatoimisesti. Myös alternative/uusi aalto oli/on todella suosittua.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, marraskuu 3, 2016 at 13:44

   Kiitos huomautuksesta. :) Luin useampaa lähdettä, jossa sen sanottiin olleen nimenomaan kielletty. Ehkä kyse on vain vivahde-eroista, mutta hyvä, että olit tarkkana. Itselle on toi mainitsemasi musiikin kenttä aika tuntematon, joten oma tietämys sen historiasta on varsin kevyttä. Täytyisi tutkia asiaa lisää ja vähän sivistää itseään.

  Leave a Reply