Suomen suurin matkablogiyhteisö

Prahan vanha kaupunki

sunnuntai, lokakuu 2, 2016

Ei puhettakaan Prahasta ilman puhetta vanhasta kaupungista. Praha on vanha kaupunki, ja sen vanha kaupunki sen vanhin osa. Kuvittele isompi ja hienompi Tallinnan vanha kaupunki, ja alat päästä oikeaan mielikuvaan.

Sisääntulo Mala Stranan kaupunginosasta eli joen toiselta puolelta saapuessa kannattaa tietenkin tehdä kuuluisaa Kaarlensiltaa pitkin. Vanhassa kaupungissa on laaja hotellitarjonta, mutta me tykättiin siitä, että hotelli oli pahimman ryysiksen ulkopuolelle Mala Stranassa (ja sielläkin kukkulan päällä muista eristyksissä).

Prahan vanha kaupunkiPrahan vanha kaupunki

Jos joskus tulevaisuudessa menen vielä Prahaan, haluan kokea vanhan kaupungin ja muutkin nähtävyydet kukonlaulun aikaan, kun muut turistit eivät ole vielä ehtineet paikalle. Nyt paikastaan mukulakivillä sai kilpailla muiden turistien kanssa, ja veikkaanpa, että heinä-elokuussa noilla kapeilla kujilla puhutaan jo henkiinjäämistaistelusta.

Meillä oli joku kivikautinen matka-opaskirja, jossa oli kävelykartta, jonka mukaan sitten löyhästi etenimme vanhassa kaupungissa. Ilmankin pärjää, sillä vaikka vanha kaupunginosa on iso, ei se nyt niin iso ole. Kannattaa poiketa suosituimmilta kaduilta vähän sivummallekin.

Vanha kaupunki on täynnä ravintoloita, mutta ihan jokaiseen niistä ei todellakaan kannata marssia sisään. Meillä tuli testattu  muutama hyvä ravintola vanhassa kaupungissa, vinkkaan niistä kuvien kanssa myöhemmin.

Prahan vanha kaupunkiPrahan vanha kaupunkiPrahan vanha kaupunki

Vanhan kaupungin keskusaukio ja astroniminen kello ovat tunnetuimmat nähtävyydet. Astronominen kello on historiallisen raatihuoneen seinässä, ja raatihuone sijaitsee tuon keskusaukion reunalla. Kello on kasattu vuonna 1410 ja on maailman kolmanneksi vanhin astronominen kello, ja vanhin toimiva sellainen.

Prahassa myydään oikein kunnon tiiliskiviopuksia monimutkaisen kellon sieluntoiminnan ymmärtämiseksi, mutta jos on laiska turisti (hep!) niin koita nyt ainakin muistaa, että ajan lisäksi se näyttää muun muassa kuun ja auringon sijainnin sekä kuukauden.

Jää ihmettelemään kelloa muiden kanssa ja koita olla hymyilemättä, kun se tasatunnein aloittaa oudon esityksensä naruista vetelevine luurankoineen ja muine kummallisuuksineen – viikatemies se siellä muistuttelee, että taas on kulunut yksi tunti elämästäsi. Menikö hukkaan?

Prahan vanha kaupunkiPrahan vanha kaupunkiPrahan vanha kaupunkiPrahan vanha kaupunkiP9250684

Vanha kaupunki on Prahan sydän ja ihmismassoistaan huolimatta vaikuttava paikka. Jotenkin oli vaikea kuvata niitä ihania katuja siellä väenpaljoudessa, joten tässä vain muutama palanen sieltä täältä ja sellaisilta rauhallisemmilta sivukujilta. Oikeasti paikka on aika paljon enemmänkin.

Laita blogi seurantaan somessa, niin saat tulevatkin Praha-vinkit ja -fiilistelyt tietoosi!

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply destinationloma sunnuntai, lokakuu 2, 2016 at 16:28

  Jään mielenkiinnolla odottamaan noita ravintolavinkkejä, sillä varasimme pari viikkoa sitten reissun Prahaan ensi kuuksi. Hotelli sijaitsee juurikin vanhassa kaupungissa, mutta hieman syrjemmällä sivukujalla.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, lokakuu 2, 2016 at 19:32

   Kivaa! :) Laitahan sitten ravintolavinkit ylös, jos joku paikka sattuisi vaikka olemaan lähettyvillä. :)

 • Reply Sunna sunnuntai, lokakuu 2, 2016 at 21:32

  Praha on niin nätti, vaikka kovin täynnä turistitovereita! Varsinkin iltavalaistuksessa vanhakaupunki sykähdytti. Jotenkin se synkkä ja eeppinen goottimeininki iski melankoliseen sieluparkaan. Minulla ei ole myöskään varmaan ollut niin uskomatonta iltaa kuin ”mennään vain syömään iltapalaa” -itsepetos Prahassa, niin siksikin muistelen kaupunkia lämmöllä :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, lokakuu 3, 2016 at 21:40

   Tollaiset illat on aina niitä parhaita… Voin vaan kuvitella, mitä kaikkea on sattunut. ;) Mieletön kaupunki, jos onnistuu näkemään kaiken sen turismin läpi.

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita tiistai, lokakuu 4, 2016 at 20:38

  Jopas on mielenkiintoinen kello kaupungissa! Praha on kyllä yksi niistä kohteista, jonne tulevaisuudessa täytyy matkustaa! Ja pystyn hyvin samaistumaan tuohon valokuvaamiseen väenpaljoudessa. Plaah kun rasittavaa yrittää etsiä sopivaa kulmaa ja jos jonkinlaisen löytää niin just h-hetkellä on varmana jonkun ohimo keskellä linssiä.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, lokakuu 5, 2016 at 15:22

   Se on 100% varma. :D Jäi Prahan vanhassakaupungissa kuvat aika vähälle loppujen lopuksi, juuri sen takia. :D

 • Reply Jenni / Unelmatrippi tiistai, lokakuu 4, 2016 at 20:58

  Kävin juuri kesällä toista kertaa Prahassa, tarkkaan sanottuna kesäkuussa, kuten edelliselläkin kerralla. Kyllähän sitä väkeä oli, mutta ei ryysis ihan sietämätön ollut eli pahempiakin turistirysiä löytyy. Kaarlensillan kupeessa oli ehkäpä eniten väkeä tälläkin kertaa, mikä ei varsinaisesti yllätä. Praha on sellainen paikka, että siellä on mukavaa ihan vain kierrellä ja nauttia tunnelmasta. Ainakin, jos ns. pakolliset nähtävyydet on jo tullut koluttua. Kauniita kulmia siellä täällä.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, lokakuu 5, 2016 at 15:24

   No onpa mukava kuulla, että ainakaan kesäkuussa ei ole niiiin paha. Toisaalta eteläeurooppalaisten lomathan alkavat vasta heinä-elokuussa, joten veikkaan, että ne ovatkin pahimmat. Mutta mistäs minä tiedän, taisi olla kesäkuuta se mun vuosien takainen matkakin, joten noilta kuukausilta ei ole omakohtaista kokemusta. :)

 • Reply Pirkko / Schildt keskiviikko, lokakuu 5, 2016 at 21:47

  Prahassa kävimme tuolloin varhaisteini-ikäisen kummityttömme kanssa ja yllättävää kyllä, Prahan vanha kaupunki kelpasi hyvin myös hänelle :-) Kävimme tuolla sellaisella opastetulla kävelykierroksella – toki kelloa tuijotimme ihan itseksemmekin. Kiva kaupunki, sopivasti nähtävää ja tehtävää – ja shoppailumahdollisuuksia teinille.

 • Reply Anna | Muuttolintu.com lauantai, lokakuu 8, 2016 at 00:48

  Hieno tuo kello! Täytyy pistää korvan taakse, että paikalle kannattaa iskeä jo aikaisin aamutuimaan. Siinä on vaan se, että harvemmin viikonloppulomalla tekee mieli nousta aikaisin, kun olisi kivempi ottaa vaan rennosti ja nukkua niin pitkään kun huvittaa. Suomesta tuonne kyllä tosiaan lentää halvalla ja nopeasti, täytyy joskus johonkin Suomen matkaan yhdistää.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, lokakuu 9, 2016 at 10:57

   Mä en oo yhtään aamuihminen, mutta pyrin lähtemään edes suht aikaisin aamulla liikkeelle varsinkin kaupunkilomilla massojen välttämiseksi.

 • Reply ZizkovPani tiistai, lokakuu 11, 2016 at 23:08

  Varokaa vain, ettei Praha (ja Tsekki yleensä) vie kokonaan teitä! Itse käynyt 26 kertaa, ja aina vaan tekee mieli uudestaan. Ehkäpä jonain päivänä olisi käytännöllisempää muuttaa sinne kokonaan… :)

  • Reply Natalie sunnuntai, lokakuu 23, 2016 at 12:23

   Itselleni Praha ei avautunut ekalla kerralla, näin vain turistien täyttämät nähtävyydet ja ylihintaiset turistiravintolat vikkonloppureissulla. Poikkesimme kuitenkin muutaman vuoden jälkeen kiertomatkan yhteydessä uudelleen, ja silmäni avautuivat täysin. Majoituksemme oli kyllä kantakaupungissa, mutta turistirysistä kaukana, ja ne halvat ruokailutkin löytyivät. Praha on tosiaan paljon muutakin, kuin muutama ruuhkainen nähtävyys. Onnittelin itseäni siitä, että tulimme poikkenneeksi uudestaan, olisi ikävää jos ekan reissun mielikuva olisi jäänyt päällimmäiseksi! Nyt pidän Prahaa ehkäpä kauneimpana ja miellyttävimpänä pääkaupunkina, jossa olen käynyt (Cesky Krumlov on jopa vieläkin kauniimpi, jossa kävimme samalla kiertomatkalla). Seuraavaksi olemme menossa Prahaan (ja Cesky Krumloviin) jouluksi isohkon sukulaisporukan kanssa. Taidan olla saanut tuon tartunnan… :)

  Leave a Reply