Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kun kaupunkilainen lähti Lappiin, tätä hän mietti

sunnuntai, maaliskuu 20, 2016

Kun on 26 vuotta elänyt pääkaupunkiseudulla, ja niistä pian 5 vuotta Helsingissä, ja sinä aikana käynyt pari kertaa Lapissa (Levillä…) niin kaikenlaisia ajatuksia sitä herää, kun pääsee Pohjois-Lappiin muutamaksi päiväksi sompailemaan. Me pyörimme Ivalossa, Inarissa, Karigasniemellä ja Utsjoella, ja kävimme myös Norjan puolella.

IMG_9183

Itsestäänselvyys: välimatkat

Mä luulin, että meiltä meidän kesämökille (180 km) on pitkä matka. Kotona Kirkkonummella (30 km) tulee käytyä liian harvoin, kun tuntuu, että se on niin kaukana.

Kaikki on suhteellista, ja sen huomaa kun Lapissa lähtee siirtymään paikasta toiseen. Meille kertyikin Lapissa auton mittariin kilometri jos toinenkin. Kyllä siellä ajaessa tuli mieleen uutisissakin olleet aiheet, kuten se, minkälaisia ongelmia näistä välimatkoista esimerkiksi hätätilanteiden kannalta aiheutuu.

IMG_9014

Turistien määrä

Jestas. Kyllähän tiesin, että Lappi on suosittu turistikohde. Mutta että tuolla ihan pohjoisessakin, hiihtokeskuksien ulkopuolella, on niin paljon ulkomaalaisia turisteja. Jo lentokoneessa mua huvitti ja vähän ärsytti, kun viimeistään koneen odottaessa lähtölupaa huomasin olevani ulkomaalaisten ympäröimänä. Ja mistäkö sen sitten huomasin? Siitä, että koneessa oli ihan kamala mölinä ja hälinä. Suomalaisessa kulttuurissahan sen kuuluu olla sellainen rauhallinen hiljainen hetki, kun odotetaan, että moottorit alkavat pärisemään ja päästään vauhtiin. Kukaan ei sano mitään, kaikki vain istuvat odottavaisina, ehkä vähän kuiskaillaan jotain. No, ei tällä Helsinki-Ivalo -lennolla. Brittien fucking hell -huudot kaikuivat käytävillä ja kiinalaiset häselsivät tietty omiaan, ja italialaisilla kädet viuhoivat ja suu kävi.

IMG_9041

Kauppojen valikoima

Siinä missä meidän Ullanlinnan lähimmästä Alepasta ja K-Marketista saa kaikki maailman ituhippiluomuekolinssipapupilipalit ja punaiset maitotuotteet on piilotettu jonnekin viimeiseen nurkkaan koska kukaan ei niitä osta (pitää olla soijakauramanteliriisimaitoa), niin meidän vierailemissa Lapin pikkukaupoissa valikoima oli kyllä rehellisen suomalainen: punaista maitoa ja viiliä, extrasuolattua voita, isot rivit makkaroita, oikein kunnon Gotler-pötköjä… Ja lihaa! Mulle tuli ihan uutisena, että norjalaiset käyvät sankoin joukoin satsaamassa lihaa Suomen puolella. Ja kauppojen pakastinaltaat näyttää sitten tältä.

IMG_9021

Saamelaiset

Anteeksi kaikille saamelaisille etukäteen, mutta pahoitellen on todettava, että mielikuvani teistä eivät etukäteen olleet kovin mairittelevat. Niihin mielikuviin liittyy muun muassa alkoholi ja iänikuiset tappelut saamelaiskäräjillä. Eivätkä ne pelkkiä mielikuvia ole, taitaa se alkoholi oli saamelaistenkin perivihollinen, kuten niin monen muunkin alkuperäiskansan.

Saamelaiset ovat kuitenkin Euroopan unionin alueen ainoa alkuperäiskansa, ja siksi minä jotenkin odotin kohtaamista heidän kanssaan. No olipahan taas tyhmät odotukset, minähän kun en tietenkään osaa ihmisistä naaman perusteella sanoa, että kuka on saamelainen ja kuka ei, ja niinpä saamelaiskokemus jäi vähän vajaaksi tällä reissulla. Yksi nuori mies lähestyi vähän liikaakin kaupan karkkihyllyllä erittäin tukevassa humalassa saamea puhuen, mutta kielimuurin takia se keskustelu jäi harvinaisen lyhyeksi.

Kehä III vs. Lappi

Jos täällä pääkaupunkiseudulla on silloin tällöin havaittavissa hienoista ”kehä kolmosen ulkopuolella ei ole mitään” -meininkiä, niin toimii se näköjään toisinkin päin!

Ei kovin monta mairittelevaa kommenttia Etelä-Suomesta tai Helsingistä kantautunut reissun aikana korviini, ja muutenkin tietyissä tilanteissa tuntui, että on erilaisessa asemassa ja kohdellaan eri tavalla sen takia, ettei ole aito lappalainen.

IMG_9061

Mitä mietteitä teillä muilla eteläsuomalaisilla on herännyt Lapissa vieraillessanne? Kuulostaako yhtään tutulta, vai onko mulla nyt taas ihan omituisia ajatuksia?

Ps. Sain juuri eilen tiedon, että pääsin tänä vuonna content guruna mukaan PING Helsinki -sisällöntuotantofestareille, jotka järjestetään toukokuussa Långvikissa. Jes, lisää huippukivaa odotettavaa keväälle! :)

Uusimmat kuulumiset päivittyvät aina ensimmäisenä Facebookiin ja Instagramiin.

You Might Also Like

47 Comments

 • Reply Teija / Lähdetään taas sunnuntai, maaliskuu 20, 2016 at 16:00

  Hyvä postaus! Nuo välimatkat on kyllä Lapissa ihan käsittämättömiä. Ja voin hyvin kuvitella, ettei eteläsuomalaisista juuri hyvää sanottavaa löydy. Hauska tuo kauppojen valikoima :D Enpä ole tullut ajatelleeksi.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, maaliskuu 20, 2016 at 16:23

   Kiitos! :) No tokihan sieltä perus S-Marketit ja K-Supermarketit löytyy (tai no siis tällä meidän reitillä noi löytyivät Ivalosta), mutta sitten pienemmissä kaupoissa syrjempänä pisti kyllä oikein silmään valikoiman erot. :D

 • Reply ankka sunnuntai, maaliskuu 20, 2016 at 19:12

  Yleensä minuun on suhtauduttu vakavasti, vähän niin kuin kunnialappilaisena, kun on käynyt ilmi, että osaan kulkea ja olla kiveliössä, enkä ole kuin junantuomat yleensä. Kohtaan aika usein tietynlaista asennetta ja venäytän ihmisten kasvolihaksia, siksi mun elämänopetukseni on, että do not judge book by the cover.

  Kaupan niukkoihin valikoimiin olen törmännyt myös lannan mailla ja se ärsyttää enemmän kuin moni muu asia.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, maaliskuu 21, 2016 at 17:03

   Joo, mun mielestä yleisempi käsitys on se, että täällä pk-seudulla jotenkin katsotaan pohjoisessa asuvia nenänvartta pitkin, mutta yhtä lailla ennakkoluulojen kohteeksi joutuu eteläsuomalaisena Lapissa.

 • Reply Jenna / Journey Diary sunnuntai, maaliskuu 20, 2016 at 20:17

  Niin totta tuo suomalaisten lentokonekäyttäytyminen :D Lapissa on ihanaa käydä lomailemassa, mutta en ikinä sinne kuitenkaan muuttaisi..

 • Reply Pirkko / Meriharakka sunnuntai, maaliskuu 20, 2016 at 20:51

  Minusta hauskin kautta aikojen ”kaupunkilainen (tai tässä tapauksessa ulkolainen) Lappiin” juttu on mieheni työpaikalta vuosien takaa, jolle oli tullut perheineen intialainen kolleega. Jossain vaiheessa hän oli oivaltanut, että Suomessa kannattaisi käydä Lapissa. Oli sitten kahvipöydässä vähän tuskaillut, että mitenkähän niistä lapinpuvuista selviää, kun on noita lapsiakin, saakohan niitä jostain vuokrata/lainata vai pitääkö heidän ostaa sellaiset kaikille. Oli jotenkin ajatellut, että pakko siellä on sellaiset olla!

 • Reply Riikka Tuomi sunnuntai, maaliskuu 20, 2016 at 21:09

  Tosi upeita maisemia, tekee kovasti mieli päästä Lappiin!
  Itse asun Keski-Suomessa maalla, joten täällä ei ole paljoa hälinää, mutta haluaisin silti kokea Lapin erämaan hiljaisuuden ja rauhallisuuden.
  Ja onpa muuten ihanan näkösiä lapasia :)

  Pikkusiskonblogi

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, maaliskuu 21, 2016 at 17:06

   Eikö ollutkin, Norjan puolella niitä myytiin. :) Ja vaikka Keski-Suomessa ja vielä maalla asuisikin, niin se rauha siellä eroaa varmasti siitä, mitä Lapin erämaat tarjoavat. Siellä on niin hiljaista, ettei sitä voi edes aavistaa ennen kuin sen itse kokee. Kun mistään ei kuulu pienintäkään moottorin ääntä tai mitään…

 • Reply sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi maanantai, maaliskuu 21, 2016 at 19:01

  Mä ole käynyt muutaman kerran Levillä, mutta tunnustan etten oikeastaan Lappiin sen ihmeemmin hingu. Ehkä jos vaikka voittaisin hienon matkan jostain arvonnasta, niin sitten… Muuten ei houkuttele. Paitsi ehkä leipäjuustoa voisin lähteä syömään. :–D Kauppojen valikoiman tutkiminen on kyllä yksi mun suosikkipuuhista ihan missä tahansa kohteessa. Halvat huvit. ^__^

 • Reply Noora maanantai, maaliskuu 21, 2016 at 22:24

  Mun ainoa kokemus Lapista on se, kun ala-asteella oltiin siellä viikon verran leirikoulussa. Tosin en nyt edes lonkalta osaa heittää, missä päin siellä oltiin… Ei kumminkaan varmasti ihan kauhean korkealla. Ei niiltä ajoilta jäänyt kovin ihmeellisiä muistoja sieltä, tai siis toki kivaa oli lapsella leikkiä ja temmeltää mutta muuten :D Mitään kulttuurishokkeja tai suuria ihmettelyn aiheita siis en muista kohdanneeni. Olisi kyllä hauskaa näin aikuisiällä mennä siellä käymään, mun Suomessa matkailu on niin onnetonta.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, maaliskuu 23, 2016 at 08:28

   Niin munkin on ollut ainakin tähän asti, eikä mua edelleenkään kiinnosta lähteä johonkin Keski-Suomeen. :D Mutta tonne ihan ylös asti kun menee, se on niin erilaista!

 • Reply Anna / Muuttolintu tiistai, maaliskuu 22, 2016 at 06:11

  Oon viimeksi käynyt Lapissa joskus varhaisteini-iässä. Sittemmin ulkomailla asuessa Lappi on ruvennut kiinnostamaan enemmän ja enemmän, kun Suomen talvea tulee ikävöityä muutenkin. Toivottavasti lähivuosina tulee mahdollisuus piipahtaa! Välimatkat ei tosin varmaan tuntuisi pitkiltä Aussilan asukille, täällä kun voi ajaa satoja ja satoja kilometrejä ilman että tulee ristin sielua vastaan.

 • Reply Vintagella keskiviikko, maaliskuu 23, 2016 at 08:25

  Hyviä huomioita sekä lentokoneesta että Lapista.

  Me ostettiin heti alkajaisiksi poro ja päästiin sitä kautta tekemisiin paikallisten poroisäntien kanssa. Helppoa se lantalaisena olo ei aina ole kun asioita jätetään tahallaan kertomatta, mutta kyllä se luottamus paikallisten kanssa on pikku hiljaa kasvanut.

  Lappi on ollut mulle rakas paikka pienestä asti, silloin pyörittiin Inarinjärvellä ja nykyään sitten enemmän Kittilän suunnalla. Se on jännä, miten henkilökohtaisesti sen paikan kokee ja tuntee. Jos joku käy Levillä, Ylläksellä tai Saariselällä, niille pitää tietenkin vähän hymähdellä. Jos joku taas ei heti ensisilmäyksellä ihastu Lapin luontoon ja maisemiin, se on mulle loukkaus. Enkä mä ole edes pohjoisesta kotoisin!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, maaliskuu 23, 2016 at 08:31

   Heh, ymmärrän tunteen! Kummasti minustakin nyt parin päivän vierailulle tuli mitä suurin Lappi-fani, ja ottaisin minäkin loukkauksena, jos joku alkaisi vähättelemään. ;) Saariselkä vaikutti mun mielestä ihanalta paikalta, ja menisin sinne kyllä mielläni. Hymähtelyjenkin uhalla.

 • Reply Liza in London keskiviikko, maaliskuu 23, 2016 at 20:29

  Mä olen käynyt Lapissa vain kerran (vai lasketaanko Rovaniemeä muutenkaan?), mutta lähtisin mielelläni uudestaan vaikka heti. Varsinkin vaellusmahdollisuudet kiehtovat. Toi asenne helsinkiläisiä kohtaan ei kyllä kuulosta hirveän kivalta (en onneksi kohdannut sitä lainkaan omalla reissullani, mutta siitä onkin jo 10 vuotta aikaa) mutta ehkä siellä kuitenkin pärjää myös stadilaisena :).

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, maaliskuu 23, 2016 at 21:58

   Mäkin haluaisin päästä Lappiin vaeltamaan kesällä! :) Ja joo, samat asenteet vuodesta toiseen puolin ja toisin. ;)

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää torstai, maaliskuu 24, 2016 at 06:52

  Me olimme tänä vuonna Lapissa monen vuoden jälkeen (asutaan Kaliforniassa) ja kokemukseni olivat vallan toiset. Allekirjoitan nuo välimatkat mutta noita örveltäviä saamelaisia ei tullut vastaan eikä japanilaisiakaan kuin Rovaniemellä. Meillä oli varsin rauhallista mutta Levi onkin ehkä enemmän villi paikka. Olen aina tykännyt Lapista mutta ei tule tarpeeksi usein käytyä.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, maaliskuu 24, 2016 at 08:48

   Mehän ei siis oltu Levillä lainkaan, mutta tuolla Inarin alueella oli kyllä valtavasti aasialaisia. Mutta tietty siellä sitä lääniäkin sitten riittää, että rauhassakin saa varmasti olla. :D

 • Reply Terhi / Muru Mou torstai, maaliskuu 24, 2016 at 22:40

  En ole käynyt Rovaniemeä korkeammalla, mutta kovasti kyllä kiinnostaisi lähteä Lappiin jopa muutamaa päivää pidemmälle lomalle. Nämä oli hauskoja huomioita, etenkin tuo lentokoneen kaikki mölyävät ulkomaalaiset nauratti :)

 • Reply Lotta Watia | Unagidon perjantai, maaliskuu 25, 2016 at 12:17

  Mä en ole Lapissa käynyt talvella, joten en oo itsekään silleen ajatellut, että siellä ulkkareita olisi. Toki tiedän, että on, mutta varmaan ollut aika jännä kokemus. Kävin viimeksi Inarissa elokuun lopulla, jolloin siellä ei ollut ketään. Se oli ihanaa. Lapin haluaisin talvellakin nähdä, mutta täytynee etsiä joku sellainen paikka, jossa kuuluu vähemmän niitä fucking hell -huutoja. ;-)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, maaliskuu 25, 2016 at 22:32

   Haha. ;) Mä haluaisin seuraavaksi päästä Lappiin nimeomaan kesällä, näkemään ne kaikki joet ja järvet. <3

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita perjantai, maaliskuu 25, 2016 at 13:49

  Tuo turistien määrä Lapissa on kyllä melkoinen. Kun olimme pari vuotta sitten Levillä lomalla, ei hotellin aamiaisella korviin kantautuvassa puheensorinassa montakaan suomalaista sanaa tunnistanut. :) Josko me suomalaiset nyt niin innokkaita tai äänekkäitä ruokapöytäkeskustelijoita olemmekaan, mutta enemmistö taisi olla ulkolaisia turisteja.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, maaliskuu 25, 2016 at 22:31

   Joo, ja kuten olen muissakin kommenteissa sanonut, niin mut yllätti turistien määrä suosituimpien keskusten ulkopuolellakin, esim. Inarin seudulla.

 • Reply salaine perjantai, maaliskuu 25, 2016 at 20:11

  Siitä on muutama vuosi aikaa, kun olimme hiihtoloman Levillä ja kiersimme kesällä lappia. Minua yllätti silloin Levin turistimaisuus, josta voisi toisaalta antaa plussaakin. Mekin osaamme palvella turistia! Muuten mikä parasta, itse Pavarotti kuvautti musiikkivideoitaan Levin kukkulalla, kun satuimme paikalle! Jos haluaa hiljaiseen kolkkaan kannattaa mennä esim Kilpisjärvelle. Siellä ymmärtääkseni ei ole turismia. Kesällä sitten joskus ajelimme samat paikat, olipa hiljaista! Ylläksellä söimme parhaat pizzat ikinänsä. Totta on myös se, että eri puolella Suomea syödään hyvin eri tavoin. Lapissa meidän suosikit olivat poronleikkele ja rieska.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, maaliskuu 25, 2016 at 22:29

   Joo, eihän mekään siis oltu nyt lähelläkään Leviä. Mut yllättikin turistien määrä ihan tuolla Inarin ja Ivalon seuduilla! Mutta hyvä pointti, että toisaaltu turismi kertoo siitä, että olemme onnistuneet houkuttelemaan ihmisiä Lappiin ja tarjoamaan heile palveluita.

 • Reply Juha-Petteri Kukkonen | Sirbizler.com perjantai, maaliskuu 25, 2016 at 21:44

  Olen kotoisin Sotkamosta, mutten ole ikinä käynyt Leviä lukuunottamatta Lapissa. Kun on asunut ensimmäiset 15 vuotta elämästään metsässä, niin jostain kumman syystä ei ole ikinä kiinnostanut matkustaa sinne. Levikin oli niin järkyttävä ”ruotsinlaiva”-kokemus, ettei meikäläistä saa ihan hevillä Lappiin ;)

 • Reply Heidi / Maailman äärellä perjantai, maaliskuu 25, 2016 at 22:20

  Minun edellisestä (ja ainoasta) Lapin kokemuksesta on jo ikuisuus. Kävin siellä joskus ala-asteella luokkaretkellä. Luulenpa, että siellä on nykyään aikasta paljon enemmän turisteja kuin silloin. Mutta koska Suomen talvet ovat nyyään aika onnettomia, voisin lähteä sieltä sitä oikeaa lumitalvea etsimään. Ehkä… mutta tavallisesti sitten kuitenkin valitsen jonkin aurinkoisen kohteen…

 • Reply Sanna I Siveltimellä lauantai, maaliskuu 26, 2016 at 10:40

  Mulla on tosi pitkä aika edellisestä Lapin vierailusta. Olin silloin itse asiassa lapsi, ja lapsena en ole kiinnittänyt huomiota mihinkään tuollaisiin asioihin. Hyvä asia kaiketi ;)

 • Reply Mira / Exploras lauantai, maaliskuu 26, 2016 at 13:21

  Olen ollut Lapissa vain leirikoulussa ala- ja yläasteella, joten kovin vahva ja tuore ei ole tietämys. Voisi olla oikeastaan aika eksoottinen reissukohde :)

 • Reply Anna / Tämä matka -blogi lauantai, maaliskuu 26, 2016 at 18:35

  Itse en oikein tiedä… Olen paljasjalkainen helsinkiläinen, jonka oli vaikea aikanaan sopeutua Ouluun, koska oululaiset ei tykänneet helsinkiläisistä. Kun sitten käyn Lapissa, niin harvemmin sitä tulee puhuttua mistä päin on. Olen jo sen verran maalaistunut kymmenessä vuodessa, että ilmeisesti sulaudun massaan toppavaatteissani, ilman meikkiä, osaan puhua hoonpäältä enkä kysele pöljiä : D

  Ruokakauppoihin suhteudun intohimoisesti. Poroa saa paljon halvemmalla kuin Oulusta.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, maaliskuu 28, 2016 at 10:58

   Haha, mulla näemmä kaupunkilaisvaikutteet puskee liiaksi läpi enkä sulaudu, en mitenkään.

 • Reply Kohteena maailma / Rami lauantai, maaliskuu 26, 2016 at 22:58

  Itse en ole koskaan jaksanut ajatella, eri paikkakuntien eroja ihan noin syvällisesti. Varmasti asiat pitkälti niin on, että erot pohjoisessa ja etelässä on suuret. Ainakin välimatkat. Työreissuilla kuitenkin hyvin huomaa sen, että mitä kauempana ruuhkasuomesta ollaan, niin sen leppoisempia ihmiset on ☺

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, maaliskuu 28, 2016 at 10:59

   Mä sain sellaisen äkkisysäyksen pitkästä aikaa tonne Lappiin, että tuli pakostakin mietittyä asioita syvällisemmin. :D

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi sunnuntai, maaliskuu 27, 2016 at 14:26

  Olen itse pohjoisesta kotoisin, joskaan en sinne koskaan kotoutunut ja muutin ihmisten ilmoille heti sen ollessa mahdollista. Ei sinne vieläkään veri vedä takaisin ja tuskin koskaan tuleekaan vetämään, mutta ruokaihmisenä kyllä olen aina varsin hartaissa tunnelmissa noiden lihavalikoimien edessä. Riistaa ja niiden sisäelimiä… Oijoi. Ei niitä täältä Helsingin kantakaupungin punaviherkuplasta saa :-)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, maaliskuu 28, 2016 at 10:59

   No ei tosiaan saa! Sisäelimiä varsinkin toivoisi käytettävän enemmänkin, nimimerkillä kiinalaiset ruokatavat edelleen hyvin muistissa. :D

 • Reply Huli/Meanwhile in Longfield.. sunnuntai, maaliskuu 27, 2016 at 17:27

  Loistava postaus! Mun Lappineitsyys menee viikon päästä kun lähdetään Luostolle. Innolla odotan reissua ja kauppojen valikoimaa! Mä tuun myös PINGiin, ihan huippua. :)

 • Leave a Reply