Suomen suurin matkablogiyhteisö

Miksi lähteä Hamptonsiin, kun voi mennä Ystadiin

maanantai, toukokuu 23, 2016

Ranta. Sitähän me suomalaiset aina lomalta haetaan. Rantaa, viinaa ja aurinkoa. Nahkaa pitää kärtsätä eikä suu saa päästä kuivumaan.

Täällä Ystadissa tosin juodaan vodkabucketien sijasta kuoharia ja pienpanimo-oluita. Edes launtai-iltana kaduilla ei näkynyt örveltäjiä, vaikka sitä saattaakin hämmentyä Skånen murteen kuulostaessa samalta kuin oma… krhm, siis jonkun juhlimaan lähteneen henkilön puhe aamuviideltä firman pikkujoulujen taksijonossa.

Mutta aurinkoa ja rantaa riittää! Ystadista minulle tulikin aikamoiset Hamptons-vibat. En ole koskaan Hamptonsissa edes käynyt, mutta jotenkin minä kuvittelen tuossa USA:n rantalomakohteessa olevan samalainen tunnelma kuin täällä.

IMG_0691IMG_0683IMG_0364 IMG_0689 IMG_0697IMG_0685

Nämä alla näkyvät eivät ole siirtolapuutarharakennuksia eivätkä yleisiä pukukoppeja, vaan ihmisten yksityisomistuksessa olevia pieniä mökkejä, jotka reunustavat Ystadin rantaa. En oikein tiedä, mikä järki tuollaista on omistaa, mutta herttaisiahan ne ovat. Voihan siellä vaatteet käydä vaihtamassa omassa rauhassa, tuskin tuolla paljon muuta mahtuu tekemään.

IMG_0698

Vaikka kyllä siellä näytettiin ihan aikaakin vietettävän. Jo näin toukokuun puolivälissä monet olivat tuoneet muovituolit ja pöydän mökkinsä edustalle, ja paistattelivat siinä päivää. Ruotsalaiseen rohkeuteen kuuluu, että omaa brunaa ja talvella hankittuja muovimeloneja voi vapautuneesti esitellä kaikelle kansalle yläosattomissa tällaisen mökin pihalla. Mikä ettei. Kyllä siinä taas tunsin itseni maalaiskurpitsaksi kävellessäni ohi kalpeassa ihossani, lenkkikengät jalassa ja takki tiukasti nivottuna ylös asti viimalta suojautumiseksi, kun toiset rennosti ottavat pikku pikku bikineissään (siis niiden alaosassa) aurinkoa.

Viereisen mökkirivistön pihalla istuskeli vanhempi pariskunta, jossa mies kumman kiinnostuneena kiikareilla tiiraili auringonottajan mökeille päin. ”Lintuja tässä vaan kattelen.”

IMG_0699

Sunnuntai-iltana hurautimme Mathiaksen äidin söpöllä avoautolla tällä samaisella rannalla sijaitsevaan kylpylään, Ystad Saltsjöbadiin. Taivas oli tumma ja tuuli puhalsi, mutta rohkeasti otimme auton allemme ihan vain sillä ajamisen ilosta ja hurautimme kylpylän pihaan.

IMG_0397

Ystad Saltsjöbad ei varsinaisesti vähentänyt Hamptons-haihattelujani. Ilmoitin heti Mathiakselle, että sitten kun (huom. kun) hankimme sen kesäasunnon Hamptonsista niin mies huolehtikoon työnteosta, minä juon päivät kuplivaa muiden kotirouvien kanssa. Viilailemme kynsiämme, vietämme aikaa juuri tällaisissa kylpylöissä ja puhumme miehistä ja siitä, mitä laitamme päällemme illan hyväntekeväisyysgaalaan. Hyvästi ura juristina.

Noh, leikki leikkinä.

Sillä oikeastihan tämä menee niin, että minä tulen ostamaan meille sen talon Hamptonsista ja raatamaan pitkää päivää Wall Streetilla Mathiaksen jäädessä koti-isänä huolehtimaan arjen pyörittämisestä.

IMG_1083 IMG_0483IMG_0476

Tämä kylpylä oli hemmottelun tyyssija. Se ei ollut valtavan iso, mutta sitäkin tunnelmallisempi. Altaita löytyi sisältä ja ulkoa eri lämpötiloissa. Siellä me tepsuteltiin kylpytakeissa ja tohveleissa altaasta toiseen. Kun rusinaksi muuttuminen alkoi tuntua jo todelliselta uhkalta, oli pieni tauko paikallaan. Tauolle liiasta rentoutumisesta rentoutumaan lisää.

IMG_0495

Kylpylän yläkerrassa on yllä näkyvän oleskelutilan lisäksi kaksi huonetta, jotka ovat täynnä sänkyjä. Näille sängyille mennään köllimään, katselemaan merta ja tietenkin juomaan vähän skumppaa. Ihan vain olemaan ja miettimään omia juttujaan (ja vähän snäppäilemään, kuten mua snäpissä seuraavat tietävätkin). Kaikki puhuvat kuiskaten, ja rauhallista musiikkia soi hiljaa taustalla. Tarjolla on pähkinöitä ja hedelmiä. Sängyillä olevat pehmeät viltit lämmittävät jalkoja. Tää oli lähes epätodellinen kokemus, sillä en ole aiemmin ollut missään vastaavassa paikassa.

IMG_0520IMG_0509IMG_0518IMG_0521

Merenrantahuoneen lisäksi löytyy toinen valtava huone ilman ikkunoita. Siellä onkin hämärän väsyttävä tunnelma, ja huoneen keskellä on valtava takka, jossa loimuaa tuli.

Ystad Saltsjöbad on auki iltaisin yhteentoista, ja mekin olimme täällä ilta-aikaan, jolloin oli ihanan rauhallista. Parhaimmillaan koko rentoutumishuoneessa ei ollut muita kuin me.

Kotiin päästyämme taisimme kaikki kaatua suorilta jaloilta sänkyyn. Rentoutuminen on rankkaa puuhaa, varsinkin kun sen pääsee tekemään näin ihanissa puitteissa. Ystad, olet yllätyksiä täynnä. Eivätkä ne vielä tähän loppuneet.

Seuraa blogia Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovin’issa.

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Maarit Johanna maanantai, toukokuu 23, 2016 at 15:32

  Ette kai vain nyt elä jossain Solsidan maailmassa siellä? :D Sun blogista on kirjoitustyylin puitteissa ainakin tullut yks mun ehdottomista suosikeista ;)
  Terkkuja vaan sinne Hamptonsiin sitten muutaman vuoden päähän!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, toukokuu 23, 2016 at 16:01

   Voi ihana kommentti, kiitos Maarit! <3 Tykästyminen on kyllä vastavuoroista, sun blogi oli ensimmäisiä matkablogeja, joita aloin seurata! :)
   Ja jos totta puhutaan niin taidettiin me vähän Solsidan-maailmassa tuolla leijua haha… Ei yhtään huonompi maailma se. Tuutte sitten kylään meidän Hamptonsin huvilalle (rivitalonpäätyyn Espoossa). :D

   • Reply Maarit Johanna maanantai, toukokuu 23, 2016 at 20:46

    Hauska kuulla :D Mua kyllä kiinnostas tuollainen Solsidan-loma puhtaan valkoisissa liehuvaatteissa ja tietenkin vene pitäisi myös olla. Kutsu vastaanotettu, tack tack ;)

 • Reply sonjanette | FIFTYFIFTY maanantai, toukokuu 23, 2016 at 18:14

  Mä olen tätä ruotsalaisten rusketusasiaa paljon synkkinä hetkinäni pohtinut… ja muistaakseni mun poikaystävä oli löytänyt jostain, että ruotsalaiset käyttäis jotain ”rusketuspiikkejä” tullaakseen ruskeiksi… :D En tiedä kuinka luotettava on lähde enkä löytänyt pikagooglailulla mitään näistä piikeistä, mutta yhden näkökulman löysin: ”Stockholm has a lot of fake tanning booths and they are set up like automatic car washes. No attendant on duty, just add a few SEK to the machine and the tanning booth door will open. This leads to the fairly obvious fake n’ bake tans that are ever so common in early summer (sometimes even in the middle of winter!?).” https://americannorseman.wordpress.com/2010/07/13/stockholm-the-tannest-city-in-the-world/ Että ehkä hehkeän ruotsalaisenkin feikki(?)rusketuksen alla on vaan se kalpea maalaiskurpitsa. ;)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, toukokuu 23, 2016 at 20:20

   No se voi olla. :D Ainakin rintavarustuksesta päätellen tämä neiti ei muutenkaan ollut mikään luonnollisuuden puolestapuhuja. Ja kyllähän tällainen tieto aina hiukan helpottaa kalpeaa suomalaista, haha… Mutta ainakin mun suomenruotsalainen poikaystävä ruskettuu ihanan tasaisesti tunneissa, kun mä oon koko kesän punainen ja laikukas. Että ehkä niillä ruotsalaisilla (ja jälkeiläisillään suomenruotsalaisilla) on kuitenkin geeneissäkin jotain? ;)

 • Reply Jenna/Live your dreams sunnuntai, toukokuu 29, 2016 at 16:06

  Kuten jo aikaisemmin mainittiin niin sun kirjotustyyli on aivan mahtava (iso peukku). Ihanan näköistä niin tuolla rannalla kuin kylpylässäkin, kelpais kyllä. Tosi kiva postaus muutenkin!

 • Reply salaine sunnuntai, toukokuu 29, 2016 at 17:12

  Näyttää kyllä liian hienolta. Tuonne minäkin haluan. Pitänee laittaa listalle. Osaan jo kuvitella, miltä tuntuisi olla tuolla sisällä, kun meri oikein tyrskyäisi, mahtavaa.

 • Reply salaine sunnuntai, toukokuu 29, 2016 at 17:13

  …jatkoa, noihin pikkumökkeihin tuskin menisin.

 • Reply Terhi / Muru Mou maanantai, toukokuu 30, 2016 at 08:55

  Heh, mä vertasin viime keväänä tanskalaista pikkukylää Hamptonsiin, vaikka minäkään en ole siellä koskaan käynyt: https://www.rantapallo.fi/murumou/hornbaek-on-tanskan-hamptons/ Mutta kyllä Ystad ainakin kuvien perusteella vie voiton, ainakin kun mun postauksen kuvat on otettu kevään hiljaudessa ja harmaudessa :D

 • Reply Pirkko / Meriharakka maanantai, toukokuu 30, 2016 at 10:05

  Tyylikkään näköinen kylpylä, kieltämättä, vaikken jotenkin niissä yleensä olekaan viihtynyt.
  Minäkään en ole Hamptonsissa käynyt, mutta katselin kyllä siitä kertovaa televisiosarjaa tässä pari vuotta!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, toukokuu 30, 2016 at 11:21

   Niin, tää ei ollutkaan ihan perinteinen kylpylä, ainakaan siinä mielessä mitä me suomalaiset pidämme kylpylöinä. Astetta tyylikkäämpi ja rauhallisempi! Tosin myös kalliimpi…

 • Reply Anna / Tämä matka -blogi maanantai, toukokuu 30, 2016 at 11:09

  Ihana rentoutumishuone. Tuolla viihtyisin!

  Hollannissa muuten näin tuollaisia samanlaisia pieniä mökkejä rannalla. Ja aivan sama käyttytyminen. Yläosattomissa ja osa rantaa nudisteille. Kiikaroijia en tuolla nähnyt, mutta kieltämättä tuntui vähän hullulta itse vetää vaatteet päällä, kun toiset on liki alasti/alasti muovituoleissaaan : )

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, toukokuu 30, 2016 at 11:23

   Hauska kuulla, että samanlaisia mökkejä on muuallakin. Ja samanlaisia auringonpalvojia. Ja hei, kyllä tiedän täytyy nyt ottaa se peruuntunut Ystadin matka lähitulevaisuuden suunnitelmiin. :)

 • Reply Laura / Tuntemattomaan ja takaisin sunnuntai, kesäkuu 5, 2016 at 22:09

  Nuo mökit, niin söpöjä ja niin turhia! Kai se jonkinlaisena kesämökin korvikkeena menee. Mua on aina huvittanut suomalaisten junttimainen tapa syöksyä auringonottoon suunnilleen siltä seisomalta kun lämpömittari näyttää plussan puolta. Ei sentään länsinaapureita hirveästi coolimpia olla – paitsi et se tehdään yläosattomissa. Tässä suhteessa kyllä pääsivät nyt ruotsalaiset yllättämään.

  Tuo kylpylä, ahh, ihana! Vaikka muuten olen vähän rymyäjäreissaaja, niin kylpylöille sanon aina kyllä. Mitä luksuksempi sen parempi. (Tai, lue: mitä enemmän hintaan sisältyy ilmaista skumppaa, sen parempi…)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, kesäkuu 6, 2016 at 10:15

   Joo kylpylässä on kyllä oltava luksusta, vaikka muuten asuiskin jossain savimajassa torakoiden keskellä. :D Mä yritän nykyään rajoittaa turhaa auringonottoa edes jonkun verran, on alkanut huolettaa seuraukset… Ja nuo mökit ovat myös omaan silmiini turhia, mutta kai ne ovat tuolla jotenkin perinteikkäitä ja ilmeisesti käyttöäkin löytyy. :)

  Leave a Reply