Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kiinan muurilla

tiistai, tammikuu 26, 2016

Kiinan muuri vai kiinanmuuri?

Piti oikein tarkistaa oikeinkirjoitus Kielitoimiston ohjepankista – oon aina ollut kielioppinatsi, tai siis ennemminkin yhdyssananatsi. Kiinan muuri.

IMG_4419

IMG_4448

Muurille pääseminen on ollut oma iso haave jo vuosia. Vaikka Kiina muuten ei niin paljon edes kiinnostellut aiemmin, niin the muuri on aina pyörinyt mielessä (eikö ookin muuten hienoa että lähdin vaihtoon Kiinaan, vaikka se ei ole koskaan erityisesti kiinnostanut…). Se oli sellainen kaukainen tavoite päästä sinne joskus käymään.

 • Muuri koostuu useista eri pätkistä
 • Varhaisimmat tunnetut rakennusvaiheet 200-luvulla ennen ajanlaskun alkua, rakennus jatkunut aina 1600-luvulle asti
 • Sen alkuperäinen tarkoitus oli suojella Keskimaata (Kiinan nimi kiinaksi) mongolien hyökkäyksiltä
 • Pituus yli 20 ooo kilometriä – kuvitelkaa!
 • Unescon maailmanperintökohteeksi 1987

Olin jo ajatuksissani miettinyt, millainen olisi täydellinen kuva muurilta. Ja minähän sain sellaisen. Kommunisminpunainen lippu liehumassa kädessä, muuri ja vuoret taustalla. Oma pärstäkin näytti ihan siedettävältä?

No tuo ukko oikeassa reunassa tietty pilasi mun täydellisen kuvani, mutta koitapa löytää Kiinasta paikka missä saisit kuvan ilman muita ihmisiä.

IMG_2026

Muurilla voi vierailla usealla eri osuudella – me menimme helpoimpaan ja turistisoituneimpaan Badalingiin, koska kylmä ja väsymys ja rahanpuute. Oli onneksi niin jäätävän hyytävän kammottavan kolea, ettei tarvinnut mihinkään jonottaa, kun ihmisiä ei ollut juurikaan liikkeellä. Ensimmäinen kerta Kiinassa, kun jossain turistimestassa ei ole ruuhkaa. Miracles do happen after all!

Se kylmyys oli jotain uskomatonta. Vaikka pakkasasteita ei ollut paljon, tuntuivat sormet ja varpaat irtoavan kuin keripukkisella. Viima sai kasvot vääntymään tuskalliseen ilmeeseen ja hymyn saaminen kameralle oli pinnistelyn takana. En muista, milloin olisi viimeksi ollut noin kylmä. Tärisevin käsin kaivoin selfiestickin ja käynnykän esiin, ja hanskat pois ottaessa tuntui kuin iho kuoriutuisi saman tien käsistä ja rapisisi muurille.

IMG_2018 (1)

Muuri oli kyllä hieno. Vaikuttava. Vaikka me olimme tällä osittain uudelleen rakennetulla turistiosuudella, ei ollut yhtään vaikea uppoutua historian pauloihin, kun katseli pitkin vuorenrinteitä laskevaa ja kohoilevaa muuria ja vartiotorneja.

IMG_4440 IMG_4443  IMG_4424

IMG_4420

Ja mehän emme siinä hyytävävyydessä alkaneet mitään patikkaretkeä muurille tekemään. Jossain piti olla kaapelihissi, joka olisi vienyt huipulle. Me ostimme liput sliding cariin, koska luulimme sen olevan kiinalaisten huono englanninkielinen käännös kaapelihissille. Miten väärässä olimmekaan…

IMG_4415 IMG_1986

Nimittäin kyse oli jostain oudosta vuoristoradasta, jossa mentiin yksittäisiin vaunuihin ja siitä sitten nokka kohti vuorenrinnettä ja muurin sisänkäyntiä. Siis ei taas voi olla totta muualla kuin Kiinassa. Ja alas tultiin samaa vuoristorataa.

IMG_4460

Jos vielä joskus palaan muurille, lähden hylätyille osille ja yövyn makuupussissa vartiotornissa, vaikka se kiellettyä onkin. Onnistuu kuulemma helposti, mutta ei tosiaan kannata lähteä tammikuussa yrittämään, jos ei halua kuolla romanttisesti Kiinan muurilla tähtitaivaan alla.

Tällä kertaa olin oikein tyytyväinen meidän turistisoituneeseen ja ilmiselvään valintaan – yksi elämän suurista haaveista täytetty.

Miten sinne pääsee?
 • Badalingiin pääsee Pekingistä bussilla tai junalla (junalta noin 20 min kävelymatka). Me otimme bussin.
 • Bussi 877 lähtee Deshengmenin bussiasemalta, jonne pääsee metro linja 2:lla 
 • Jää metrosta pois pysäkillä Jishuitan, poistu exit A:n kautta, bussiasema on noin 500 metrin päässä
 • Bussimatka kestää noin 1,5 tuntia ja maksaa muutaman euron

Onko muut käyneet Kiinan muurilla? Kävittekö Badalingissa vai jossain syrjäisemmillä osuuksilla? Niistä kiinnostaisi erityisesti kuulla!

Instagram

Bloglovin’

 

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Maarit Johanna tiistai, tammikuu 26, 2016 at 16:07

  Mitäh, ei jonoja? :D
  Muuri on kyllä haaveissa, vaikkei Kiina suurine cityineen muuten olekaan. Haluaisin niin tuonne Kiinan maaseudulle missä paikat ei ole läheskään niin crowded kuin muualla. Vartiotorni-yö olisi huippu. Ehkä joku päivä.
  Melkoinen tuo vuoristorata! Miten uskalsit? :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, tammikuu 26, 2016 at 23:21

   Heh, no se näytti pelottavammalta kuin olikaan, ei nimittäin vauhti päätä huimannut. :D Ja kyllä, ei jonoja! Onni onnettomuudessa. ;) Kiinassa voi olla aika vaikea matkustaa isoja cityja vältellen mutta niistä pääsee onneksi äkkiä pois. :P

 • Reply Noora tiistai, tammikuu 26, 2016 at 17:25

  Oi, Kiinan muurille mäkin vielä haluan! Noi maisemat vaan on niin mielettömät. Ja muutenkin, se on niin älyttömän kokoinen että jo ihan siksikin. Ihan hullu rakennusurakka tyypeillä ollut joskus :D Ja toi vuoristorata, aikamoista!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, tammikuu 26, 2016 at 23:24

   Siis joo, kun miettii että tota on sellaser kevyet 1800 vuotta rakenneltu.. Huh huh! Ja mikä määrä ihmisiä on kuollu sen rakentamisessa. Ja nyt se meinaa kadota takaisin maan tomuksi turismin ja sääilmiöiden vuoksi. :(

 • Reply Vintagella tiistai, tammikuu 26, 2016 at 19:24

  Mä kävin myös Badalingissa kun ei ollut aikaa mennä kauemmas. Kiinan muuri oli tosi vaikuttava, mutta sen lisäksi mieleen jäivät kiinalaiset turistit. Meille tungettiin vauvoja syliin kun maalaiset eivät olleet nähneet länkkäreitä ja halusivat ottaa meistä kuvia lastensa kanssa.. Korkeimpaan kohtaan muurilla kiivettyään sai todistuksen. Ja kyllä siitä krapulassa kiipeämisestä jonkun palkinnon ansaitsikin!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, tammikuu 26, 2016 at 23:26

   Hah hah meillä ei onneksi ollut mitään pahempaa krapulaa tona päivänä, se ois ollu kamalaa. :’D Oon niin onnellinen kylmyydestä sen takia, että se oli karkottanut kaikki muut ihmiset. Voin kuvitella mitkä ryysikset tuollakin voi olla pahimmillaan. Ja joo, noi Kiinan turismipaikat on hauskoja kun siellä on aina niitä maalaisia, jotka on innoissaan nähdessään länsimaalaisia. :D

 • Reply Katri / Kotona ja kaupungilla keskiviikko, tammikuu 27, 2016 at 00:06

  Omasta käynnistäni tuolla on jo yli viistoista vuotta aikaa. Oli kyllä upea kokemus. Oltiin myös Badalingissa, kun se oli sellainen ryhmämatka. En muista, että olisi tarvinnut mitenkään jonottaa, mutta kyllä siellä ihan kivasti väkeä oli. Oltiin kesäaikaan ja silloin siellä oli taas ihan kauhean kuuma (auringossa varmaan 40+). Aurinko porottaa täysillä ja hiki vain virtaa. Vesikauppiaita oli paljon ja hinta nousi sitä mukaa, kun käveli ylemmäs. Isäni (jonka kanssa olin matkalla) ei jaksanut kävellä ylimpään torniin vaan jäi alemmas mua odottamaan. Opas kertoi bussissa paljon upeasta historiasta. Kerrassaan (useammankin) käymisen arvoinen!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, tammikuu 27, 2016 at 00:31

   Heh, talvella hyytävän kylmä ja kesällä läkähdyttävän kuuma. :D Meillä oli bussissa joku kiinankielinen hölöttäjä, että se siitä historian oppitunnista… Itse lueskelin jälkeenpäin netistä, ja mielenkiintoinen on tuo historia tosiaan. Vaikka muuri vaikuttaakin kuvissa melko tasaiselta, niin yllättävän rankkoja noi nousut silti oli.

 • Reply Anna / Muuttolintu keskiviikko, tammikuu 27, 2016 at 03:34

  Hieno kokemus varmaan, Kiinan muuri nyt on varmaan jokaisen maailmanmatkaajan bucket listalla. Tuo makuupussissa vartiotornissa nukkuminen täytyy ehdottomasti toteuttaa :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, tammikuu 27, 2016 at 10:34

   Joo taitaa olla aika monen listalla. ;) Yö vartiotornissa on kyllä juttu minkä ehdottomasti teen, jos joskus vielä kesäaikaan palaan Pekingiin. Siinä vasta oiskin muisto. :)

 • Reply laurasitinerary torstai, tammikuu 28, 2016 at 01:43

  Kävin 2008 muurin syrjäisellä osuudella, ja en muuten ole eläessäni tainnut pelätä yhtä paljon :D muuri oli todella huonossa kunnossa, jyrkkä (siis siellä piti kiipeillä) ja sen vaan sanon, että siellä ei olisi matkavakuutus kattanut jos jotain olisi käynyt! Eipä sillä, sieltä ei kukaan olisi löytänytkään, jos olisi tippunut. Ja ei muuten ollut muita turisteja! Mutta olihan se muuri ihan hillittömän vaikuttava!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, tammikuu 28, 2016 at 08:26

   Oho, enpä tullut ajatelleeksi tuota ollenkaan. Kuulostaa hurjalta! Aika pelottavaltakin. :D Ja ei varmasti ollut muita haha. :D Kiitos Laura kommentista!

 • Reply eve lauantai, tammikuu 30, 2016 at 00:49

  Toi sliding cart näyttää kyl hauskalta touhulta! Meidän oli tarkoitus käydä Kiinassa ja kiinan muurilla, mutta viisumin hakemisen vaikeuden takia se sitten jää välistä. Ens kertaan siis. Luin jonkun linkkaamasi uutisen missä Shanghaihin ei viikon matkalle tarvitse viisumia? Yritin etsiä sitä mutta se jäi jonnekki, ei google ollut myöskään kaveri kun yritin suomeksi asiaa selvittää. :o Haluaisin kovasti tiertää onko tämä totta ja varmistaa vielä , vois matkan varrella kyllä siellä käydä pyörähtämässä.

  • Reply Meri lauantai, tammikuu 30, 2016 at 01:14

   Mooi! Hei ehkä suomeksi ei vielä asiasta löydy tietoa, koska ilmeisesti säännös tuli voimaan vasta ihan juuri, siis nyt tammikuussa? Mutta kyllä se pitäis ihan totta olla. Koita googlata englanniksi! :) Kiina on kokemisen arvoinen :)

 • Reply Susanna / Matkapatonki tiistai, tammikuu 3, 2017 at 17:17

  Me ollaan menossa Pekingiin ensi kuussa, ja vähän arveluttaa tuo kylmyys… Ehkä lienee parempi siis ottaa kunnon toppatakki mukaan, vaikka pakkasasteita olisikin vain muutama? Kiinan muuri on ehdottomasti vierailulistalla, joten kiva kuulla, ettei se näin off-season -aikaan ole ääriään myöten täynnä turisteja!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, tammikuu 3, 2017 at 21:58

   Tuolloin oli niin kylmä, että muuri lähes ammotti tyhjyyttään. Menemällä joillekin vähemmän turistisoituneille muurin osille ruuhkat voi kyllä välttää sesonginkin aikana! Mutta suosittelen oikeasti ottamaan mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita… Mikään ei ole niin inhottavaa kuin paleleminen, ja tuolla kylmyys oli aivan hyytävää. Ehkä kylmin paikka, jossa olen koskaan käynyt. :D

  Leave a Reply