Katukeittiöparatiisi Shanghaissa: Qibao

sunnuntai, marraskuu 8, 2015

Blogia seuranneet muistanevat vierailuni Zhujiajiaon muinaiseen kanavakaupunkiin. Jos aikainen herätys ja tunnin bussimatka kaupungin ulkopuolelle ei innosta, löytyy samantyyppinen paikka (paljon pienemmässä mittakaavassa) lähempääkin. Sinne pääsee metrolla, eikä sen kiertämiseen saa millään kovin montaa tuntia käytettyä – Qibao onkin laiskan miehen Zhujiajiao.

thumb_IMG_2297_1024 thumb_IMG_2295_1024

Qibaoon kannattaa lähteä niin kuvauksellisten maisemien kuin tuliaisostostenkin perässä. Pienet kujat ovat täynnä elämää. Kojuissa myydään kiinalaisia herkkuja, teetä, matkamuistoja ja vaikka mitä muuta. Esimerkiksi kiinalaisten, näiden tunnettujen eläinystävien, avaimenperiä. Eli siis pieniä vedellä täytettyjä palloja, jonne on sullottu kultakala odottamaan hidasta kuolemaansa.

Viikonloppuisin Qibao on varmasti aivan tukossa. Me vierailimme Qibaossa maanantaina puolenpäivän aikoihin ja silloinkin vilinää riitti, muttei kuitenkaan hermojen menettämiseen asti. Tai sitten olen jo tullut immuuniksi kiinalaiselle väenpaljoudelle ja sytytyslankani on saanut rutkasti lisää pituutta. Suomessa arkipäivät missä tahansa paikassa ovat hiljaisia. Kiinassa väkeä riittää joka ikiselle päivälle, joka ikiselle kellonajalle ja joka ikiseen paikkaan.

thumb_IMG_2311_1024 thumb_IMG_2281_1024 thumb_IMG_2327_1024 thumb_IMG_0101_1024 thumb_IMG_2299_1024

Mutta syy miksi Qibaoon oikeasti kannattaa tulla, on ruoka. Täällä on yksi Shanghain parhaista street food -keskittymistä. 

Löytyy vartaita, stinky tofua, tuan zi -dumplinsgeja, sian kärsää ja sorkkaa, sammakkoa ja lukemattomia tunnistamattomaksi jääneitä ruokalajeja. Mitä et täältä löydä, sitä sinun ei tarvitse syödä!

thumb_IMG_2313_1024

thumb_IMG_2320_1024 thumb_IMG_2289_1024 thumb_IMG_2332_1024

thumb_IMG_2312_1024

thumb_IMG_2331_1024

Eri kojuilta on helppo ostaa pieniä annoksia muutamalla yuanilla, mikä on tietenkin ihan parasta, sillä se antaa hyvän mahdollisuuden maistella vähän kaikkea.

Yksi maistamisen arvoinen asia on alla olevassa kuvassa näkyvä tuan zi, eräänlainen dumpling siis tämäkin. Tätä erikoisuutta myyviä paikkoja on Qibaon ruokakadun varrella useampia, ja kaikki paikat olivat tupaten täynnä paikallisia.

Etukäteen lukemani perusteella halusin maistaa näitä, ja tarkoitus olikin tilata useampi pallero. Koska kiinankielentaitoni ei varsinaisesti kuitenkaan herätä kateutta muissa ihmisissä, tilasin vahingossa vain yhden ainoan tuan zin. No, olkoon. Se näytti aika säälittävältä yksin isossa kupissaan, mutta onni onnettomuudessa: olkoonkin mikä erikoisuus tahansa, niin makunsa (tai oikeammin sen puute) ja taikinansa venyvä ja niljakas koostumus eivät ihan vakuuttaneet tätä tyttöä.

Pettymystä ei tarvinnut onneksi kovin kauaa nieleskellä, kun suunnattiin jo seuraaville kojuille valitsemaan parhailta näyttäviä herkkuja.

thumb_IMG_2315_1024

thumb_IMG_2318_1024

thumb_IMG_2337_1024

thumb_IMG_2314_1024

Kaikki Shanghain kävijät siis ehdottomasti Qibaoon herkuttelemaan! Perille pääsee helposti metrolla (linja 9, pysäkki Qibao), eikä asemalta ole kuin muutaman minuutin kävelymatka itse kohteeseen.

Bloglovin’

Instagram

You Might Also Like

50 Comments

  • Reply Terhi / Muru Mou maanantai, marraskuu 9, 2015 at 06:22

    No ei varsinaisesti tullut nälkä näitä ruokia katsoessa… Tuskin olisi mikään minun makuun :D Onko kiinalaisilla oikeasti tuollaisia kultakala-avaimenperiä?! Hyi kamala…
    Ihana tuo sinun hattu! :)

    • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, marraskuu 9, 2015 at 09:48

      Kiitos, ostin hatun täältä ja on ollut ahkerassa käytössä kun ilmat alkaa olla jo vähän koleat. En oo nähnyt kenelläkään tollaista avaimenperää (tosin näköhavainnot kiinalaisista avaimia käsittelemässä on muutenkin aika vähäisiä), mutta myynnissä niitä on. Surullista. :( Ja nää ruoathan oli ihan herkkua! :) Ehkä sian sorkkia en ensimmäisenä ostaisi, vaikka hyviä nekin kuulemma… ;)

  • Reply Jenni / Unelmatrippi maanantai, marraskuu 9, 2015 at 23:59

    Jep, kiinalaiset eivät välttämättä ole ihan kunnostautuneet tuossa eläinystävällisyydessä (eivätkä kyllä ihmisystävällisyydessäkään, kun ajatellaan vaikka sananvapauden kahlitsemista, mutta ei siitä sen enempää).

    Tuo Qibao näyttää kiinnostavalta, ja kun sinne vielä pääsee Shanghaista metrolla niin mikäs sen parempaa. Pitääpä muistaa, jos tulee matkustettua joskus Shanghaihin!

    • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, marraskuu 10, 2015 at 11:50

      Suosittelen! :) Heh, juuri opettaja tässä luennolla totesi että ”Chinese are warm in heart but cold outside”, taitaa pitää paikkansa. :D

  • Reply Mika / Lähtöportti tiistai, marraskuu 10, 2015 at 04:48

    Kiina ei ole omissa suunnitelmissa, mutta mukavan nojatuolimatkan tämä postaus kyllä tarjosi. Hyvät kuvat. Muutamat noista ruoista näyttää aika… mielenkiintoisilta :)

    • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, marraskuu 10, 2015 at 11:54

      Täällä tulee vastaan kaikkia vähintäänkin mielenkiintoiseksi kuvailtavaa, heh. Kiina ei ole kaikkien cup of tea mutta suosittelen kokeilemaan. :)

  • Reply Mia / Elämää ja Matkoja tiistai, marraskuu 10, 2015 at 16:09

    Kollega kertoi erikoisemmista ruokakokeiluistaan Kiinassa ja ne muistuttivat lähinnä Pelkokerroin-ohjeman tehtäviä. Tämä(kään) postaus ei valitettavasti onnistunut herättämään intoa kiinalaiseen ruokaan, johon en ole useammasta yrityksestä huolimatta tykästynyt. Kenties ’se oikea’ herkkuannos odotuttaa vielä löytämistään ?

  • Reply Heidi tiistai, marraskuu 10, 2015 at 19:12

    Sian sorkkia olen syönyt ihan Euroopassa, Pyreneillä, oli siellä jokin paikallinen herkku. Ei kyllä mielestäni kovin kummoinen. Apua, kala-avaimenperiä. Ihan kamalaa. Ehkä ostaisin sellaisia päästäkseni kalat takaisin vapauteen. Qibao näyttää oikein kivalta.

    • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, marraskuu 10, 2015 at 23:20

      Mä en ole tainnut sorkkiin törmätä koskaan Euroopassa. Harmittaa kalaraukkojen puolesta. :(

  • Reply Lotta Watia | Unagidon keskiviikko, marraskuu 11, 2015 at 01:03

    Katoin äkkiseltään, et oon käynyt tuolla, mutta se olikin Zhujiajiao, joka vain ensivilkaisulla näytti samalta. Mä en Kiinassa jotenkin kauheesti uskalla katuruokaa maistella. Taiwanissa sain yötorilta ruokamyrkytyksen ja sen jälkeen oon vähän miettinyt, että mitä viitsii missäkin suuhunsa pistää. Shanghaissa sain mahan kipeäksi jo ihan siistinoloisessa ravintolassakin. :-/ Onko sulla ollut mitään ongelmaa ruuan kanssa?

    • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, marraskuu 12, 2015 at 11:13

      Siis mulla on ollut vaon yksi kaksi päivää kestänyt ”vatsatauti”, joka tarkoitti vatsakipua ja vähän mahaongelmia mutta ei mitään vakavampaa. Ja oon kyllä syönyt joka paikassa lähes kaikkea. Harmi että sulla on käynyt noin. :( Mullakin kesti kyllä monta reissua Vietnamissa koetun aivan jäätävän ruokamyrkytyksen jälkeen että uskaltautui taas syömään kaikkea. Mutta oon luottavainen taas seuraavan myrkytykseen asti. :D

  • Reply Titta / ikilomalla keskiviikko, marraskuu 11, 2015 at 09:36

    Herkullinen postaus! Me kierretään miehen kanssa paraikaa Kiinassa ja katukeittiöruoka on tullut hyvin tutuksi. Kiinankielitaito on meillä olematon joten ikinä emme varmuudella tiedä mitä tilaamme tai mitä lautasella on.. on koettu suolenpätkät ja kanansydämet… HRRRRR aina yhtä jännittävää.

    • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, marraskuu 12, 2015 at 11:14

      Heh, mäkään en juuri kiinaa osaa. Se on ihan jokapäiväinen juttu ettei oo ihan varma, mitä sitä oikeastaan syökään… Just vähän aikaa sitten söin (tietoisesti) kanansydämiä – yllättävän hyviä! ;)

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija keskiviikko, marraskuu 11, 2015 at 20:32

    Kivoja kuvia! :) Musta vähän tuntuu etten uskaltaisi syödä mitään tuolta katukeittiöstä, koska oon niin tarkka siitä mitä syön :D Oon aika nirso ruuan suhteen, pakko myöntää, ja tykkään syödä sellaista mistä varmasti tiiän mitä se on :P

    • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, marraskuu 12, 2015 at 11:15

      Mä en oo onneksi yhtään nirso, helpottaa elämää Kiinassa. ;) Ja täällä oppii olemaan turhan tarkka syömisistä. :D

  • Reply Henna /suurin onni torstai, marraskuu 12, 2015 at 05:30

    Melkoiset ruokamarkkinat, voisin kuvitella popsivani tuolla dumplingin jos toisenkin :) Kamala juttu nuo kultakalat, ja tosiaan kiinalaiset eivät ole tunnettuja eläinystävällisyydestään… mutta kyllä me täällä Suomessakin voitaisiin vähän kunnostautua, taas on somessa pyörinyt aika hurjia videoita teurastamoilta :(

    • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, marraskuu 12, 2015 at 11:17

      Joo, olen nähnyt myös. Joka paikassa on omat ongelmansa… Täällä olisi muuten aika hankala olla vegeruokavaliolla, sillä lähes kaikessa tuntuu olevan mukana lihaa. Mulla on yksi kaveri täällä joka syö vegeruokaa ja lähes aina ravintolassa kun tilaamme hänelle jonkun kasvis- tai tofuannoksen, on mukana lihaa ainakin pieninä rippeinä kaiken muun joukossa.

  • Reply Annika | Travelloverblogi perjantai, marraskuu 13, 2015 at 00:01

    Mulla on Kiinassa ollut vaikeuksia syödä, ja nämä sorjat ja pallerot ovat juuri sellaisia, jotka pakottavat pahimmassakin nälässä vain jatkamaan matkaa. Shanghain kulmilla en ole ollut, mutta ilmeisesti jotenkin aika saman olosia paikkoja on ympäri Kiinan, koska minusta tuo muistutti Huanglongxia lähellä Chengdua. :)

    • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, marraskuu 13, 2015 at 11:21

      Joo samantyyppisiä mestoja löytyy varmasti vähän joka puolelta. Sorkkiin en itsekään koskenut, mutta pallerot on tähän mennessä yleensö olleet aina herkullisia. ;)

  • Reply Pirkko / Meriharakka perjantai, marraskuu 13, 2015 at 03:52

    En välttämättä noista ruuista perustaisi, mutta maisemat näyttävät kyllä retken arvoisilta, jos sattuisi vielä tuolle seudulle!

    • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, marraskuu 13, 2015 at 11:21

      Jos pelkät maisemat kiinnostaa niin kannattaa ehdottomasti lähteä vähän kauemmas Zhujiajiaoon. :)

  • Reply laura / to travel is to live perjantai, marraskuu 13, 2015 at 15:48

    Kiitos tästä makumatkasta! Tuolla ois kyllä jännä syödä kun ei voi olla varma mitä siinä lautasella onkaan :D

  • Reply Lena / London and beyond perjantai, marraskuu 13, 2015 at 20:09

    Nää sun ruokajutut <3 Manner-Kiina on ruokafanin paratiisi, just luen kirjaa aiheesta (joka kattaa tosin muutakin kuin Kiinan): On the Noodle Road. Onks sulle muuten käynyt ruoan kanssa huonosti, myrkytystä yms?

    • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, marraskuu 14, 2015 at 13:31

      Ei! Oon ollut todella positiivisesti yllättynyt. :D Mulla on ollut yksi kaksi päivää kestänyt ”ruokamyrkytys”, joka ei ollut pahempaa kuin (ajoittain kovaa) vatsakipua ja vatsa sekaisin… Oon tän takia ehkä vähän turhankin luottavainen täällä ruoan suhteen, sitä ensimmäistä myrkytystä odotellessa. :D

  • Reply Laura / My Passport Pages perjantai, marraskuu 13, 2015 at 20:56

    Nuo katukeittiöt on vaan parhaita! itse ainakin tykkään kovasti juuri tuollaisista paikoista mistä voi ostaa vähän yhtä sieltä ja toista täältä. Kiinan katukeittiöitä en vielä ole päässyt testaamaan mutta voisin kuvitella että omalta kohdalta voisi helposti tulla sellainen ”peto on irti”-meno… :D

  • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita lauantai, marraskuu 14, 2015 at 00:17

    Lukemattomat tunnistamattomaksi jääneet ruokalajit kuulostaa kyllä aika luotaantyöntävältä ajatukselta. :D En tiedä olisinko löytänyt tuolta mitään sellaista, jota olisin uskaltanut maistaa. Ehkä olisin kuitenkin ollut sen verran utelias, että jotain olisin mennyt maistamaan. :)

    • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, marraskuu 14, 2015 at 13:32

      Täältä löytyi kyllä kaikkea vähän normaalimpaakin, esimerkiksi tofua ja noita kuvissakin näkyviä oransseja pallukoita jotka maistui oikeastaan vappumunkeilta. :D

  • Reply Kohteena maailma lauantai, marraskuu 14, 2015 at 06:21

    Suurimpia munauksia kautta aikain on se, että en tarttunut aikoinaan 399€ maksaviin Shanghain lentoihin. Kaupunki kuuluu niihin kohteisiin, jossa aion ehdottomasti vielä vierailla. Kiva postaus, paikallinen ruokakulttuuri kiinnostaa aina – nam :-)

  • Reply AnnKat lauantai, marraskuu 14, 2015 at 17:07

    Luultavasti itse olisin vähän liiankin ennakkoluuloinen noiden katuruokien suhteen ja sen kautta lähes kaikki jäisi maistamatta… Oon lisäksi niin nirso, että jos ruoka jo näyttää vähääkään omaan silmään epämääräiseltä niin kierrän sen kaukaa. :D En voi kuin ihailla sun kaltaisia ihmisiä, jotka uskaltaa kokeilla noin avoimena kaikkea uutta. Aivan mieletöntä! :)

  • Reply sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi lauantai, marraskuu 14, 2015 at 18:21

    Maisemat näyttävät huikeilta, mutta mua saattaisi vähän kauhistuttaa ostaa tuolta mitään syötävää… Ainakaan näissä kuvissa ei näkynyt mitään mitä tekisi mieli kokeilla. :D Tai no ekan kuvan kana näyttää sentään jokseenkin turvalliselta. 8)

    • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 20:38

      Kuvissa oli vain pieni osa kaikesta siitä mitä siellä oli tarjolla. Ihmismassojen takia en ehtinyt oikein keskittyä kuvailuun. Uskon että olisit tykännyt ainakin noista vappumunkkeja muistuttavista palleroista. :)

  • Reply Mirje / Kotona kaikkialla lauantai, marraskuu 14, 2015 at 18:52

    Olen samaan aikaan sekä aika nirso ruokani suhteen että suuri katukeittiöfani. Aikamoista tasapainoilua siis toisinaan :) Kiinassa en ole vielä ollut, joten sen tarjonta on vielä kokematta. Kielitaidottomuus ja siitä seurava tietämättömyys ruuan sisällöstä saattaisi kyllä hieman rajoittaa minun kokeiluani. Onneksi ei sentään ole pahoja allergioita, silloinhan ei uskaltaisi maistaa mitään, jonka sisällöstä ei ole varma…

  • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net lauantai, marraskuu 14, 2015 at 23:15

    Katukeittiöistä löytyy kyllä huikeita ruokaelämyksiä, jos kohta sitä jännempääkin tarjontaa… Mietittiin pitkään ja hartaasti Kiinassa poikkeamista maailmanympärimatkalla, mutta ei se sitten oikein sopinut järkevästi aikataulujen ja hintansa puolesta, joten jäi odottamaan seuraavaa kertaa. Hong Kong ja Macau ovat tulleet tutuiksi, mutta kyllä sieltä vähän muutakin kiinnostaisi vielä nähdä. Sen verran iso maa kuitenkin kyseessä ettei oikein tiedä mistä aloittaisi, mutta nyt on ainakin kulinaristin vinkkelistä yksi herkullinen kohde tiedossa, joten kiitos siitä :)

    • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 20:36

      Seuraavalla reissulla sitten! Hong Kong ja Macau on kuulemani perusteella aivan toisesta maailmasta mantereen kanssa… Tosin niin on kyllä vissiin Shanghaikin muun kiinan kanssa.

  • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 06:42

    Jesus. Olisin niiiiiin taivaassa :-)

  • Reply Anna Koskela sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 13:41

    Jestas kun mä odotan pääsyä aasialaisten patojen äärelle. Lähdetään kohta Filippiineille, ja sitten tammikuussa Thaikkuihin. Olen täydellisesti hurahtanut katukeittiöihin , ja en oikeastaan muualla syökään, jos niitä on tarjolla.

    • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 20:34

      Mäkin rakastan katukeittiöitä! Mun mielestä Thaimaassa on vielä paremmat katusafkat ku täällä… Filippiinien ruokakulttuuria en oo kyllä monen kuullut kehuvan. Jään odottamaan sun raportteja. :)

  • Reply Jenna / Journey Diary -matkablogi sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 17:43

    Ihanan eksoottista sapuskaa! Pääsispä itsekin noiden katukeittiöiden äärelle :)

  • Reply Sanna I Siveltimellä sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 20:36

    Mulle nämä herkut on kyllä rehellisesti sanottuna aivan liian eksoottisia, eli menisi maisemien ihailuun. Mutta eihän sekään huono olisi ;)

  • Reply Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar maanantai, marraskuu 16, 2015 at 00:56

    Shanghain keittiö on varmasti kiinnostava makumatka. Aikamoisia ”herkkuja”. Välillä tosiaan maailmalla törmää aika kyseenalaisiin pöperöihin, joita ei suoranaisesti himoitse. Kuvista voisin osoittaa muutaman sellaisen :).

  • Reply Jenni / Globe Called Home maanantai, marraskuu 16, 2015 at 09:00

    Onko tuo tuan zi täytetty jollakin, vai onko se ihan pelkästään taikinapallero? Musta on hauska maistella paikallisia herkkuja, mutta välillä tulee kyllä ihan ”mielenkiintoisia” ylläreitä just tuollaisten palleroiden kohdalla. :D

    • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, marraskuu 16, 2015 at 10:00

      Siellä on siis sellaista possunlihatäytettä sisällä, mitä lähes kaikissa dumplingseissa on. :)

    Leave a Reply