Suomen suurin matkablogiyhteisö

Juokse tai jonota – Prahan vanhankaupungin parhaat näköalat

maanantai, lokakuu 3, 2016

Aivan Prahan vanhankaupungin ytimestä, astronomisen kellon yhteydestä, löytyy myös yksi Prahan hienoimpia maisemia tarjoavista näköalapaikoista: raatihuoneen torni.

Mä en edes tiennyt, että torniin pääsee kiipeämään. Hyvin olin taas perehtynyt. Sattumalta äiti näki, että siellä pyörii porukkaa, ja samalla huomasimme lipunmyyntikyltin kellon oikealla puolella.

Prahan vanha kaupunki: raatihuoneen torni

Aikuisten lippu maksoi vaatimattomat 4,80 euroa, ja minä lieroilin itselleni opiskelijakortittomanakin opiskelijalipun kolmella eurolla. Säästö se on pienikin säästö ja Prahassahan tuolla säästetyllä summalla saa jo lähes tuopillisen olutta!

Prahan vanha kaupunki: raatihuoneen torni

Sisäänkäynti torniin on kellon vasemmalla puolella, lipunmyynnistä erillään. Toisin kuin Olevisten kirkon tornissa tai Pariisin riemukaarella, täällä ei tarvitse tuskanhikinorojen muodostuessa huohotuttaa itseään klaustrofobiaa aiheuttavissa portaissa. Vaikka pakaralihasten treenaaminen olisi hyvää tehnytkin, otimme me patalaiskat kuitenkin hissin. 70-metriseen torniin voi myös kävellä avaraa kierrekäytävää pitkin.

Ihmettelimme jonojen puutetta. Miksei täällä ollut lähes ketään muita? Olinko löytänyt Prahan salaisen nähtävyyden? Minä, oman elämäni Indiana Jones?

Ylhäältä avautui kerrassaan kauniit näkymät yli Prahan vanhan kaupungin. Kovasti yritin siristellä silmiäni nähdekseni sosialismin rippeitä betonilähiöiden muodossa, mutta ei niitä täältä kunnolla näkynyt. Praha estää sinua näkemästä mitään rumaa.

Prahan vanha kaupunki: raatihuoneen torniPrahan vanha kaupunki: raatihuoneen torniPrahan vanha kaupunki: raatihuoneen torniPrahan vanha kaupunki: raatihuoneen torni

Vitsi mikä fiilis, ja olin onnellinen, että me tämä näköalatorni sattumalta löydettiin. (Kun tämä tosiaan on niin piilossa kaikelta – Prahan suosituimman nähtävyyden vieressä isojen opastekylttien kupeessa…)

Lähdettiin kiertämään tornia kapealla kaistaleella, jossa kaksi ihmistä mahtui juuri ja juuri ohittamaan toisensa. Tornistä näkee Prahan Linnan, Petrinin kukkulan, juutalaisen kaupunginosan, ja oikeastaan koko Prahan.

Alla olevassa kuvassa taivaanrannassa näkyvät kaksi valkovihreää kirkon tornia kuuluvat muuten Strahovin luostarille, jonka alueella meidän ihana hotellimme sijaitsi.

Prahan vanha kaupunki: raatihuoneen torni

Pian sitten paljastuinkin, että itsepetosta olivat Indiana Jones -kuvitelmani olleet. Ei, emme olleet löytäneet Prahan tarkoin varjeltua salaisuutta. Yhtäkkiä torni olikin nimittäin tupaten täynnä väkeä, ja aasialaiset vastanaineet ja mukana kulkevat valokuvaajat (ja näitä on Prahassa paljon!) tukkivat paikat ja levittelivät raajojaan ja kurkottelivat tornin kaiteiden yli parhaiden hääkuvien toivossa.

En… kes… tä.

Torni oli nopeasti kierretty ja lähdimme takaisin alas. Käytävät, joita pitkin olimme hiljaisuudessa kävelleet hissille, olivat nyt jonojen tukkimat. Hissille oli jono. Tornin ylätasanteella oli jono. Alatasanteella oli jono. Jonoja joka puolella. Saksalaisia ja kiinalaisia joka puolella.

Hokasin sitten syynkin tälle. Me olimme lähteneet tornia kohti astronomisen kellon tasatunnein tapahtuvan 12 apostolin vaelluksen ja minut hurmanneen luurangon kellonsoiton ollessa käynnissä muiden turistien jäädessä vielä pällistelemään. Ei jonon jonoa.

Mutta heti kun kellon show on loppunut, apostolit vetäytyneet piiloihinsa ja luuranko soittanut viimeiset sävelet kalmankellostaan, ovat kaikki muut Prahan turistit lähteneet vyörymään raatihuoneen tornia kohti.

Siinähän sitten jonottivat. Mutta jos sua kiinnostaa käydä tornissa, kannattaa se tehdä juuri ennen tasatuntia, mieluiten aamupäivällä. Kellon ihmettelemisen säästät sitten myöhemmälle.

Ja tornissa todella kannattaa piipahtaa – täältä näet yhden Prahan parhaista näköaloista ja kerrankin vanhastakaupungista linnalle päin. Toisesta suunnasta maisemia vanhallekaupungille päin kun pääsee ihailemaan ainakin Petrinin kukkulalta ja Prahan linnalta melkein kyllästymiseen asti.

Torni jäi mulle yksittäisenä parhaana juttuna mieleen Prahasta. Suositus.

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Teija / Lähdetään taas sunnuntai, lokakuu 9, 2016 at 14:36

  Täytyypä muistaa sitten, kun Praha on ajankohtainen. Torni vaikuttaa mielenkiintoiselta – mielettömät näkymät – ja tuo tungoksen välttäminen kuulostaa vielä paremmalta :D

 • Reply Venla / Breezes from my Atlas maanantai, lokakuu 10, 2016 at 08:36

  Oi, miten kauniin näköistä! Pitääpä muistaa, kun Prahaan tulee mentyä – toivottavasti jo vaikka ensi kesänä. Ihan järkyttävä ryysis kyllä tossa vikassa kuvassa, hyi ahdistus. :D

 • Reply Pirkko / Meriharakka tiistai, lokakuu 11, 2016 at 12:13

  Noinhan se on, joskus pienemmässä mittakaavassa, ihan minuuteissa laskien, joskus isommassa, eli valitse oikea kuukausi – tai jäät muiden jalkoihin tai jonoon :-)

 • Reply Tiia/ReiseReise tiistai, lokakuu 11, 2016 at 18:03

  En ookaan käynyt tuolla tornissa koskaan, olin liian nuuka silloin 10 vuotta (?) sitten. Hyvä vinkki milloin kannattaa tornissa käydä. Pitää varmaan käydä vielä, kun opiskelijakortti on voimassa. ;)

 • Reply Liza in London tiistai, lokakuu 11, 2016 at 19:31

  Hahah, betonilähiöt ovat tosiaan näistä kuvista kaukana :P Mä haluan aina mahdollisuuden tullen kiivetä torneihin ja muille näköalapaikoille, eli tää on varmasti ohjelmassa jos/kun joskus ehdin Prahaan asti – ja muistan olla paikalla juuri ennen tasatuntia! :)

 • Reply Martta / Martan Matkassa perjantai, lokakuu 14, 2016 at 12:13

  Upeat näkymät! Tykkään kanssa käydä noissa näköalatorneissa, niiden kautta hahmottaa kaupungin ja kartan ihantoisella tapaa. En muista vuodenaikaa milloin olin Prahassa vuosia sitten, mutta siinä kellon luona taitaa olla aina suuri joukko katsojia, joten hyvä vinkki todellakin ajoittaa tuo torniin meno ennen tasatuntia, siellä on varmaan rauhallista kun kello soi. ;)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, lokakuu 16, 2016 at 11:09

   Me mentiin torniin ennen kellon lyöntiä ihan vain sattumalta, mutta jälkikäteen tajusin, että siinä oli onni mukana. :)

 • Reply Virpi/ Täynnä tie on tarinoita perjantai, lokakuu 14, 2016 at 22:22

  Mahtavat on tosiaan näköalat, täytyypä laittaa vinkit korvan taakse! :)

 • Reply Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar sunnuntai, lokakuu 16, 2016 at 14:44

  Kauniit näkymät Prahan kattojen yli. Itse asiassa aika monessa paikassa kellotornit ja muut kirkkojen sun muiden tornit ovat auki yleisölle. Myös kaupungintalojen katoille pääsee tietyissä paikoissa. Praha taitaa tosiaan olla melko ylikansoitettu kaupunki tällä hetkellä kaikessa, joten tuo tasatunnin välttely tämän näköalapaikan suhteen menee kyllä oman korvan taakse. Tuohon ryysikseen en haluaisi :).

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, lokakuu 16, 2016 at 23:14

   Joo, ajoittain oli kyllä ylikansoittuneen kaupungin tuntua. Mutta tällaisilla pikku nikseillä välttää pahimmat. :)

  Leave a Reply