Suomen suurin matkablogiyhteisö

Itku pitkästä chilinsyönnistä Kiinan ruokamekassa Sichuanissa

sunnuntai, syyskuu 11, 2016

Kiina ja ruokamekka, ilmiselvä sanapari? Ehkä ruokahelvetti olisi joidenkin mielestä osuvampi.

Kiinasta löytyy maailman yrjöttävimpiä ruoka-annoksia, mutta toisaalta sitten taas eksoottisia herkkuja, joiden perään monet kuolaavat. Esimerkiksi nämä ankanpäät chililiemessä kuuluvat tietenkin siihen herkkukategoriaan.

Ruoka Sichuanissa

Lähdimme viime syksynä Shanghaista Sichuaniin katsomaan, löytyisikö sieltä se taivas vai helvetti.

Sichuan on yksi Kiinan maakunnissa. Se sijaitsee keskellä Kiinaa ja on tunnettu itkettävän mausteisesta ruoastaan. Maakunnan pääkaupunki Chengdu on nimetty Unescon City of Gastronomyksi vuonna 2010.

Sichuanista on peräisin esimerkiksi kung pao -kana, ja keittiö on tunnettu ja suosittu kiinalaisen keittiön muoto niin Kiinassa kuin ympäri maailmaakin. Ruoanlaitossa käytetään paljon chiliä, chiliöljyä, sichuaninpippuria, valkosipulia ja tähtianista.

Ja kun netistä löytyvät ruokakulttuuria koskevat artikkelit kulkevat sellaisilla nimillä kuin ”How to survive Chengdu hot pot”, tietää olevansa jännän äärellä.

Hot pot onkin yksi kaupungin suosituimmista ruokailumudoista, ja ravintolat näyttävät esimerkiksi tältä.

Chengdu hot pot

Valitset itse kylmäkaapeista, mitä vihanneksia ja lihoja haluat vartaisiisi. Tarjoilijat keittävät ne chiliöljyssä ja tuovat mausteisen liemen kera pöytään.

Näitä sitten itkua tihrustaen syötiin. Kyyneleet valuivat silmistä itse kullakin, kun söimme kaiken chilin itseensä imeneitä sieniä ja vihanneksia. Kyytipojaksi tulisia nuudeleita, ja pöytään vielä kupponen chilikastiketta, jos ei vielä ollut tarpeeksi. Suu puutuu ja nenä vuotaa ja sitä alkaa miettimään, miksi tekee itselleen näin.

Onkohan ruoansulatuselimistöstäni rippeitäkään enää jäljellä?

thumb_thumb_IMG_0869_1024_1024 thumb_thumb_IMG_0860_1024_1024

Ruoka näkyy Chengdussa kaikkialla.

Makkarat roikkuvat kadunkulmassa ja kas, kiinalainen hygieeninen lihanleikkuuoperaatio näemmä tuossa kadulla parhaillaan menossa.

Hyvä herra, onhan teillä voimassaoleva hygieniapassi?

thumb_thumb_IMG_2712_1024_1024 thumb_thumb_IMG_2714_1024_1024 thumb_thumb_IMG_2614_1024_1024

Kiinassa ei ruoan kanssa tosiaan liikaa kaunistella. Ainakin tiedät mitä syöt. Siis näennäisesti – eiköhän nuokin eläimet ole ruokittu hormonimömmöillä ja juotettu saastuneella vedellä. Mutta sitä ei voi Kiinassa liikaa ajatella.

Street food on se juttu Chengdussa. Tuli nähtyä ja maisteltua kaikkea omituista ja vähemmän omituista. Mitä ihmettä esimerkiksi nuo pallerot ovat, jotka näyttävät siltä, että joku homeverho on ne peittänyt?

thumb_thumb_IMG_2733_1024_1024thumb_thumb_IMG_0870_1024_1024 thumb_thumb_IMG_2606_1024_1024 thumb_thumb_IMG_2642_1024_1024 thumb_thumb_IMG_2641_1024_1024 thumb_thumb_IMG_2696_1024_1024 thumb_thumb_IMG_2612_1024_1024

Chengdun kokoisesta kaupungista löytyy tietenkin myös tsiljoona ravintolaa, joissa ei tarvitse istua polvet suussa muovituoleilla, vaan pääsee englantia osaamattoman tarjoilijan kanssa selvittämään ruokalistaa sana sanalta ja syömään puhtaassa ympäristössä, jossa nyt ainakaan ihan jokainen muu ruokailija ei syljeksi vieressäsi lattialle.

thumb_thumb_IMG_2704_1024_1024

Sichuanin ruokakulttuuri oli muutaman päivän kokemuksella todella näkyvässä osassa pääkaupungissa Chengdussa. Lähes kaikki ruoka oli mausteisuudestaan huolimatta herkullista ja kaduilla myytävät snacksit ainakin mielenkiintoisia jos eivät muuta.

Kaupungin suuri tiibetiläisyhteisö tuo myös oman lusikkansa tähän tuliseen soppaan, ja esimerkiki jakin lihaa ja maitoa pääsee maistelemaan jossain Chengdun useista tiibetiläisravintoloista.

Ruokamarkkinoilla pääsee arvuuttelemaan, montaako nuudelilaatua maailmasta löytyy.

thumb_thumb_IMG_2728_1024_1024

Ja vaikka Kiinassa kaikki on epävarmaa, niin yksi asia on varma: mausteita et Sichuanissa pääse pakoon, joten valmistaudu vuodattamaan kyyneliä ravintoloissa.

Seuraa Instagramissa ja Facebookissa!

You Might Also Like

57 Comments

 • Reply Anna | Muuttolintu.com maanantai, syyskuu 12, 2016 at 02:28

  Rakastan chiliä ja sichuaninpippuria ja muutenkin mausteista ruokaa, eli mielellään lähtisin tuonne ruokamatkalle! Kysymys heräsi, onko tuo chililiemi oikeasti superkreisitulista, vai pelkästään länsimaiseen makuun tulista? Meillä kun on suomalaisittain todella korkea chilinsietokyky ja sitä menee melkein joka ruokaan, ei ole tainnut koskaan tulla liian tulista ruokaa vastaan, tähän asti siis :) Kiinasta kyllä löytyy vaikka mitä jännää maistettavaa. Tosin tässäkin postauksessa näkyi jo parikin ruokaa, mistä en olisi ihan varma miten menisi alas… Ankanpääkeitto, huh!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, syyskuu 12, 2016 at 10:39

   Kyllä se oikeasti on tulista. Me oltiin kuitenkin jo monta kuukautta syöty tulista ruokaa Kiinassa, eikä mikään tulinen oikeastaan kovin tuliselta enää tuntunut. Mutta täällä tuntui! Huh. Luulen, että tekin saisitte kyllä makunystyränne tyydytettyä. Sichuan on tulisen ruoan ystävien paratiisi. :)

 • Reply Anna / 270 degrees maanantai, syyskuu 12, 2016 at 08:49

  Hahah, Meri sä oot kyllä ihana! :D Mä luin tätä postausta melkeinpä innosta hihkuen. Oon monta kertaa nyt Thaimaassa taas naureskellut paikalliselle hygienialle ja omituiselle katukeittiömeiningille, mutta Kiina vie kyllä Thaimaatakin tässä ihan 6-0. Etenkin toi lihanleikkuuoperaatio keskellä katua… En kestä :D Mutta siis totta puhuen olisi kyllä kiva päästä maiselemaan tuonnekin kaikkia erikoisuuksia, vaikka kananpääkeitto taitaisikin jäädä väliin :)

  • Reply Anna / 270 degrees maanantai, syyskuu 12, 2016 at 08:51

   Ei kun ankanpäitähän ne olikin, noh anyways :D

   • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, syyskuu 12, 2016 at 10:41

    Hahha, kiitos! :) Joo, perusmeininkiä noi lihanleikkuut… Eihän se tosiaan mitään ennenkuulumatonta Thaimaassakaan ole, mutta Kiinassa se oli vielä jotenkin ihan toisella asteella. Ja kun siihen lisätään päälle kaikki ne mm. saastuneesta ruoasta aiheutuneet ruokakriisit ja kuolemantapaukset, joita tuolla tulee ilmi, niin jännitysmomentti on taattu.

    Ankanpäät jäi meiltäkin nyt kokeilematta (ensi kerralla sitten), mutta muuten kannattaa kyllä lähteä Sichuaniin maistelemaan kaikkea outoa. Kiitos kommentista Anna! :)

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista maanantai, syyskuu 12, 2016 at 20:13

  Onpas postauksen alkupäässä herkullisia kuvia :) Totta totisesti, että chilin määrällä ja määrällä on eroa…

 • Reply Teija / Lähdetään taas maanantai, syyskuu 12, 2016 at 21:24

  Minä rakastan tulista ruokaa, mutta voisin veikata, että tippa tulisi itsellänikin linssiin noiden patojen äärellä :D Noita hygienia-asioita ei noissa maissa tosiaan voi liiemmin ajatella. Sittenhän sitä ei voisi oikeasti syödä mitään ja pitäisi kantaa matkalle omat hernarit mukana.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, syyskuu 13, 2016 at 17:53

   Just sen takia kannattaa olla liikaa päätään vaivaamatta… Pääsee helpommalla. ;) Mäkin pidän tulisesta, mutta täällä oltiin vähän jo siinä rajoilla. :D

 • Reply Tanja/Levoton Matkailija tiistai, syyskuu 13, 2016 at 10:08

  Mä en tykkää tulisesta ruuasta yhtään, joten olisi varmasti vaikeuksia syödä chilissä haudutettuja vartaita. Mutta onhan noi ruuat hyvän näköisiä, vaikka ei mitään hajua mitä kuvissa olevat ruuat ovat :D Jännän näköisiä nuo valkoiset pallot.

 • Reply Heidi / Maailman äärellä tiistai, syyskuu 13, 2016 at 10:22

  Voi apua, nämä kaikki roikkuvat lihat ja ankanpäät. Lurps :D. Käynti Vietnamilla ruokatorilla oli myös elämys. Siellä oli tietysti näitä roikkuvia lihoja mutta sitten oli myös muun muassa elävät sammakot rivissä naruissa kiinni -samoin ne surullisen näköiset ankat. No, onneksi nurkalta löytyi myös hedelmäkojuja, ettei tyhjin käsin ja maha kurnien tairvinnut lähteä kotiin siltäkään torilta.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, syyskuu 13, 2016 at 17:56

   Sammakota narussa, eikä. :( Mä oon Vietnamissa joo nähnyt toki myös samanlaista meininkiä. Mutta ruoka ei ollut yhtä mausteista, ei lähellekään. :D

 • Reply Ansku BCN tiistai, syyskuu 13, 2016 at 12:14

  Yyyh, aikamoisia ”herkkuja”! Kysymys kuuluu: kuinka helposti löytyy vessa hädän yllättäessä, kyllähän noista nimittäin vatsa menee sekaisin ihan varmasti? :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, syyskuu 13, 2016 at 17:58

   Kiinassa vessoja löytyi itse asiassa todella helposti paikasta kuin paikasta! Se on onneksi huomioitu, varmaan ollut tuon asumistiheyden maassa vähän pakkokin. Eri asia on sitten se, missä kunnossa ne reikä lattiassa -tyylin vessat oli…

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää keskiviikko, syyskuu 14, 2016 at 19:11

  No justiinsa, mitä oli ne pään näköiset jutut siinä ensimmäisen kuvan vadissa? :D Kiina näyttää olevan juuri sellainen kuin olen kuvitellut. Juu ei taida kukaan hygieniapassia siellä kysellä. Olen nähnyt jos minkäkinlaista ötökkää tikussa tarjoiltuna tuttujen kuvissa. Hui, kyllä joskus on tuo Kiinakin koettava. Tykkään mausteisesta ruoasta mutta liika on aina liikaa.

 • Reply salaine torstai, syyskuu 15, 2016 at 07:56

  Mielenkiintoinen juttu Kiinasta ja ruasta. Tuo hygieniapuoli on kyllä muissa maissa hiemaneri kantimissa. Mutta sekin kuuluu kulttuuriin. Olisitpa hienoa päästä tuonne kokeilemaan Chili safkaa.

 • Reply Emma torstai, syyskuu 15, 2016 at 10:19

  Chengdu <3 <3 Rakastuin tuohon kaupunkiin ja sinne pitäisi kyllä vielä päästä uudestaan tekemään oikein kunnon ruokamatka! Kirjoitin itse tän jutun Chengdun herkuista: https://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2016/01/22/hotpotin-huumaa-ja-muita-herkkuja/

 • Reply Kaisa J - Koti-ikävä torstai, syyskuu 15, 2016 at 14:42

  Voi itku! Kyllä jäisi niin ankanpäät kuin nuo homeiset pallerotkin syömättä. :D Muutaman vuoden takaisella Shanghain matkalla nähtiin kyllä kaikenlaista, mutta maistelut jäivät melko vähäiselle. Ehkä jos olisin matkassa nyt, niin saattaisin rohkeammin kokeilla kaikenlaista.

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita torstai, syyskuu 15, 2016 at 17:54

  Ankanpäitä chilikastikkeessa! ja mitä kaikkea vielä! :D Eipä tätä lukiessa osannut kuin pyöritellä silmiään että huh huh! Jos joskus Kiinaan matkustan, joudun ehkä ottamaan omat eväät mukaan, niin hurjalta nämä kuulostaa. :D

 • Reply Meidän matkassa / Monna torstai, syyskuu 15, 2016 at 21:07

  Hahahaha :D :D Kyllä sä osaat avata miltä musta tuntuis tuolla ja miettisin ihan samanlailla lihanleikkaajamiehen kohdalla missä sun hygieniapassi on?? Saas nähdä uskallanko tuohon maahan omien allergioideni kanssa joskus kun ei voi koskaan olla varma mitä syö mutta on se sen verran erikoinen maa että kai siellä on joskus käytävä.. eiköhän sitä riisillä ja kanalla pärjäisi jos opettelisi sanat vielä kiinaksi :’D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, syyskuu 17, 2016 at 21:39

   Ja miten ne kirjoitetaan! :D Kiina on kyllä varmasti hankala maa allergikoille, koska kommunikointi on minimaalista ja yleensä saa sitä päinvastaista, kuin mitä pyysi…

 • Reply Lotta | Watia.fi perjantai, syyskuu 16, 2016 at 06:12

  Katuoruoka on kyllä ihanaa, vaikka siitä joskus vatsa kipeeksi on tullutkin. Tulinen ruoka on myös ihanaa, vaikka se sattuu. Se on niin koukuttavaa. Toi Sichuaninpippuri on ihan oma juttunsa sit. Ostin sitä Kiinasta mukaan enkä oikeen tajunnut et mikä se juttu siinä on. Vähän säikähin kun kotona maustoin ruuan aika railakkaasti sillä ja suu alkoi puutua. Tosi hämy fiilis! Ne varmaan vähän pienempiä määriä sitä normaalisti käyttää ja yhdessä muiden chilien kanssa, niin sen puutumisen yhdistää enemmänkin siihen chiliin. Itse pippuri ei ollut tulinen, ainoastaan suun puuduttava.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, syyskuu 17, 2016 at 21:40

   Hei hauskaa että oot ostanut sitä kotiinkin ja kokkaillut sen kaa… Mulla ei tullut ostettua, mutta kai sitä kaupasta sais. Luulen kyllä, että mulla olis taas totuttelemista, nyt kun ei yli puoleen vuoteen ole taas näin tulista ruokaa syönyt. :D

 • Reply Pirkko / Meriharakka perjantai, syyskuu 16, 2016 at 15:42

  Noilla kulmilla pitänee muistaa, että hotilla ja hotilla on eroa. Helsingissä joku ruoka, jota hotiksi väitetään ei taida tuolla sitä olla ja päinvastoin, mietokin versio tuolla taitaa olla täkäläisittäin hot :-)

 • Reply Panu / Panun matkat lauantai, syyskuu 17, 2016 at 00:12

  Itse en ole Kiinassa käynyt, mutta näitä juttuja ruokakulttuurista olen kuullut paljon. Maassa maan tavalla lienee pakko ottaa Kiinassa ohjenuoraksi, jos oikein tulkitsen.

  Ja tuo näky lihanleikkuusta kadulla ei yllätä yhtään sen perusteella, mitä näin Mongoliassa. Lihat leikattiin kadulla ja pakattiin auton takakonttiin ilman mitään viilennystä tai pakkaamista!

  Kyllähän maailma saa myös miettimään, ovatko jotkin omista tuoteturvallisuus normeistamme ylimitoitettuja. Mutta ehkä kuitenkin parempi niin kuin tosi päin.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, syyskuu 17, 2016 at 21:43

   Hyvä näkökulma, ja itse olen sitä mieltä, että kyllä on ylimitoitettua osiltaan. Toisaalta parempi niin, mutta sitten taas toisaalta kenties siinä on osasyy kaikkiin allergioihin ja muuhun. Vaikea sanoa, kun en ole hirveästi tutkimuksia asiasta lukenut, mutta mutulla näin olettaisin.

 • Reply sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi lauantai, syyskuu 17, 2016 at 11:24

  Byööööök! Jännitin jo Hongkongin kohdalla syömistä, mutta siellä se onneksi oli kuitenkin ihan ok. Näissä kuvissa en nähnyt oikein mitään, mitä haluaisin kokeilla – niin, ja tulisesta EN tykkää, joten… :–D

 • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, syyskuu 17, 2016 at 16:33

  Jestas sentään, jos joskus Kiinaan päädyn, täytyy ottaa omat eväät mukaan :) En erityisemmin pidä tulisesti maustetusta ruoasta. Kai sieltä saa pizzaa? Hehe..

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa lauantai, syyskuu 17, 2016 at 18:31

  Toi paikka olisi varmasti mun painajainen :D En tykkää ruokaylläreistä (suostun ylipäätään syömään kovin niukasti edes ”normaaleja” ruokia, joista tiedän tasan tarkasti mitä niissä on). Enkä kestä kovin tulista ruokaa. Moni miedosti tulinenkin ruokaelämys saa mun nenä-silmät -akselilla henkilökohtaiset Niagaran putoukset valloilleen. Ehkä otan omat eväät mukaan, jos menen Kiinaan :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, syyskuu 17, 2016 at 21:44

   Oh no… Alat pikku hiljaa laajentamaan ruokarepertuaaria ja loppuhuipennuksena matka Chengduun? ;)

 • Reply Hanneli /duunireissaaja lauantai, syyskuu 17, 2016 at 21:24

  Ei morjens näitä kiinalaisia. Mä en sopis tuonne yhtään. Eipä mua tosin aasian suunta muutenkaan kutsu, aikalailla toisaalle taitaa jatkossakin viedä tiet.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, syyskuu 17, 2016 at 21:45

   Ei ole kaikkien paikka tosiaan, varsinkaan Kiina, joka ei ole mikään Thaimaa-paratiisi, mitä Aasia monille merkitsee.

 • Reply Henna /suurin onni lauantai, syyskuu 17, 2016 at 23:30

  Meinasin sanoa, että rakastan hot potia, kunnes heti luin, että kyseessä oli todellakin HOT pot. Nojoo… saattaisi jäädä muutaman kyyneleen jälkeen syömättä. Mielenkiintoisia kuvia tässä jutussa, kyllä Kiina on vallan jännittävä maa, hyvässä ja pahassa. Sichuanissa en ole käynyt, mutta kiinnostaisi kyllä :)

 • Reply Jenni / Unelmatrippi sunnuntai, syyskuu 18, 2016 at 09:18

  Olisi ihan kiva maistella chilin määrää tuolla! Kiinassa vaan tosiaan on se ikävä puoli (itselläni), että mulla tulee väkisinkin mieleen kaikki Kiinan ruokaskandaalit siellä syödessäni, joten ikinä ei ole sellainen täysin huoleton olo syödessä. :D Koreassa oli muuten kanssa aika tulista pöperöä tarjolla, mutta Sichuanissa chiliä taitaa olla about kaikessa, toisin kuin Koreassa. :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, syyskuu 18, 2016 at 10:48

   Haluaisin niin paljon Koreaan! Joo, noista ruokaskandaaleista luin itsekin sillon paljon, ja olen ihan postauksenkin kirjoittanut aiheesta. Se on totta, että kyllä ne on jatkuvasti mielessä pienenä huolena. Mitä pidempään siellä vietti aikaa, sitä vähemmän niitä kuitenkin tuli mietittyä.

 • Reply Veera Bianca sunnuntai, syyskuu 18, 2016 at 10:44

  Sichuan on aina kiinnostanut, mutta en hirveästi fanita tulista ruokaa niin olisin varmaan vähä kärsinyt tuolla ja keskittynyt kaiken hämmentävän valokuvaamiseen :D

 • Reply OTTOIZAKAYA.COM / OTTO sunnuntai, syyskuu 18, 2016 at 12:18

  KÄÄÄK! Melko HC:eetä. Kuvat ja kokemukset kiittää.

  Ps. Mä aina päästelen tälläistä hymähtelevää nauruääntä kun luen sun postauksia. Vieruspöydät kahvilassa taas tuijottaa, että ketä yksin naureskeleva friikki täällä taas istuu naama näyttöön kiinnitettyä…

 • Reply Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar sunnuntai, syyskuu 18, 2016 at 21:12

  Rakastan tulista ruokaa, mutta muuten Kiinan maine ruokamaana on hieman kyseenalainen. Meille täällä tarjottava kiinalainen ruoka taitaa tosiaan olla aika yksipuolista verrattuna koko valtavan Kiinan ruokatarjontaan. En tosin täälläkään ole kiinalaisen ruoan fani, tykkään enemmän esimerkiksi thaimaalaisesta ja vietnamilaisesta sapuskasta. Moni on kertonut juurikin noista ällötyksistä, mutta varmasti suureen maahan mahtuu jos jonkinmoista mutuskeltavaa.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, syyskuu 18, 2016 at 21:14

   Kiinalainen ruoka ei todellakaan ole sitä, mitä meille täällä syötetään. :) Hyvää ja huonoa mahtuu Kiinan ruokakattaukseen, mutta… Kokemuksen kannalta! Kyllä thaimaalainen kieltämättä maistuu itsellekin paremmin.

 • Reply miraorvokki maanantai, syyskuu 19, 2016 at 14:06

  Tuota tulista pottia en kyllä haluaisi suuhuni pistää :D Mutta useimmat kuvissa olevista ruokakojuista näyttävät äärettömän hyvältä! Nuo homepallerotkin kiehtoo meikää vähän oudolla tavalla, lihanleikkaajamiehen voisin kyllä ohittaa. Kiina vaikuttaa kyllä huikealta ruokapaikalta, ei voi edes kuvitella niitä makuja joita olet saanut siellä kokea – ehkä pitää korjata asia ja käydä vierailulla asap. Kiina on alkanut houkuttelemaan kyllä hurjasti postaustesi ansiosta :)

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi maanantai, syyskuu 19, 2016 at 21:51

  tässä keuhkoputkentulehduksen jälkimainingeissa makuaisti alkaa jo (toivon mukaan!) palata, joten kyllä vain kelpaisi ensiavuksi paikalliset chilipadat <3

 • Leave a Reply