Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tatarstan: Sviyazhsk on kuin Suomenlinna pääkalloilla höystettynä

perjantai, heinäkuu 8, 2016

Sviyazhskin historiallinen linnoituskaupunki on historian aikana nähnyt yhtä jos toistakin.

Tsaari Iivana Julma rakennutti sen 1500-luvulla tarun mukaan vain 30 päivässä erään epäonnistuneen sotaretken päätteeksi osana taistelujaan Kazanin kaanikuntaa vastaan. Linnoitus toimi tärkeänä sotilastukikohtana taisteluiden aikana. Kukkulaa oli helppo puolustaa ja toisaalta se oli tarpeeksi lähellä Kazanin kaupunkia. Linnoitus alkoi vetää myös tavallisia ihmisiä puoleensa ja kaupunki alkoi muodostua. Sittemmin osa historiallisista rakennuksita tuhottiin muun muassa bolsevikien toimesta.

Nykyisin Sviyazhsk on turistien lisäksi tavallisten venäläisten ajanviettopaikka ja muistuttaa mielestäni suuresti Suomenlinnaa tunnelmaltaan. Leppoisa paikka viettää kesäpäivää. Erona Suomenlinnaan se, että siideripissikset puuttuvat.

Tai siis olinhan itse paikalla, mutta sitä siideriä ei ollut. Korjaus siis edelliseen: siiderit puuttuivat, pissikset edustettuna.

P6130766

Saareksi sitä sanotaan, mutta kyllä sinne pääsee tietä pitkin autolla ajamaan. Sviyazhsk on Bulgarin ohella suosittu turistikohde, jonne voi tehdä päivän tai puolikkaan päivän retken Kazanista. Sviyazhsk ei ole vielä Unescon maailmanperintökohde, mutta se on tavoitteena kunnostusten päätyttyä.

sviyazhsk tatarstanP6130744

Heti päivämme alkajaisiksi pääsimme pressistatuksen siivellä livahtamaan tämän kunnostuksessa olevan kirkon sisälle ja sen kellariin. Kirkko oli rakennustelineitä täynnä, mutta sen arvokasta freskoa ihailimme hetken. Jatkoimme kirkon kellariin, josta jäi mieleen lähinnä alla näkyvä.

sviyazhsk tatarstan

Pääkalloja ja luita sinisissä ja violeteissa roskapusseissa. Hmm. Hämmentävä näky. Alueelta löytyviä jäänteitä ne olivat, mutta olihan se pysäyttävää ajatella, että tuolla säkeissä nyt makasi kymmeniä tai peräti satoja ihmiskohtaloita. Rikkaita, köyhiä, uskovaisia, pakanoita, kauniita ja rumia, hyviä ja pahoja ihmisiä.

Ja loppujen lopuksi kaikki samannäköisiä virnistäviä luurankoja sinisissä jätesäkeissä suomalaisen bloggaajan pällisteltävänä. Elämän kiertokulku.

P6130764P6130913P6130917P6130904

Suomessahan ei kuulemma osata muuntaa turismia rahaksi. Sviyazhskista löytyy teemaan sopivasti keskiaikaisia myyntikojuja, jousiammuntaa ja miekkailuesityksiä. Kojuja ei ollut ehkä aivan tarpeeksi kiinalaiseen krääsäntarpeeseen vastaamaan, mutta suomalaiselle muutamat savenvalajat, teenkeittäjät  ja magneettimyyjät olivat ihan tarpeeksi.

P6130834P6130772P6130790P6130800

Kiinalaisista puheen ollen, olenhan maininnut, kuinka Kiinassa on tärkeä näyttää rikkaalta esimerkiksi kymmeniä shampanjapulloja baaripöytäänsä tilaamalla. No sama koskee kameroita. Miehillä näkyi toinen toistaan hienompia, isompia ja kalliimpia kameroita, mutta puuhastelu niiden kanssa oli sen verran huteran oloista, ettei niitä selvästikään ollut oma todellinen kamerantarve mielessä ostettu.

Yksi harvoista muista kuin venäläisistä turisteista, joita Tatarstanissa näimme, oli kiinalaismies. Kiinalaismies ja hänen kaksi kameraansa. Jättimäistä sellaista. Katsoimme miekkailuesitystä, kun tämä mies viritti kameransa isoille jalustoille seisomaan. Kaksi kameraa, noin 15 metrin päähän toisistaan. Ja siinä tämä mies sitten sinkoili shown aikana isolta kameralta toiselle räpsien kuvia molemmilla kameroilla. Aika kiinalainen meininki. Tuli varmaan tosi hyvät kuvat sillä hosumisella.

Myöhemmin nauratti, kun mies ilmestyi samaan ravintolaan kanssamme raahaten kameroita tripodeineen molemmilla olkapäillään kuin mikäkin kantojuhta. Toivottavasti ei jäänyt kellekään epäselväksi, että fyffendaalia löytyy!

P6130851P6130884P6130893P6130910 P6130837P6130862

Sviyazhskin saarelle kannattaa suunnata leppoisalla mielellä, ihan vain kiertelemään vanhoja rakennuksia, kirkkoja ja museoita.

Vaikka vanhasta linnoituskaupungista on kyse, linnoitusmielessä meidän Suomenlinnamme vie voiton. Kiva paikka tämäkin silti oli. Siideriä Sviyazhskista (tai koko Tatarstanista) tuskin löytyy, mutta maisemia ja tunnelmaa esimerkiksi täydellistä piknikiä varten sitäkin enemmän.

Seuraa blogia Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovin’issa.

You Might Also Like

48 Comments

 • Reply Inka sunnuntai, heinäkuu 10, 2016 at 08:10

  Hyrr, vieläkin nousee iho kananlihalle kun mietin noita luurankoja muovipusseissa, niin creepyä!!!

  • Reply Meri sunnuntai, heinäkuu 10, 2016 at 21:07

   Niin oli. :’D

 • Reply Teija / Lähdetään taas maanantai, heinäkuu 11, 2016 at 12:39

  Onpas tosi viehättävän näköistä. Joskin päällimmäisenä jäi mieleen kyllä ne pääkallot ja luut muovipussissa :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, heinäkuu 11, 2016 at 14:28

   Hah hah, mun blogipostauksissa käy aina niin, että se kaikista epäolennaisin asia jää kaikille parhaiten mieleen. :D

 • Reply Suvi maanantai, heinäkuu 11, 2016 at 18:42

  Kiva tunnelma (pääkalloja lukuunottamatta). Se kuva kieltämättä vähän pysäytti. Eikö niistä ollut missään mitään mainintaa?

  Monessa kuvassa oli kauniin sininen taivas. Ihana sää osunut matkalle.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, heinäkuu 12, 2016 at 11:01

   Sää oli aivan upea koko reissun ajan. Meidät vietiin kellariin oppaan toimesta, eikä se siis ollut avoin kaikille.

 • Reply Sandra tiistai, heinäkuu 12, 2016 at 10:28

  Kaikista hauskinta on aina lukea sun juttuja kiinalaisista <3. En kyllästy, vaan janoan lisää. Se on kyllä niin hauska kansa, että pakko varmaan joskus muuttaa sinne asumaan.

  Olen ihan samaa mieltä kaupallistamisesta. Ehkä ongelma täällä Suomessa on palkkataso, mikä vaatii, että asiakkaita ja myyntiä on oltava aika paljon, jotta itsensä työllistäminen tai saatika työntekijän palkkaaminen lyö leiville. En tiedä, saisiko juuri tuollaista jousiammuntaa yms. kannattamaan kuin satunnaisilla keskiaikaismarkkinoilla Hämeenlinnassa tai vastaavassa.

  Ruoka näyttää hyvältä! Slups! :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, heinäkuu 12, 2016 at 11:02

   Kiinalaisista saa kyllä niin hyviä juttuja aina missä ikinä ne liikkuukin. Muistan hyvin sunkin kertomukset kiinalaisista hotelliasiakkaista… :D Kiinassa asuminen venyttää ihmisen rajoja kummasti, suosittelen!

   Todennäköisesti palkkataso on yksi isoimmista syistä, minkä takia moni tollainen pieni mutta viihdyttävä bisnes jää tekemättä.

 • Reply Pirkko / Meriharakka tiistai, heinäkuu 12, 2016 at 12:04

  Parkissa olevien bussien määrästä päätellen suosittu paikka :-)

 • Reply Emma tiistai, heinäkuu 12, 2016 at 14:14

  Heh, ihanat epäolennaiset asiat, kiinalaiset ja pääkallot :) Mutta juuri sellaisista yksityiskohdistahan hyvät tarinat koostuvat. Tuli maisemista muuten mieleen paitsi Suomenlinna niin myös Valamon luostari – hienolta paikalta näyttää joka tapauksessa!

 • Reply Unna Äkäslompolo tiistai, heinäkuu 12, 2016 at 15:29

  Mielenkiintoinen postaus, olisi jännä nähdä tuo paikka. Mutta noi pääkallot jätesäkeissä on kyllä karmeita… Oliko kyseessä joku tilataideteos vai onko ne oikeasti pussitanut ihmisten jäänteet roskiksi?? Huija! Tuommoinen oheistoiminta esityksineen ja kojuineen olisi kyllä tervetullutta meidänkin historiallisiin kohteisiin ja muulloinkin kuin keskiaikaisilla markkinoilla tai teemapäivinä. Historian elävöittäminenhän sytyttää vanhat kohteet ihan erilailla eloon :). Kiitos kivasta postauksesta!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, heinäkuu 13, 2016 at 09:09

   Toi oli kyllä hyvin sanottu. Siis ilmeisesti kyseessä oli vanhoja vanhoja jäänteitä, joita oli kunnostuksen yhteydessä löydetty kirkon mailta (hautausmaalta?). Ei se mikään taideteos ollut, kai ne vain odottivat siirtoa jonnekin muualle.

 • Reply Johanna Hulda - Discovering Sunbeams tiistai, heinäkuu 12, 2016 at 22:49

  Olipa kiva kurkata miltä Tatarstanissa näyttää! Mulla oli kerran kazanilainen tataarikämppis, mutta mulle jäi hyvin epäselväksi minkälaisesta kaupungista hän on lähtöisin. Aika nätistä näköjään kun tällainenkin paikka sieltä löytyy! :) Tosin tuo linnake ei mun silmään kovin linnakemaiselta näytä, mitenköhän on noin aukealta saarelta puolustustaistelut onnistuneet?

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, heinäkuu 13, 2016 at 09:10

   Se oli kukkulalla, joten se on varmaan helpottanut asiaa. Mutta se oli ihan totta, että mitään suomenlinnamaisia muureja siellä ei kyllä ollut juurikaan, ainakaan enää!

 • Reply Tanja/Levoton Matkailija keskiviikko, heinäkuu 13, 2016 at 12:36

  Aika karmean kuuloisia nuo pääkallot muovikasseissa. Muuten näyttää tosi kivalta, ja paikka vaikuttaa mielenkiintoiselta :)
  Kiinalaiset on kyllä aika jännää porukkaa, ja muutamissa paikoissa olen huomannut mm. isot kamerat joita todellakin saattaa olla kaksi.

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää keskiviikko, heinäkuu 13, 2016 at 16:11

  No olipahan erikoinen ”nähtävyys” tuo kellari luupusseineen, vaikka tosiaan mainitsitkin ettei se ollut avoinna kaikille. Kyllä voisin hetken joutua pyörittelemään silmiä jos minut tuonne vietäisiin.. ha ha. Mutta muuten kyllä kaunis kirkko.

  Kuulostaa kaikinpuolin mielenkiintoiselta tuo teidän matka!

 • Reply Kohteena maailma / Rami keskiviikko, heinäkuu 13, 2016 at 19:06

  Hauskasti kirjoitettu, löytyikö siideribissisten kanssa yhteistä kieltä? :-D Myös kiinalainen valokuvauskoulu sai hymyn huulille. Mielenkiintoisen näköinen paikka kaiken kaikkiaan, hieman erilaista mihin itse olen reissuillani tottunut. Ilman muuta voisin lähteä tuollakin käymään!

 • Reply miraorvokki keskiviikko, heinäkuu 13, 2016 at 20:10

  Voihan kiinalainen valokuvauskoulu :D Kuulostaa tosi hyvältä säheltämiseltä! Nuo luurangot ovat todella kammottavia. Siis ne vaan on tuossa.. Pakko mennä katsomaan tuota kuvaa uudestaan..

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi keskiviikko, heinäkuu 13, 2016 at 21:59

  whoah! tuota… mitä noille luurangoille on tarkoitus tehdä? todellakin toivon ettei tuossa ole niille kaavaitu viimeinen leposija… :-/

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, heinäkuu 13, 2016 at 22:17

   Jaa’a, en kyllä muista tarkalleen, mutta kai ne johonkin jatkokuljetukseen tuosta vielä pääsivät. Luitahan ne vaan ovat, ja ihmiset niiden takana jo silkkaa tomua, mutta jollain tavallahan se kuitenkin tuntui pahalta nähdä ne tuossa.

 • Reply Hanna / Ranskatar reissaa torstai, heinäkuu 14, 2016 at 07:50

  Haha eikä voin niin kuvitella tuon kiinalaisen kameroineen hääräilemässä. Kiinalaisten turistien puuhia on aina ratkiriemukasta seurata, huvittavaa on myös se, miten naisilla on jos jonkinmoista huivi-, hattu- ja toppatakkiviritelmää keskellä kesää, ettei vaan yksikään auringonsäde osu iholle. Mä olisin kyllä pyörtynyt, jos olisin nähnyt tuon luurankokasan, jotenkin ihmetyttää, että oliko tuo nyt sitä, mitä haluttiin median edustajille esitellä… :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, heinäkuu 14, 2016 at 09:54

   Hahah sanopa muuta, näköjään haluttiin. :D Mun mielestä se oli hauskaa. Ja Aasiassa on tosiaan todella vahva auringonvälttelemiskulttuuri, menee kyllä usein naurettavuuksiin asti. :D

 • Reply salaine torstai, heinäkuu 14, 2016 at 15:36

  Kaunis paikka ja ihanan koristeellisia rakennuksia mutta nuo pääkallot….oliko joku myyntikikka näyttää ne teille? Ja noista valokuvaajista. Täällä sentään tajutaan hienossa kuvauspisteessä antaa toistenkin kuvata mutta entäs sitten juuri kyseisen maan edustajat…..pyytävät vielä kaveritkin ja koko suvun kuvaan ja asetellaan ja katsellaan kuvia ja taas kuvataan. Odoton varmaan 10 minuuttia eräässä paikassa ja sitten kyllästyin…

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, heinäkuu 14, 2016 at 21:27

   Hehe jos se oli myyntikikka niin näytti toimivan, kun täälläkin niistä kirjoitin. ;) Kiinalaisilla kyllä löytyy kuvausintoa. :D

 • Reply Hanneli /duunireissaaja perjantai, heinäkuu 15, 2016 at 10:53

  Kiinalaisten turistien touhujen seuraaminen on takuuvarmaa viihdettä, kunhan vaan jaksaa olla ärsyyntymättä heidän kyvystään olla noudattamatta ohjeita ja sääntöjä.

  Näitä sun Tatarstanin juttuja on ollut kiva lukea.

 • Reply Terhi / Muru Mou perjantai, heinäkuu 15, 2016 at 13:08

  Huu, nuo luurangot muovipusseissa on kyllä kauhea näky! Eikö niitä olisi voinut laittaa johonkin edes hieman parempaan säilöön kuin roskapusseihin :(
  Muuten on kyllä tuollaisella kesäsäällä mukavan näköinen paikka viettää päivää :)

 • Reply Lotta | Watia.fi perjantai, heinäkuu 15, 2016 at 17:10

  Huh noi pääkallot/luut pusseissa. Aika absurdia. Jännä että teille tommosta ees näytettiin. Aiheuttipa ainakin keskustlua täällä kommenttipuolella.

  Safkat on hyvännäköisiä. Onks toi borssikeittoa leivän sisällä?

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net perjantai, heinäkuu 15, 2016 at 21:00

  No nyt selvisi tämäkin kameramysteeri! Jumankekka että mietin tätä kuule tuolla rtw:llä, erityisesti Angkor Watin auringonnousua katsoessa. Kinkkiperhe takana räpsi kaikki kolmella eri kameralla! Mietin että mitä ihmettä, eikö nyt yksi tai kaksi _perheelle_ riittäisi.

  Sen lisäksi Tatarstan vaikuttaa ihan mukavalta paikalta tämäkin. Se onkin nyt ollut monen huulilla. On pitänyt näitä sinunkin postauksia siitä lukea, mutta jäänyt ajanpuutteessa vähän vähemmälle, harmittavasti.

  Ruokakin näyttää tarpeeksi venäläiseltä ollaakseen hyvää. Kai se tarjoiltiin reilun smetanan kera? :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, heinäkuu 18, 2016 at 08:52

   Oi jessus, voin vaan kuvitella meiningin Angkor Watilla. :D Valitettavasti ihan kauheasti smetanaa ei tullut reissun aikana vastaan. Olisiko joku paikallinen ruokakulttuurin piirre sitten, vai söimmeköhän vain smetanan kannalta vääriä ruokalajeja…

 • Reply Meidän matkassa / Monna perjantai, heinäkuu 15, 2016 at 22:09

  Hahaha voi tsiisus noita kiinalaisia, en kestä! :’D Ne on kyllä niin erikoista sakkia ja kiinnitän kyllä aina huomiota niihin ja niiden erikoisiin tapoihin reissuissa. Kiva ylläri noi luurangot..

 • Reply Martta / Martan Matkassa lauantai, heinäkuu 16, 2016 at 00:54

  Siis noi pääkallot tulee kyllä varmasti minunkin uniin! Oliko ne todella oikeita?

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita lauantai, heinäkuu 16, 2016 at 12:17

  Oi kamala noita pääkalloja! Huh, kaikkea sitä bloggaaja matkoillaan näkee! :)
  Kiinalaismies taas vaikutti hauskalta, täytyypä jatkossa kiinnittää huomiota kiinalaisturisteihin, että millaisella kalustolla niitä kuvia räpsitään. :)

 • Reply Arna / Cocoa etsimässä lauantai, heinäkuu 16, 2016 at 13:16

  Mullekin jäi tästä postauksesta päällimmäisenä mieleen pääkallot roskapusseissa ja kiinalainen kameramies :D. Mutta siis aivan kivan oloinen paikka muutenkin, ja tykkään sun tavasta kirjoittaa, huumorilla ja vähän itseironisesti :).

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, heinäkuu 18, 2016 at 08:53

   Kiitos. :) Ja niin näyttää jääneen kaikille muillekin… Täytyis ehkä vähän skarpata. :’D

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA sunnuntai, heinäkuu 17, 2016 at 09:06

  Luurangoille selitys lienee se, että ne palautetaan paikoilleen esim. välipohjan kunnostuksen jälkeen. Olen itse seurailut yhden kirkon kunnostusta ja siellä välipohja putsattiin, mutta museovirasto suositti, että luurankoja ei oteta pois siksi aikaa. Raksamiehet sitten tekivät töitä luiden ja hautojen seassa. Toki kunnioitaen vainajia. Silla hautarauhastahan tuossa on edelleen kyse.

 • Leave a Reply