Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kiinalainen ruokakauppa – paikka, jossa voi tapahtua mitä vain

keskiviikko, toukokuu 11, 2016

Oletteko tekin niitä tyyppejä, joiden mielestä on hauska mennä ulkomailla ruokakauppaan? Minäkin. Sitten muutin Kiinaan. Ruokakaupassa käynnin hauskuus muuttui hämmennykseksi, ihmetykseksi, nauruksi ja välillä kuvotukseksi.

Isoimmat päivittäistavaran kauppaketjut  ainakin Shanghaissa ovat Walmart ja Tesco, juuri ne meille länsimaisillekin tutut. Mutta kun heitetään soppaan pientä kiinalaista vivahdetta, niin siinä ovat jenkkiwalmartit enää kaukainen haave. Mistä edes aloittaisin?

IMG_1361

Tuotteet

Kiinalaisessa kaupassa tuotteet ovat kiinalaisia. Hyllyt pursuilevat kaikkia mukavia yllätyksiä. Opin, että lähes mitä tahansa voidaan myydä vakuumiin pakattuna. Keitetyt kananmunat, kananjalat, oudot lihakimpaleet… Siinä ne roikkuvat huoneenlämmössä ostajaansa odotellen. Ja sitten näät pikkupoikia ympäri Kiinaa mutustelemassa kananvarpaita tai noita ällökananmunia pyllyt paljaana niissä reikähousuissaan, että voivat pissiä kaduille samaan aikaan, heh.

Kiinassa myydään keitettyjä munia muutenkin aivan jokaisessa kadunkulmassa olevassa pikkukaupassa, miksi ostaa vakuumiin pakattuja?

thumb_IMG_9687_1024

Lihatiskillä nenääsi leijailee lemu jos toinenkin. Heikompaa heikottaa ja pari kertaa meinasi yrjö tulla kyläilemään mullakin. Äkkiä nenästä kiinni.

Siinä ne sitten ovat. Kokonaisina tai paloiteltuina, mutta todellakin sellaisina, joina meidän länsimaiset (suomalaiset) silmämme eivät ole tottuneet ruokaamme näkemään. Ne eivät ole vain ruhon parhaita osia, eikä niitä ole pakattu nätteihin pakkauksiin, jotka saavat meidät melkein unohtamaan mitä oikeastaan syömme. Ne ovat rehellisesti sen näköisiä mitä ne ovatkin.

Kokonaiset ankat.

thumb_IMG_0071_1024

Kananjalat, suosittu kiinalainen herkku. Nyt tarjouksessa!

IMG_1360

Sian kärsät ja muut lihat – montako kappaletta laitetaan?

IMG_1744

Kalat ja ravut porskuttelevat elävänä altaissaan. Tuoreempaa kuin Stockalla. IMG_1748thumb_IMG_9689_1024

Hedelmä- ja vihannestiskit näyttivät yleensä monipuolisilta houkuttelevilta.

thumb_IMG_0069_1024thumb_IMG_9686_1024

Riisiä saa valtavissa säkeissä tai irtotavarana.

IMG_1749

Kiinalaisilla on myös kaikkia outoja snackseja. Irtotavara haisi aina sen verran tuhdille, että siinä vaiheessa olin kiitollinen sille, joka sen vakuumibuumin Kiinassa on aloittanut. Peittää tuoksut.

thumb_IMG_9691_1024 thumb_IMG_9692_1024thumb_IMG_2131_1024 2

Asiakkaat

Tää onkin mehevä juttu kertoa! Mähän oon aiemminkin kirjoittanut siitä vapaudentunteesta, mikä Kiinassa tulee. Siellä kun ei tarvitse häpeillä paljon mitään. Sama meininki ruokakaupassa.

Oli ihan normaalia nähdä porukkaa syömässä esimerkiksi mandariineja hedelmäosastolla. No täytyyhän sitä saada maistaa ennen ostopäätöksen tekemistä? Jos nyt vielä toinen… No anna nyt kolmaskin… Ja vielä kerta kiellon päälle! Sitten vaan kuoret lattialle, pari mandariinia pussiin ja kassalle. Tuntui vähän oudolta mennä Walmartissa valitsemaan mandariineja, kun kolme kiinalaista mussuttaa niitä siinä vieressä. Minä kilttinä suomalaisena jätin maistamatta ja valikoin mandariinit maistamatta pussiin.

Ja tässäpä oikein bakteerikammoisen unelma: lihoja kosketellaan käsin, haistellaan, ja sitten tungetaan takaisin kun ei se kana ollutkaan niin fresh kuin miltä se näytti. Ei se selviä kuin kokeilemalla!

Otin pari salakuvaa eräästäkin näkemästäni haistelijasta. Kyllä se kana on vietävä ihan nenään kiinni tuoreuden varmistamiseksi. Uskokaa pois.

Ensin valikoidaan sopiva kanapala…

thumb_IMG_2130_1024 2 (1)

Ja sniff! Tuoreelta vaikuttaa!

thumb_IMG_2126_1024 2

Palvelu

Kirsikkana kakun päällä on tietenkin huono palvelu! Koska maailman väkirikkaimmassa maassa täytyy keksiä kaikille työpaikka, on kaupoissakin hedelmänpunnitsija erikseen. Mitään muuta syytä en tuon ammatin olemassaololle keksi.

thumb_IMG_0067_1024

Kassalla ei laowain yleensä tarvitse odottaa hymyä eikä mitään muutakaan, ja ne lyhyet kassahihnat kiroan kyllä alimpaan helvettiin. Kassatäti latoo viikon ostoksesi hihnan päätyyn niin vauhdikkaasti, ettet ehdi niitä pakata ennen maksamista, ja maksettuasi ollaan seuraavan henkilön ostoksia jo tunkemassa perään. Sitten annetaan mulkaisuja kun tyhmä länkkäri ei vaan osaa. Miten ihmeessä tästä pitäisi selvitä kunnialla? En ymmärrä noita lyhyitä kassajonoja.

Walmartissa oli aina myös mielettömät jonot. Aina.

thumb_IMG_9685_1024

Shanghaista löytyy kiinalaistyylisten markettien lisäksi myös ihan länsimaisen tyylin ruokakauppoja, esimerkiksi Citysuper-ketju. Täältä saa länsimaisia tuotteita ja lihatkin on pakattu juuri niin kuin meillä Suomessa. Asiakaskunta on Kiinassa asuvia ulkomaalaisia ja niitä rikkaampia kiinalaisia, sillä Citysuperin hinnat ovat Tescoa ja Walmartia korkeammat.

Länsimaalaisten keskuudessa vaikutti olevan suosittua tilata osa ruoista netistä. Kiinassa bisnes on hiukan isommissa mitoissa kuin meillä. Monet tahkoavat rahaa pitämällä esimerkiksi luomutuotteisiin keskittyneitä nettikauppoja, sillä ruokaturvallisuus on tunnetusti heikoissa kantimissa, ja ne joilla on varaa, ovat valmiita maksamaan puhtaasta ja turvallisesta ruoasta.

Kyllä minä aina välillä tuossa meidän lähi-Alepassa ikävöin Kiinan ruokakauppoja. Ikinä ei tiennyt, mitä siellä seuraavaksi tulisi vastaan.

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Noora keskiviikko, toukokuu 11, 2016 at 23:17

  Jes, tätä postausta oon odottanut! Toi on vähän kuin joku Punnitse ja säästä, mutta helvetistä :D Vähän sanattomaksi vetää kaikki, tuotevalikoima, ihmisten käytös ja tuotteiden säilytys. Mä varmaan tilaisin kaiken netistä jos asuisin Kiinassa. Ihan vaan, että säästyisin kaikilta kärsimyksiltä… Mä oon muuten myös nähnyt ulkomailla noita tuotteiden punnitsijoita. Varmaan ote jostain neuvostoliittolaisesta täystyöllisyysoppaasta :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, toukokuu 11, 2016 at 23:24

   Haha varmaan just sieltä, saadaanhan siinä taas aika monta työpaikkaa lisää, kun Kiinan kokoisessa maassa joka kaupassa pari punnitsijaa. :D Mä en tilannut kertaakaan mitään netistä, otin ruokakaupassa käynnin seikkailun kannalta. :D Rehellisyyden nimissähän mä kyllä söin lähes aina ulkona kun se oli niin halpaa. Ja usein kävin myös Citysuperissa, varsinkin jos piti ostaa jotain lihaa. En lähtenyt kerran haisteltuja kananjalkoja kokeilemaan. :D

 • Reply Jasmin torstai, toukokuu 12, 2016 at 00:25

  Mulle ei koskaan avautunu noi supermarket ketjut ja se oliko niillä oikeasti mitään tekemistä koko Walmartin kanssa. Mun kulmissa oli Walmartin lisäksi Wumartia, Weimartia ja no, käytännössä kaikkia mahdollisia marteja eikä niillä kyllä keskenään ollut mitään eroa :D Hämmennystä aiheutti myös ne tuhat erilaista riisilaatua joita mun host-perhe hipelöi ja haisteli ja samalta riisiltä ne kaikki kukkurat mun silmissä näytti. Toi hedelmän ja vihannesten punninta jonot oli sanonko mistä… Koko kaupassa on ehkä just tasan se yksi vaaka ja puolet kaupasta jonottamassa sinne. Ehkä ne ei vaan luota siihen että porukka ei huijaisi punnituksessa? Hevi-osasto näin yleisesti ottaen oli kyllä älyttömän hyvä ja ihan itkettää kun muistelee miten halpaa ruoka siellä oli. Mä tykkäsin myös niistä ”irtokarkki” osastoista joilla tuli roikuttua vähän turhan usein :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, toukokuu 12, 2016 at 08:49

   Siis hevi-osasto tosiaan oli näissä aina ihan super hyvä! Vitsi kun on ikävä niitä kaikkia ihania ja halpoja hedelmiä, dragon fruitia ja litsejä ja niitä ihan pieniä mandariineja… Saattaa olla totta, että tolla punnitsijalla yritettiin estää huijauksia. Tosin ainakin mun todistamien tapahtumien mukaan se oli joka tapauksessa yhtä tyhjän kanssa, sillä kuten kirjoitinkin niin porukka mätti hedelmää naamaan ihan antaumuksella ennen kuin oli mitään ostanut. :D On kyllä ikävä Kiinaan!

 • Reply Susanna torstai, toukokuu 12, 2016 at 01:43

  Tästähän tuli vähän mieleeni Viron entinen Mustamäen tori!
  ei ollut kauhean kiva käydä sellaisessa noin 5 vuotiaana, eka matkakohteeni.. etenkin kun olin ja olen lähes kasvissyöjä, tosin se vain vahvisti sitä että haluan syödä lähinnä vain kasvisruokaa. Mutta tuolta saa sentään sushia

 • Reply Susanna torstai, toukokuu 12, 2016 at 01:45

  tuli mieleen että Wienissä myytiin sushia 2 eurolla ja yhdessä maksoi 1,50e. Yhdessä jossa kävin oli jotenkin muovimaista, ei taipuvaa se lohi kun taas muissa oli oikeasti lohelle maistuvaa. Jäi sellainen tunne että ehkä se oli muovia

 • Reply Maarit Johanna torstai, toukokuu 12, 2016 at 10:21

  Siis hyi hemmetti mitä meininkiä! Nuo hajut onkin ehkä hirveintä mitä olen ruokakaupassa kokenut Bangkokissa ja Osakassa. Se lemahdus saattaa tulla vaanien ja sitten yhtäkkiä tuntuu että kuolee siihen hajuun, kun se tuntuu menevän luihin ja ytimiin. YÖK.
  Joo, tuolta en varmaan ostais mitään muuta kuin pahvipaketteihin pakattua länkkäritavaraa. Miksi kaikkea pitää kosketella, eivät varmaan tuolla tiedä hygipassikoulutuksesta? :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, toukokuu 12, 2016 at 14:47

   Haha, joo ne hajut oli kyllä aikamoisia… Mutta Kiinaan pitää lähteä tietyllä asenteella ja asennoitua siihen, että tällaista siellä on. :D Itse en oo onneksi bakteerikammoinen tai hygieniafriikki niin ei kaikki tää sinänsä haittaa, ehkä vähän ällöä mutta toisaalta meillä Suomessa on myös omalla tavallamme aika vääristynyt kuva juurikin mm. hygienia-asioista siellä toisessa ääripäässä. Siinäpä oiskin aihe hyvälle postaukselle, täytyypä laittaa muistiin. :D

 • Reply Lotta Watia | Unagidon torstai, toukokuu 12, 2016 at 15:05

  Ulkomailla on kyllä aivan parasta käydä pyörimässä supermarketeissa. Myös Kiinassa! Ensimmäisellä kerralla vietin useamman tunnin käyden läpi kaikki hyllyt ja tuotteet. Parhaita oli noi laarit joista sai kauhoa erilaisia pähkinöitä, mausteita ja teetä pussiin. Ne punnitsijat oli kyllä erikoisia… Musta vielä tuntu että ne joskus paino mulle jonkun kalliimman hinnan sieltä kun mitä olin itse katsovinani. Yritä siinä sitten väittää vastaan. >.<

  Toi lihojen koskettelu ja huoneenlämmössä säilyttäminen tuntuu kyllä todella riskiltä. Muutenkin tuo hygieniataso ei ihan samaa ole kuin kotona… Saan aina vatsanväänteitä kun menen Kiinaan, vaikka en sitä lihaa söisikään. :-/

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, toukokuu 12, 2016 at 15:17

   On niin hauskaa tutkailla kaikkia outoja tuotteita, joita ei Suomessa ole. Ja arvaa mitä, mustakin tuntuu, että mulle laitettiin kalliimpi hinta monta kertaa! Yritä siinä nyt sitten sanoa asiasta, eihän siitä mitään tullut. No, halpaa oli silti, mutta kyllähän se nyt ärsytti.

   Vaikka Kiina kuinka tässä modernisoituu, niin monissa asioissa on hygienia-asiat kyllä lapsen kengissä. Oikeastaan useimmissa asioissa. Puhtaimmat ravintolathan on tunnetusti aina Mäkkäri ja Burger King. :D Toi on kyllä outoa, että Kiina aiheuttaa sulle vatsavaivoja. Mikähän siinä on? Kai se on niin yksilöllistä. Niinku ollaan aiemminkin puhuttu, ei mulle tullut siellä parin päivän vatsapöpöä lukuun ottamatta puolen vuoden aikana mitään. Ja söin kyllä kaikkea mahdollista. :D

 • Reply Elisa torstai, toukokuu 12, 2016 at 16:53

  Ah Walmartin keitetyt kananmunat! Haha en tiiä mikä niissä on mutta jenkeissä asuessani söin niitä AINA :D Muuten toi kokemus kuulostaa vaan ööm aika ällöltä.. :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, toukokuu 12, 2016 at 18:09

   Hah hah ai söit? :D Olihan se vähän ällöä aina välillä… :D Mutta jee, te ootte pian taas Suomessa!! :)

 • Reply Mervi perjantai, toukokuu 13, 2016 at 22:51

  Pari vuotta Pekingissä asuneena muistui kyllä Kiinan vuodet tästä jutusta mieleen. Pekingin Carrefourissa ihan sama meininki ja se haju varsinkin kalaosastolla on ihan kamala. Vielä raskaana ollessa se tuntui moninkertaisesti kamalammalta. Muistan kun piti esikoiselle tehdä synttärikakkua enkä löytänyt kaupasta vejnäjauhoja niin pyysin sitten meidän taloyhtiön ”respasta” neitokaista kirjoittamaan lapulle kiinaksi vehnäjauho ja lompsin kauppaan lappu kädessä. Oiskohan ollut 5kg:n valkoinen säkki pelkin kiinalaisin kirjaimin ja jännitys säilyi kotiin saakka mitä säkki siaältää. Jauhojahan siellä todellakin oli. Mutta vaikka välillä Kiinassa ikävöin Suomeen niin nyt kaiholla muistelen Kiinan vuosia. Ne opettivat paljon ja olen monta kokemusta rikkaampi. Kaikella on hyvät ja huonot puolensa.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, toukokuu 14, 2016 at 06:49

   Sama täällä, kokemuksia kertyi ja ikävä on. En halua edes ajatella, miltä kaupassa asioiminen on raskaana tuntunut. Mutta jauhoja sentään saitte. Ehdin jo ajatella, että olivatko kuitenkin myyneet sulle säkin riisiä. Olipahan jauhoja ainakin muutamaan kakkuun sitten tuon kokoisen säkin kanssa.:D Ja Carrefour, miten mä olinkaan voinut sen unohtaa koko artikkelista! Täytyytä tehdä lisäys samantien.

 • Reply ankka sunnuntai, toukokuu 15, 2016 at 17:02

  Lentää laatta pelkästään katsoessa ja mietin vegaaniksi ryhtymistä! Ankkaholokausti, kvaaaaak! Sitten ihmetellään, mistä ne sikainfluenssat tulevat. Tekee mieli tehdä, niin kuin turret vanhaan aikaan eli reissuun lähtiessä pakata hernekeitot mukaan. Ravinteleissakaan ei voi syödä, kun ravintoloihinkin on tietysti ostettu jotain näpelöityä kanaa. Yäk!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, toukokuu 15, 2016 at 17:33

   Täähän tekee vain hyvää vastustuskyvylle! ;) Kiinaan ei kannata turhan bakteerikammon kanssa lähteä.

  Leave a Reply