Suomen suurin matkablogiyhteisö

Maailman suurin kivibuddha Kiinan Leshanissa

sunnuntai, marraskuu 29, 2015

Leshanin kaupungissa sijaitsee maailman suurin kivinen buddhapatsas, joka on myös Unescon maailmanperintökohde. Patsas on 1200 vuotta vanha, ja kaiverrettu joen rannalle kallionkielekkeestä. Se on bussimatkan päässä Chengdusta, ja Lonely Planet China listaa sen yhdeksi Kiinan top 30 -nähtävyyksistä. Me lähdimme katsomaan Buddhaa toisena Chengdu-päivänämme.

thumb_IMG_2677_1024

thumb_IMG_2681_1024

Bussimatkan Chengdusta Leshaniin piti kestää reilu tunti, mutta lähemmäs kaksi tuntia siihen taisi mennä. Leshanissa piti vielä vaihtaa paikallisbussiin numero 13, jolla pääsi Buddhan luo. Nopeammin tosin pääsee taksilla, joka ei paljoa maksa. Shanghaissa taksien aloitusmaksu on 14 yuania (2 euroa), Chengdussa 8 yuania (1,20 euroa) ja Leshanissa enää 5 yuania (0,75 euroa). Täällä ei tarvitse kulkea apostolin kyydillä yhtään minnekään ainakaan sen takia, että säästäisi rahaa. 

thumb_IMG_0489_1024

Ja olihan se buddha iso. Valtava. Pelkkä Buddhan korva on 7 metriä pitkä, hartioiden väli 28 metriä. Oli hassua ajatella, miten pitkät sen lerput korvalehdet oikeastaan olivatkaan, ja miten tällainen jätti on saatu aikaan ylituhat vuotta sitten. Pituutta Buddhalla on yli 70 metriä. Sen yksi varvas on varmaan neljä kertaa ihmisen kokoinen. Mun (suhteellisen iso) pääni ei ollut lähelläkään Buddhan varpaidenkynsien kokoa.

thumb_IMG_0584_1024

Uhrauksiakin Buddhan eteen on tehtävä: ensin bussimatkat paikanpäälle, ja mikäli haluaa päästä Buddhan jalkojen juureen, täytyy asettua jonoon, jonka varoitettiin kestävän 1,5 tuntia. Ensin jonotetaan Buddhan pään korkeudella ja sitten jyrkkiä portaita vuorenrinnettä pitkin alas sen jalkojen juurelle. Mutta ei kai sitä missään kiireessä olla, rauhallisen näköisen jättiläisen ei ole raportoitu liikkuvan viimeiseen 1200 vuoteen. ;)

thumb_IMG_2690_1024

thumb_IMG_2684_1024

Mun matkaseurue ei halunnut jäädä jonottamaan, mutta mä halusin. Jos mä jumankauta oon matkustanut kolmatta tuntia bussissa katsomaan jättibuddhaa johonkin kiinalaiskaupunkiin keskellä ei mitään niin mähän todellakin jonotan vaikka viisi tuntia että saan katsella patsasta koko kärsimyksen edestä.

Muu seurue lähti kiertelemään muualle puistoon ja mä asetuin jonoon. Aluksi jono eteni rivakasti ja kun 20 minuutin jälkeen olin jo melkein puolivälissä, tekstasin vahingoniloisena muulle ryhmälle että hyvin etenee ja nyt menetitte kyllä elämänne mahdollisuuden päästä hipelöimään buddhan varpaita. No, mun hymy hyytyi samaa tahtia kun hyytyi jonon etenemistahtikin ja loppujen lopuksi jonottamiseen kului kuin kuluikin se 1,5 tuntia. Kyllä se alhaalla sitten oli kuitenkin (melkein…) kaiken jonotuksen arvoista. Jos laiskottaa, niin buddhaa pääsee katsomaan myös vastarannalta lähtevillä veneillä, jotka tekevät parinkymmenen minuutin lenkin buddhan edustalle 70 yuanin hintaan.

thumb_IMG_2691_1024

thumb_IMG_2687_1024

Buddha säilyi ehjänä vuoden 2008 maanjäristyksessä, jossa Sichuanin alueella kuoli yli 80 000 ihmistä. Huhu kertoo, että Buddhan on myös nähty sulkevan silmänsä ja tirauttaneen kyyneleitäkin. Ehkä se huomasi, että yksi uskonasioista erittäin vähän kiinnostunut pakana oli paikalla, enkä päässyt todistamaan näitä väitettyjä ihmeitä.

Yksi Unescon maailmanperintökohde taas valloitettu.

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista sunnuntai, marraskuu 29, 2015 at 16:15

  Mielenkiintoinen postaus, en ole koskaan kuullutkaan kyseisestä patsaasta. Sehän on ihan käsittämättömän suuri!! Onko mitään tietoa siitä, ketkä ovat sen aikoinaan rakentaneet ja miksi juuri tuonne?

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, marraskuu 29, 2015 at 22:25

   En ollut minäkään kuullut ennen tätä reissua. :D Ilmeisesti kiinalaiset munkit ovat aikanaan alkaneet tätä kaivertaa, tarkoituksena rauhoittaa villinä virrannutta jokea!

 • Reply Jasmin sunnuntai, marraskuu 29, 2015 at 18:24

  SIlloin kun mä kävin tuolla mun kaverit oli myös vähän sitä mieltä että ei jonoteta. Mä taas että mitä järkeä on matkustaa tuntitolkulla bussissa katsomaan Buddhaa, jos sitä ei edes kunnolla näe laiskuuttaan jonottaa? :D Jonotettiin sitten lopulta ja ei kaduta! Vaikkakin se fakta että me oltiin siellä kesälomakaudella mikä tarkoitti liki kolmen tunnin jonotusta… Mä en kyllä yhtään muista miten me päästiin Buddhalle? Muistaakseni otettiin bussi Leshanille, mutta sieltä siirtyminen puiston on kyllä ihan hämärän peitossa. Sen verran osaan sanoa, että onnistuttiin paluumatkalla hyppäämään bussiin joka vei meidät suoraan puiston uloskäynniltä takaisin Chengduun , mutta sekin oli ihan tuurista kiinni (hypättiin satunnaiseen bussiin ja luultiin sen menevän Leshaniin, mutta puolivälissä matkaa meille selvisi että ollaankin matkalla Chengduun) :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, marraskuu 29, 2015 at 22:27

   Hahaha perus Kiina-meininki, sattuman kautta voittoon ja välillä turmioonkin! :D 3 tuntia huh huh.. Mutta oon kyllä ihan samaa mieltä että miksi hitossa ne muut edes halusi sinne Leshaniin tulla jos eivät olleet pientä siivua päivästä valmiita uhraamaan jonottamiseen. Outoa. No, suomalainen sisupussi jäi sinne sitten yksin jonottelemaan. Meinas tulla vähän tylsää kun akkukin oli loppumaisillaan niin ei voinut edes selailla somea ajankuluksi. :D

 • Reply Jenna / With huge passion for life sunnuntai, marraskuu 29, 2015 at 19:40

  Onhan se iso! Me ei menty katsomaan koko buddhaa, koska ajateltiin, että se on vähän njääh. Ei oltais kyllä jaksettu jonottaa, joten ihan hyvä ettei menty ;) Aikamoinen nähtävyys kyllä!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, marraskuu 29, 2015 at 22:29

   Buddha ei ollut yhtään njääh! :D Olisitte ottaneet edes veneajelun sitä ihailemaan. ;)

 • Reply Anne | Metallia Matkassa maanantai, marraskuu 30, 2015 at 15:29

  Vau mikä patsas! Jos joskus Kiinaan lähden, niin tämä on kyllä nähtävien asioiden listalla. Näissä kuvissa ei varmaan ihan välity, kuinka mahtavalta tuo paikan päällä näyttää, joten on lähdettävä katsomaan omin silmin :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, marraskuu 30, 2015 at 15:51

   Oot ihan oikeassa, patsas näyttää paljon upeammalta luonnossa. Paksu saastepilvi ja sumu (yhdistettynä mun kuvaustaitoihin) tekevät kuvista jotenkin utuisia! Suosittelen poikkeamaan paikan päällä. :)

  Leave a Reply