Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vaatteiden teettäminen Kiinassa

keskiviikko, huhtikuu 20, 2016

Lisää vinkkejä Kiinaan, nyt vuorossa vaatteiden teettäminen. Oikeastaanhan en voi koko Kiinasta puhua, vaan Shanghaista, jonka tunnen parhaiten. Mutta jos itse löydät räätälin esimerkiksi Pekingissä, hoituu homma varmasti pitkälti samalla tavalla.

Shanghaissa vaatteiden teettäminen kannattaa hoitaa South Bund Fabric Marketilla.

Se löytyy osoitteesta 399 Lujiabang Lu (kiinalainen osoite: 黄浦区 陆家浜路399号, 近中山南路). Täällä käyvät teettämässä mekkoja, pukuja, takkeja ja paitoja niin kiinalaiset kuin turistitkin. Lähes kaikki myyjät puhuvat auttavaa englantia.

Fabric Marketilta näyttää tältä. Pieniä räätälikojuja toinen toisensa vieressä. Kerroksia on kolme.

IMG_1090

IMG_1089

Homma toimii niin, että kiertelet kojuja, jonka jälkeen valitset niistä sopivan oloisen haluamiasi vaatteita ajatellen. Räätälin valinnassa kannattaa huomioida monta asiaa. Hypistele rohkeasti esillä olevia vaatteita. Miltä materiaali näyttää, onko saumat tehty huolellisesti? Jos olet teettämässä pukua, valitse koju, jossa on (lähes) pelkästään miesten pukuja. Jos haluat teettää mekon, etsi mekkokoju (joita on yllättävän vähän).

Kun olet valinnut kojun, kerro myyjille mitä haluat. He yleensä kyselevät materiaali-, väri- ja muut toiveet. Heillä on myös kansioita täynnä eri vaatemalleja, kuvat on luonnollisesti kopioitu Burberryn ja muiden muotitalojen uusimmista mallistoista.

Shanghai vaatteiden teettäminen

Kaikissa hinnoissa on tinkimisvaraa. Mielettömiä alennuksia annetuista hinnoista on kuitenkaan turha pyytää. Ainakin länsimaalaisten keskuudessa oli sitkeä uskomus siitä, että jos tingit liikaa, valmistetaan vaatteesi loppujen lopuksi huonommista materiaaleista kuin sinulle oli luvattu. Tätähän ei sinulle tietenkään kerrota. Jokainen siis oman riskinsietokykynsä mukaan! 10-30 prosenttia lienee normaali tinkimisskaala.

Sitten myyjä mittaa sinut, ja vaatteen kuin vaatteen saa yleensä viikon kuluessa. Lähes kaiken, jopa puvun, voi kuitenkin saada jo muutamassa päivässä. Maksat osan sovitusta kokonaissummasta varausmaksuna heti ja lopun noutaessasi puvun kuittia vastaan. Jos vaate on selvästi epäsopiva, sitä korjataan vielä ennen lopullista luovutusta.

Marketilta voi ostaa myös mallikappaleiksi tehtyjä vaatteita suoraan mukaan, jos ne sattuvat sopimaan. Minä ostin harmaan, kuvassa näkyvän villakangastakkini juuri näin.

thumb_image (6)_1024

Oman mekon teettäminenhän on jokaisen naisen haaveissa, ja minäkin teetin South Bund Fabric Marketilla itselleni iltapuvun Shanghain suomalaisten itsenäisyysjuhliin. Menin sinne vasemmalla näkyvän kuvan kanssa, halusin mekon sinisenä. Oikealla näkyy lopputulos.

pjimage (1)

Siitä tuli oikeastaan täydellinen ja juuri sellainen kuin kuvan puku! Ehdin jo epäillä, kun pienen kojun nainen äkäisenä mittasi minut ja nopeasti vilkaisi näyttämääni kuvaa. Mutta se istui kuin nakutettu. Pisteet kiinalaisille.

Hintaa puvulle jäi tinkimisen jälkeen tasan 100 euroa. Ei paha hinta mittatilauksena tehdystä iltapuvusta, ja halvemmaksikin olisi varmaan saanut tingittyä.

Myös tuo Mathiaksen puku on teetetty Shanghaissa. Kuva vähän huijaa, todellisuudessa puku istui paremmin (tosin loppuvuoden aikana tyyppi pääsi laihtumaan niin paljon, että eipä istu enää). Puvun saimme parissa päivässä kuten luvattiin, mutta täysin ongelmitta emme selvinneet. Samalla tilatut kauluspaidat eivät nimittäin ehtineetkään itsenäisyysjuhliin, vaan saimme ne vasta myöhemmin.

Miesten puvut Shanghai

Puvut maksoivat noin 120 euroa ja hyvälaatuiset kauluspaidat 15 euroa kappaleelta.

Myöhemmin kävin vielä kaverin kanssa teettämässä hänelle pari takkia – ihana trenssi maksoi 60 euroa ja pitkä villakangastakki 70 euroa.

Jos luulet, ettet halua teettää vaatteita, olet väärässä. 10 minuuttia marketilla riittää – sitten haluatkin jo nahkatakin, trenssin, uuden jakkupuvun ja kashmirneuleen. Maalaisjärkeä tulee kuitenkin käyttää. Ei kannata laittaa foliohattua päähän, muttei kannata myöskään uskoa aivan kaikkea, mitä myyjät lurittelevat esimerkiksi kankaan laadusta.

Koska vaatteita ei oikein pääse sovittamaan ennen ostoa, ei lopputulos aina sitten ole ihan sitä, mitä oli toivonut. Monet vaihtarit tekivät epäonnistuneita kauppoja kangasmarketilla. Jotkut olivat yksinkertaisesti valinneet omalle vartalotyypilleen sopimattoman mallin, toisilla kävi huono tuuri räätälin kanssa ja he saivat huonosti tehtyjä vaatteita.

Varoituksen sanoista huolimatta suosittelen ehdottomasti vaatteiden teettämistä, jos sinulla on edes muutama päivä Shanghaissa.

Oletteko te lukijat teettäneet vaatteita Kiinassa tai jossain muualla maailmassa? Onnistuiko vai ei?

Seuraa blogia Facebookissa, Bloglovin’issa tai blogit.fi:n kautta.

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Pirkko / Meriharakka keskiviikko, huhtikuu 20, 2016 at 11:16

  Kauan sitten Thaimaassa yritimme molemmat siskoni kanssa teettää muutamia vaatteita, mutta lopputulokset eivät oikein vakuuttaneet. Yksi ongelma silloin oli, että siinä missä Suomessa pääosassa vaikka housu- tai jakkukankaita oli jo stretchiä mukana, joka vaikuttaa merkittävästi käyttömukavuuteen ja istuvuuteen, niin sieltä se sellaisia kankaita löytynyt. Ja sitten tosiaan tuo, että sovituksia on yksi vasta suunnilleen valmiille vaatteelle, niin vaikka sitä sitten vielä korjataankin tarvittaessa, niin eivät ne sitten kuitenkaan olleet ihan … ja ihan kuin räätälit olisivat tienneet, että aloita uudelleen vaihtoehto tai tee isoja korjauksia on jo poissa laskuista siinä vaiheessa aikataulujen takia.
  Ehkä voisin kokeilla teettää vielä joskus jotain, jos olisi reilusti aikaa, mutta silloinkin ajatuksella, että menee syteen tai saveen, eli en odottaisi liikoja.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, huhtikuu 20, 2016 at 11:25

   Täällä onnistumisprosentti oli mielestäni suuri ja kankaat esillä juuri sitä varten, että voi sen sopivan valita. Jäin ehdottomasti enemmän positiiviselle kuin negatiiviselle mielelle paikasta ja kokemuksesta ylipäänsä! Teettäisin täällä mekon uudestaankin. Toi sovitusongelma on tietty oma asiansa… Kannattaa varmaan ainakin olla paljastamatta myyjälle, että on lähdössä pian kaupungista pois, jos sen esille tuominen ei ole aivan välttämätöntä.

   • Reply Pirkko / Meriharakka keskiviikko, huhtikuu 20, 2016 at 14:35

    Toki ne kankaat sielläkin olivat esillä, mutta kangasvalikoimat vaan olivat kovin erilaisia kuin eurooppalaisissa tai amerikkalaisissa valmisvaatteissa käytetyt – tämä siis Thaimaassa.

    • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, huhtikuu 20, 2016 at 15:37

     Joo, hankalahan se voi tietty muutenkin ”maallikkona” sanoa, että mikä kangas sitten olisi juuri tarkoitukseen sopiva tai laadukas. Ainakin itselleni.

 • Reply Hanne keskiviikko, huhtikuu 20, 2016 at 11:32

  ”Jos vaate on selvästi epäsopiva…” hahaha, niinhän se on, että useimmiten sitä vaatetta koitetaan ensin vetää ja nyppiä joka suuntaan myyjän toimesta, että kyllä se istuu hyvin ja mitään korjauksia ei tarvita. Itse olen ainakin joutunut sanomaan hieman painokkaammin sen, että tätä todellakin pitää korjata.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, huhtikuu 20, 2016 at 11:34

   Kiinassa? Joo, mäkin kuulin joltain, että oli kyllä saanut melkein tapella korjauksen kanssa… Ja sitten muilla korjattu ihan mukisematta! Riippunee täysin myyjästä/räätälistä mutt kannattaa varautua pitämään puoliaan.

 • Reply Tanja/Levoton Matkailija keskiviikko, huhtikuu 20, 2016 at 11:54

  Eipä olisi tullut mieleen teettää vaatteita Kiinassa! Hyvä idea, koska saa juuri sellaisen vaatteen minkä haluaa (jos kaikki menee hyvin). Ja onhan vaate myös aivan uniikki kun sen teettää eikä osta suoraan kaupasta. Ilmeisesti vaatteiden teettämisessä tukee myös pieniä yrittäjiä?

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, huhtikuu 20, 2016 at 11:56

   Sepä se, saa itse valita mallin, värin, kankaan, vuoren ja nappien muodon ja värin ja niin edelleen. Ja joo, kaikki kojut ovat omia yrittäjiänsä joten siinä mielessä parempi vaihtoehto kuin napata vastaavat tuotteet jostain halpisketjuliikkeestä. :)

 • Reply Maarit Johanna keskiviikko, huhtikuu 20, 2016 at 20:51

  Hei tää tuli hyvään saumaan! Markku haluaisi teettää paljon vaatteita, koska on sen mallinen, ettei kaupasta löydy kunnon vaatteita. Nykyään vissiin suositaan riukusäärisiä miehiä… :D
  Mua hotsittas kans joku ulkotakki. Sellaiset tyylikkäät ja ajattomat vaattet olis hyvä käydä hakemassa ihan räätäliltä, että sais just sellaisen kuin haluaisi ja olisi varmasti sopiva. Olin ajatellut kyllä Thaimaata, koska en edes tiennyt että Kiinassakin voisi asia hoitua ihan yhtä helposti!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, huhtikuu 21, 2016 at 00:23

   Nyt äkkiä varaamaan lippuja Kiinaan – ainakin noiden Pirkon kokemusten perusteella se olisi Thaimaata parempi paikka. ;) Mua harmittaa, että loppujen lopuksi en sitten teettänyt hirveästi mitään. Juurikin muutama jakku, kotelomekko jne. olisivat just niitä, mitä tällaisista paikoista pitäisi osata hankkia! Sitten taas tuskaillaan Henkkamaukalla kun mikään ei sovi täydellisesti ja maksaa kuitenkin lähes saman verran kuin jos olisi teettänyt.

 • Reply Jenni / Unelmatrippi torstai, huhtikuu 21, 2016 at 19:49

  On käynyt mielessä tuo vaatteiden teettäminen Kiinassa, Thaimaassa ja Vietnamissa, mutta en ole toistaiseksi teettänyt. Ihan matkatavarasyistä (rinkkaan ei maailmanympärimatkalla oikein iltapuku uponnut :D) ja aikataulusyistä (rupesin haaveilemaan asiasta aivan liian viime tingassa). Ehkä vielä joskus pitää testata!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, huhtikuu 21, 2016 at 20:21

   Hehe joo kyllä mullakin teki tiukkaa änkeä mm. kaikki Kiinasta ostetut takit (3 kpl), paidat, kengät jne. matkalaukkuun. :D Mutta kyllä esimerkiksi juurikin iltapukujen kohdalla tää on kannattavaa, mistäpä muualta saat satasella täydellisesti istuvan pitkän juhlamekon.

  Leave a Reply