Suomen suurin matkablogiyhteisö

Miten päästä Facebookiin Kiinassa? Toimiiko Instagram?

sunnuntai, huhtikuu 17, 2016

Toimiiko Facebook Kiinassa? Miten Kiinassa pääsee Instagramiin tai muille hallituksen blokkaamille sivuille? Maassa ei ole vapaata pääsyä esimerkiksi Googleen. Mihinpä sitä Googlea tarvitsisikaan?

Pari sydämenlyöntiä jäi jo välistä, kun luulin, että somevapaa opiskelijavaihto saattaisi olla tulossa. Puoli vuotta ilman sosiaalista mediaa, 2010-luvun horror story. Onneksi ei tarvinnut kokeilla.

Facebook, Google, Instagram ja kaikki muut sivut toimivat myös Kiinassa.

Niitä pystyy käyttämään aivan normaalisti, kunhan lataa itselleen VPN:n. VPN tulee ladata erikseen kaikille laitteille, joilla aikoo Kiinassa käyttää nettiä (tabletti, läppäri, kännykkä). Tässä yksinkertaiselta ihmiseltä yksinkertaiset pikaohjeet VPN:n perusteisiin!

thumb_IMG_2295_1024

Mikä on VPN?

VPN eli virtual private network tarkoittaa suojattua yhteyttä kahden suojatun verkon välillä julkisen verkon yli. Käyttäjän ja VPN-palvelimen välinen yhteys salataan erityisillä avaimilla, jonka jälkeen tietoliikenne liikkuu salattuna. Tietokoneen fyysinen sijainti hämärtyy. Jos tämä ei sano sinulle mitään, älä huoli – lue seuraava kysymys.

Miten VPN toimii käytännössä matkailijan näkökulmasta?

Käytännössä VPN:n käyttäminen tarkoittaa sitä, että sovelluksen asennettuasi voit määritellä virtuaalisen sijaintisi uudelleen. Vaikka olisit Shanghaissa, voit VPN:n kautta vaihtaa sijaintisi esimerkiksi Suomeen, Saksaan tai Singaporeen. Tällöin sivustot, joille menet, näkevät liikenteen tulevan kyseisestä maasta.

Jos esimerkiksi vaihdat VPN-palvelussa sijainniksesi Saksan ja menet hotellinvaraussivustolle, saat sen todennäköisesti saksankielisenä ja saksalaisilla mainoksilla. Jos haluat katsoa Yle Areenaa ulkomailla, voit VPN:n avulla asettaa sijainniksesi Suomen, jolloin pääset katsomaan ohjelmia ilman tyhmiä ”Tämä ohjelma on katsottavissa vain Suomessa” -estoja.

Kiinassa tämä tarkoittaa sitä, että pääset kirjautumaan Facebookiin ja mille tahansa blokatullekin sivustolle, kunhan muutat virtuaalisen sijaintisi jonnekin muualle kuin Kiinaan. Tällä sijaintihuijauksella kierrät siis hallituksen estot tietyille sivustoille.

Mikä VPN on paras?

Makuja on monia, ja niin on VPN:n tarjoajiakin. On ilmaisia ja maksullisia. VPN oli kuuma puheenaihe kaikkien länsimaalaisten keskuudessa Kiinassa, eikä kukaan kyllä tainnut käyttää ilmaisversioita. Koska kiinassa sivustoja blokataan todellisella hartaudella, toimii VPN välillä paremmin ja välillä huonommin.

Suosittuja olivat ainakin Astrill, Express VPN ja Vypr VPN. Itse päädyin kokeilujen jälkeen käyttämään Astrillia. Jos nyt tekisin päätöksen, ottaisin F-Securen Freedomen.

Miten VPN:ia käytetään?

Ladattuasi VPN:n koneellesi voit napsauttaa sen aina ON/OFF -tilaan sen mukaan, tarvitsetko sitä. VPN voi hidastaa konetta, ja Kiinassakin esimerkiksi Iltalehden sivut toimivat nopeammin ilman VPN-yhteyttä, sillä suomalainen lehtisivusto ei kuulu blokattujen joukkoon.

ON-tilassa voit sitten valita, minne haluat sijaintisi määrittää.

Paljonko VPN maksaa?

VPN voi maksaa mitä vain parin euron kuukausihinnasta ylöspäin. Yleisimmin hinnat liikkuvat muutamasta eurosta aina reiluun kymmeneen euroon asti. Ilmaisiakin löytyy, mutta niiden toimivuudesta tai luotettavuudesta en osaa sanoa, enkä kuullut lähes kenenkään niitä Kiinassa käyttävän.

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Jasmin maanantai, huhtikuu 18, 2016 at 01:18

  Mulla oli myös Astrill käytössä joskin vaan tietokoneella. Puhelimessa mulla oli liuta erilaisia ilmaisia VPN:itä joita poistelin ja latailin lisää sitä mukaa kun lakkasivat toimimasta :D Eli jos haluu nähdä vähän vaivaa niin puhelimen varassa pärjää mun mielestä ihan hyvin ilmaisillakin!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, huhtikuu 18, 2016 at 09:09

   Okei, hyvä vinkki! :) Mua ärsytti niin paljon aina kun ei toiminut, että olisin mieluummin maksanut vaikka vähän enemmänkin toimivasta VPN:stä puhelimessakin. :D

 • Reply Anna maanantai, huhtikuu 18, 2016 at 15:33

  Mulla on täällä Kiinassa astrill ja freedome, valitettavasti freedome toimii hyvin täällä vain mobiilissa :(

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, huhtikuu 18, 2016 at 17:29

   Okei, hyvä tietää. Toi on kyllä myös outo juttu, mullakin oli sama että joku mikä toimi koneella ei sitten välttämättä toiminut mobiilissa ollenkaan ja toisinpäin!

 • Reply Vintagella torstai, huhtikuu 21, 2016 at 15:14

  Tää on tärkeä vinkki monelle ulkomaille lähtijälle. Mä toisaalta toivon, etten olisi kuullut koko Freedomesta. Nyt on liikaa katsottavaa telkkarista kun näkyy Mastercheffit ja Topcheffit sun muut…

 • Reply Werkstrand torstai, syyskuu 15, 2016 at 13:00

  Hyviä vinkkejä matkustajille tässä! VPN-palvelua valitessa kannattaa tosiaan ehdottomasti välttää ilmaisia VPN:iä ja valita maksullinen palvelu, ilmaisten kohdalla on valitettavan usein tietoturva niin olematonta, että vaihtokauppana ”ilmaisesta” VPN-palvelusta palveluntarjoaja saattaa myydä kaikki selaustiedot mainostajille.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, syyskuu 17, 2016 at 21:36

   Hei kiitos vinkistä! Mulla ei tosiaan mitään suurempia tietoteknisiä taitoja tai tietoja ole, joten on aina kiva saada neuvoa näihin asioihin.

 • Reply Jaakko tiistai, tammikuu 29, 2019 at 13:02

  Mikä näistä ilmaisista toimii hyvin siellä 2019 helmikuussa? Onks kellään mitään hajua tai nyt? Pitäis mennä pyörähtää siellä parissa kaupungissa enskuussa.

 • Leave a Reply