Suomen suurin matkablogiyhteisö

Peking: Art District yllätti epähipsterin

tiistai, helmikuu 2, 2016

Mun kanadalainen ystävä, super hip tyyppi ainakin noin law school -mittapuulla (vaaleansinisten kauluspaitojen ja merkkilaukkujen luvattu tiedekunta), väitti mua koko vaihdon ajan hipsteriksi.

Mua nauratti, koska mä en ole kyllä hipsteriä nähnytkään. Ilmeisesti semi-skandivaavinen pukeutumistapa erottui sitten kuitenkin edukseen jenkkien ja kanadalaisten jokapäiväisestä verkkari-huppari-tyylistä. Lupasin viedä kanukin Helsingin vierailulla Kallioon ja Punavuoreen rundille ja kysyä uudestaan, että olenko vielä hipsteri hänen mielestään.

No, tyyppi oli itse siis hipsteri jos annatte luvan lokeroida ihmisiä tuolla rasittavalla muotisanalla. Hän raahasi mua taidegallerioihin (hohhoijaa..), mutta yksi paikka onnistui mut yllättämään positiivisesti:

BEIJING 798 ART DISTRICT

thumb_IMG_4606_1024

Historia

Taidelalueen historia on kiehtova. Se rakennettiin Neuvostoliiton ja juuri perustetun Kiinan kansantasavallan yhteistyönä 1950-luvulla, ja rakennusprojektista käytännön tasolla huolehtivat Itä-Saksan insinöörit. Rakennus aloitettuun 1954, mutta valmistuminen lykkääntyi näiden kommunismin ihmemaiden joudutta luonnollisesti riitoihin keskenään. Riitojen aiheena oli muun muassa se, että Itä-Saksa työn standardit olivat korkeammalla (eli tietenkin kalliimpia) kuin mitä kiinalaiset ja etenkin venäläiset katsoivat tarpeelliseksi. Yllättävää…

thumb_IMG_4603_1024

No, vaikeuksien kautta voittoon – tehdas saatiin toimintaan 1957 ja sittemmin sitä tituleerattiin Kiinan parhaaksi. Tehtaan työntekijöillä oli parhaat työläisasunnot koko Pekingissä, ja vapaa-ajalla oli mahdollisuus osallistua erilaiseen toimintaan. Mutta kuten kaikki hyvä loppuu aikanaan, niin tapahtui myös tuossa kommunismin kuplassa ja tehtaat ajettiin hiljalleen alas 80- ja 90-luvuilla taloudellisten uudistusten seurauksena. Ja sen jälkeen paikan löysivät halpoja työskentelytiloja etsineet pekingiläistaiteilijat.

Nykyään

Nykyisin vanha tehdasalue toimii upeana taidegallerioiden, kahviloiden ja pikkuputiikkien kotina. Alue on iso, ja kiertelemiseen on hyvä varata useampi tunti aikaa riippuen siitä, paljonko galleriat kiinnostavat.

thumb_IMG_4570_1024

thumb_IMG_4582_1024

Itse kun olen tällainen aika epätaiteellinen höppänä enkä saa kovin paljon irti jostain tyhjän huoneen keskelle heitetystä lankkukasasta (jota nykytaiteeksikin kutsutaan), olisi paikan kiertänyt suht nopeastikin. Pidempikin aika meni kuitenkin nopeasti, ja alun vähän pakotettu kiinnostus muuttui ihan oikeaksi uteliasuudeksi muutaman gallerian jälkeen.

thumb_IMG_4600_1024 thumb_IMG_4598_1024 thumb_IMG_4594_1024  thumb_IMG_4589_1024

798 Art Districtilla oli siis taiteellisesti sivistymättömällekin ihmettelemistä ja ennen kaikkea kiva fiilis, ja aina parempi jos on kiertelemässä jonkun kanssa, jota taide oikeasti kiinnostaa. Tulee itsekin enemmän keskityttyä näyttelyihin ja ehkä sitä jossain vaiheessa alkaa taiteesta jotain ymmärtämäänkin?

Jos mä jotain olisin täältä halunnut mukaani, niin alla näkyvän söpöliinin. 500 euron hinta oli kuitenkin vähän liikaa jopa hänestä.

thumb_IMG_4566_1024

Käyttekö te paljon gallerioissa? Tai oletteko vierailleet art districteilla, joita suosittelisitte ei-niin-artsylle tyypille (kröhöm, siis allekirjoittaneelle)?

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply miraorvokki keskiviikko, helmikuu 3, 2016 at 12:10

    Hauskan näköinen mesta! :) En ole mikään gallerioiden suurkuluttaja, minulla ei suurempia vinkkejä teikäläiselle ole. Tuo on totta, että ehkä kannattaa olla mukana joku joka on kiinnostunut ja tietää! Saa varmasti paljon enemmän irti :)

    • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, helmikuu 3, 2016 at 23:48

      Joo, mäkin vasta pikkuhiljaa opettelen näiden gallerioiden ystäväksi… Vielä on paljon tehtävää asiassa. ;D

    Leave a Reply