Suomen suurin matkablogiyhteisö

Reissaajan varusteet: takki

torstai, heinäkuu 21, 2016

Mun mielestä reissussa kaksi varustetta menee ylitse muiden: kengät ja takki. Ilman hyviä kenkiä ei tuu mitään, mutta takki on toinen, jonka pitää olla kunnossa. Muut voi sitten olla vähän sinne päin, näillä kahdella pääsee jo pitkälle.

Multa löytyykin kotoa hyvä määrä takkeja, muun muassa parkatakki, kevytuntsikka, nahkatakki, farkkutakki, trenssi, pitkä musta kesätakki (mikähän sen virallinen nimi on?), laskettelutakki, villakangastakki, juoksutakki, tikkitakki, purjehdustakki ja ties mitä muita.

Vaikka ei uskoisi, niin yksi takki on vielä puuttunut joukosta: se täydellinen reissutakki.

Scandinavian Outdoor Store, Haglöfs-takki

Sain kesän alussa mahdollisuuden tehdä yhteistyötä Scandinavian Outdoor Storen kanssa ja tiesin heti, mille minulla oli tarvetta.

Takki, jota voisi käyttää niin kesällä kuin talvella. Urheilullinen mutta kaupunkikäyttöönkin kelpaava. Laadukkaat materiaalit. Takki, jonka kanssa voisi huolettomasti tehdä parin päivän vuoristotrekkejä (Mount Kinabalu tässä seuraavana listallani), veneillä kesäisin tai heittää päällensä, kun lähtee lenkkeilemään tai sienestämään sateisena syysiltana. Ja tarpeen tullen se tulisi voida pukea päälle vaikka Löylyn terassilla.

Scandinavian Outdoor Store, Haglöfs-takki Scandinavian Outdoor Store, Haglöfs-takki

Kriteerien lista oli pitkä.

Takin tulisi olla melko kevyt ja ohut, jotta se mahtuu hyvin pieneenkin reppuun. Sadetta ja tuulta sen olisi ehdottomasti torjuttava. Sen pitäisi sopia käytettäväksi vielä kevyiden pakkastenkin aikaan, mutta toisaalta sen pitäisi olla kesäsäihin sopiva suojaamaan minua haukivuorelaisilta hyttysiltä (verenhimoisimmat hyttyset ikinä) ja aamuyön koleudelta silloin, kun haluan vielä nautiskella yhden lasin viiniä rantakalliolla pitkän illan päätteeksi.

Scandinavian Outdoor Store, Haglöfs-takki

Minulla oli muutamia vaihtoehtoja mielessäni, muun muassa tämä Unni-takki Haltilta.

Lopullinen valintani oli kuitenkin Haglöfsin Astrall III -kuoritakki. Siinä yhdistyivät oikeastaan kaikki elementit, joita takilta toivoin, ja sen muotoilu oli muutamista ehdokkaista sopivin. Kävin näitä takkeja nimittäin Scandinavian Outdoor Storessa Forumin Kukontorilla kokeilemassa. Lisäksi tykkään Haglöfsistä brändinä.

Scandinavian Outdoorillahan on muuten siitä kiva systeemi, että netistä voi tarkistaa myymäläkohtaisen tilanteen kunkin tuotteen kohdalla. Tätä minunkaan takkiani ei ollut oikeassa koossa liikkeessä, mutta tilasin sen sitten netistä, kun näin sitä löytyvän toisesta myymälästä. Näitä takkeja on vielä muutamia jäljellä, ja takkivalikoimaa on muutenkin nyt paljon alessa.

Scandinavian Outdoor Store, Haglöfs-takki Scandinavian Outdoor Store, Haglöfs-takki

Olen nyt käyttänyt Haglöfsiäni useita kertoja kesän aikana. Se on päässyt kanssani kaupunkireippailuille, metsään, mökille, veneilemään ja sienestämään. Astrall III oli aika nappivalinta. Istuu hyvin, hengittää sopivasti ja suojaa täydellisesti Suomen kesän peruspäivinä eli tuulen puhaltaessa ja sateen vihmoessa. Tälle takille tulee olemaan paljon käyttöä lähes ympärivuotisesti aivan kylmintä talvikautta lukuunottamatta.

Ja plussaa Scandinavian Outdoor Storelle vielä nopeasta toimituksesta! Tein tilauksen muistaakseni tiistai-iltana, ja jo perjantaina sain noutaa sen Kasarmitorin postista viikonloppua varten. Ei huono.

Nyt vain odottelen, että takki pääsee kiertämään vähän muutakin kuin tahkoa – esimerkiksi sinne Mount Kinabalulle Borneoon, joka on kyllä tällä hetkellä melko korkealla matkahaaveissa.

Takki saatu yhteistyönä Scandinavian Outdoor Storelta

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Tanja torstai, heinäkuu 21, 2016 at 23:49

  Voi ei, mua niin harmittaa että sulle on jäänyt traumoja Haukivuoresta ;)

  Mulla on ollut luottovarusteena Haltin kuoritakki ja Feelmaxin kengät, niillä on oltu jos jonkinlaisessa kaatosateessa, mutapoluilla, tulivuorella, mopoilemassa jne mutta seuraavalle reissulle kun lähden Machu Picchulle tartteen kyllä paremmat kengät, samoin ensi vuoden Kilimanjaron vaellukselle. Mistähän kannattais lähteä kyselemään?

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, heinäkuu 22, 2016 at 15:16

   Vitsi sulla on kyllä tiedossa kaikkea kivaa! :) Kato nyt ainakin Scandinavian Outdoorin valikoimat läpi, ainakin tällaiselle munkaltaiselle tyypille valikoimat olivat enemmän kuin riittävät. Ja Halti oli harkinnassa tosiaan mullakin, mutta toi miettimäni takki ei sitten ehkä tuntunutkaan niin hyvältä päällä tai materiaalien suhteen kuin olin ajatellut.

 • Reply Unna Äkäslompolo maanantai, heinäkuu 25, 2016 at 20:20

  Mullakin on Haglöfsin kuoritakki, on kyllä hyvä merkki. Kestää hyvin vettä ja on kevyt kuin mikä! Ootko jo varannut lennot Borneolle? Itse kävin viime vuonna siellä reissaamassa ja ihan tuolla Kota Kinabalullakin, meillä oli jopa kiipeilyreissu varattuna mutta mun matkakaverit livistivät kun kävikin ilmi, että oli joku extreme-köysien varassa tarzanstelu-reissu. Harmittaa näin jälkikäteen, tosin sillä reissulla tuli kiivettyä yksi toinen järkky vuori, että ymmärrän kyllä miksi olin niin helposti taivuteltavissa jättämään tän väliin. No jäipähän jotain ensi kertaan :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, heinäkuu 25, 2016 at 21:01

   Aina on hyvä jättää jotain ensi kerralle! ;) Ei oo Borneo vielä varattuna… Meillä olis tarkotus lähteä ehkä joulun tienoilla Aasiaan, ja siellä taitaa olla silloin sadekausi? Mulla on vielä syskyn kouluaikataulut ja työhommat aika auki, joten sen takia etenkään ei varaaminen onnistu. Haluisin kyllä hulluna. Ja kiva kuulla, että suakin on takki miellyttänyt! :)

 • Reply Sunna perjantai, heinäkuu 29, 2016 at 22:48

  Takki on kyllä seikkailijan tärkeimpiä varusteita! Olen naisena huomannut, että meille on ikävän vähän hyvänmallisia takkeja. Tietty tekniset ominaisuudet ovat tärkeintä, mutta kun olisihan se kiva, ettei näyttäisi takissa joko a) pieneltä pojalta b) 10 kiloa pulskemmalta. Sinulle tuo takki sopii tuossakin mielessä ihan superhyvin, hyvä valinta! Omani on lantiolta ihan kauhea säkki, ja koska minulla ei juuri lantiota ole, niin näytän aika hassulta. Onneksi se on edes valkoinen (että voin sotkea sen pihkaan ja mutaan jne, eiku). Mutta se maksoikin 50 euroa Itävallan tori.fi:tä vastaavalla sivulla :D Budjettihiiri saa mitä ansaitsee.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, heinäkuu 31, 2016 at 16:34

   Haha noooo pieniä puutteita voi hyväksyä jos hinta on tuo! ;) Ja se on kyllä totta että muotoilu on jo puoli ruokaa. :)

 • Reply Kohteena maailma / Rami perjantai, heinäkuu 29, 2016 at 22:57

  Itse jouduin ostamaan uuden kuoritakin pikahälytyksellä, kun SAS onnistui hukkaamaan rinkkani lennoilla :-( Oli puoli tuntia aikaa hommata uusi takki pienestä norjalaista urheilukaupasta, kun seuraavana päivänä oli vuorossa Trolltungan valloitus: http://kohteenamaailma.fi/eurooppa/trolltunga/

  Tämä ”uusi” takkini oli periaatteessa aika hyvä, mutta kosteus jäi liikaa takin sisäpuolelle eli hikoillessa kosteus jäi vesitiiviin takin sisään :-( Saattaa ongelmana olla vielä myös se, että se on mulle numeron liian pieni eli ei jää tarpeeksi ilmaa väliin. Eli mitä opimme tästä: kuoritakin valinta on kyllä sellainen, että siinä pitää tietää mitä etukäteen haluaa. Kannattaa hommata sellaisesta paikasta, missä on valinnanvaraa ja asiantuntevat myyjät. Nyt ei ollut myyjissä vikaa vaan valikoimassa, ja lähinnä siinä, että puolessa tunnissa oli hommattava kaikki vaelluskamat kenkiä lukuun ottamatta. Harmittaa vietävästi, olisi saanut olla inasen parempi tämä uusi norjalaistakki. Nimittäin vanha Halti on mulla liian painava.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, heinäkuu 31, 2016 at 16:36

   Vitsi toi Trolltunga on kyllä nähtävä. Ja se on kyllä pientä riskipeliä näiden takkien kanssa, juurikin siinä mielessä, että satojen eurojen hankinta ei ole useimmille mikään ihan pienin juttu. Olisi saanut SAS korvata sun uuden takin!

   • Reply Kohteena maailma / Rami maanantai, elokuu 1, 2016 at 21:20

    Ja saakin korvata kaikki turhat uudet varusteet. 500 € meni. On kyllä laitettu hakemus vetämään, mutta yllättävää kyllä ei ole vielä edennyt käsittelyyn…

 • Reply Jannuka lauantai, heinäkuu 30, 2016 at 19:40

  Todella upea takki! Olet ilmeisesti ollut oikein reippaassa vesisateessa kun kuvissa takki oikein valuu vettä. Silti sä näytät tyytyväiseltä. Siis eikö tuo takki ime yhtään vettä? Eikö tuo runsas vesisade päässyt siitä ollenkaan läpi kastelemaan sun sisävaatteita vaikka päältä päin olet aivan litimärkänä?

  Mulla on myös haussa kunnollinen kaupunki- ja ulkoilutakki. Mulla on laadukas tuulitakki joka hylkii vettä mutta ei sillä pärjää tuollaisessa sateessa. Minun ei tarvitse olla runsaassa vesisateessa kuin 10 minuuttia niin vesi alkaa tulla hupusta, olkapäiltä ja rinnuksilta läpi. Pahinta on jos vielä tuuli puhaltaa sateen päälleni etuviistosta, siinä kastuu edestä ihan läpimäräksi hetkessä. Läpikastumisen tunne on todella inhottava, varsinkin jos sade on kylmää.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, heinäkuu 31, 2016 at 16:39

   Joo, oli kyllä ihan kunnon sade tuona päivänä. Ja kuivana pysyin. :) Oikeasti ihanaa olla kunnolliset ulkoiluvälineet, ei paljon säästä tarvii siinä vaiheessa välittää! Jotkut kunnon housut täytyis kyllä vielä hankkia.

 • Reply Kaisa lauantai, heinäkuu 30, 2016 at 21:58

  Mä vannon kanssa hyvän kuoritakin nimeen. Sama takki menee Suomen kesässä ja keväthangilla – syksyn sateista puhumattakaan.

 • Leave a Reply