Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tule sinä kuule tänne, niin saat voita sen leipäs päälle

maanantai, kesäkuu 13, 2016

Kazan TatarstanKazan Tatarstan view

”Suomipoika tule tänne, niin saat leipää.”

”Tule sinä kuule tänne, niin saat voita sen leipäs päälle!”

Kai muistatte tämän? Sitähän se on, meidän suomalaisten ja venäläisten suhde. Kissanhännänvetoa, joskus vähän kevyemmillä ja joskus vakavammilla asioilla. On se yhteinen historia ja toisaalta yhteinen tulevaisuus, ei taida mannerlaattojen vuosittainen liikkuminen meitä auttaa muuallekaan. Tässä sitä kökötetään, lintukoto-Ruotsin ja Äiti Venäjän välissä.

Monilla tuntuu olevan omat epäilyksensä Venäjällä matkailun suhteen, edes Ville Haapasalo ei ole saanut kaikkia käännytettyä. Mä lähdin ensimmäiselle Venäjän matkalleni kuitenkin ihan avoimin mielin, sillä en oo oikeastaan koskaan valikoinut matkakohteitani poliittisten syiden pohjalta. Monet kun eivät matkusta Venäjälle tai moneen muuhun maahan ihan periaatteen takia. Itse uskon enemmänkin siihen, että matkustamalla avarramme ajatusmaailmaa puolin ja toisin, mikä ei voi johtaa kuin hyviin asioihin.

Huh, onpas minusta kuoritunut pyhimys. Kuten näätte.

P6130888 P6110217 P6120563St. Meri vai Homelandin uusi päähenkilö?

Tatarstanista jäi mieleen se, että Venäjä on mielenkiintoinen matkailumaa, johon täytyisi tutustua lisää. Täällä elää aivan samanlaisia, normaaleja ihmisiä arkisine huolineen kuin Suomessakin. Ystävällisiäkin ovat. Monet vähän kauhistelivat lähtöäni tänne, mutta täytyy sanoa, että aivan turhaan. Kyllähän itseänikin tietyllä tavalla jännitti. Kai meillä suomalaisilla (ei Venäjällä matkanneilla) on kaikilla ne tietyt ennakkoajatukset naapurimaastamme.

Great Bolgar

Tatarstan vaikuttaa turvalliselta ja rauhalliselta paikalta. Täällä on paljon nähtävää ja etenkin historiasta kiinnostuneiden mieltä kutkuttavia kohteita. Volga-joki virtaa kauniina minne ikinä meneekin.

Tatarstanin tiet ovat törkeän hyvässä kunnossa, ja liikenne rauhallista. Kazanissa on rakennettu mielettömästi viimeisen kymmenen vuoden aikana, ja rakennustyöt jatkuvat edelleen. Turismiin panostetaan todella paljon. Sinut halutaan tänne, ihan oikeasti. Ja se kannattaa!

Kazan Tatarstan Baumann StreetP6120607 Kazan sunset

Kazan oli muuten yksi siisteimmistä kaupungeista, joissa olen ikinä käynyt. Puhdas kuin mikä. En nähnyt roskan roskaa kolmen päivän aikana. Vai johtuiko se vain upeasta arkkitehtuurista, joka liimasi silmäni rakennuksiin katutason sijasta?

P6130996

Tässä nopeat fiilikset Tatarstanista. Nyt pitäisi pakata, sillä parin tunnin päästä lähtee Norran operoima lento Helsinkiin. Lento lähtee joskus kolmen jälkeen, Helsingissä ollaan aamukuudelta. Kahdeksaksi töihin. Voi luoja.

Palataan Tatarstaniin, kunhan olen nukkunut univelat pois!

Olin Tatarstanissa Visit Tatarstanin kutsumana ja matkakumppanina Archie Gone Lebanonin Inka.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Tatari tiistai, kesäkuu 14, 2016 at 04:48

  Niinpä. Kummallisia ovat nuo Venäjä-ennakkoluulot. Siellä ei ole eksoottista, siellä on vain epämääräisiä naisia ja rumia miehiä (on muuten aika monen ruotsalaisen stereotypia Suomesta) on kylmä, on Putin, on sitä, on tätä eikä vaivauduta ottamaan selvää.
  Mutta tekin puhutte jostain Tatarstanista vaikka Venäjällä te olette. Hieman samaa jos ollaan Munchenissä niin puhuttaisiin Baijerista tai jos ollaan Torinossa niin puhutaan Piemontesta. Italiassa ja Saksassa voi sanoa olleensa, mutta Venäjällä ei.
  Inkakin painotti islaminuskoa liikaakin postauksessaan. Muistaa sopii se, että tuolla ei ole shiioja eikä sunneja. Eurooppalainen versio Islamista on rauhallinen, vrt. vaikka Suomen tataarit tai Bosnia.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, kesäkuu 14, 2016 at 12:49

   Kyllä ne Venäjä-ennakkoluulot on tietyissä asioissa ihan oikeutettujakin. Mutta ei niiden takia kannata Venäjälle matkustamatta jättää! Kyllä me molemmat Inkan kanssa tiedetään, että oltiin Venäjällä. Kuitenkin meidät kutsui sinne nimenomaan Visit Tatarstan tutustumaan Kazaniin ja Tatarstanin alueeseen, ei muualle Venäjään. Mielestäni on erittäin luonnollista puhua siitä. Lisäksi se on mielestäni helpompi hahmottaa, kuin jos sanoisin vain olevani jossain Venäjällä, kun niin iso maa on kyseessä. Me saimme aika paljon tietoa islamista Tatarstanissa, ja kyllä se vaikutti aika vahvasti siellä olevan läsnä. Erilaisena kuin monessa muussa paikassa, mutta kuitenkin. Mehän tässä kuitenkin kirjoitetaan vain omia subjektiivisa kokemuksiamme. Mutta kiitos kommentista, kiva saada aina toistakin näkökulmaa asioihin.

 • Reply Maarit Johanna tiistai, kesäkuu 14, 2016 at 07:20

  Mahtava klikkiotsikko heti alakuunsa! Vitsi sie oot hyvä käännyttämään, ja eiköhän näillä kuvillakin ole osuutta asiaan. Mua kiinnostas suunnattomasti ruokakyltyyr tuolla päin ja tietenkin se kielitaito. Ite kun en venäjää vielä parista kielikurssista huolimatta väännä.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, kesäkuu 14, 2016 at 12:51

   Mä vähän vielä mietin, kirjoitanko ruoista oman juttunsa vai en. :) Ruokakulttuuri ei ollut se, mikä mut eniten tuolla vakuutti. Ja kielitaidostakin olen vähän jäävi sanomaan, tällaisella pressimatkalla kun oli omatoimisuus aika nollassa. Mutta englanninkielistä porukkaa vaikutti löytyvän varsinkin nuorissa… Ja jos mä oon pärjännyt Kiinassa lähes kiinaa osaamatta niin kyllä pärjää Venäjälläkin! :D

 • Reply Susanna keskiviikko, kesäkuu 15, 2016 at 15:10

  Mitä enemmän matkailen sen enemmän olen huomannut että Suomella ja Venäjällä on uskomattoman paljon yhteistä: puhdas vihreä luonto, alkoholikulttuuri ja sitten tuo siisteys ainakin olen kuullut että Venäjällä on sama tapa etteivät ihmiset pidä kenkiä sisätiloissa. Kun taas kaikissa muissa maissa joissa olen käynyt ovat ihmiset kävelleet kengillä sisätiloissa. Se on todella yleistä ja tavallista kaikkialla muualla. Nyt olen jo tottunut asiaan mutta kyllähän se vieläkin aina välillä ihmetyttää kun vaikkapa siivoaja siivoaa ulkokengät jalassa. Suomesta pääsisi helposti myös junalla Venäjällä käymään, moni ei ehkä ajattele tätä lähimaiden matkailua miten helppoa se on jos ei jaksa/halua lentää

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, kesäkuu 15, 2016 at 15:51

   Totta, suomalaisissa ja venäläisissä on paljon samaakin, vaikka kulttuuri onkin monin kohdin täysin erilainen. Ja siistiä on molemmissa maissa! Se on totta, että junalla pääsee helposti. Oon monesti miettinyt junamatkaa Pietariin. Ainoa mikä Venäjän matkailussa nyppii, on viisumitarve. Se poistaa mahdollisuuden spontaaneihin matkoihin ja tuo lisähintaa, vaikka itse junalipun saisikin edullisesti.

  Leave a Reply