Suomen suurin matkablogiyhteisö

Maailman suurin shoppailupäivä & muita kuulumisia

tiistai, marraskuu 17, 2015

11/11 eli marraskuun 11. päivä oli ja tulee jatkossakin olemaan maailman suurin shoppailupäivä.  Kaiken takana on tuo ykkösistä koostuva päivämäärä (Single’s Day), jonka varjolla kiinalaiset sinkut ovat ostaneet itselleen lahjoja marraskuuta piristämään, kun ei ketään muutakaan ole lahjoja heille ostamassa. Ei ole vissiin avioliittomarkkinoilla (siis siellä, missä vanhemmat sateenvarjoihin kiinnitetyillä ilmoituksilla yrittävät kaupitella lapsiaan) onnistanut.  Kiinalainen nettijätti Alibaba tarttui tähän markkinarakoon ja alkoi joitakin vuosia sitten järjestää Single’s Dayna 24 tuntia kestäviä valtavia alennusmyyntejä.

Nyt mukana on muitakin myyjiä ja miljoonia tuotteita – siis miljoonia, miettikää! Single’s dayn aikaan aivan mitä tahansa saa alennuksella: vaatteita, elektroniikkaa, ruokaa, mitä vaan. USA:n Black Fridayt ja Cyber Mondayt ovat lastenleikkiä Kiinan Single’s Dayhin verrattuna. Kun Cyber Mondayn vuoden 2014 myynti oli 2 miljardia dollaria, täyttyi miljardi kiinassa jo ensimmäisessä kahdeksassa minuutissa ja 12 tunnin aikana myytiin 9 miljardilla dollarilla tavaraa. Lopullinen myynti oli 14 miljardia.

Suosituimpia tuotteita olivat ainakin yhden lähteen mukaan vauvojen hyödykkeet, elintarvikkeet, Niken lenkkarit ja Leviksen farkut. Australiassa kärsitään tällä hetkellä vajauksesta äidinmaidonvastikkeen kanssa, kun Taobaossa toimivat myyjät ovat ostaneet hyllyt tyhjiksi myydäkseen tuotteita Single’s Dayn aikana. Jos joku ihmettelee, miksi vauvatuotteet ovat niin suosittuja, niin selitys löytyy yhden lapsen politiikasta (ja sen ainoan lapsen tärkeydestä vanhemmilleen) yhdistettynä vuoden 2008 skandaaliin, jossa kiinalaisia vauvoja kuoli juotuaan myrkyllistä äidinmaidonvastiketta. Kiinalaiset ovat todella epäileviä oman maansa tuotteita kohtaan tässä asiassa.

Mutta tosiaan, ihan mikään pikkuprosessi tämä koko härdelli ei ole. Alibaba arvioi, että tavaroiden toimittamiseen tarvitaan 1,7 miljoonaa henkilöä, 400 000 autoa ja 200 lentokonetta.

Niinpä kadunvarret ovat nyt täyttyneet paketeista. Kiinalainen postisysteemi on itselleni yksi iso musta aukko, mutta sen tiedän mitä omin silmin olen nähnyt: paketit löytyvät maasta katujen varsilla ja sieltä voi sitten käydä noukkimassa omansa. Mua naurattaa tää ihan kamalasti. Nyt Single’s Dayn jälkeen katujen varret ovat täynnä pakettiröykkiöitä, joita ihmiset sitten penkovat hullun kiilto silmissään.

thumb_IMG_0262_1024

Ostinko sitten itse mitään? En. Nyyh.

Houkutus oli valtava, mutta loppujen lopuksi kiinalaisten nettisivujen kahlaaminen Google translatorin avulla tuntui liian hankalalta ja olin 99% varma asian tyssäävän viimeistään siihen, että multa puuttuu kiinalainen pankkikortti. Että se siitä sitten.

Mitäs muuta tänne kuuluu… Viime viikko kului aikalailla koulun parissa. Mulla oli kaksi esitelmää pidettävänä, toinen välimiesmenettelystä ja toinen kiinalaisesta oikeuskulttuurista.

Yhtenä päivänä oltiin palaamassa lounaalta, kun meidät yhtäkkiä revittiin osaksi asuntolan henkilökunnan paloharjoitusta. Kaikilla loksahti leuka auki jo siitä näystä, että henkilökunnalle ylipäänsä jotain koulutuksia järjestetään. Siinä sitten kuuntelimme kiinankielistä ohjeistusta tulipalon varalta ja sammuttelimme tynnyripaloja. Palkaksi saimme mehun ja taskulampun. Jes!

Epäselväksi jäi enää se, että miten asuntolan paloturvallisuutta lisää sillä, että tuhannesta opiskelijasta summamutikassa valitaan kymmenen mukaan harjoitukseen. Nyt sitten ilmeisesti vain toivotaan, että tulipalon sattuessa se osuisi jonkun näistä kymmenestä kohdalle?

IMG_0224

Torstaina laulettiin karaokea aamuun asti KTV:ssa ja perjantai-illan suunnitelmat ottaa rauhallisesti muuttuivat salakavalasti ensin muutamaan olueen ja sen jälkeen klubille, josta kotiin kömmittiin vasta auringonnousun aikaan. Sattuuhan sitä.

Lauantaina näin suomalaista kaveria ja käytiin illallisella Xixi Bistrossa, joka taitaa olla  tällä hetkellä yksi Shanghain puhutuimmista ravintoloista, ainakin Smartshanghai-nettisivuston mukaan. Smartshanghai.com on kyllä jumalasta seuraava ilmiö tässä kaupungissa.  Ruoka Xixi Bistrossa oli sellaista vähän Boulevard Social -tyylistä, pieniä jaettavia annoksia – erona se että täällä yhden annoksen hinta lähti neljästä eurosta ylöspäin.

thumb_IMG_0253_1024 thumb_IMG_0259_1024

Ja eilen oltiin tosiaan päiväretkellä Chongmingin saarella, mistä kirjoitinkin jo. Tässä vielä pari kuvaa, jotka eivät ehtineet mukaan viime postaukseen.

thumb_IMG_0276_1024

Chongming orange picking

thumb_IMG_2422_1024

Juuri nyt istuskellaan Shanghailaisessa hispterikahvilassa Jing’anin alueella tekemässä koulutöitä (täällä blogissahan niitä taas tehdään). Illalla nähdään loput koulukaverit kuulemma Shanghain parhaiden burgereiden äärellä. Se on hyvä ettei turhan terveelliseksi pääsee ruokavalio täälläkään pääsemään, eilisen illallinen oli nimittäin tämä:

thumb_IMG_0260_1024

Vitsit sikseen – oikeasti täällä tulee syötyä kyllä ihan joten kuten terveellisesti, vaikka tuoreiden vihannesten määrä onkin harmittavan vähäinen ja kaikki kiinalainen ruoka lilluu aina jäätävässä öljymäärässä. Painokaan ei ole kaikesta juhlimisesta ja syömisestä huolimatta noussut, vaan nimenomaan päinvastoin. Kai sitä siis silloin tällöin voi vetää kaksi iltaa peräkkäin epäterveellistä länkkärisapuskaa. Tänään taas paluu ruotuun ja kiinalaisten antimien äärelle.

IMG_0210

p.s. Onneksi kiinalaiset ovat pahimpia ruokakuvaajia ikinä. Ei tarvitse hävetä omia annoskuvauksiaan kun ravintolasa kuin ravintolassa kiinalaisilla viuhuu puhelimet, tabletit ja selfietikut annosten ympärillä kuin viimeistä päivää.

Instagram

Bloglovin’

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Hanna tiistai, marraskuu 17, 2015 at 17:53

  Moikka! En ole ihan varma pitäisikö mun kertoa tätä, mutta Taobaossa pystyy maksaa myös suomalaisella luottokortilla. Oma osuuspankin visani on toiminut oikein hyvin. Pitää vain osata valita maksukohdassa ”overseas payment”, jolloin ilmestyy visan kuva näkyviin. Jotkut velottaa muutamia rmb:tä extraa ulkomaalaisesta luottokortista, mutta summat ovat hyvin pieniä. :)

  Mukavaa marraskuuta!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, marraskuu 18, 2015 at 00:40

   Heh, mun lompakko ei ainakaan tuu sua kiittämään… ;) Mutta siis mahtava tieto! Jotenkin oon ollut koko ajan siinä käsityksessä että tarviisi kiinalaisen kortin, enkä ole jaksanut asiaan tarkemmin perehtyä. Kerran kokeiltiin kaverin kanssa jotain tilata ja silloin just tyssäsi siihen että jotain herjasi kortista ja oletimme sen tarkoittavan, ettei ulkomaisella kortilla voi maksaa. Mutta kiitos korjauksesta! :)

 • Reply Sanna I Siveltimellä keskiviikko, marraskuu 18, 2015 at 00:58

  Toi maailman suurin shoppailupäivä on ihan järjetön, siis volyymiltaan. Ja samalla niin kovin pelottavaa. Kiitos tästä nippelitiedosta, kun näin tästä vaan ympäripyöreitä juttuja :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, marraskuu 18, 2015 at 11:43

   Jep, ja kasvu viime vuoteen verrattuna oli ihan älytön… Säpä sen sanoit, oikeastikin aika pelottavaaa.

  Leave a Reply