Suomen suurin matkablogiyhteisö

Frans & Amelié – kun annoin ketjuravintolalle mahdollisuuden

lauantai, huhtikuu 16, 2016

Sanotaan se ääneen – en ole ketjuravintoloiden suurin fani.

Olen kaikkiruokainen, ja jos syystä tai toisesta päädyn johonkin ketjupaikkaan, niin kyllä minä sieltä ihan valittamatta syötävää löydän. Mutta jos poikaystävän kanssa mietimme mihin sitä lähtisi perjantai-iltana syömään, niin ne paikat eivät kyllä ole listan kärkipäässä. Oikeastaan ne eivät ole listalla yleensä ollenkaan.

IMG_0025

Siksi mietinkin pitkään, lähdenkö mukaan blogiyhteistyöhön, jossa minut kutsuttiin kolmen ruokalajin illalliselle S-Ryhmän Frans & Amelié -ravintolaan. Kyseessähän on entinen Fransmanni. Fransmanni-ketju on nyt uudistuksen alla, ja tavoitteena on ollut muuttaa ravintolat entistä enemmän ranskalaisen rennon bistron tyyliseksi.

Päätin tarttua härkää sarvista (ajattelin, että voinhan olla kirjoittamatta jos menee aivan metsään) ja niinpä me kaksi epäileväistä erkkiä lähdimme kohti Kluuvia eräänä perjantai-iltana. Olemme kolunneet Helsingin ravintolatarjontaa aika huolella, ja mielenkiinnolla odotimme, mitä Frans & Ameliélla olisi meille tarjottavana.

Astumme sisään ja meidät ohjataan ikkunapöytään. Ravintolan lämmöstä on kiva katsella Keskuskadun vilinää. Kynttilä palaa jo, ja pian meille tuodaan pullo shampanjaa.

IMG_0017

Kilistelemme ja minä olen tyytyväinen, että olen saanut punaisen, Kiinasta ostamani treffimekon vihdoinkin käyttöön. Fransmanni on miljöönsä puolesta kivan oloinen ravintola. Kahden hengen ikkunapaikat sopivat treffeille (ei salarakkaille), ja taaempana on  isompiakin pöytiä kaveri- tai työporukan kokoontumiselle. Ensivaikutelma on tunnelmallinen.

Ja mitäs sitten huomaankaan? Tämä ammattitaitoinen bloggari on raahannut kameran mukanaan. Hyvä alku, mutta ei se oikein riitä, jos muistikortti on kotona.  Voi pyhä sylvi sentään mitä tää homma välillä on. Kännykällä sitten.

Tarjoilijamme Anna (toivottavasti muistan hänen nimensä oikein) tuo meille talon leipää. Korissa on myös ravintolassa valmistettua tapenadea eli oliivi-kapris-anjovis-tahnaa. Nyt on kyllä leipä kohdillaan, tapenaden kanssa se on ihan täydellistä!

Me joudumme pyytämään tätä syntiä vielä lisääkin – uunilämmin, mehevä leipä ja ihanan suolainen tapenade häviävät hetkessä meidän nälkäisiin suihimme. Tällä leivän syömisellä oli varmaan jotain tekemistä loppua kohden halkeamisuhan alla olleen vatsalaukun kanssa, mutta emme vain voineet estellä itseämme. Treffimekko yritti kyllä muistuttaa, että se näyttäisi kivemmalta ei-pömpöttävän vatsan kanssa, mutta hiljensin moisen typeryksen nopeasti.

Leipä ja tapenade

Meidän oli tarkoitus testata Frans & Amelién parsa-annoksia, mutta listat eivät olleet vielä ehtineet vaihtua. Otimme sitten alkupalaksi ranskalaisen juusto- ja leikkeletarjottimen.

IMG_0059
IMG_0022

Pääruoaksi syömäni simpukat olivat yksinkertaisesti hiton hyviä. Niitä tuli yhdellekin tilattuna iso kattilallinen, kuvassa niistä vain pieni osa. Lisukkeena olleet maalaisperunat olivat rapsakkakuorisia, eikä aioli antanut minun jättää niitä lautaselle.

simpukat

Sen sijaan Mathiaksen tilaama grillipihvi ei aivan täyttänyt odotuksia. Nimestään huolimatta se ei ollut grillattu vaan paistettu (tässä on pihvin ystävälle vissi ero), ja ”iso pihvi” tarkoittikin kahta pientä pihviä.

IMG_0061

Jälkkäriksi valitsimme tarjoilijan suosittelemaa lakka creme bruleeta ja millionaire’s short breadia. Miljonääri oli hyvä, mutta creme brulee oli kyllä se oikea lopetus tälle hyvälle illalliselle ja tarjoilijan suositus osui erittäin oikeaan.

Me pidimme Frans & Ameliésta.

Uunituore rapsakka leipä, herkullinen tapenade, maukkaat simpukat, loistava palvelu ja kaiken kruunaava lakoista luonteensa saanut creme brulee olivat tämän käynnin kohokohtia! Saako näin montaa asiaa edes listata kohokohdiksi? Paikka oli rento ja viihtyisä, ja saimme todella hyvää palvelua. Sijainti on tietenkin mitä keskeisin.

Pientä parannettavaakin löysimme. Miestarjoilijoiden baskerit olivat mielestämme jo vähän liiallisuuksiin mennyttä bistromaisuuden hakua – raitapaidat olisivat olleet aivan tarpeeksi.

Kun siis seuraavan kerran olet Helsingin keskustassa ja mietit jotain mutkatonta ruokapaikkaa, on Frans & Amelié oikein hyvä vaihtoehto. Simpukoiden perässä ravintolaan kannattaa suunnata perjantaisin, ja menulla minua olisivat houkutelleet myös bouillabaisse ja ylikypsä ankankoipi. Ehkä seuraavalla kerralla! Frans&Amelién menu löytyy täältä.

Käykää lukemassa myös Tasty travelissimo -blogin kokemus bistrosta!

*Illallisen tarjosi Frans & Amelié

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Milla - Pingviinimatkat lauantai, huhtikuu 16, 2016 at 19:50

  Kiva lukea illalliskokemuksestanne tästä kaupungin ehkä parhaasta lounaspaikasta. Tai hyviä lounaita löytyy monia, mutta Frans & Amelién noutopöytä tarjoaa mielestäni tällä hetkellä parhaimman :) Päiväsaikaan ei tarjoilijat myöskään yleensä pyöri baskerit päässä tai ainakaan en ole huomannut :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, huhtikuu 17, 2016 at 12:48

   Hyvä kuulla, en ollut edes miettinyt tuota lounaspuolta tän ravintolan kohdalla… Pitää käydä joku päivä kokeilemassa. :)

 • Reply Nora sunnuntai, huhtikuu 17, 2016 at 13:52

  Nam! Kuulostaa ja näyttää hyvältä (paitse tuo ”iso pihvi”)! Itselläkin tulee kierrettyä paljon Helsingin ravintoloita, mutta ketju paikat minäkin olen tottuneen kiertämään aina mahdollisuuksien mukaan, mutta pitänee käydä joskus kokeilemassa tätä. :)

  Terkuin Nora / http://dreamerachiever.com

 • Reply Anna / Tämä matka -blogi sunnuntai, huhtikuu 17, 2016 at 15:16

  Huoh… Tuo GRILLIpihvi on siis määritelmänä niin ärsyttävä. Todellakin on eroja onko pihvi grillattu vai paistettu.

  Itse kierrän ketjuravintolat kyllä kaukaa. Yhden poikkeuksen saatan kyllä joutua tekemään. Ouluun on avattu uusi kauppakeskus, kenenkän muun kuin S-ryhmän. Aion sen ravintoloita hieman nuuskia ja ehkä kokeilla. Ehkä…
  Suu on vielä niin makiana Nizzan herkuista, että hetkeen en halua millä tahansa ravintolakokemuksella sitä pilata : )

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, huhtikuu 17, 2016 at 22:21

   Joo, miksi sitä pitää kutsua grillipihviksi, jos se ei ole grilliä nähnytkään? :D Kyllä mullakin tuo ketjuravintolakammo aika tiukassa on. Tästä kuitenkin tykkäsin! :) Ja siis toi leipä ja tapenade on vieläkin mielessä, ollut varmaan joka päivä vierailusta asti. Ja aion käydä Millan suosituksesta testaamassa lounaan vielä joku päivä!

 • Reply Maarit Johanna sunnuntai, huhtikuu 17, 2016 at 15:22

  Mie ootan kyllä malttamattomana, että Rovaniemelle avattaisiin jo Frans & Cherie! Ulkopuolelta päätellen uudistukset eivät ole vielä edes kerenneet alkaa, mutta mitäs sitä vielä keskellä sesonkia :) Minusta Fransmanni on ollut oikein soppeli ja mutkaton ravintola ja oon kyllä tykännyt listastakin. Viime kerralla syötiin aivan älyttömän hyvin. Meille se on aina yksi varteenotettava vaihtoehto :p

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, huhtikuu 17, 2016 at 22:23

   No toivottavasti menee sitten vaan entistä parempaan suuntaan, kunhan se siellä uudistuneena avautuu. :) Tämän perusteella voit ainakin odottaa aika hyvää. Tällä hetkellä ainoa S-Ryhmän ravintola, johon menisin uudestaankin. :)

 • Reply Martina sunnuntai, huhtikuu 17, 2016 at 16:00

  Samanlaiset ajatukset olivat täälläkin ketjuravintolan suhteen, tosin me olemme pitäneet tästä ravintolasta jo Fransmanni-nimisenä. Mutta noin niin kuin yleensä ketjuravintolat eivät houkuttele. Onneksi poikkeuksiakin näemmä löytyy. :) Simpukat olivat kyllä ihan älyttömän hyviä ja se creme brulee! Nam!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, huhtikuu 17, 2016 at 22:24

   Poikkeus vahvistaa säännön jälleen kerran. Mä en edes ikinä käynyt täällä silloin, kun se vielä oli Fransmanni… Onneksi tuli nyt tilaisuus testata. :)

 • Reply sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi sunnuntai, huhtikuu 17, 2016 at 19:55

  Ankankoiven ja simpukoiden vuoksi voisin kyllä kokeilla!

 • Reply miraorvokki keskiviikko, toukokuu 11, 2016 at 16:39

  Mä oon miettinyt ja pähkäillyt. Lahjakortti S-ryhmälle polttelee taskussa. Taidetaan päätyä tähän Frans & Amelieen. Petrillä synttärit perjantaina ja pitää vähän juhlistaa. Oli pakko tulla lueskelemaan kokemuksia uudestaan. Ehkä this is it! :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, toukokuu 11, 2016 at 16:48

   Senkin ryökäle sen lahjakorttis kanssa. ;) Mutta luulen, että tää ois kiva valinta! :) Jos oisin itse voittanut, niin oisin ehkäpä tullut juuri tänne tai sitten Kappeliin. Siellä en oo tosin ikinä käynyt syömässä (vain juomassa haha) joten en osaa sen kummemmin paikasta/tunnelmasta sanoa, mutta luulisin sen olevan myös hyvä ja yksi S-ketjun parhaita. Mutta Frans & Amelien voin ainakin varmuudella todeta hyväksi. Se leipä ja tapenade… <3 <3

 • Reply -A- keskiviikko, kesäkuu 12, 2019 at 02:34

  Jeesus sentään. Taas jollain epämääräisellä leivinpaperin palalla päällystetyllä laudalla tuodaan epämääräistä rehu-juusto-liha(?) viritelmää. Nämä SOK:n hemmetin ketjuravintolat on nyt jo niin nähty, että taatusti kierrän todella kaukaa. Järkyttävämpää fiaskoa kuin Seinäjoella, tätä Hesan paikkaa vastaavassa, saa kyllä todellakin hakea! Sitä ollaan niin helvetin fine diningia, että meinasi oksennus tulla.

 • Reply -mac- lauantai, marraskuu 9, 2019 at 19:05

  Ala-arvoista ruokaa, töykeää palvelua ja kamalan pitkät odotusajat ruokien välissä. Ruuan valmistustaso oli todella epätasaista isommalla porukalla, osaksi kypsää ja osittain raakaa. Tuli lopulta oltua kolme TUNTIA paikanpäällä!! En suosittele ellei ole pelkästään jano… 1,5/5 tähteä.

 • Leave a Reply