Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kokemuksia kiinalaisista lentoyhtiöistä

keskiviikko, maaliskuu 2, 2016

Edellisessä postauksessa kirjoitin yleisesti lentoturvallisuudesta Kiinassa, ja onnistuin ilmeisesti pelästyttämään ihmiset pahan kerran, vaikka tarkoitushan oli vain laulaa pieni ylistysoodi kiinalaiselle ilmailulle! Hups…

Tässä vielä tarkempi katsaus niihin neljään kiinalaiseen lentoyhtiöön, joilla ehdin puolen vuoden aikana matkustaa. Tiedän ainakin muita matkabloggaajia lentoaiheisten postausten kiinnostavan. Jos ei kuitenkaan nappaa, niin loppuviikosta annan taas pari ravintolavinkkiä Tallinnan matkaajille! Jos et vielä seuraa blogia Facebookissa, tee se nyt, nyt niin pysyt parhaiten ajan tasalla. :)

China Eastern Airlines

China Eastern Airlines on matkustajamäärillä mitattuna Kiinan suurin lentoyhtiö. Mulla oli jotenkin epäileväinen kuva yhtiöstä, ja aluksi välttelin sitä kuin stinky tofusta leijailevaa lemua konsanaan. Sitten lensin Kunmingista Shanghaihin China Easternin kyydissä. Hyvä kokemus! Ruokaa, palvelua, ammattitaitoinen henkilökunta. Lentäisin uudestaankin! Ehkä jopa mannertenvälisen lennon. Ehkä.

Kiinalaiset lentoyhtiöt

Nuudelit oli hyviä, mutta noi oudot merileväänkäärityt keksit hakivat kyllä ällöttävyydessä vertaistaan. Ja tosta taustalla vaanivasta makkarapalasta en ala ees puhumaan.

Kiinalaiset lentoyhtiöt

Air China

Turvallisuustilastot ovat melko vakuuttavat: yhtiölle on toimintansa alusta eli 1988 lähtien sattunut vain yksi ihmishenkiä vaatinut onnettomuus, tämä vuonna 2002. Vuonna 2013 yhtiö kuljetti yli 51 miljoonaa matkustajaa.

Me lensimme Air Chinalla Chengduun pandojen luokse. Nousussa kone rutisi ja ratisi niin, että mä olin jo ihan varma että se katkeaa kohta kahtia. Yhtenä kappaleenä pysyi. Kone oli ehkä vähän kulahtanut ja ruoka on mitä on.

Air Chinaan liittyvät valitukset koskevat yleensä ruokaa. Kiinalainen lentokoneruoka ei yleensä ole mitään gourmetherkkua, mutta hei, sitä tarjoillaan lyhyilläkin lennoilla ja myös halpisyhtiöissä. Jos Euroopasta lentää Kiinaan Air Chinalla, niin voi olettaa saapuvansa perille yhtenä ihmisruumiina eikä sinkkiarkussa, mutta palvelusta ja ruoasta voi joutua aika paljon tinkimään.

Juneyao Airlines

Lentoyhtiö, josta en ollut ikinä aikaisemmin kuullut. Penkit verhoiltu kivan purppuraiseksi, ja jos et liikaa tirkistele niin et huomaa sitä sinapinväristä about 70-luvulta peräisin olevaa alkuperäistä kangasta, josta aiempien sukupolvien lentomatkustajat ovat päässeet nauttimaan.

Kiinalaiset lentoyhtiöt

Mutta kaikki pisteen Juneyaolle, ruokaakin saatiin lyhyillä lennoilla ja kaikki meni muutenkin nappiin. Laskeutuminen Lijiangiin vuorten keskelle oli kyllä melkoista horroria, mutta ehkä se oli enemmän olosuhteiden kuin lentoyhtiön vika. Vai oliko sittenkään?

Juneyao Airlinesilla on historiassaan mm. kiva pikku häppeninki, kun lento Shenzenistä lähestyi Shanghain Hongqiaon kenttää samaan aikaan Qatar Airwaysin koneen kanssa. Qatarin kone oli ilmoittaunut hätätilanteesta loppumaisillaan olevan polttoaineen vuoksi, ja sen olisi päästävä samantien laskeutumaan Shanghaihin. Mutta mitä tekee Juneyao Airlines? Ei suostu lennonjohdon toistuviin käskyihin antaa etuoikeus laskeutumiseen Qatar Airwaysille, vaan itsepäisesti laskeutuu ensimmäisenä pakottaen Qatarin koneen kiertelemään ilmassa ennen laskeutumista aiheuttaen todellisen vaaratilanteen. Loppu hyvin kaikki hyvin kuitenkin, onneksi. Ja tämä sankarilentäjä ei muuten sitten ollut kiinalainen, vaan Etelä-Koreasta kotoisin – tyypin lentoluvat Kiinassa hyllytettiin loppuelämäksi, kiinalaiselta perämieheltä lähti lupa kuudeksi kuukaudeksi hyllylle.

Lentäisin uudelleenkin.

Hainan Airlines

Uskomatonta mutta totta, kiinalainen lentoyhtiö on päässyt maailman turvallisimpien lentoyhtiöiden listalle.

Kiinalaiset lentoyhtiöt

Kyseessä on Hainan Airlines, josta minulla on muutaman lennon perusteella vain positiivisia kokemuksia. Uudet koneet, paljon jalkatilaa, lyhyilläkin lennoilla kunnon business class isoine penkkeineen (ei sillä että itse olisin siellä istunut), inflight-lehdet englanniksi (ei mikään itsestäänselvyys Kiinassa) ja ystävällinen palvelu. Suositus tälle! Hainan Airlines lentää muuten myös Eurooppaan, kannattaa pitää lentoja silmällä.

Kiinalaiset lentoyhtiöt Kiinalaiset lentoyhtiöt

Vieläkö näyttää Finnairin lentokoneruoka ankealta?

Odouksiin nähden yllätyin positiivisesti jokaisesta yhtiöstä. Parhaana jäi mieleen Hainan Airlines, jolla lentäisin mielelläni vaikkapa pitkän lennon Euroopasta Kiinaan. Mutta kyllä muillakin. Eli kauan eläköön Kiinan lentoliikenne ja se, että pakotin itseni siellä lentelemään!

Ja loppuun vielä varoitus: mitä ikinä tapahtuukin, älä lennä Spring Airlinesilla. Mitään hyvää en ole kuullut kyseisestä yhtiöstä – Spring Airlines on Kiinan Ryanair.

Onko teillä kokemuksia näistä tai muista kiinalaisista lentoyhtiöistä? Maistuisiko kiinalainen lentsikkasafka?

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply make keskiviikko, maaliskuu 2, 2016 at 21:38

  ”pääseehän Suomestakin lentämään Kiinaan suorilla Air Chinan lennoilla”
  Taitaa olla kuitenkin Finnairin kone, Air Chinan lennon numerolla.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, maaliskuu 2, 2016 at 23:11

   Moi Markus, taidatpa olla oikeassa. Mun päähän oli syöpynyt mielikuva, että Air China lentäisi Helsingistä (ja vain osa lennoista olisi code sharena Finnairin kanssa), en tiedä miksi. Mutta nyt kun asiaa tutkailin, niin Finnairin lentojahan nuo taitaa kaikki olla. Pitääpä korjata artikkelia. Kiitos!

 • Reply Late torstai, maaliskuu 3, 2016 at 03:55

  Omat kokemukset Springistä on kyllä olleet ihan hyviä ottaen huomioon huokeat hinnat. Koskaan ei ole kone ollut yli tuntia myöhässä ja palvelu koneessa on kelvollista, joten jos sattuu halvat lennot Springiltä bongaamaan niin ei kuin vain menoksi!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, maaliskuu 3, 2016 at 15:10

   No hyvä kuulla, että jollakin hyviä kokemuksia. Sillä valehtelematta jokainen kaveri, joka yhtiötä on käyttänyt, on sanonut ettei ikinä enää ellei ole pakko. ;) Myöhästymiset, ahtaat jalkatilat, ja kahden kaverin suusta kuultu ”silloin mä oikeasti luulin kuolevani” on jättänyt mulle tosi huonon kuvan Springistä, vaikka henkilökohtaisia kokemuksia ei olekaan. Mutta aina mukava kuulla eriävää mielipidettä!

 • Reply Sandra sunnuntai, maaliskuu 6, 2016 at 21:54

  Ei ole kiinalaisista yhtiöistä kokemusta. Hongkongilaisella Cathay Pacificilla lensin Australiaan ja kyseessä on toki yksi kuuluisimmista lentoyhtiöistä. Silti ruoka oli vähän mitä oli varsinkin välillä Hong Kong – Melbourne. Länkkärityylistä ruokaa sai kyllä, mutta se oli jotenkin kummallista, ihan kuin liha ja kananmuna olisi jotenkin keinotekoista. Itse menin kasvisruokavaliolla, ja mieluummin syön epämääräistä kasvisruokaa kuin epämääräistä liharuokaa.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, maaliskuu 6, 2016 at 22:40

   Hehe toi on kyllä ihan totta. :’D Mulla on Cathaylla ollut aina ihan hyvät pöperöt. :D

 • Reply salaine tiistai, maaliskuu 8, 2016 at 19:42

  Ei ole kokemusta ja nyt ehkä hieman ajattelen, että toivottavasti ei tulekaan. Safkakaan ei hirveän ihmeelliseltä näytä. Meillä safka lennoilla ollut aina hyvin samantapaista. Münchenistä lensimme Roomaan pienkoneella. Sillä lyhyellä matkalla tarjoiltiin purtavaa ja se oli luomua kaikki….mutta sellasta tekoluomua ja hirveästi pakkausjätettä.

 • Reply Petteri Punakuono lauantai, lokakuu 5, 2019 at 07:19

  eikös lentokoneeseen mennä matkustamaan ja ravintolaan syömään
  mulle on ihan yks ja sama vaikka ei ruokaa olisi ollenkaan
  kahvia ja vettä tai mehua riittää ihan hyvin
  ja jos oikein nälkä on niin vaikka energia/suklaapatukka

 • Leave a Reply