Suomen suurin matkablogiyhteisö

Väärennetty alkoholi Kiinassa

sunnuntai, huhtikuu 24, 2016

Heräät aamulla pään jomotukseen. Silmissä pyörii ja oksennus kutittelee kurkunpäässä. Mutta sinähän joit eilen vain pari drinkkiä? Mitä ihmettä on tapahtunut?

Jos olet Suomessa, niin vastaus on, että taisi ne pari drinkkiä muuttua pariksikymmeneksi drinkiksi ja olet todennäköisesti veivannut Antti Tuiskua tanssilattialla kolmeen asti ja sen jälkeen käynyt vielä vetämässä aikuisetnaiset karaokebaarissa.

Jos taas olet Kiinassa, niin vastaus on, että olet juonut väärennettyä alkoholia. Todennäköisesti tietämättäsi. Feikkialkoholia on Kiinassa nimittäin kaikkialla, eikä sitä pääsee pakoon kuin absolutistiksi muuttumalla – you can run but you can’t hide!

thumb_IMG_1141_1024

Mitä vain voidaan väärentää. Lähtökohtahan onkin se, että Kiinassa väärennetään kaikkea, siis KAIKKEA. Vaatteiden ja elektroniikan väärennyksen lisäksi väärennetään muun muassa kosmetiikkaa ja ruokatuotteita.

Esimerkiksi lihan väärentämisellä tarkoitetaan sitä, että rotan tai ketun lihasta valmistetaan tuotteita, jotka myydään lampaan lihana (lue lisää). Kananmunat voidaan valmistaa kokonaan ihmisvoimin vettä ja erilaisia kemikaaleja käyttämällä.

Kiinasta löytyy kokonaisia väärennettyjä Apple-kauppoja, eivätkä kiinalaisetkaan pysty aina erottamaan, onko kyseessä aito vai feikki. Kiinalaiset pääsevät lukemaan Harry Potteritkin ennen niiden julkaisua, koska jokun nekin ehtii väärentää, kuten tästä voi lukea.  Jopa kaupungin hallitus voidaan väärentää.

Väärennetyllä alkoholilla voidaan tarkoittaa Kiinan tapauksessa kahta asiaa:

 • Alkoholia, joka on valmistettu laittomasti ja ilman valvontaa epämääräisissä ja likaisissa olosuhteissa jossain pimeässä tehtaassa.

 • Laillisesti valmistettua, mutta todella huonoa ja halpaa alkoholia, joka sitten pullotetaan jonkun kalliin brändin pulloihin ja tietenkin myydään tuona kalliina tuotteena.

Kukaan ei tiedä, paljonko Kiinassa myydystä alkoholista on väärennettyä. New York Timesin artikkelin mukaan Jack Danielsia tuottava Brown-Forman -yhtiö arvioi, että määrä on noin 30% kaikesta alkoholista Kiinassa. Itse kylläkin uskon luvun olevan suurempi, ja niin uskoo moni muukin: shanghailainen viineihin erikoistunut ravintoloitsija uskoo luvun olevan 80%, ja WHO sanoo koko Kaakkois-Aasian luvuksi 69%. Feikkialkoholin myyminen Kiinassa on helppoa, sillä parempia alkoholeja kuluttava keskiluokka on vasta nousemassa, eivätkä ulkomaiset brändit makuineen ja ominaisuuksineen ole suurelle massalle vielä kovin tuttuja. Niinpä mitä tahansa voidaan myydä minä tahansa.

Mistä feikkialkoholin sitten tunnistaa? Ei välttämättä mistään. Se voi maistua oudolle, tai sitten olla maistumatta. Sitä on todennäköisesti siinä likaisesta halpiskuppilasta ostetussa euron maksaneessa cocktailissa, mutta aivan yhtä hyvin sitä voi olla Shanghain kalliiden drinkkibaarien tai hotellien juomissa. Jos seuraavana päivänä darran laatu ei kohtaa juotujen juomien määrän kanssa, on kyse luultavasti väärennetystä alkoholista.

Paha krapula ei kuitenkaan ole ainoa sivuvaikutus, ja sehän tässä onkin pelottavaa. Kuten jokainen ymmärtää, voi väärennetyn alkoholin juomisesta seurata erilaisia terveysongelmia – vakaviakin. Tämä johtuu siitä, että etanolin sijasta valmistuksessa käytetään muita, halvempia alkoholeja kuten metanolia (lasillinen Lasolia, anyone?), isopropanolia (käytetään liuottimena ja pesunesteenä esimerkiksi maali-, painoväri-, elintarvike- ja lääketeollisuudessa) ja etyleeniglykolia (myrkkyvaikutukset kohdistuvat keskushermostoon ja munuaisiin).

Ihmisiä on kuollut feikkialkoholin aiheuttamien myrkytysten takia. Jos kuolema ei korjaa, voi väärennetytä alkoholista seurata pahoinvointia, piinallisia vatsakipuja ja pyörtyilyä. Maksa- ja munuaisongelmat, sokeutumisvaara ja kooma eivät ole poissuljettuja.

IMG_9925

Mitä tälle asialle voi Kiinassa matkaileva, drinkkiä himoava henkilö tehdä? Ei paljon mitään. Voit tietenkin pysyä skarppina ja tiirailla jokaista pulloa ja etikettiä ja haistella juomiasi, mutta jätetään ne foliohatut kuitenkin kotiin – parissa viikossa Kiinassa huomasin, että hulluksihan siinä tulee, jos alkaa jokaisen lasillisen kohdalla miettiä, mitä myrkkyä siinä kurkustaan on alas kaatamassa. Olen elävä todiste siitä, että kyllä sieltä todennäköisesti hengissä selviää. Väärennetyistäkin alkoholeista suurin osa on vain halpaa mutta sinänsä laillista alkoholia pullotettuna kalliin brändin pulloihin, ja pienempi osa tuota täysin laittomasti valmistettua.

Kyllähän sen kaikki tiesivät, että ne lukuisat klubit, joissa kannetaan ilmaiseksi juomaa pöytään tai kaadetaan baaritiskiltä tequilaa ihmisten suihin tarjoilevat feikkialkoholia. Niin se vain on. Ja oli muuten kamalimman makuista tequilaa, mitä olen koskaan juonut. Palataan asiaan parin vuoden päästä, jos mulle on kasvanut ylimääräinen käsi tai joku muu pieni kauneusvirhe. Tiedätte sitten mistä johtuu.

Jos haluaa pelata varman päälle, on bisse aina hyvä vaihtoehto. Sen väärentäminen ei ilmeisesti ole yhtä yleistä (tai helppoa?). Monet ulkomaalaiset joivatkin epäilyttävissä paikoissa olutta ihan vain tämän takia, ja tein niin monesti itsekin.

Ongelma on iso. Kiinassa elävänä oppii kuitenkin elämään tämän valtavan väärennysbisneksen kanssa. Minkään aitoudesta ei voi mennä takuuseen, ei edes ruoan ja juoman, mutta jotenkin sen epävarmuuden kanssa oppii elämään. Toivottavasti mä kävin edes aidolla Kiinan muurilla.

thumb_IMG_4456_1024

Tietenkin varmin vaihtoehto on jättää juomat juomatta ja pitää suu kuivana koko reissun ajan. Mutta onko se sen arvoista? Kotiinsa on moni kuollut. Vaikka en mä kyllä haluaisi tieni päättyvän yhden surkealta maistuvan feikkidrinkin takiakaan.

Mitä ajatuksia tämä teissä herättää?

Minut löytää Instagramista täältä ja blogi kannattaa laittaa seurantaan Facebookissa, blogit.fi:ssa tai bloglovinissa.

You Might Also Like

56 Comments

 • Reply Karoliina / From Karoliina sunnuntai, huhtikuu 24, 2016 at 19:49

  Auts, onpa iso luku tuo! Täytynee itse pitäytyä vain vesilinjalla tuon lyhyen tulevan reissuni ajan – veden mausta kai sentään tunnistaa, jos siellä on jotain muuta kuin vettä… :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, huhtikuu 24, 2016 at 19:53

   Veden kanssakin oli pari vuotta sitten ongelmia, kun eräs suosittu vesi siellä (vihreä-punainen pullo, jotain vuoria siinä kuvassa…) jäi kiinni puhtauden raja-arvot alittavam veden myynnistä. :D No, kaipa hekin ovat joutuneet vetensä tarkistamaan ja itsekin join tuota vettä siellä satoja litroja. Pointti on, että Kiinassa mikään ei ole varmaa! :D

   Ja mitä alkoholeihin tulee, niin kaikesta varoittelusta huolimatta kyllä siellä voi minusta aika rauhassa olla. Kuten kirjoitinkin, on suurin osa tuosta feikistäkin kuitenkin vain sinänsä ihan normaalia, mutta halvempaa alkoholia, joka myydään sitten jonain kalliimpana brändinä. Ja ainakin olut on turvallinen valinta, eli Tsingtao kouraan vaan. :)

 • Reply Annika | Travellover sunnuntai, huhtikuu 24, 2016 at 19:53

  Olipa mielenkiintoista! Kiinalainen väärennöskulttuuri on ilmiönä tuttu, mutta en tiennyt, kuinka laajalle se on levinnyt. Siis että KAIKKEA väärennetään. Mutta oi miksi kirjoitat vakavastakin asiasta niin, että nauran ääneen?! Sitten ei kyllä enää naurata, jos sulle tulee se kolmas käsi. Paitsi että sitten voit vetää viiniä kolmin käsin – jotain ihan aitoa kuitenkin. :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, huhtikuu 24, 2016 at 19:57

   En itsekään tiennyt, miten laajasta ilmiöstä oli kyse, ennen kuin tuolla asuin. Aivan järkyttävää. Mutta täytyy vähän ihailla, sillä kai joku noi ”Harry Potteritkin” joutuu kirjoittamaan. Melko kekseliästä!

   Ja mitä tuohon kolmanteen käteen tulee niin sulla se lasi on kyllä tosiaan aina puoli täynnä! ;)

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi sunnuntai, huhtikuu 24, 2016 at 20:08

  Absurdiudessaan ihan ünerkoominen juttu :-) Että ne osaa! Että ne kehtaa!

 • Reply Jenni / Unelmatrippi sunnuntai, huhtikuu 24, 2016 at 20:14

  Onhan tuo kiinalainen väärennyskulttuuri ihan käsittämätön juttu. Niin kauan kuin ihmisiä ei kuolisi tai vammautuisi, asiaan voisi vielä suhtautua huumorilla, mutta kun esim. niihin väärennettyihin äidinmaidonkorvikkeisiin (vai mikä se yksi näistä lukemattomista skandaaleista olikaan) kuoli lapsia niin eipä enää naurata. Viinaahan ei sentään ole kenenkään henkensä pitimiksi pakko juoda, mutta niitä korvikkeita moni ihan tosissaan tarvitsee. Joku kohu oli vuosia sitten pussinuudeleiden mausteistakin (chilin sijaan jauhettua punaista maalia, oi nam), ja se tulee joka kerta mieleen kun syön nuudeleita ihan missä tahansa päin maailmaa. :D Käsittämätöntä ahneutta ja piittaamattomuutta myydä elintarvikkeina tuotteita, jotka eivät ollenkaan ole nautittaviksi tarkoitettuja. Positiivista tuossa viinahommassa on tosiaan se, että suurin osa alkoholista on sentään oikeasti alkoholia, vaikka onkin sitten eri merkkiä kuin etiketissä lukee. Pontikkaa Dom Perignonina, kuka niitä nyt muka erottaa toisistaan. :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, huhtikuu 24, 2016 at 20:30

   Niinpä, se on eri asia väärentää Harry Pottereita kuin tuotteita, jotka oikeasti aiheuttavat vaaraa ihmisille. Tuo äidinmaidonkorvike on vain yksi lukemattomista esimerkeistä. Nykyäänhän monet kiinalaiset roudaa älyttömiä määriä korviketta ulkomailta. Ja mä muistan kuulleeni tosta nuudelijutusta myös. JÄRKYTTÄVÄÄ! Siis ihan järkyttävää. Siis miten joku edes keksii tollaista? Ahneuden huippu.

   Ja joo, pontikka, domppa, where’s the difference? :D

 • Reply Teija / Lähdetään taas sunnuntai, huhtikuu 24, 2016 at 20:29

  Ihan käsittämätöntä! Olen kyllä tietoinen feikkialkoholeista. Varsinkin Venäjästä ja feikkialkoholeista on ollut puhetta paljonkin. Se kun on yksi syy, miksi venäläiset matkailijat ovat niin mielellään ostaneet Suomesta alkoholinsa, kun tietävät sen ainakin olevan aitoa. Mutta että se voi olla noinkin yleistä. Sitä en todella tiennyt. Toivottavasti suurin osa on edes tuota laillisesti tuotettua, mutta vain halvempaa alkoholia, eikä täyttä myrkkyä. Tosi inhottavaa. Ihminen osaa sitten olla ahne.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, huhtikuu 24, 2016 at 20:34

   Niin, onhan tätä muualla kuin Kiinassakin. Venäjällä iso ongelma myös kuten sanoit. Eikös joskus ole suomalaisetkin joutuneet ongelmiin, kun ovat Venäjältä tuotua alkoholia juoneet? Kamalaa joka tapauksessa.

 • Reply Jasmin / Wanderwall sunnuntai, huhtikuu 24, 2016 at 21:10

  Mä selvisin 360 päivää ilmaan minkäänlaisia ongelmia feikkialkoholin suhteen ja vetäsin sitte kolme päivää ennen lähtöä kaksi mojiton kadulla ja siinä sitten mentiin :D En todellakaan tiedä mitä siinä litkussa oli (tai mun lasissa koska kavereilla ei ollut ongelmaa), mutta sen lisäksi että laattasin puoli yötä mä voin oikeasti pahoin koko seuraavan viikon. Käveleminen huippasi ja maailma pyöri sängyssä maatenkin. Puhumattakaan siis paluulennosta Suomeen ynnä muista. Järkevänä tyyppinä en koskaan käynyt lääkärissä, mutta ei ollut kyllä mikään tavallinen darra. Saa nähdä millaset maksavauriot mulla paljastuu joskus tulevaisuudessa, mä kävin nimittäin aina just niissä kaikista kälysimmissä ilmaisia drinkkejä jakelevissa puljuissa… Mä muuten luulin että toi kanamunajuttu on joku urbaani legenda, mutta ei sit vissiin ole! :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, huhtikuu 24, 2016 at 21:16

   Noista kananmunista oli tossa yhdessä linkittämässäni New York Timesin artikkelissa, karua mutta mitä ilmeisimmin totta. :D Mutta siis kamalaa! Ja mitä kohtalon ivaa, että toi tapahtui sulle juuri ennen Suomeen lähtöä, voin vaan kuvitella mitä tuskaa toi lentomatka on ollut. Hirveetä! :( Mulle ei onneksi pahaa krapulaa vakavampaa tapahtunut, mutta kyllä muakin vähän huolettaa, että voiko jotain ilmetä jälkikäteen. No, tuskinpa (toivottavasti). Onneksi mä opin oluenjuonnin jalon taidon Kiinassa, niin sai sitä sitten suht rauhallisin mielin aina lipitellä.

 • Reply Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar sunnuntai, huhtikuu 24, 2016 at 21:46

  Tuo on monessa Aasian maassa iso ongelma. Kiina ei tosissaan yllätä, kaikkeahan siellä tosiaan väärennetään. Indonesiassa on noita kuolemia ja sokeutumisia ollut joitakin. Monesti yritän jättää vahvat juomat juomatta ja pitäytyä tutussa ja turvallisessa oluessa. Jos niin ei ole tehnyt, sitä vaan jännittää koko yön, herääkö enää seuraavaan aamuun tai onko näkö jäljellä. Kuten sanoit, feikkialkoholin takia ei olisi kovinkaan kiva kupsahtaa – tai edes sokeutua!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, huhtikuu 24, 2016 at 21:52

   Ei olisi ei. Mä en jotenkin ole ennen Aasiassa osannut tätä suuremmin pelätä, vaikka mulla onkin Thaimaassa käynyt vähän huonosti kerran ja syytän siitä kyllä ihan täysin kotipolttoista viinaa. Ja eihän siitä kovin kauan ole, kun ainakin suosituilla Gili-saarilla muutama turisti kuoli tai sokeutui (miten se meni?) juotuaan myrkyllisiä drinkkejä. Onneksi on olut! Mähän en edes juonut olutta ennen Kiinaan menoa, mutta siellä oli tästäkin syystä korkea aika opetella. :D

 • Reply Vintagella sunnuntai, huhtikuu 24, 2016 at 22:13

  Mun kokemuksen mukaan veden juominen on maailmalla sen verran vaarallista sekin, että alkoholilakko Kiinan loman ajaksi on turha. Intiassa vesipullo ei todellakaan taannut veden juomakelpoisuutta, ja Ecuadorissa alkoholia paljon vaarallisempaa oli drinkeissä olevat jääpalat. Kiinassa mä törmäsin kyllä usein huonolaatuiseen Tsingtaoon, mutta en tiedä oliko niissä kyse väärennöksistä vai ennemminkin likaisista pulloista tms. Juo sitä mitä tahansa, niin tarkkana pitää olla.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, huhtikuu 24, 2016 at 22:19

   Mun kehittymätön olutvaisto ei huomannut Tsingtaoissa mitään hämminkiä. Mutta erittäin hyvä pointti toi, ettei se alkoholi oli todellakaan ainoa, minkä kanssa pitää olla hiukan tarkkana. Kiinassakin on tietyillä vedenpudottamoilla ollut ongelmia veden laadun kanssa.

 • Reply Anna / Tämä matka -blogi maanantai, huhtikuu 25, 2016 at 08:38

  Tuo on ikuisuusongelma. Drinkkejä en ole kovasti Aasiassa juonut, koska koskaan ei voi tietää, mitä niissä on. Veden kanssa ihan sama ongelma. Aina saa syynätä onko se vesipullo varmasti kiinni, ja eihän sekään poista ongelmaa, jos vesitehtailla jo itsessään on laatuongelmia ja kuten tossa yllä kerrottiin, niin väärentää voidaan vesipullokin helposti. Olutpullot haluan aina avaamattomana, mutta 100% varma ei sekään keino ole. Jotakin pitää kuitenkin juoda, tai matka loppuu lyhyeen : )

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, huhtikuu 25, 2016 at 08:43

   Näinhän se on. Skarppina kannattaa olla, mutta liian vainoharhaiseksi ei kannata alkaa, menee vaan koko reissu muuten pilalle. Ja jotainhan sitä on tosiaan juotavakin. :D

 • Reply Hanna / Ranskatar reissaa maanantai, huhtikuu 25, 2016 at 08:48

  Hui, mua puistattaa ajatuskin siitä, että söisin tietämättäni jotain rotanlihaa. Täytyy varmaan ottaa omat eväät mukaan, jos joskus lähtee Kiinaan, vai väärentävätkö ne siellä riisiäkin? :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, huhtikuu 25, 2016 at 08:51

   Itse asiassa siellä on myyty muovista tehtyä riisiäkin! :D Haha… Ei mutta kyllä sinne voi ihan turvallisin mielin lähteä, siellä ne miljardi muutakin ihmistä syövät ja juovat niitä samoja tuotteita, ja sitten on kyllä todella huono tuuri jos joutuu jonkun ruokakriisin keskelle.

 • Reply ankka maanantai, huhtikuu 25, 2016 at 14:45

  Minä en ole varmaan mitään kosher-alkoholia juonut pitkään aikaan, vaan pelkästään feikkiä, joka tosin on ”terveellistä”, normaalia alkoholia, intiaanikiljua chichaa. Myrkkyjuomia varten ei tarvitse lähteä Kiinaan asti, vaan niitä löytyy ihan jo tuosta itänaapuristakin ja ainakin muinoin niitä tuli tällekin puolelle. Sen lisäksi naapurin viina ”Väestönsuojelu” itsessäänkin oli sellaista, että lentää sillä lentokoneet ja oksennus.

 • Reply Ansku BCN maanantai, huhtikuu 25, 2016 at 14:46

  Yyyh, kaikkea sitä pitääkin ihmisen varoa! Kiinasta ei ole kokemusta, mutta ihan täällä meidän kotikaupungissa kävin kerran kahdella mojitolla (oikeasti vain kahdella, olin jo 11 illalla kotona) ja seuraavana aamuna ja koko päivän olo oli aivan karmea! Todennäköisesti rommi oli jotain kuraa, koska ei tuosta määrästä oikeasti pitäisi tulla kuin korkeintaan pieni päänsärky. Ja oli ihan siisti paikka, eikä edes halpa!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, huhtikuu 25, 2016 at 22:39

   Joo, voi se sattua lähempänäkin. Joskus kyllä tulee ihmeellisiä oloja ihan parinkin drinkin jälkeen, mikä aina kyllä pistää epäilyttämään.

 • Reply salaine maanantai, huhtikuu 25, 2016 at 21:41

  Hui, herättää kummallisia ajatuksia ja herää kysymys miksi? Miksi on leikittävä terveydellää? Pitääpä muistaa, että Kiinaan matkatessa kannattaa olla juomatta alkoholia. Tuo väärentäminen tuntuu, jopa törkeältä!
  Jostain luin, että niin Kiinassa kuin Thaimaassa (bankogissa) voit ostaa ihan mitä tahansa todistuksia yms väärennettynä. Aika hurja bisnes.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, huhtikuu 25, 2016 at 22:41

   Joo, aivan varmasti saat aivan minkä tahansa todistuksen ostettua. Kiinassa vaan on tosi vaikea vältellä kaikkea väärennettyä, kuten kirjoitinkin niin eihän siinä pää kestä jos joka ikistä lasillista alkaa miettimään. Loppujen lopuksi suurin osa on kuitenkin ihan turvallisia nauttia, ja elävien kirjoissa sieltä itsekin palasin kotiin. ;)

 • Reply Anna / Muuttolintu tiistai, huhtikuu 26, 2016 at 02:32

  Kuumottavaa, täytyy muistaa pitäytyä bisselinjalla Kiinassa ja välttää kanamunia :) Järkkyä touhua ja tapahtuu varmaan aika laajasti… Muistan Intiassa joskus lukeneeni, että lentokapteeni jäi kiinni väärennetyistä lupakirjoista, ei ollut kouluja edes käynyt.

 • Reply Tanja/Levoton Matkailija tiistai, huhtikuu 26, 2016 at 08:47

  Enpä olisi ikinä uskonut mitä kaikkea Kiinassa väärennetään! :D Kuulostaa kyllä tosi kummalta, mutta taitaa tosiaan olla huonoa tuuria jos reissulla sattuu juomaan jotain sellaista, minkä seurauksena sattuu jotain pahempaa. Olisi se kamala matkalla koko ajan varoa, tosin ei ketään varmaan halua päättää päiviään yhden feikkidrinkin seurauksena. Mä en onneksi alkoholia juo, joten jos limsa on ”aitoa” tavaraa, olisin aika turvassa Kiinassa :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, huhtikuu 26, 2016 at 19:09

   Joo, ei näitä kannata alkaa kuitenkaan ihan liikaa miettimään! Olisi jäänyt muuten monta matkaa matkustamatta ja kokemusta kokematta. :)

 • Reply Anne | Metallia Matkassa tiistai, huhtikuu 26, 2016 at 09:02

  Jotenkin en ole yllättynyt, kun on kyse Kiinasta! Olen jättänyt vahvempien nautiskelun taakseni ja juon lähinnä mietoja (olut, siideri, tietysti viiniä myös). Kaikenlaista bensaa sitä on aikoinaan tullut jossain Thaimaassakin bucketeista juotua, eikä ihme, että turisteja sielläkin löytyy tosi huonossa kunnossa rantahietikoille hukkuneena. Toisaalta sitten taas mietin, että miksi pitää vaarantaa kaikkien terveys myymällä lasinpesunestettä vodkana? Kai tämä sitten menee samaan kategoriaan, kuin ne väärennetyt lentokoneet.. Ei sen väliä, kunhan saadaan halvalla tehtyä ja kalliilla myytyä!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, huhtikuu 26, 2016 at 19:10

   Mullekin on kerran käynyt huonosti Thaimaassa juuri jonkun kotipolttoisen bucketin takia. :( Ja kyllä, ihmisten ahneus ja välinpitämättömyyshän tämän takana on! Surullista.

 • Reply Terhi / Muru Mou tiistai, huhtikuu 26, 2016 at 18:45

  En ole yllättynyt, että Kiinassa väärennetään kaikkea mahdollista, mutta tässä oli yksi syy lisää, miksi Kiina ei kiinnosta matkakohteena sitten pätkääkään. Vaikka eihän väärennetty alkoholi ole ongelma vain Kiinassa, mutta aika hemmetin suuri todennäköisyys on siellä saada jotain myrkkyä lasiinsa. Mutta kiitos vinkistä juoda vain olutta, jos sinne joskus kuitenkin päädyn :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, huhtikuu 26, 2016 at 19:12

   Toisaalta suurin osa väärennetystä viinasta on vain sitä huonolaatuista, joka on myyty kalliimpana. Ei sitä varsinaisesti terveydelle haitallista. Mä aina pelottelen ihmisiä näillä mun Kiina-jutuilla, mutta Kiina on oikeasti ihana maa. <3

 • Reply sonjanette | FIFTYFIFTY tiistai, huhtikuu 26, 2016 at 20:10

  Jaahas vai että sellasta! En tiennyt, että Kiinassa väärennetään jopa alkoholia. Vähän kyllä kuumottavaa, mutta toisaalta onneksi bisse maistuu mulle enemmän kuin hyvin! Kiva kuitenkin tietää, vaikken vielä tiedä, milloin ihmemaassa pääsen käymään.

 • Reply Pirkko / Meriharakka tiistai, huhtikuu 26, 2016 at 20:28

  Ei yllätä – vastaa mielikuvaani Kiinasta (ja Venäjästä, alkoholin suhteen). Jotenkin vaikea täkäläisessä kulttuurissa kasvaneena tajuta, että myös tällaisella meiningillä menestyy maailmalla – vai onko se menestyksen avain sittenkin vaan se valtava ihmismäärä. Mm. tällaisista syistä Kiina ei laajemmin matkakohteena innosta, vaikka Peking ja sen lähistön ”pakolliset” onkin tullut kierrettyä. Ja Shenzeniä ihmeteltyä päiväretkellä Hong Kongista.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, huhtikuu 26, 2016 at 23:05

   Miksei kukaan tykkää Kiinasta? Kiina on valloittava maa! Luultavasti ihmismassoilla on osuutensa asiaan. Vaikka tuote olisi mikä, aina löytyy ottajia. Ja tekijöitä. Ja kriisit unohtuu ja uudet tulee tilalle.

 • Reply Noora keskiviikko, huhtikuu 27, 2016 at 23:05

  Huh, aikamoista että joku jaksaa nähdä vaivaa väärentääkseen kananmunia tai Pottereita. Tosin varmasti paskoilla tuloilla ja maassa, jossa ei ole Suomen kaltaista kaikkea valvotaan -kulttuuria, niin tuokin on varmasti mainio bisnes. En tiedä, uskaltaisinko kauheasti juoda Kiinassa alkoholia. Totta, kotiinkin voi kuolla ja leipään tukehtua, mutta jos tieten tahtoen ottaa riskin ja sitten kasvaakin se viisi häntää tai näkö lähtee niin kyllä vähän harmittaisi. Tai no, viidellä hännällä voisi varmasti aloitella jotain aivan uutta bisnestä :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, huhtikuu 27, 2016 at 23:12

   Mä taas nään asian ehkä enemmän niin, että maassa jossa ihmisiä on niin paljon ettei valtio voi heistä huolehtia jokainen keksii keinon elääkseen. Ja osalla ne keinot on kyseenalaiset. Ei mun mielestä Kiinassakaan tarvitse ihan kauheasti alkaa pelkämään, mietipä sitä määrää joka niitä alkoholeja siellä päivittäin juo. :)

 • Reply Outi/Maa Quzuu torstai, huhtikuu 28, 2016 at 23:43

  Mielenkiintoinen postaus. Aika kovia lukuja tuon feikkialkoholin suhteen. Mitenhän paljon siellä ihmisiä sitten tipahtelee tuon takia?

  Voin kyllä uskoa että Kiinassa kaikkea väärennellään, mutten ole tullut ajatelleeksi, että ihan tällaisissa mittakaavoissa. Tämä vielä vahvisti ajatustani siitä, että Kiinaan ei ole hinku. Vaikka onhan siellä varmasti paljon hyvää, kaunista ja aitoakin ;)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, huhtikuu 29, 2016 at 09:18

   Mutta pieni vaaran tuntuhan tuo vain jännitystä matkaan. ;) Ei ainakaan missään tullut vastaan mitään lukuja asiaan liittyen. Ehkä sitä on tuon kokoisessa maassa vaikea mitata.

 • Reply Martta / Martan Matkassa perjantai, huhtikuu 29, 2016 at 02:38

  Tuo Kiinan muuri kyllä houkuttaa, mutta ei mikään muu ja tämä postaus toi minulle vielä enemmän uskoa siitä että Kiina ei todellakaan ole minun varten. Ihan hurjia juttuja! Kiitos tästä! :)

 • Reply Nomadi lauantai, huhtikuu 30, 2016 at 13:57

  Huh, olipa hyva etten tuota edes tiennyt vuonna 2010 Kiinaa kiertaessani! Taisinpa pitaytya oluessa joka tapauksessa, kun siita tykkaan kuitenkin eniten… Balilla kylla feikkialkoholi pelotti. Paatin sitten uskoa baarin seinalla olevaa kylttia, jossa ne lupasivat etta kaikki heidan cocktailinsa tehdaan ihan aidoista autenttisista lansimaisista viinaksista :)

 • Reply Heidi / Maailman äärellä lauantai, huhtikuu 30, 2016 at 23:06

  No huh, en ole sinisilmäisyydessäni osannut ajatellakaan, miten hurjaa Kiinassa tämä väärennysbisnes on. Jos tulee Kiinaan lähdettyä, taidan jättää ainakin ne drinkit tilaamatta. Vietnamissa törmäsin näihin väärennettyihin Apple-kauppoihin, kun yritin löytää toimivaa johtoa läppäriini. Aikamoisen työn takana oli löytää kauppa, josta johdon sitten uskalsin ostaa.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, toukokuu 1, 2016 at 13:15

   Ai sielläkin oli kokonaisia väärennettyjä Apple-kauppoja? Oho. Jotkut yksittäiset kojussa myytävät ”Apple”-tuotteet vielä ymmärtäisi, mutta noi kaupat… :D

 • Reply Johanna @ Out of Office sunnuntai, toukokuu 1, 2016 at 00:03

  Kiina on vielä kokematta. Ja mitä enemmän tällaisia juttuja luen, sitä enemmän tuntuu siltä että kokematta saa jäädäkin.

  Alkoholi on ”aitonakin” keskushermostoon vaikuttava myrkky – joka ei tänään keksittynä ikinä pääsisi myyntiin. Asiaa eivät lainkaan helpota väärennykset jotka ovat varsinaista alkuperäistä myrkkyä myrkyllisempiä. Sairas maailma!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, toukokuu 1, 2016 at 13:16

   Asiat täytyy kuitenkin osata laittaa oikeisiin mittasuhteisiin – mieti sitä ihmisten määrää, joka alkoholia päivittäin Kiinassa juo. Ja miten vähän siihen nähden mitään suuremman luokan kriisejä tästä on, siis ainakaan uutisoitu. Kiinaan kannattaa ehdottomasti lähteä matkustamaan!

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää sunnuntai, toukokuu 1, 2016 at 02:54

  Mielenkiintoinen postaus ja antaa todellakin aihetta miettiä sitä, että matkoilla on syytä olla joskus varuillaankin. Tai ainakin tiedostaa sikäläiset vaarat. Samaan voi tietty törmätä jossakin muuallakin, mutta jos ei ravintolaan mennessä ole varmuutta mitä lasissa on, on ehkä parempi olla enemmän varuillaan. Huh huh.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, toukokuu 1, 2016 at 13:17

   On nimenomaan hyvä tiedostaa vaarat, ja olla varuillaan tiettyyn pisteeseen asti. Ei kuitenkaan kannata alkaa tällaisten juttujen rajoittaa liikaa. Maalaisjärjellä pärjää usein pitkälle.

 • Reply Kohteena maailma / Rami sunnuntai, toukokuu 1, 2016 at 20:37

  Luin tänään Hesarista, että Firenzen naapurikaupunki Pratossa asuu 50000 kiinalaista kaupungin kokonaismäärän ollessa 190000 tuhatta. Vaateteollisuuden perässä kaikki ja tekstiileihin lyödään Made in Italy :-D

  Asiaan: Itsellä väärennetyn alkoholin kokemukset liittyvät kaverin ostamaan vodkapulloon Hakaniemen torilta. Sivuvaikutuksena oli se, että viikon verran ei pystynyt nukkuun kuin aivan selällään, muuten huone alkoi pyöriä ympyrää. Onneksi reissulla ei ainakaan tietääkseni ole väärennettyä viinaa vastaan tullut. Ikävää, mutta eipä tosin voi oikein tähän varautua :-(

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, toukokuu 2, 2016 at 10:54

   Joo, luin saman jutun Hesarista. Apua, ei saa ostaa mitään Hakaniementorin vodkapulloja! :D

 • Reply Liza in London sunnuntai, toukokuu 1, 2016 at 21:57

  Huh huh… Onneksi olen melkein-absolutisti muutenkin, ja jos joskus pääsen Kiinaan, drinkit jäävät kyllä entistä suuremmalla syyllä pois. Enemmän huolestuin noista nuudeleista – maalia chilijauheena? Yaiks!

 • Leave a Reply