Suomen suurin matkablogiyhteisö

Chengdun söpöt pandavauvat

perjantai, joulukuu 11, 2015

Kiinalaisvauvat ovat maailman söpöimpiä. Ihan oikeasti. Ne pullerot posket ja pienet silmät yhdistettyinä ylisöpöihin peput paljastaviin vaatteisiin saavat melkein mun biologisen kellon tikittämään (huom. vain melkein – äidille tiedoksi, että vauvoja ei ole tulossa vielä piiiiiiitkään aikaan).

Mutta Kiinassa on myös toisenlaisia vauvoja, vielä söpömpiä. Niitä vähän karvaisempia, jotka saavat minut muuttumaan sellaiseksi sydänsilmäiseksi emojiksi. Vieläkin, monta viikkoa vierailun jälkeen.

Chegdun Panda Research Base on yksi maailman tunnetuimpia ja arvostetuimpia pandojen suojelu- ja tutkimuskeskuksia ja tietenkin myös suosittu turistikohde. Se ei kuitenkaan juuri muistuta perinteistä eläintarhaa, ja siellä oikeasti tehdään arvokasta työtä tämän uhanalaisen lajin hyväksi. 

Pandojen luo on lyhyt taksimatka Chengdun keskustasta. Sisäänpääsy on vaivaiset 58 rämpylää eli 8 euroa! Opiskelijoina pääsimme vielä puoleen hintaan.  Mitä ihmettä? Oon aivan varma että ihmiset maksaisivat vaikka 200 yuania nähdäkseen pandat. Mutta siis ihan mahtava juttu. Antoi vain enemmän luottamusta siihen, että täällä oikeasti toimitaan pandojen hyväksi eikä vain rahasteta niillä ihmisiä.

Chengdu pandas eating bambu

thumb_IMG_2943_1024

Research Center on isohko mutta siellä pystyy helposti liikkua kävellen paikasta toiseen. Jos haluaa jäädä jonottelemaan, pääsee paikasta toiseen kulkemaan myös pienellä golfkärryn tapaisella autolla. Oon muuten huomannut, että kiinalaiset eivät halua kävellä yhtäkään ylimääräistä askelta, ellei ole pakko. Täällä on hissit, liukuportaat ja golfkärryt ihan joka paikassa.

Me menimme puistoon maanantaiaamuna, koska uskoimme silloin olevan hiljaisinta. No, hiljaista oli, varsinkin kun meitä siunattiin koko päivän kestäneellä rankkasateella. Hetken jo pelkäsin, että pandat ovat jossain sisällä värjöttelemässä, mutta niitä sade ja pimeys ei näyttänyt kiinnostavan. Mun kamera ei sen sijaan tykännyt, ja oli hiukan vaikeaa saada hyviä kuvia näistä yllättävän liikkuvaisista nalleista. (Kamerassahan se vika aina on.)

  Chengdu two pandas eating bambuu

thumb_IMG_2946_1024

Chengdu panda sitting and eating

Isot pandat olivat pienempiä kuin olin etukäteen kuvitellut. Mutta silti niin söpöjä pullukoita. Siellä ne tyytyväisen oloisena rouskuttelivat bambua aamupalaksi, kun saavuimme puistoon aamulla puoli yhdeksän aikaan. Välillä ne tekivät hitaan, muutaman metrin aamulenkin ja palasivat sitten jatkamaan ateriointia milloin istuen ja milloin selällään köllien. Jotkut olivat kiivenneet puuhun nokosille. Sen olisin kyllä halunnut nähdä, kun panda lyllertää puunoksalle sieltä putoamatta. Mulle tuli mieleen se somessa kiertänyt kuva, jossa oksa taipuu katkeamispisteeseen sen päällä istuvan pullean linnun alla, ja toinen lintu kysyy ”how is your diet going?”.

Chengdu pandas in the tree Chengdu pandas in the tree

Mutta pienet pandat, ei hellanlettas. Kuvitelkaa nämä pienet pallukat nahistelemassa ja yrittämässä päästä jaloilleen siinä onnistumatta, kun ne eivät jaksa vielä kannatella omaa vartaloaan. Ne ryömivät ympäri pinnasänkyään ja välillä hoitaja tuli nostamaan niitä punnitusta varten. Se vasta lutuista olikin, kun hoitaja nosti pikkupandoja pois kaukalosta ottamalla niistä kiinni kainaloiden alta. Niiden vartalo roikku suorana spagettipötkylänä ja pieni vatsa pullotti kun ne tähyilivät ympärilleen että mitä ihmettä nyt tapahtuu. Ja pienen leikkihetken jälkeen ne olivat jo niin väsyneitä, että simahtivat vuoron perään eri puolille aitaustaan nukkumaan.

Chengdu four little baby pandas Chengdu four little baby pandas and a nurse Chengdu four little baby pandas Chengdu four little baby pandas  Baby panda sleeping in Panda research center in Chengdu, China

Täytyy muuten kertoa, että odotin pandojen näkyvän Chengdun katukuvassa paljon enemmän. En siis tietenkään kävelemässä liikenteen seassa (se oiskin näky), vaan ajattelin että kaupunki markkinoisi pandoja aggressiivisemmin. Mun mielikuvissa Chengdussa olisi pandoiksi maalattuja takseja, pandaravintoloita (menulla pandanjauhelihapullia, no vitsi vitsi), pandapatsaita joka kulmalla, ja lentokoneet olisi tietenkin pandakoristeisia. Pandasuklaata, panda-sitä-tätä-tota ja pandakaikkea! Hahaa. Eipä näkynyt.

Mutta oikeiden pandojen näkeminen kyllä korvasi tästä aiheutuneen ”valtavan” pettymyksen. Chengdu kokonaisuudessaan oli uskomattoman hienoja kokemuksia täynnä, mutta tämä viimeisen päivän vierailu jättiläispandojen luo kruunasi kyllä koko reissun.

Vai voitteko väittää, etteivät olisi söpöjä?

Instagram

Bloglovin’

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply Noora perjantai, joulukuu 11, 2015 at 00:20

  Voi apua mun on päästävä tonne! En mitenkään perusta ihmislapsista mutta pörröiset söpöt eläinpallurat on aivan liian ihania! Oikeastaan haluaisin vaan kirjoittaa kapsilla tän koko viestin ja tunkea täyteen sydänhymiöitä mutten kehtaa. Taidankin tästä lähteä ostamaan lentolippuja :D

 • Reply Annemaria perjantai, joulukuu 11, 2015 at 00:57

  Voi mitä ihanuuksia tää maailma päällä kantaa. Jos joku voi olla vastustamatonta, niin noi pandavauvat. Onko sulla mitään käsitystä minkä verran pandoja on Kiinassa enää luonnonvaraisena? Luku on varmaan tosi alhainen.

 • Reply Jasmin perjantai, joulukuu 11, 2015 at 03:28

  Sillon kun mä kävin tuolla puoltoista vuotta sitten siellä oli tasan kaksi pandavauvaa ja ne oli sellasia vastasyntyneitä puolikaljuja jonkinlaisessa ”lämpökaapissa” makoilevia laihoja otuksia :D Ne ei onnistuneet valloittamaan mun sydäntä mutta täysikokoiset kyllä! Maailman ihanimpia!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, joulukuu 11, 2015 at 08:27

   Heh, eli sellasia pieniä rottia? :D Ymmärrän jos et ihan lämmennyt… Meillä tais käydä siis tuuri.

 • Reply katareissaa perjantai, joulukuu 11, 2015 at 03:48

  Kuinka söpöjä?!?! Jos meen Kiinaan, ni haluun nähdä pandavauvoja. Hitsi, voiskohan noita mitenkään adoptoida… ;)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, joulukuu 11, 2015 at 08:28

   Houkutus murtautua noiden vauvojen luokse ja kaapata yksi mukaan oli kyllä erittäin suuri ;)

 • Reply jerina perjantai, joulukuu 11, 2015 at 05:33

  Voi ei miten söpöjä! Mä en oo mitenkään erityisen eläinihminen, mutta pandat on niitä harvoja eläimiä, joita ei vaan voi vastustaa… <3 Jospa joskus itekin pääsis niitä vielä livenä näkemään… Ja kiva, kuulla ettei pandojen kustannuksella yritetä hulluna rahastaa tai pyörittää turismia.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, joulukuu 11, 2015 at 11:38

   Sellainen kuva ainakin jäi itselle kokemuksen (ja myös kaiken lukemani) perusteella. :) Noi on niin söpöjä… Harmi, että varsinkaan isoista pandoista en saanut kauhean hyviä kuvia. :(

 • Reply Maria sunnuntai, joulukuu 13, 2015 at 02:26

  Voi ei, mä en kestä! Miten ihania pikku tassuja ja takamuksia :D Täällä toinen sydänsilmäinen emoji.

 • Reply Nimetön maanantai, joulukuu 14, 2015 at 10:31

  Hei, luin pari postausta takaperin, että teidän hostelli Chengussa oli oikein jees! Vissiin muutaman viikon kuluttua olisi luvassa matka Chengduun (lähinnä näiden sun postausten innoittamana, tarkoituksena oli käydä jossain muualla Kiinassa..), niin kyselenpä, että missä te yövyitte? :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, joulukuu 14, 2015 at 10:58

   Moi! Me yövyttiin Cloud Atlas -nimisessä hostellissa, joka oli todella kiva. :) On ollut tarkoitus kirjoittaa siitä postaus mutta en ole vielä kerennyt. Mutta suosittelen lämpimästi! Varsinkin kun on nyt nähnyt muutamia kiinalaisia halpishotelleja niin toi paikka oli kyllä 100 kertaa parempi ja siis muutenkin yksi kivoimmista hostelleista joissa oon ikinä ollut. Siisti, kiva tunnelma, hyvät yhteiset tilat, kattoterassi keinuineen ja pingispöytineen jne. Ja parhaat ravintolasuositukset! :D

   Itse ainakin tykkäsin tosi paljon Chengdusta. Ihania temppeleitä, tiibetiläiset, tietty pandat, ja siistejä päiväretkimahdollisuuksia. Ja jos teillä on aikaa niin n. 8 tunnin bussimatkan päässähän on yksi Kiinaan hienoimmista luonnonpuistoista kirkkaansinisine vesineen, en nyt muista sitä kiinankielistä nimeä mutta googlaamalla löytyy. :) Toivottavasti viihdytte jos sinne eksytte!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, joulukuu 15, 2015 at 09:48

   Kirjoittelin nyt ihan oman postauksensakin hostellista, käy ihmeessä lukemassa. :)

 • Reply Veera tiistai, joulukuu 15, 2015 at 20:35

  Söpöintä ikinä!!!!

 • Reply Susanna torstai, joulukuu 17, 2015 at 04:56

  Ihania! toivottavasti pandat eivät kuole sukupuuttoon

 • Reply Ella - Matkalla kaiken aikaa perjantai, joulukuu 30, 2016 at 03:51

  Itsekin pääsin vihdoin käymään tuolla! Hymy oli huulilla koko päivän. Sellaisia ”oloneuvoksia nuo pandat” :D

 • Leave a Reply