Suomen suurin matkablogiyhteisö

Dali, hippikaupunki Kiinassa – onko se edes mahdollista?

torstai, tammikuu 14, 2016

Kiinassa reissavaan länsimaalaisen yllättää ihmisten homogeenisuus – kaikki näyttävät just eikä melkein samasta muotista valetuilta. Katukuvasta puuttuvat hipit, punkkarit, hevarit, skeittarit, rastat, gootit ja monen muun suuntauksen edustajat, jotka me olemme tottuneet näkemään ihmismassaa värittämässä. Täällä kaikilla miehillä on sama tukkamalli ja kaikilla naisilla sama villakangastakki. Ja ihan kaikilla on iPhone 6 ja New Balancen lenkkarit.

Aasian hippikaupungit ovat vetäneet reissaajaporukkaa aina puoleensa kuin hunaja kärpäsiä. Yksi kohde Yunnanin reissullamme oli Dali, jota joka paikassa verrataan Thaimaan hippikaupunki Paihin ja ylistetään Kiinan omana versiona Paista. Oma ensimmäinen ajatukseni oli että ihanko oikeasti, hippikaupunki Kiinassa? Kuulostaa vähän liian hyvältä ollakseen totta.

thumb_IMG_3761_1024

thumb_IMG_3732_1024

Kiinassa haisee joka paikassa raha, näyttämisen halu, status ja vielä kerran raha. Krääsää hamstrataan minkä ehditään, klubeilla ostetaan 25 pulloa shampanjaa pöytään (vaikka kukaan ei edes juo sitä) jotta näytetään rikkaalta. Ja niin edelleen. Hippi-ideologia on ollut aika helvetin kaukana mistään, mitä oon puolen vuoden aikana täällä nähnyt.

thumb_IMG_1706_1024

Madventuresin Kansainvälisen seikkailijan opas kuvaa Dalia näin:

”Yunnanin maakunnassa lähellä Myanmarin rajaa lepää Dali, Kiinan vanha hippikeskittymä, jossa on helppo ottaa pieni breikki rasittavasta Kiinan-matkailusta. Madventuresin visiitin aikaan hippi sai jopa yrttivaihtoehdon vatsan pöhöttäneelle kiinalaiselle oluelle. Myöhemmän travellerit ovat raportoineet Kiinan kansantasavallan poliisien löytäneen Dalin, ja sitten mesta on keskiluokkaistunut kauaksi vanhan hippie trailin ajoista.”

Riku ja Tunna, voin vahvistaa tiedon (tiedän, että olette odottaneet raporttiani). Paikka todella on keskiluokkainen. Ehkä se on joku hippiparatiisi joskus ollut, mitä mun on oikeasti vähän vaikea uskoa.

thumb_IMG_3759_1024

thumb_IMG_3714_1024

thumb_IMG_3715_1024

Yritystä hippikaupungiksi on, tosin valitettavasti se yritteliäisyys tehdään tietenkin turismin ehdoilla. Ja sellaiseen toimintaan hippiaate ei sovi tietenkään mitenkään. Mutta kyllä täällä tuli ainakin enemmän hippifiilis kuin missään muualla Kiinassa, mikä tosin ei vielä nosta rimaa kauhean korkealle. Dalissa oli vähän sellanen rento thai-meininki. Siis ihan vähän, mutta on sekin sentään jotain.

Kojut möivät erilaista hippituristikrääsää. Kukkia, katuruokaa. Mutta ei kai se tee kaupungista hippikaupunkia, jos ne hipit puuttuu?

thumb_IMG_3725_1024

thumb_IMG_3726_1024

thumb_IMG_3724_1024 thumb_IMG_3720_1024 thumb_IMG_3735_1024

Yhtenä paikan ruokaerikoisuutena oli joka kulmassa myytävät punaiset porkkanat. Käsi ylös, jos et tiennyt, että porkkanoita on muitakin kuin oranssin värisiä. (Miksi mun käsi on ainoa pystyssä?) Kuvan kaksarista päätellen oli porkkana varsin hyvin valittu välipala Shanghain öljyyn hukutettujen ruokien jälkeen.

Dali red carrott

Täällä myytiin paljon myös tuoretta granaattiomenamehua – niin hyvää! Näitä myyjiä näkee tosin Shanghaissakin.

Pomegranate juice in Dali, China

Hippi tai ei, Dalin vanha kaupunki on hieno. Korkea muuri ympäröi sitä, ja muurilta näkee aina läheiselle järvelle ja ympäröiville vuorille asti.

thumb_IMG_1711_1024

thumb_IMG_3705_1024

thumb_IMG_1714_1024 thumb_IMG_3753_1024

Muuri, kuten kaupunki muutenkin, on suosittu hääkuvauspaikka kiinalaisille. Love (and pollution) is in the air.

Dali Chinese wedding couple

thumb_IMG_3750_1024  thumb_IMG_3859_1024

Tällä nuorella parilla oli vähän erilaiset visiot hääkuvastaan. Mikäs siellä puskassa kykkiessä.

thumb_IMG_3823_1024

Suosittu aktiviteetti on vuokrata pyörä ja polkea läheisen Erhai-järven rantaa pitkin, ja niin mekin teimme. Hostellilta saimme tosi hyväkuntoiset maastopyörät käyttöömme kolmen euron päivävuokralla ja lähdimme sinkuttamaan kohti järveä.

Biking in Dali

thumb_IMG_3841_1024

thumb_IMG_3836_1024

Saavuimme sinisenä kimmeltävän järven rantaan.

thumb_IMG_1754_1024 thumb_IMG_1759_1024 thumb_IMG_3878_1024 thumb_IMG_3848_1024

Yhtäkkiä Erhain rannalla tuntui siltä, kuin olisimme saapuneet kesäiseen Hamptonsiin! Siis kyllä, joulukuinen päivä Kiinassa ja minusta tuntui kuin olisin kesäkuussa Long Islandilla. No joo, ehkä tämä oli vähän mairitteleva vertaus Kiinalle. Mutta ohi huristelevat kukka- ja pantterikuvioidut mopot, käsi kädessä kävelevät pariskunnat, viihtyisät merenrantatalot ja kahvilat eivät ainakaan Kiinalta tuntuneet. Vai olinko sekaisin raikkaasta järvi-ilmasta? Happimyrkytys?

Biking in Dali yunnan thumb_IMG_3868_1024 thumb_IMG_3884_1024 thumb_IMG_3887_1024

Dalissa oli tunnelmaa reilusti enemmän kuin monessa muussa Kiinan kaupungissa. Ja arvatkaa mitä. Kun oltiin lähdössä bussilla kohti Dalin varsinaista kaupunkia (15 km vanhasta kaupungista) ja yöjunaa kohti Kunmingia, mä näin ensimmäisen rastatukkaisen kiinalaisen koko Kiinassa asumiseni aikana!

Ehkä kaikki hipit eivät sittenkään ole vielä hylänneet Dalia. Löytyy sieltä todistetusti ainakin yksi. Kiinassa kaikki on suurta, paitsi hippien määrä hippikaupungissa.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply