Suomen suurin matkablogiyhteisö

Budapestin matkapäiväkirja 2/4

keskiviikko, huhtikuu 6, 2016

Szimplakertin rauniobaarissa halpojen huurteisten ääressä vietetystä illasta huolimatta heräsimme toiseen aamuumme Budapestissa pirteinä ja uteliaina. Jotenkin aamupuuhat kuitenkin sitten venyivät, ja matkaan päästiin lähtemään vasta puolen päivän jälkeen mutta haitanneeko se, lomallahan tässä oltiin.

Päivän ohjelmassa oli vaatimuksestani ohjattu kävelykierros. Jee?

No minua ihan oikeasti kiinnostaa, ja kun kyseessä oli vielä ”ilmainen” eli tippeihin perustuva walking tour niin olin myyty. Mathias lähti mukaan lähinnä varmaan happy wife happy life -ajatuksen ohjaamana.

Ennen iltapäivän kävelykierrosta oli ehdittävä lounaalle.

Minä olin bongannut netistä hyvän tarjouksen: arvostetun unkarilaiskokin Mak-ravintolassa saisi fine dining -tyylistä unkarilaista ruokaa uskomattoman halvalla: vain 10 euroa kahdesta ruokalajista. Melkein liian hyvää ollakseen totta! Onneksi Unkarissa ruoka on niiiiin halpaa.

IMG_0117

Ja niin. Mites nää tarinat yleensä menee Merin elämässä? Se tosiaan olikin liian hyvää ollakseen totta. Siinä vaiheessa kun meillä oli jo menut kädessä ja skumppalasi jo puoliksi kumottu kurkusta alas niin huomasimme, että hups. Tarjous oli voimassa vain arkisin, ja sitähän minä en ollut nettisivuja tohkeissani selatessa ollut huomannut. Eihän siinä kehdannut sitten enää takavasemmalle poistua.

Tuli sitten astetta kalliimpi lounas, ja maksoimme kahdesta ruokalajista skumppineen noin 70 euroa. Tässä välissä vedettiin siis päivän budjettilaskelmat vessanpöntöstä alas ja mä kärsin pientä morkkista, kun meidän oli tarkoitus lomailla suht pienellä budjetilla, ja kun esimerkiksi eilinen langoslounaamme oli maksanut yhteensä alle 5 euroa kahdelta. No, illalla sitten halvemmin syömään.

Otin Makissa muuten alkuruoaksi ankanmaksaa. Ankanmaksa on Unkarissa perinteistä herkkua ja maa onkin yksi suurimmista ankanmaksan tuottajista.

Enpä sitten katsonut menua turhan tarkasti (päivän sana: tarkkuus), ja havittelemani maksapateen sijasta sain kokonaisen maksan, vain pannulla pikaisesti pyöräytettynä. Se oli rehellisesti sanottuna inhottavan makuista, ja lähes raaka maksa oli myös iljettävän tuntuista suussa. Me olemme kaikkea muuta kuin nirsoja, mutta tuo maksa jäi kyllä syömättä. Taidan olla liian sivistymätön tälle herkulle.

IMG_0124 IMG_0136

Sitten suunta kohti Vörösmarty Terin aukiota, jonka leijonapatsaan luota kävelykierros lähtisi.

Kierros kesti melkein kolme tuntia, ja ehdimme kiertää hiukan Pestin puolta, kuulla historiasta ja nähdä tärkeimmät nähtävyydet Budan puolella. Opimme muun muassa sen, että Budapestin oikeaoppinen lausuminen on ”Budapesht”. Unkarin historiakin on mielenkiintoinen, sillä kansa on kokenut kovia historian aikana, ja ollut lähes aina häviäjänä erinäisissä yhteenotoissa  ja historian tapahtumissa aina ottomaaneista Habsburgeihin ja Neuvostoliittoon saakka – oppaamme mukaan ”Hungary is the loser of Europe”. Kaikki Unkarissa hämmentäneet osapuolet ovat kuitenkin jättäneet jotain jälkeensä – turkkilaisilta jäivät kylpylät ja neuvostoajoilta byrokratia ja korruptio. ;)

IMG_0167 IMG_0164

Pestiin pintapuolisesti tutustuttuamme ylitimme sillan Budan puolelle ensimmäistä kertaa tällä reissulla ja kiipesimme Linnavuorelle. Budapestissa Pest on sitä itse ydintä kauppoineen, ravintoloineen ja hotelleineen. Budan puolelta löytyvät Kuninkaanlinna ja muut kuuluisat rakennukset, Gellertin kukkula ja kylpylöistä ainakin Rudas Spa, jonne olisin halunnut päästä käymään. Kuninkaanlinnan kukkulan takana asuvat sitten kuulemma kaikki rikkaat unkarilaiset – mitä korkeammalla seuraavalla kukkulalla, sitä varakkaampia.

Linnavuorelle pääsee myös köysirataa käyttäen, mutta tuosta kävelystä selviää kyllä huonokuntoisempikin, ja samalla siinä säästää muutaman euron. Kukkulalle kiemurtelevaa tietä pitkin kävely ylös kesti kymmenisen minuuttia.

IMG_0191

IMG_0196

Optimized-IMG_0200

IMG_0207 IMG_0209

Ylhäällä on sitten muun muassa itse Kuninkaanlinna, hieno Matiaksen kirkko ja kirkon vieressä Kalastajalinnake, jossa kannattaa käydä ihailemassa Pestin puolta ja näpsimässä pari valokuvaa.

Optimized-IMG_0235 Optimized-IMG_0233

IMG_0240

IMG_0239

IMG_0246 (1)

Ylhäällä sijaitsee myös Unkarin presidentin virka-asunto (Sandorin palatsi), jonka edessä suoritetaan näyttävä vahdinvaihto käsittääkseni aina tunnin välein. Tämä näytösluonteinen vahdinvaihto ei ole mikään vuosisatoja vanha perinne, vaan oppaamme mukaan otettiin käytännöksi vasta viisi vuotta sitten, lähinnä (eli vain ja ainoastaan) turistien iloksi.

IMG_0226

Bussilla numero 16 pääsee Kalastajalinnakkeelta takaisin Pestin puolelle keskustaan, lipun voi ostaa kuskilta (450 forinttia). Jos tykkää kävelykierroksista, niin Budapest Free Walking Tour on ihan suositeltava vaihtoehto. Lopussa saa jättää haluamansa summan tippia oppaalle.

Budapestin yössä viipottaminen taisi loppujen lopuksi kuitenkin painaa päälle, sillä päästyämme takaisin majoitukseemme Balaton utcalle alkoi uni painaa silmää pahemman kerran.

Raahauduimme viimeisillä voimillamme parin korttelin päässä sijaitsevaan intialaisravintolaan syömään butter chickenia ja naanleipää. Ainakin tuossa meidän kulmilla oli vaikea bongata mitään varsinaisia unkarilaisia kansankuppiloita, mihin olisimme kyllä mielellään menneet syömään. Sen sijaan löytyi tuhat ja yksi kebabpaikkaa, iso liuta italialaisia ja thairuokaa, intialaista ja kiinalaista.

IMG_3129

Intialaisen jälkeen painuttiin melko suorilta käsin takaisin asunnolle. Olisi aika vuokrata auto huomiselle, sillä tarkoitus oli lähteä parin tunnin ajomatkan päähän Aggtelekin kansallispuistoon ja tippukiviluoliin.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja huonosti suunniteltu jää sitten tekemättä – olisi ollut puoli vuotta aikaa tehdä varaus autosta, mutta enpä ollut saanut aikaiseksi.

Kävi ilmi, että koko Budapestista ei tahtonut löytyä sunnuntaisin auki olevaa autovuokraamoa. Yksi olisi ilmeisesti ollut auki, mutta nettivarauksia ei voinut enää tehdä. Suunnitelma B oli lähteä junalla käymään Bratislavassa päiväretkellä, mutta… sekin sitten jäi.

Sen sijaan päätettiin nukkua pitkään (koska lomailu on rankkaa) ja miettiä seuraavan päivän suunnitelmaa vasta aamulla.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply