Suomen suurin matkablogiyhteisö

Miten puikoilla syödään? (+videohaastattelu)

torstai, helmikuu 25, 2016

Oletko sinä yksi niistä omaankin lähipiiriini kuuluvista henkilöistä, joka joutuvat syömään sushinkin haarukalla ja veitsellä? Tuntuuko niljakkaiden nuudelien metsästys liemen keskeltä ylivoimaiselta tehtävältä joka kerta? Ei hätää, apu on täällä!

Annoin Rantapallolle pienen haastiksen kiinalaisesta ruokakulttuurista ja samalla annoin pari neuvoa, miten puikoilla syöminen kannattaa ottaa haltuun. Koska videolla homma ei ehkä näy kovin selkeästi, tein vielä tämän postauksen asiaa helpottamaan. Katsokaa ihmeessä ensin haastattelu, ja scrollailkaa sitten alaspäin tarkempien neuvojen pariin.

Itsehän opin puikoilla syömään Vietnamissa vasta pari vuotta sitten. Olimme ensimmäisellä lounaalla koko reissun aikana, ja eihän siitä tullut mitään. Nuudelikeittoa tilattiin, ja siellähän ne pienet paholaiset lilluivat jumalattoman liukkaina ja viekkaina. Kun vartin aikana ehkä yksi nuudelinpätkä oli onnenkantamoisella löytänyt tiensä suuhumme, tuli tarjoilijapoika opettamaan meille tekniikkaa. Hävetti. Mutta nyt on homma halussa, ja tässäpä siihen ohjeet.

1. Ota toinen puikko oikeaan käteesi, vasenkätiset tietenkin vasempaan. Pidä siitä kiinni kuin pitelisit kynää. Toiselta puolelta syömäpuikko lepää peukalosi varassa, toiselta puolelta sitä tukevat etusormi ja keskisormi. Kuin kynä. Helppoa.

IMG_8805

IMG_8801

2. Otetaan mukaan toinen puikko. Ota se vasempaan käteesi, ja pujota pujota ylä- tai alakautta peukalon muodostaman rinkulan läpi.

IMG_8813

3. Laita rinkulan läpi mennyt puikko nojaamaan nimettömääsi.

IMG_8817

4. Tsadaa, valmista! Puikko, joka nojaa nimettömääsi, pysyy paikallaan. Vain toinen puikko liikkuu etu- ja keskisormen avulla peukaloon nojaten. Eikö olekin helppoa?

IMG_8820

Ja lopuksi kannattaa muistaa, että tärkeintähän on, että ruoka löytää suuhun asti – myönnän, että itsekin melko pitkään vielä Kiinassakin söin puikoilla ”väärin”. Nälkäkuolema ei yllättänyt eikä kiinalaiset pilkanneet, joten ei kai se ole niin justiinsa. Harjoitus tekee mestarin.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Jasmin / Wanderwall torstai, helmikuu 25, 2016 at 19:33

  Mä luulen että mun hirvittävin/eksoottisin ruokakokemus Kiinassa on kaikista eläinten ruumiinosista huolimatta stinky tofu. Mä pystyn vieläkin haistamaan sen sadan metrin päästä tunnistettavan oksennuksta muistuttavan tuoksun joka leijui ilmassa :D En tajua miten mä koskaan päädyin maistamaan sitä!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, helmikuu 25, 2016 at 22:58

   Mua harmittaa NIIN paljon ku en jotenki sit koskaan ehtiny maistaa stinky tofua. Siis haisi ihan järkyttävälle, mutta kaikki sano et se on ihan hyvää sit kun sitä maistaa. :D Mut se haju… Siis ei sitä voi ees sanoin kuvailla. :D

 • Reply Vintagella torstai, helmikuu 25, 2016 at 21:39

  Selkeät neuvot, kyllä noilla pitäisi alkaa sujua! Mä en ikinä unohda sitä kun itse opettelin syömään puikoilla Kiinassa. Kung Pao kanan seassa olleet pähkinät vaan lenteli ympäri ravintolaa. Pari kaveria luovutti ja nosti riisikupin reunan suuta vasten niin, että puikolla pystyi kauhomaan sitä riisiä suuhun. Haarukoita ei siis ollut edes saatavilla. Pari päivää kun treenattiin, niin sen jälkeen juotiin oluttakin pitäen tölkistä kiinni puikoilla. :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, helmikuu 25, 2016 at 23:00

   Haha! :D Kung paot vaan pitkin seiniä. :D Mut sit kun se alkaa sujuu niin se alkaa sujuu! :) Ite en kyllä tohon olutvaiheeseen asti koskaan edenny. :D

 • Reply Sandra perjantai, helmikuu 26, 2016 at 02:33

  Tosi hyvät ja selkeät ohjeet!

 • Leave a Reply