Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tatarstan: Kazan pääsi yllättämään

keskiviikko, kesäkuu 15, 2016

Suomalaisille melko tuntematon kaupunki syvällä Venäjällä. Mielikuvat: harmaa betonihelvetti, ränsistyneet hotellit, ankeus ja värittömyys.

Ja sitten se, mitä me näimme:

 P6110079P6110085P6110222P6110138 P6110144P6110105

Tatarstanin pääkaupunki Kazan oli aika satumainen paikka.

Me savuttiin aamuyöllä, kun kaupungilla ei näyttänyt liikkuvan ketään, ja aurinko nousi punaisena horisontissa. Jo silloin se näytti taianomaiselta. Kazaniin pääsee Finnairin suorilla lennoilla, ja lentoaika on maltillinen vähän yli kaksi tuntia. Lennot lähtevät myöhään perjantai-iltana ja takaisin pääsee tiistaiaamuksi. Töistäkään ei siis tarvitse ottaa päivää enempää vapaaksi.

Kuskimme kurvasi Marriottin pihaan, ja pääsimme pitkän yön jälkeen hetkeksi nukkumaan. Mä olen jokseenkin usein yöpynyt Marriotteissa, ja olin myös oikein tyytyväinen tähän neljän tähden Courtyard by Marriottiin. Se sijaitsee aivan Kazanin vanhan kremlin vieressä, joka siis on yksi kaupungin vetonauloista.

Me tutustuimme Kremliin heti ensimmäisenä aamuna. Oppaanamme koko reissun ajan toimi Marcel, joka kyllä tiesi taatusti jokaisen yksityiskohdan Tatarstanin historiasta.

P6110086

Kremlillä ei tarkoiteta pelkästään sitä Moskovan hallintokeskuskremliä (kuten esimerkiksi minä sivistymätön vielä about viikko sitten luulin), vaan yleisesti monista venäläiskaupungeista löytyvää vanhaa, linnoitettua keskustaa. Kreml on yksi Kazanin upeimmista paikoista. Siellä kohtaavat niin nykyaika ja historia sekä kristinusko ja islam.

On moskeijaa ja on kirkkoa. On tosi vanhaa ja on tosi uutta. Uusia rakennuksia ei ole väen vängällä väkerretty supermoderneiksi, vaan on jäljitelty vanhaa tyyliä. Väen vängällä moderniksi vääntämisestä tulee muuten mieleen se Ullanlinnan Huvilakadun yksi hiton ruma talo, joka erottuu (eikä tosiaan edukseen) Huvilakadun kauniista rakennuksista. Tiedättekö sen, jota tarkoitan?

P6110161P6110155 P6110163P6110158

Jotkut rakennuksista ovat pökerryttävän mahtipontisia, kuten esimerkiksi maatalousministeriö, jota voi ihailla kremlin kukkulalta. Se näytti aivan siltä, kuin se olisi repäisty Versaillesin linnasta. Katsokaa nyt sitä! Siis mä luulin, että tämä on suunnilleen joku Putinin kesäasunto!

P6110107P6110121

Kremlin ehkä tärkein nähtävyys ja Kazanin maamerkki on Kul Sharifin moskeija, joka on upea.

Pääsimme erikoiskierrokselle moskeijan sisään, ja ai että. Edes venäläisten babushkojen kälätys ylätasanteella ei häirinnyt sitä ihanaa tunnelmaa, joka moskeijan sisällä oli. Jokaisen ortodoksikirkon ja moskeijan eteisaulassa on muuten huiveja päähän ja vartalolle, ja tietenkin babushkoja pukemassa turisteja.

Babushkat ovat Kazanissa kaikkialla, rynnimässä paikkoihin hameineen ja tukevine vartaloineen ja huivittamassa sinua, jos tarve niin vaatii.

P6110170P6110181 P6110191 P6110194

Kremlin kiertämisen jälkeen sopii suunnata Bauman Streetille, joka on Kazanin suosituin kävelykatu. Kremliltä sinne on lyhyt matka, jonka taittaa helposti kävellen.

P6110074

Katu oli ihan söpö, mutta mitään hirveitä odotuksia sille ei kannata kuitenkaan ladata. Kahviloita, katutaiteilijoita ja matkamuistokauppoja löytyi, mutta esimerkiksi vaatekaupat loistivat poissaolollaan. Kysyin asiasta, ja kuulemma kazanilaiset shoppailevat ostoskeskuksissa. Jotka ovat sitten jossain, mutta eivät ainakaan keskustassa.

P6110253 P6110256 P6110259 P6110276

Minkähän aikakauden tyylisuuntausta Hotel Tatarstan mahtaa edustaa?

P6110277P6110278

Bauman Streetiltä voi ostaa lähinnä chak chakia (paikallinen hunajasta ja taikinasta tehty herkkupallukka) ja täydennystä maatuskakokoelmiinsa. Eikös meillä kaikille ole sellainen?

Iltaisin Bauman Street on kuulemma täynnä elämää ja suosittu illanvietto- ja näyttäytymispaikka. Me emme päässeet paria vodkapaukkua enempää Kazanin yöelämään tutustumaan, joten yöllinen Bauman jäi näkemättä. Mutta mitä nyt autolla ohitimme, niin kyllä, se näytti kuhisevan ihmisiä!

Tässä ensimmäinen osa Kazanista, lisää tulossa! Eikö olekin kivan näköistä? Mä ainakin lumouduin tuosta kauniista kremlin alueesta, ja vaikka sitä harmaata neuvostobetonia Venäjältä taatusti löytyy, niin Kazanin keskustaan se ei ole löytänyt tietään. Yksinkertaisesti kaunis paikka.

Yhteistyössä Visit Tatarstanin kanssa, matkaseurana Archie Gone Lebanon -blogin Inka.
Tatarstaniin pääsee Finnairin suorilla lennoilla. Arial Travelin, Etelämatkojen, Matka-Priman, Lähialuematkojen tai Travellerin kautta Tatarstaniin lähteville suomalaisille (ensimmäiset 1000 henkilöä) tarjotaan opastettu Volgan jokiristeily Sviyazhskin linnoituskaupunkiin, josta tulossa juttua myöhemmin.

You Might Also Like

48 Comments

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista keskiviikko, kesäkuu 15, 2016 at 19:35

  Oottepa eksoottiseen kohteeseen eksyneet. Enpä ole koko maasta edes kuullutkaan. Kuvista päätellen ehkä jotenkin kliinistä ja persoonatonta, odotti kyllä enemmän vanhaa neukkumeininkiä :) Moskeija näyttää tosi kauniilta. Miksi ihmeessä Finski lentää muuten sinne?

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, kesäkuu 15, 2016 at 22:53

   Kone oli mennessä ja tullessa about puolillaan. Mennessä ehkä vähän täydempikin. Ei näkynyt mitään selkeää bisnesmatkustajien ryhmää, vaan lähinnä perheitä ja takaisin tullessa mm. Suomen naisten rugbymaajoukkue. :D

   • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, kesäkuu 15, 2016 at 22:54

    Ja mitä tuohon kliinisyyteen tulee… Hmm, ehkä! Ehkä se oli jollain tavalla kliininenkin. Kun niin paljon on vasta rakennettua. Mutta ei se mulle kyllä tullut kuitenkaan tuolla ensimmäisenä mieleen. On myös niin paljon todella vanhoja ja historiallisia paikkoja. :)

 • Reply Veivi keskiviikko, kesäkuu 15, 2016 at 19:47

  Tatarstan ei ole maa vaan Venäjän osa. Finnair lentää sinne minne kannattaa eli sinne minne etupäässä liikematkustajia menee.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, kesäkuu 15, 2016 at 22:57

   Viittaat ilmeisesti aiempaan kommenttiin? Tatarstan on monille aika tuntematon paikka, ja siksi sekaannuksia varmaan tulee. Ja onhan kyseessä kuitenkin oma tasavaltansa, joka on osa Venäjää. Siis Venäjäähän se toki on, mutta anna anteeksi meille, joille tämä kuvio ei ole ihan niin selvä. :) Ja noista Finnairin lennoista. Puolillaan oli kone mennen tullen. En osaa arvioida, onko se sitten kannattavaa.

 • Reply Noora keskiviikko, kesäkuu 15, 2016 at 19:49

  Mua kiinnostaisi kovasti kierellä Venäjän eri kolkkia. Sinne vaan olisi kiva mennä pidemmäksi aikaa, että saisi viisumille vastinetta. Oon kohta lähdössä Pietariin ja odotan siellä käyntiä innolla, tulee vihdoin otettua ensikosketus Venäjään. Toi arkkitehtuurin överiys on kyllä semmonen, mikä kiinnostaa. Varmasti tällaiselle esteetikolle löytyy paljon silmäkarkkia :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, kesäkuu 15, 2016 at 22:59

   No silmäkarkkia täällä todellakin oli! Rakennukset olivat kyllä kauniita, varsinkin tämä kreml teki muhun vaikutuksen. Olihan jotkut tosiaan aika övereitä, mutta musta se on ihan kivakin, kyllästyttää tää Suomen politiikka, ettei yksikään rakennus saa olla toista korkeampi jne. :D Ja hei ihanaa Pietariin, mäkin just tänään kattelin matkoja sinne. :D Viisumi on ainoa ärsyttävä juttu Venäjälle suunnatessa. Eihän se iso vaiva ole sitä hankkia, mutta vaiva kuitenkin.

 • Reply sonjanette | FIFTYFIFTY keskiviikko, kesäkuu 15, 2016 at 20:10

  Kazan on nimenä jotenkin etäisesti tuttu, mutta Tatarstanista en ollut kuullutkaan ennen kuin luin, että sä ja Archie go Lebanonin Inka matkaatte sinne. Näyttää kerrassaan kiinnostavalta ja hienolta paikalta. Ja mä sitten rakastan kauniita moskeijoita, tuokin oli ihana! En muuten tiennyt mäkään, että kreml ei oo pelkästään THE-kreml. :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, kesäkuu 15, 2016 at 23:01

   Kirkot ei kauheasti jaksa sytyttää, mutta moskeijoissa on jotain mystiikan tuntua. :) Oli kiva päästä tällaiseen uuteen kohteeseen, mistä moni ei ole edes kuullut. Pääsi näkemään paikat ja nyt saa sitten kirjoittaa ja toivottavasti innostaa uusia ihmisiä noille nurkille. :) Ja hyvä, etten ollut ainoa kreml-sivistymätön. ;)

 • Reply Maarit Johanna keskiviikko, kesäkuu 15, 2016 at 21:33

  Minusta on hauskaa miten jotkut inttävät ettei Tatarstan ole maa. Puhunhan minäkin Lapista, Savosta tai Uudesta maasta jos haluan tarkentaa mitä osaa Suomessa tarkoitan. Aika harva on varmaan kuullut Tatarstanista, joten sehän tuo nimenä vielä lisää mielenkiintoa tähän erikoiseen matkakohteeseen. Olkoot minun puolesta maa, tai Venäjän joku lääni, what ever. Mutta OMPAHAN herranpieksut ihan upean, siistin ja modernin näköistä!
  Te ootte saaneet mulle matkakuumeen. Ei vitsi, tuonne pitäs kyllä päästä. Mutta se junalla Vladivostokiin on vielä haaveissa, joten ehkä tuonne pääsee matkan varrella. :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, kesäkuu 15, 2016 at 23:04

   Ihana kommentti! :D <3 Yhdyn täysin sun sanoihin… Ja onhan toi liittovaltiokuvio ihan ymmärrettävästi vähän sekava suomalaisen näkövinkkelistä, ei ihme jos menee sekaisin itse kullakin. Mä muistan että oot pitkään puhunut tosta Vladivostokista… Tee se! Ja vähintään parin päivän pysähdys Kazanissa matkan varrella. ;)

   • Reply Samppu torstai, kesäkuu 16, 2016 at 06:50

    Ei se ole maa, Savo ei ole maa, Lappi ei ole maa. Entäs Saksa? Sekin on liittovaltio mutta kukaan ei koskaan ole menossa Nordrhein-Westfaleniin tai Hesseniin. Häme ei ole tasavalta Suomessa. Jenkeissä kukaan ei sano menevänsä juuri johonkin osavaltioon ellei häneltä sitä tarkentavasti kysytä.
    Mutta Venäjä. Ei sinne mene kukaan, se on niin synkkä ja väritön. Tatarstaniin kyllä kehtaa sanoa menevänsä ja siellä heti moskeijaan. Kumma juttu. Joitain vuosia sitten Finnmatkojen kone teki hätälaskun Samaraan jota ei nähty kovinkaan eksoottisena vaikka se on myös suuri kaupunki Venäjällä ja josta löytyy samat asiat kuin Kazanistakin ja jonne Finnair myös lentää suoraan.

    Venäjällä on muuten aika monta tasavaltaa. Mukaanlukien Karjala.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%A4j%C3%A4

    • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, kesäkuu 16, 2016 at 08:18

     Siis miksi tämä nyt on joillekin, esimerkiksi sulle Samppu, niin hitonmoinen ongelma? Ei kai täällä kukaan ole yhtä kommentoijaa lukuunottamatta väittänyt Tatarstania maaksi, ja sekin oli varmaan epähuomiossa kirjoitettu.

     Me oltiin Tatarstanissa VISIT TATARSTANIN, ei esim. Visit Russian vieraana. Onko sulle nyt siis ihan ok, että puhun tämän takia Tatarstanista? Ja kyllä, jos olisin ulkomainen bloggaaja ja tuisin Lappiin, niin enköhän mä puhuisi silloin Lapista, ja toki myös Suomesta, kuten tässäkin postauksessa Venäjästä olen puhunut.

     Hyvin voin sanoa käyneeni myös Venäjällä, jos se sulle mielenrauhan antaa. Taisi mennä syystä tai toisesta sulla tunteisiin tämä juttu?

    • Reply Eero sunnuntai, helmikuu 19, 2017 at 12:28

     Eikö Suomikaan siis ollut maa ennen itsenäistymistään? Entäpä Viro ja Baltian maat?

 • Reply Inka keskiviikko, kesäkuu 15, 2016 at 22:36

  Haha, Babushka moskeijassa oli kyllä symppis! :)

  Kiitti vielä reissuseurasta, ja täytyy myöntää että näiden kommenttiboksien lukeminen on mielenkiintoista puuhaa! :D

 • Reply Liza in london perjantai, kesäkuu 17, 2016 at 11:46

  Oi, siellä on juuri niin kaunista kuin muistinkin – pakko päästä pian uudestaan!

 • Reply Lotta | Watia.fi perjantai, kesäkuu 17, 2016 at 18:33

  Oo, aika kivalta näyttää! Sulla tuntuu nää reissukelitkin osuvan kohdalleen. Oliko tuolla minkälainen hintataso? Esim. yö hotellissa tai ateria ravintolassa?

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, kesäkuu 19, 2016 at 22:24

   Ollut ihan mieletön tuuri kelien kanssa, täälläkin. :D Rehellisyyden takia täytyy sanoa, ettei juuri kertynyt tietoa hintatasosta, kyseessä kun oli pressimatka ja kaikki kulut hoidettu. :/ Mitä nyt vodkaa ja tuliaisia ostin, niin kallista ei ollut. :D

 • Reply Katja perjantai, kesäkuu 17, 2016 at 19:20

  Mää oon ihaillu Kazania aiemminkin, näyttää ihan satumaalta koko kaupunki! Nyt tekis mieli vielä enemmän kiertelemään Venäjälle.

 • Reply Jenna / With huge passion for life lauantai, kesäkuu 18, 2016 at 10:23

  Jesh jesh jesh, tuonne elokuussa! Näyttää kyllä niin kiehtovalta paikalta. Mä en osaa venäjää, mutta onneks matkatoveri osaa edes vähän tulkita kyrillisiä. On kyllä ollut muikean hieno sää teidän reissulla.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, kesäkuu 19, 2016 at 22:25

   Sää lähenteli kyllä täydellisyyttä koko viikonlopun. :) Odotan mielenkiinnolla sun postauksia, nimittäin mä olisin halunnut enemmänkin tutustua Kazaniin, nyt meillä jäi tiukan aikataulun takia itse kaupunkiin tutustuminen tosi pintaraapaisuksi.

 • Reply Stacy Siivonen maanantai, kesäkuu 20, 2016 at 08:02

  Oikein kiva paikka! Minkähän takia matka on ilmoitettu juuri New Yorkiin, kaikista paikoista. Maatalousministeriön rakennus tuo mieleen Kaskisten hienoimman talon, jossa lukee ”paperinkeräys”. Lentoaika on todella maltillinen ja matka vie ison loikan lähemmäksi Uralia ja Siperiaa. Itse asiassa, kävin tsekkaamassa Finskin hinnat sinne. Mielenkiintoinen vaihtoehto Pietarille.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, kesäkuu 20, 2016 at 08:29

   Niin, iso omena se vaan hallitsee tätä maailmanmenoa. Lentoaika oli aivan yllättävän lyhyt, eivätkä liput kovin pahan hintaiset. Alle 200 eurolla näytti pääsevän. Ehdottomasti hyvä vaihtoehto Venäjästä kiinnostuinelle, jotka ovat Pietarissa jo käyneet ja miksei muutenkin.

 • Reply Jonna maanantai, kesäkuu 20, 2016 at 11:38

  Mielenkiintoiselta vaikuttaa! Itselle oikeastaan koko Venäjä on ihan tuntematonta aluetta ja monikin paikka siellä kiinnostaisi. Tuo Tatarstan ei olisi kyllä yhtään huonompi paikka aloittaa Venäjään tutstuminen. Kaukana ainakin niistä mielikuvien betonilähiöistä :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, kesäkuu 20, 2016 at 11:40

   No niinpä. :D Ei missään nimessä huono vaihtoehto, ja helposti saavutettavissa täältä Suomesta käsin. :)

 • Reply Teija / Lähdetään taas tiistai, kesäkuu 21, 2016 at 22:47

  Vaikuttaa kyllä sellaiselta paikalta, johon voisi hyvinkin tehdä reissun. Nuo mielikuvat, joita alussa luettelit, on ihan varmasti juuri niitä, joita monella (myös itselläni) on.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, kesäkuu 22, 2016 at 08:39

   Joo, ja ainakaan täällä ne eivät kyllä vastaa todellisuutta. Siis ainakaan tuossa keskusta-alueella, jossa turisti pyörii.

 • Reply Saana keskiviikko, kesäkuu 22, 2016 at 16:21

  Ihastelinkin aikaisemmin jo Insta-kuvia, olin tosi yllättynyt tästä upeudesta, kuten varmaan tekin siellä paikan päällä! :) Toi oli hyvä vinkki, miten ne lennot kulkee. Pitkän viikonlopun mittainen reissu voisi hyvinkin olla paikallaan! ;)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, kesäkuu 23, 2016 at 07:56

   Kyllä, voin suositella! Vaikka lennot lähteävätkin omituisiin aikoihin, niin toisaalta ehtii olla koko perjantain töissä ja tiistaina ehtii taas aamuksi. :) Ja olin itse todella yllättynyt, miten hieno paikka tämä oli.

 • Reply Martta / Martan Matkassa torstai, kesäkuu 23, 2016 at 09:26

  Aivan uusi tuttavuus ja kuvien puolesta paikka näyttää todella mielenkiintoiselta!

 • Reply Pirkko / Meriharakka torstai, kesäkuu 23, 2016 at 12:04

  Ihan kauniin näköinen tuo iso moskeija, mutta eipä taideta senkään takia Venäjälle vallitsevan poliittisen tilanteen takia matkustaa – ei ainakaan niin kauan kun on muitakin matkakohde-ehdokkaita jonossa.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, kesäkuu 23, 2016 at 14:28

   Mä en valitse matkakohteita yleensä poliittisen tilanteen perusteella. En tiedä, ketä se hyödyttäisi. Mutta kaunis oli moskeija! :)

 • Reply Arna | Cocoa etsimässä -matkablogi lauantai, kesäkuu 25, 2016 at 10:36

  Ohhoh, onpa hulppean näköistä! Pakko kyllä myöntää, että vaikka olen tiennyt Kazanin olemassaolosta jo vuosia (mun yhdestä taannoisesta työpaikasta tehtiin paljon työmatkoja tuonne – itse en kyllä päässyt käymään), kuvittelin sen hirveän paljon harmaammaksi, sellaiseksi valtavaksi teollisuusalueeksi, jossa on vain yritysten toimitaloja vieri vieressä. Itse en ole tällä hetkellä kiinnostunut Venäjän-matkailusta, mutta ehkä joskus tulevaisuudessa päädyn tännekin.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, kesäkuu 26, 2016 at 20:12

   Joo, samaa mäkin kuvittelin. Kaipa sieltä sitäkin löytyy, mutta todella kaunis kaupunki keskusta-alueeltaan varsinkin.

 • Reply lena / london and beyond lauantai, kesäkuu 25, 2016 at 12:45

  Mun mielestä kaikkien pitäisi käydä näissä Venäjän tuntemattomimpiin kuuluvissa kaupungeissa. Ne on ihan superkivoja ylläreitä hyvin usein ja kun jättää ennakkoluulot narikkaan, on reissu taatusti helmi. Mä oon lukenut jonkin verran juttua Tatarstanista blogeista, ja kun luin että oot lähdössä sinne niin aloin kiinnostua! Tiesin vain että Finnair lentää Kazaniin Helsingistä, muuta juuri en. Ihan mainioita nää jutut!!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, kesäkuu 26, 2016 at 20:21

   Just näin! Toisaalta ymmärrän tosi hyvin sen, että suunnattaan vielä Kazaniakin helpommin saavutettavaan Pietariin tai sitten Moskovaan… Mutta varsinkin nuorten reissaajien kannattais ehdottomasti ottaa Venäjää haltuun vähän laajemminkin. :)

 • Reply Juha-Petteri Kukkonen | Sirbizler.com lauantai, kesäkuu 25, 2016 at 21:55

  Suomalaisilla on usein historista johtuen erittäin negatiiviset kuvat Venäjästä (tai entisen Neuvostoliiton) alueesta matkailukohteena. Itse olen suunnittelemassa useampaakin reissua Itään. Kauniita maisemia vaikka muille jakaa :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, kesäkuu 26, 2016 at 20:23

   Joo, ja se on ihan ymmärrettävää. Mielenkiintoinen matkailumaa Venäjä kuitenkin on, sitä ei voine kukaan kiistää! :)

 • Reply meidänmatkassa sunnuntai, kesäkuu 26, 2016 at 21:06

  No oho, onpas kauniin näköistä ja säätkin osuneet kohdilleen :) Ei ollenkaan huono ja ihana lukea tällaisista erikoisemmista paikoista, varsinkin kun on vielä selkeästikin yllättänyt positiivisesti!

 • Reply Sanna I Siveltimellä sunnuntai, kesäkuu 26, 2016 at 23:27

  Katselin Inkan snäpistä teidän reissua ja olin ihan äimän käkenä, koska en olis ikinä osannut kuvitella miten väririkas ja söpön näköinen paikka tuo onkaan. Totaalinen yllätys :)

 • Reply Samara maanantai, kesäkuu 27, 2016 at 01:29

  Moni täällä äimistelee kuinka se Venäjä ei ollutkaan betonilähiöitä ja ankean näköistä väkeä vaan todella siistiä ja mukavaa näkyy olevan. Viisumiakin moni pitää hankalana vaikka jonkun Afrikan tai Aasian maan viisumia ollaan valmiita odottamaan vaikka kuinka samoin kuin ollaan valmiit matkustamaan ja fiilistelemään jenkkilän vihoviimeistä peräkylää.
  Kazan ei ole mikään tuntematon kaupunki, on Venäjän suurimpia. Sekin vielä, että jos Helsingin luksuskauppojen ostajakunta on ollut pitkään venäläistä niin kai senkin luulisi kertovan jotain.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, kesäkuu 27, 2016 at 08:58

   Miksi sanot, että ei ole tuntematon kaupunki? Kovin tuntematon vaan näyttää olevan suomalaisille. Ehkä se venäjänkielisessä maailmassa tunnetaan, muttei Suomessa. Se lienee ihan normaalia. Yhtä lailla monet Kiinan miljoonakaupungit ovat suomalaisille tuntemattomia, eikä suomalaisia tarvitse sen takia väheksyä, kuten sinä nyt vaikutat tekevän.

   Afrikkaan lähteminen nyt vaatii muutenkin aika isoja valmisteluita. Jonkun näinkin lähellä olevaan kohteeseen kuin Kazaniin ei ymmärrettävästi moni jaksa alkaa säätää viisumin kanssa, vaan sinne haluttaisiin lähteä spontaanimmin, kuten voi lähteä mihin tahansa muualle Eurooppaan. Lisäksi viisumi maksaa. Kyllä mä ymmärrän, miksi se koetaan hankaloittavaksi tekijäksi.

   Ja sitä nyt ei kukaan varmaan epäillyt, että Suomessa matkailevilla venäläisillä on rahaa, mutta jäi nyt hiukan epäselväksi, mitä ajoit kommentillasi takaa.

  Leave a Reply