Suomen suurin matkablogiyhteisö

Peking – hienot nähtävyydet, sieluton kaupunki

sunnuntai, tammikuu 24, 2016

Noin niin kuin suoraan sanottuna: olen onnellinen, etten lähtenyt vaihtoon Pekingiin.

thumb_IMG_4486_1024

Ehkä se olen vain minä – Shanghain länsimaalaisuuden, toisistaan eroavien kaupunginosien, moderniutta hohkaavan metron ja neonvalojen ja luksusliikkeiden ja helpon elämän piloille hemmottelema länkkäri. Tai sitten Pekingiltä oikeasti puuttui luonne, se jokin, jonka kaupunki tarvitsee ollakseen hurmaava. En ole varma.

thumb_IMG_4474_1024

thumb_IMG_4335_1024

thumb_IMG_4350_1024

Moni vaihtarikaveri oli aiemmin asunut Pekingissä, ja he olivat kertoneet Pekingin olevan vanhempi ja harmaampi kuin Shanghai. Mutta mun mielikuvissa ”vanha” tarkoitti tunnelmallisia kiinalaisia katuja ja rakennuksia punaisine kattoineen ja kiinalaisine lamppuineen. Sellaisia, mitä meille jokaiselle tulee mieleen entisajan Kiinaa ajatellessa. 

Ei niitä neukkutyyliin rakennettuja betonihirviötoimistorakennuksia, joita oli kaikkialla.

Metrokin tuntui vanhalta ja nuhjuiselta ahtaiden käytäviensä kanssa.

Peking, Kiina

Kaikki tuntui olevan harmaata, harmaata ja harmaata, minne ikinä katseensa käänsikin. Harmaa. Päivän (vuoden) sana Pekingissä. 

Yksi pakistanilainen kaveri muutti vaihdon loputtua Pekingiin työharjoitteluun, ja tapasimme häntä lounaalla. Toistaiseksi hänelläkään ei ollut kovin paljon hyvää sanottavaa kaupungista. Kuulemma kiinalaiset itsekin sanovat, että elämä Pekingissä on tylsempää, vaikeampaa ja ankeampaa kuin Shanghaissa. Eipä ole vaikea uskoa.

thumb_IMG_4391_1024

thumb_IMG_2083_1024

Älkää suuttuko Peking-fanit! Tiedän, että moni viihtyy kaupungissa ja kyllä minäkin siellä hyviä puolia näin. Esimerkiksi isot puistot, joissa perheet olivat viettämässä vapaa-aikaa luistellen ja kelkkaillen jäällä. Hutongit eli Pekingin perinteiset asuinalueet olivat myös tunnelmallisia paikkoja.

Yksi Pekingin kohokohtiamme olikin vierailu paikalliseen panimoravintolaan Hutongin syövereissä. Sieltä sai siideriä!!! Siis halleluja ja neitsyt maria miten hyvältä voi kylmä sidukka puolen vuoden tauon jälkeen maistua!

Peking vaikuttikin kaupungilta, jossa pinnan alla kytee. Nykyään hipsterien ja boheemin väen asuttamissa hutonegissa muhivatkin varmaan juuri ne mielipiteet, joita ei kannata kauhean kovaan ääneen varsinkaan hallintokaupunki Pekingissä huudella.

thumb_IMG_4410_1024

Hutongeissa ei muuten ole kunnollista viemäröintiä, jonka takia kodeissa ei ole välttämättä vessoja. Asia on ratkaistu rakentamalla yleisiä vessoja vähän jokaiseen kadunkulmaan. Ne näyttivät aika ankeilta. Joskus niiden ovena on pelkkä paksu verho. Käyttäisitkö? Entä silloin, kun ulkon on 15 astetta pakkasta? Tuolla kyseisessäkin panimoravintolassa vessan seinällä oli kyltti, että ison hädän yllättäessä tätä vessaa ei saa käyttää. Putkisto ei kestä.

Mutta valitusvirsi Pekingin ankeudesta päättyköön tähän, ja Pekingin puolustajat ryömiköön luolistaan.

Kertokaa mulle, ootteko te löytäneet Pekingin sielun?

Mulle Pekingissä parasta olivat kaupungissa ja sen ympäristössä olevat maailmankuulut nähtävyydet kuten Kiinan muuri, kesäpalatsi ja Kielletty kaupunki. Peking noin niinku muuten – ei jatkoon.

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Vintagella sunnuntai, tammikuu 24, 2016 at 14:48

  Mä olen asunut Pekingissä, mutta koska mä en Sarsin takia ehtinyt Shanghaihin tai muuallekaan Kiinaan, en voi verrata sitä mihinkään. Mun kokemus Pekingistä on mulle yhtä kuin Kiina. Tunnistin Pekingin kirjoituksestasi oikein hyvin (harmaa se on!), mutta jostain syystä mä tykkäsin siitä silti. On varmaan aika eri juttu mennä Pekingiin Shanghain jälkeen.

 • Reply Meri sunnuntai, tammikuu 24, 2016 at 15:29

  Niin, monethan sanoo että Peking on sitä ”oikeaa Kiinaa” verrattuna Shanghaihin. Vaikka itseäni tuollaiset vertaukset ärsyttääkin, niin ymmärrän senkin miksi noin sanotaan.

  Ja mä uskon, että Pekingistä löytyy elämääkin. Jos siellä asuu ja oppii tuntemaan paikat, tutustuu ihmisiin ja on muutenkin enemmän aikaa perehtyä kaupunkiin, niin varmasti siellä viihtyy. Tai ainakin oppii viihtymään. Ja kaupunkikin alkaa sen myötä vaikuttaa varmasti mielenkiintoisemmalta. :)

  Ja harmi ettet päässyt sitten epidemian takia muualle Kiinassa. :( Se on niin iso ja monipuolinen maa! Mutta oletpa ainakin siivun siitä kokenut. :)

 • Reply Jasmin sunnuntai, tammikuu 24, 2016 at 15:44

  Mun kommentti tulee olemaan aivan täysin puolueellinen koska no, mä rakastin Beijingiä koko sydämestäni enkä osannut kuvitella nauttivani olosta Kiinasta missään muualla yhtä paljon kuin tuolla :D Musta noi nähtävyydet on vielä kaiken lisäksi Beijingin tylsintä puolta. Onhan Summer Palace ja muuri hienoja, mutta ei ne koskaan sytyttäneet mua samalla tavalla kuin se itse elämä Beijingissä! Mä oon tainnut aikaisemminkin kommentoida että siinä missä mä en koskaan löytänyt mun kolmen Shanghaissa vietetyn kuukauden aikana kaupungilta sielua, vaan pidin sitä vain äärettömän feikkinä länkkäreiden pako- ja biletyspaikkana, niin mun mielestä Beijing just henki sitä itse elämää! Harmaahan se on mutta ainakin jo siellä asuu (voi olla etten mäkään olisi rakastanut jos olisin viettänyt siellä vain pari päivä) niin omanlaista tunnelmaa on kyllä koko kaupunki täynnä. Hutongit oli ihania ja mun mielestä ne vessatkin oli vielä Kiinan mittapuulla siistejä. Mut riippuu varmaan siitäkin mihinkin on tottunu :) Mun jenkkikaveri jaksoi aina kyllä valitella siitä miten sen vessa ei toiminut lainkaan ja oli aina tukossa.

  Oliks toi panimo missä kävitte muuten Slow Boat? :D Mun teki mieli itkeä kun mä kävin siellä ekaa kertaa. Niin hyviä burgereita ja ranskiksia!

  • Reply Meri sunnuntai, tammikuu 24, 2016 at 15:59

   Heh, arvasin että sulta saadaan vastakkaista näkemystä asiaan. ;) Hyvä!

   Mä oon aika vakuuttunut, että sitä kiintyy jokaiseen paikkaan (ainakin lähes jokaiseen), jossa asuu, siis varsinkin ulkomailla. Siks mä rakastan Shangaita ja sä Pekingiä. Mutta juuri tuokin, että molemmat vietettiin toistemme kaupungeissa niin vähän aikaa, vaikuttaa ihan mielettömästi. Tietenkin.

   Ja mä taas kyllä ihastuin nähtävyyksiin, siis etenkin toi Summer Palace kylmänä pakkaspäivänä oli jotenkin vaan ihana! :D

   Ehkä tää oli sitäkin, että En oikeasti ollut tajunnut tota harmausaspektia etukäteen. Jotenkin ajattelin että siellä olisi vanhaa ja mukavalla tavalla kulahtanutta, mutta silti värikästä ja eläväistä.

  • Reply Meri sunnuntai, tammikuu 24, 2016 at 16:00

   Ja siis joo todellakin oli Slow Boat! Ihana paikka ja siis ihan törkeen hyvä burgeri, ei ollu itku kaukana mullakaan. :D

 • Reply Henna /suurin onni maanantai, tammikuu 25, 2016 at 12:55

  No sieltähän se sielu löytyi hutongeista, muutaman päivän etsimisen jälkeen. Ennen kuin löysin hutongit, koin myös, että Pekingin nähtävyydet olivat hienoja, mutta itse kaupungista en juurikaan välittänyt. Shanghaissa en ole käynyt, mutta Kiinan maaseudulla ne muutamat kohteet, joissa olen vieraillut, viehättivät kyllä kovasti. Hong Kong sen sijaan on ikuinen rakkauteni, vaikka voiko sitä edes Kiinaan oikeasti laskea, vaikka siihen virallisesti kuuluukin…

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, tammikuu 25, 2016 at 13:24

   Aika samoilla fiiliksillä ollaan siis menty molemmat. Kai siellä vaan tarvitsisi pidemmän ajan, ja omat piirit ja omat vakkaripaikat, jotta alkaisi kaupungist tykätä. Mä en päässyt Honkkareissa sitten loppujen lopuksi käymään, harmittaa ihan pirusti! :( Niin monelle se on sellainen rakkauskohde että sen on pakko olla hyvä.

 • Reply Lotta Watia | Unagidon maanantai, tammikuu 25, 2016 at 13:18

  Peking on todellakin hyvin erilainen kuin Shanghai. Kävin ensin Pekingissä ja siten vasta Shanghaissa, joten ehkä sen vuoksi pidin Pekingistäkin. Meillä oli mukana nyt Suomessa asuva, Pekingissä opiskellut poika, joka osasi viedä meidät mielenkiintoisiin paikkoihin. Tietysti perusnähtävyyksien lisäksi. Kiinan muurilla oli hieno käydä, kuten myös Kielletyssä kaupungissa ja Taivaallisen rauhan aukiolla. Hutongissa päästiin syömään erinomaista sapuskaa ja vanhat asumukset olivat tunnelmallisia.

  Ymmärrän kylläkin, miksi sanot kaupungin olevan harmaa. Kyllähän se sitä on, varsinkin Shanghaihin verrattuna. Jotain niissä neukkutyylisissä betonirakennuksissa kuitenkin on, mikä kiehtoo. :-D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, tammikuu 25, 2016 at 15:55

   Paikallinen opas olisi varmasti ainakin vähän muuttanut munkin mielipidettä kaupungista. Ja siis mäkin kyllä tykkään neukkutyylin betonihirvityksistä omalla tavallaan. :D Mutta täällä tuntui vain vähän ankealta. :(

  Leave a Reply