Blogia seuranneet muistanevat vierailuni Zhujiajiaon muinaiseen kanavakaupunkiin. Jos aikainen herätys ja tunnin bussimatka kaupungin ulkopuolelle ei innosta, löytyy samantyyppinen paikka (paljon pienemmässä mittakaavassa) lähempääkin. Sinne pääsee metrolla, eikä sen kiertämiseen saa millään kovin montaa tuntia käytettyä – Qibao onkin laiskan miehen Zhujiajiao.
Qibaoon kannattaa lähteä niin kuvauksellisten maisemien kuin tuliaisostostenkin perässä. Pienet kujat ovat täynnä elämää. Kojuissa myydään kiinalaisia herkkuja, teetä, matkamuistoja ja vaikka mitä muuta. Esimerkiksi kiinalaisten, näiden tunnettujen eläinystävien, avaimenperiä. Eli siis pieniä vedellä täytettyjä palloja, jonne on sullottu kultakala odottamaan hidasta kuolemaansa.
Viikonloppuisin Qibao on varmasti aivan tukossa. Me vierailimme Qibaossa maanantaina puolenpäivän aikoihin ja silloinkin vilinää riitti, muttei kuitenkaan hermojen menettämiseen asti. Tai sitten olen jo tullut immuuniksi kiinalaiselle väenpaljoudelle ja sytytyslankani on saanut rutkasti lisää pituutta. Suomessa arkipäivät missä tahansa paikassa ovat hiljaisia. Kiinassa väkeä riittää joka ikiselle päivälle, joka ikiselle kellonajalle ja joka ikiseen paikkaan.
Mutta syy miksi Qibaoon oikeasti kannattaa tulla, on ruoka. Täällä on yksi Shanghain parhaista street food -keskittymistä.
Löytyy vartaita, stinky tofua, tuan zi -dumplinsgeja, sian kärsää ja sorkkaa, sammakkoa ja lukemattomia tunnistamattomaksi jääneitä ruokalajeja. Mitä et täältä löydä, sitä sinun ei tarvitse syödä!
Eri kojuilta on helppo ostaa pieniä annoksia muutamalla yuanilla, mikä on tietenkin ihan parasta, sillä se antaa hyvän mahdollisuuden maistella vähän kaikkea.
Yksi maistamisen arvoinen asia on alla olevassa kuvassa näkyvä tuan zi, eräänlainen dumpling siis tämäkin. Tätä erikoisuutta myyviä paikkoja on Qibaon ruokakadun varrella useampia, ja kaikki paikat olivat tupaten täynnä paikallisia.
Etukäteen lukemani perusteella halusin maistaa näitä, ja tarkoitus olikin tilata useampi pallero. Koska kiinankielentaitoni ei varsinaisesti kuitenkaan herätä kateutta muissa ihmisissä, tilasin vahingossa vain yhden ainoan tuan zin. No, olkoon. Se näytti aika säälittävältä yksin isossa kupissaan, mutta onni onnettomuudessa: olkoonkin mikä erikoisuus tahansa, niin makunsa (tai oikeammin sen puute) ja taikinansa venyvä ja niljakas koostumus eivät ihan vakuuttaneet tätä tyttöä.
Pettymystä ei tarvinnut onneksi kovin kauaa nieleskellä, kun suunnattiin jo seuraaville kojuille valitsemaan parhailta näyttäviä herkkuja.
Kaikki Shanghain kävijät siis ehdottomasti Qibaoon herkuttelemaan! Perille pääsee helposti metrolla (linja 9, pysäkki Qibao), eikä asemalta ole kuin muutaman minuutin kävelymatka itse kohteeseen.
—
50 Comments
No ei varsinaisesti tullut nälkä näitä ruokia katsoessa… Tuskin olisi mikään minun makuun :D Onko kiinalaisilla oikeasti tuollaisia kultakala-avaimenperiä?! Hyi kamala…
Ihana tuo sinun hattu! :)
Kiitos, ostin hatun täältä ja on ollut ahkerassa käytössä kun ilmat alkaa olla jo vähän koleat. En oo nähnyt kenelläkään tollaista avaimenperää (tosin näköhavainnot kiinalaisista avaimia käsittelemässä on muutenkin aika vähäisiä), mutta myynnissä niitä on. Surullista. :( Ja nää ruoathan oli ihan herkkua! :) Ehkä sian sorkkia en ensimmäisenä ostaisi, vaikka hyviä nekin kuulemma… ;)
Jep, kiinalaiset eivät välttämättä ole ihan kunnostautuneet tuossa eläinystävällisyydessä (eivätkä kyllä ihmisystävällisyydessäkään, kun ajatellaan vaikka sananvapauden kahlitsemista, mutta ei siitä sen enempää).
Tuo Qibao näyttää kiinnostavalta, ja kun sinne vielä pääsee Shanghaista metrolla niin mikäs sen parempaa. Pitääpä muistaa, jos tulee matkustettua joskus Shanghaihin!
Suosittelen! :) Heh, juuri opettaja tässä luennolla totesi että ”Chinese are warm in heart but cold outside”, taitaa pitää paikkansa. :D
Kiina ei ole omissa suunnitelmissa, mutta mukavan nojatuolimatkan tämä postaus kyllä tarjosi. Hyvät kuvat. Muutamat noista ruoista näyttää aika… mielenkiintoisilta :)
Täällä tulee vastaan kaikkia vähintäänkin mielenkiintoiseksi kuvailtavaa, heh. Kiina ei ole kaikkien cup of tea mutta suosittelen kokeilemaan. :)
Kollega kertoi erikoisemmista ruokakokeiluistaan Kiinassa ja ne muistuttivat lähinnä Pelkokerroin-ohjeman tehtäviä. Tämä(kään) postaus ei valitettavasti onnistunut herättämään intoa kiinalaiseen ruokaan, johon en ole useammasta yrityksestä huolimatta tykästynyt. Kenties ’se oikea’ herkkuannos odotuttaa vielä löytämistään ?
Täällä se odottaa! Oikeasti, saa täältä ihan törkeän hyvääkin ruokaa. ;)
Sian sorkkia olen syönyt ihan Euroopassa, Pyreneillä, oli siellä jokin paikallinen herkku. Ei kyllä mielestäni kovin kummoinen. Apua, kala-avaimenperiä. Ihan kamalaa. Ehkä ostaisin sellaisia päästäkseni kalat takaisin vapauteen. Qibao näyttää oikein kivalta.
Mä en ole tainnut sorkkiin törmätä koskaan Euroopassa. Harmittaa kalaraukkojen puolesta. :(
Katoin äkkiseltään, et oon käynyt tuolla, mutta se olikin Zhujiajiao, joka vain ensivilkaisulla näytti samalta. Mä en Kiinassa jotenkin kauheesti uskalla katuruokaa maistella. Taiwanissa sain yötorilta ruokamyrkytyksen ja sen jälkeen oon vähän miettinyt, että mitä viitsii missäkin suuhunsa pistää. Shanghaissa sain mahan kipeäksi jo ihan siistinoloisessa ravintolassakin. :-/ Onko sulla ollut mitään ongelmaa ruuan kanssa?
Siis mulla on ollut vaon yksi kaksi päivää kestänyt ”vatsatauti”, joka tarkoitti vatsakipua ja vähän mahaongelmia mutta ei mitään vakavampaa. Ja oon kyllä syönyt joka paikassa lähes kaikkea. Harmi että sulla on käynyt noin. :( Mullakin kesti kyllä monta reissua Vietnamissa koetun aivan jäätävän ruokamyrkytyksen jälkeen että uskaltautui taas syömään kaikkea. Mutta oon luottavainen taas seuraavan myrkytykseen asti. :D
Herkullinen postaus! Me kierretään miehen kanssa paraikaa Kiinassa ja katukeittiöruoka on tullut hyvin tutuksi. Kiinankielitaito on meillä olematon joten ikinä emme varmuudella tiedä mitä tilaamme tai mitä lautasella on.. on koettu suolenpätkät ja kanansydämet… HRRRRR aina yhtä jännittävää.
Heh, mäkään en juuri kiinaa osaa. Se on ihan jokapäiväinen juttu ettei oo ihan varma, mitä sitä oikeastaan syökään… Just vähän aikaa sitten söin (tietoisesti) kanansydämiä – yllättävän hyviä! ;)
Kivoja kuvia! :) Musta vähän tuntuu etten uskaltaisi syödä mitään tuolta katukeittiöstä, koska oon niin tarkka siitä mitä syön :D Oon aika nirso ruuan suhteen, pakko myöntää, ja tykkään syödä sellaista mistä varmasti tiiän mitä se on :P
Mä en oo onneksi yhtään nirso, helpottaa elämää Kiinassa. ;) Ja täällä oppii olemaan turhan tarkka syömisistä. :D
Melkoiset ruokamarkkinat, voisin kuvitella popsivani tuolla dumplingin jos toisenkin :) Kamala juttu nuo kultakalat, ja tosiaan kiinalaiset eivät ole tunnettuja eläinystävällisyydestään… mutta kyllä me täällä Suomessakin voitaisiin vähän kunnostautua, taas on somessa pyörinyt aika hurjia videoita teurastamoilta :(
Joo, olen nähnyt myös. Joka paikassa on omat ongelmansa… Täällä olisi muuten aika hankala olla vegeruokavaliolla, sillä lähes kaikessa tuntuu olevan mukana lihaa. Mulla on yksi kaveri täällä joka syö vegeruokaa ja lähes aina ravintolassa kun tilaamme hänelle jonkun kasvis- tai tofuannoksen, on mukana lihaa ainakin pieninä rippeinä kaiken muun joukossa.
Mulla on Kiinassa ollut vaikeuksia syödä, ja nämä sorjat ja pallerot ovat juuri sellaisia, jotka pakottavat pahimmassakin nälässä vain jatkamaan matkaa. Shanghain kulmilla en ole ollut, mutta ilmeisesti jotenkin aika saman olosia paikkoja on ympäri Kiinan, koska minusta tuo muistutti Huanglongxia lähellä Chengdua. :)
Joo samantyyppisiä mestoja löytyy varmasti vähän joka puolelta. Sorkkiin en itsekään koskenut, mutta pallerot on tähän mennessä yleensö olleet aina herkullisia. ;)
En välttämättä noista ruuista perustaisi, mutta maisemat näyttävät kyllä retken arvoisilta, jos sattuisi vielä tuolle seudulle!
Jos pelkät maisemat kiinnostaa niin kannattaa ehdottomasti lähteä vähän kauemmas Zhujiajiaoon. :)
Kiitos tästä makumatkasta! Tuolla ois kyllä jännä syödä kun ei voi olla varma mitä siinä lautasella onkaan :D
Pientä jännitystä elämään. ;)
Nää sun ruokajutut <3 Manner-Kiina on ruokafanin paratiisi, just luen kirjaa aiheesta (joka kattaa tosin muutakin kuin Kiinan): On the Noodle Road. Onks sulle muuten käynyt ruoan kanssa huonosti, myrkytystä yms?
Ei! Oon ollut todella positiivisesti yllättynyt. :D Mulla on ollut yksi kaksi päivää kestänyt ”ruokamyrkytys”, joka ei ollut pahempaa kuin (ajoittain kovaa) vatsakipua ja vatsa sekaisin… Oon tän takia ehkä vähän turhankin luottavainen täällä ruoan suhteen, sitä ensimmäistä myrkytystä odotellessa. :D
Nuo katukeittiöt on vaan parhaita! itse ainakin tykkään kovasti juuri tuollaisista paikoista mistä voi ostaa vähän yhtä sieltä ja toista täältä. Kiinan katukeittiöitä en vielä ole päässyt testaamaan mutta voisin kuvitella että omalta kohdalta voisi helposti tulla sellainen ”peto on irti”-meno… :D
Peto on irti, hahahaha! :D
Lukemattomat tunnistamattomaksi jääneet ruokalajit kuulostaa kyllä aika luotaantyöntävältä ajatukselta. :D En tiedä olisinko löytänyt tuolta mitään sellaista, jota olisin uskaltanut maistaa. Ehkä olisin kuitenkin ollut sen verran utelias, että jotain olisin mennyt maistamaan. :)
Täältä löytyi kyllä kaikkea vähän normaalimpaakin, esimerkiksi tofua ja noita kuvissakin näkyviä oransseja pallukoita jotka maistui oikeastaan vappumunkeilta. :D
Suurimpia munauksia kautta aikain on se, että en tarttunut aikoinaan 399€ maksaviin Shanghain lentoihin. Kaupunki kuuluu niihin kohteisiin, jossa aion ehdottomasti vielä vierailla. Kiva postaus, paikallinen ruokakulttuuri kiinnostaa aina – nam :-)
Eli seuravaa tarjousta odotellessa sitten. ;)
Luultavasti itse olisin vähän liiankin ennakkoluuloinen noiden katuruokien suhteen ja sen kautta lähes kaikki jäisi maistamatta… Oon lisäksi niin nirso, että jos ruoka jo näyttää vähääkään omaan silmään epämääräiseltä niin kierrän sen kaukaa. :D En voi kuin ihailla sun kaltaisia ihmisiä, jotka uskaltaa kokeilla noin avoimena kaikkea uutta. Aivan mieletöntä! :)
No kyllä mullakin täällä on omat epäilyksen hetkeni olleet, usko pois. :D
Maisemat näyttävät huikeilta, mutta mua saattaisi vähän kauhistuttaa ostaa tuolta mitään syötävää… Ainakaan näissä kuvissa ei näkynyt mitään mitä tekisi mieli kokeilla. :D Tai no ekan kuvan kana näyttää sentään jokseenkin turvalliselta. 8)
Kuvissa oli vain pieni osa kaikesta siitä mitä siellä oli tarjolla. Ihmismassojen takia en ehtinyt oikein keskittyä kuvailuun. Uskon että olisit tykännyt ainakin noista vappumunkkeja muistuttavista palleroista. :)
Olen samaan aikaan sekä aika nirso ruokani suhteen että suuri katukeittiöfani. Aikamoista tasapainoilua siis toisinaan :) Kiinassa en ole vielä ollut, joten sen tarjonta on vielä kokematta. Kielitaidottomuus ja siitä seurava tietämättömyys ruuan sisällöstä saattaisi kyllä hieman rajoittaa minun kokeiluani. Onneksi ei sentään ole pahoja allergioita, silloinhan ei uskaltaisi maistaa mitään, jonka sisällöstä ei ole varma…
Katukeittiöistä löytyy kyllä huikeita ruokaelämyksiä, jos kohta sitä jännempääkin tarjontaa… Mietittiin pitkään ja hartaasti Kiinassa poikkeamista maailmanympärimatkalla, mutta ei se sitten oikein sopinut järkevästi aikataulujen ja hintansa puolesta, joten jäi odottamaan seuraavaa kertaa. Hong Kong ja Macau ovat tulleet tutuiksi, mutta kyllä sieltä vähän muutakin kiinnostaisi vielä nähdä. Sen verran iso maa kuitenkin kyseessä ettei oikein tiedä mistä aloittaisi, mutta nyt on ainakin kulinaristin vinkkelistä yksi herkullinen kohde tiedossa, joten kiitos siitä :)
Seuraavalla reissulla sitten! Hong Kong ja Macau on kuulemani perusteella aivan toisesta maailmasta mantereen kanssa… Tosin niin on kyllä vissiin Shanghaikin muun kiinan kanssa.
Jesus. Olisin niiiiiin taivaassa :-)
Uskon ;)
Jestas kun mä odotan pääsyä aasialaisten patojen äärelle. Lähdetään kohta Filippiineille, ja sitten tammikuussa Thaikkuihin. Olen täydellisesti hurahtanut katukeittiöihin , ja en oikeastaan muualla syökään, jos niitä on tarjolla.
Mäkin rakastan katukeittiöitä! Mun mielestä Thaimaassa on vielä paremmat katusafkat ku täällä… Filippiinien ruokakulttuuria en oo kyllä monen kuullut kehuvan. Jään odottamaan sun raportteja. :)
Ihanan eksoottista sapuskaa! Pääsispä itsekin noiden katukeittiöiden äärelle :)
Kiinaan vaan! :)
Mulle nämä herkut on kyllä rehellisesti sanottuna aivan liian eksoottisia, eli menisi maisemien ihailuun. Mutta eihän sekään huono olisi ;)
Shanghain keittiö on varmasti kiinnostava makumatka. Aikamoisia ”herkkuja”. Välillä tosiaan maailmalla törmää aika kyseenalaisiin pöperöihin, joita ei suoranaisesti himoitse. Kuvista voisin osoittaa muutaman sellaisen :).
Heh, totta, totta…
Onko tuo tuan zi täytetty jollakin, vai onko se ihan pelkästään taikinapallero? Musta on hauska maistella paikallisia herkkuja, mutta välillä tulee kyllä ihan ”mielenkiintoisia” ylläreitä just tuollaisten palleroiden kohdalla. :D
Siellä on siis sellaista possunlihatäytettä sisällä, mitä lähes kaikissa dumplingseissa on. :)