Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tylsä, tylsempi, Suzhou

sunnuntai, lokakuu 18, 2015

Meidän piti tehdä päiväretki Nanjingiin. Juna-asemalle silmät ristissä ennen auringonnousua raahauduttuamme saimme kuulla, että junaliput oli myyty loppuun. Siispä turvauduimme suunnitelma B:hen – lähtisimme päiväksi Suzhouhun. Päätös tehtiin siitäkin huolimatta, että olimme kuulleet useammalta kaverilta, ettei matka sinne tulisi olemaan vaivan arvoinen.

Mutta miten se muka ei voisi olla vaivan arvoinen? Historiallinen kanavakaupunki, suosittu turistikohde. Perustettu 514 ennen ajanlaskun alkua. ”Kaukoidän Venetsia”. ”Silkin pääkaupunki”. Perinteisiä kiinalaisia puutarhoja, jotka ovat Unescon maailmanperintökohteita. Lähtökohtaisesti kuulosti erittäin hyvältä.

Ja pettymys oli sitten sitäkin karvaampi.

IMG_2158

IMG_9781

Matka Shanghain Hongqiaon rautatieasemalta Suzhouhun kestää pikajunalla vain 25 minuuttia. Ironistahan tässä on se, että matka Fudanin opiskelija-asuntolalta Hongqiaoon kestää yli tunnin. Heh… Lähdimme 7.30 junalla ja olimme siis todella aikaisin perillä Suzhoussa. Heti Suzhoun asemalla kimppuumme hyökkäsi joukko opastettuja kierroksia tarjoavia ihmisiä, jotka karistelimme kannoiltamme ja lähdimme etsimään bussiasemaa.

Yksi nainen kuitenkin pysyi sitkeästi perässämme. En tiedä mitä tapahtui, mutta yhtäkkiä jo keskustelimmekin naisen kanssa kierroksesta ja paikallinen poliisikin (100% puolueeton näkemys) liittyi keskusteluun sanoen, että kyllä meidän ehdottomasti kannattaisi ottaa tällainen kierros jos haluaisimme nähdä Suzhoun parhaat palat vain yhdessä päivässä. Käsitimme kierroksen kiertävän kaikki Suzhoun tärkeimmät nähtävyydet ja kuuluipa pieni veneajelukin hintaan.

Niinpä kaikkia vaistojamme ja tapojamme vastaan maksoimme itsemme tälle opastetulle kierrokselle – 30 euron hintaan saisimme koko päivän pituisen retken sisältäen pääsyliput, kuljetukset ja opastuksen (kiinaksi). Kaupanpäällisinä tuli sitten 50 kiinalaista turistia, pari meitä lähentelevää stalkeria ja opas, joka ei tukkinut suutaan sekunniksikaan ja jonka lempiaiheita (kun ei ymmärtänyt meidän porukan osaavan kiinaa) oli bussissa ulkomaalaisten turistien pilkkaaminen. Bussin penkit ovat kuulemma leveitä sen takia että läskit saksalaiset turistit mahtuvat niille istumaan. Ja niin edelleen.

IMG_2167

IMG_2173

Kierros oli vähintäänkin turhauttava odotteluineen ja ostoshetkineen. Aloitimme Suzhoun isoimmalla ja kuuluisimmalla puutarhalla Humble Administration Gardenilla, joka ei kyllä erityisemmin sykähdyttänyt. Tämä ei ole paras vuodenaika vierailla puutarhoissa, sillä kukat eivät kuki ja lehdet alkavat jo karista. Ja kuten olen aikaisemminkin todennut: kun olet nähnyt yhden kiinalaisen puutarhan, olet nähnyt ne kaikki.

IMG_2162

IMG_2164

IMG_2163

IMG_2168

Kierrokseen sisältyi ”iloksemme” vielä kaksi muutakin puutarhaa. Muutamia yksittäisiä hienoja paikkoja niistä löytyi, mutta muuten emme jaksaneet kovin innostua.

IMG_2184

IMG_2200 IMG_2197 IMG_2196

Lisäksi meidät vietiin silkkimuseoon, joka kiinalaiseen tahtiin koluttiin viidessä minuutissa läpi – onneksi ylihintaan silkkiä myyvälle museon kaupalle oli jätetty 45 minuuttia shoppailuaikaa. Sama juttu toistui myöhemmin helmimuseossa. Jälkikäteen ajatellen en kyllä tiedä miten oikeita museoita nämä edes olivat, vai olivatko ne vain näyteikkunoita silkin ja helmien myymiseksi. Parhaiten mieleen jäi helmimuseon aulassa virnistelevä helmistä rakennettu Buddha – kertoo varmaan jotain sekin.

IMG_2205

Venematkammekin oli pienoinen pettymys; kanava oli toki ihan kaunis, mutta koska kyseessä ei ollut avoin vene niin maisemien näkeminen oli hankalaa ja kiinalaisia maisemat eivät näyttäneet edes kiinnostavan – opas kertoi mikrofoniin taukoamatta vitsejään, joille sitten naurettiin ja taputettiin. Siis kaikki muut paitsi me. Sitten myytiin Suzhou-pelikortteja ja paikallista musiikkia. Meille jäi vähän epäselväksi, että miksi edes tulimme tälle veneajelulle, kun olosuhteet eivät oikeastaan eronneet turistibussissa istumisesta yhtään mitenkään.

Yhtään temppeliä emme luuloistamme huolimatta päässeet kierroksella näkemään, paitsi bussin ikkunasta matkalla takaisin rautatieasemalle. Siinä opas sitten selosti miten tuo tietty temppeli on kaunis ja merkittävä nähtävyys Suzhoussa – no kiva että veitte meidät tutustumaan siihen?!

On pakko myöntää, että opastetun kierroksen ottaminen oli virhe – ehkä Suzhou ei olisi tuntunut aivan niin tylsältä, jos olisimme itse saaneet määrätä aikataulumme ja kohteemme. Toisaalta, olisiko se sittenkään pelastanut mitään? Kaveri, joka oli kierrellyt paikkaa omatoimisesti, sanoi että tylsä mikä tylsä. Kämppiksenikin ilme oli jo valmiiksi pahoitteleva, kun kerroin hänelle päiväretkikohteestamme.

IMG_2190

IMG_2202

Aina ei voi voittaa. Tämä oli varmasti siis ensimmäinen ja viimeinen vierailuni Suzhouhun. Ja tylsin paikka, missä olen Kiinassa tähän mennessä vieraillut. Joko me vain teimme vääriä valintoja tai sitten kaupunki on oikeasti TYLSÄ.

Kirsikkana kakun päällä nappasin vielä pienen ruokamyrkytyksen tältä reissulta, jonka seurauksena olen viettänyt koko viikonlopun sängyn pohjalla vatsakramppien kourissa.

Suzhou saattaa näyttää kuvissa viehättävältä, ja sitä se varmasti etenkin tiettyyn vuodenaikaan onkin. Ainakin Googlen kuvahaun perusteella. Mutta rehellisesti (kun ei varmaan aiemmin tästä postauksesta vielä käynyt ilmi…) niin en kyllä oman kokemukseni mukaan suosittele kaupunkia retkikohteeksi kenellekään – aikansa Kiinassa voi käyttää niin paljon mielenkiintoisempiinkin kohteisiin.

Suzhoussa vietetty päivä tuntui ikuisuudelta. Harvoin menee retkikohteen valinta näin pieleen – onko joku käynyt Suzhoussa, mitä mieltä olitte paikasta?

Seuraa blogia Bloglovin’issa täältä.

You Might Also Like

61 Comments

 • Reply sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi sunnuntai, lokakuu 18, 2015 at 14:06

  Ai kamala mikä reissu :D :D :D

  Mulla ei mitään noin epäonnistunutta ole eteen tullut, mutta kerran kävin Madridista päiväreissulla Segoviassa, ja se se vasta oli pitkäpiimäinen paikka… Onneksi pääsi omine aikatauluineen sitten hyvinkin pian takaisin Madridin humuun. ;D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, lokakuu 20, 2015 at 04:28

   Joo, me oltiin vielä otettu paluujunaliput jo aamulla valmiiksi eikä sitten pystytty lähtemään edes yhtään aikaisemmin, tosin kierroskin kestikoko päivän. Phuuh.

 • Reply Rosita sunnuntai, lokakuu 18, 2015 at 14:14

  Näissä kuvissa näyttää siltä, että koko paikka on olemassa vaan turisteja varten. Harmi, että meni loma hukkaan tylsyyteen!

  Me ei olla koskaan käyty Aasian maanosassa, olisi joskus mielenkiintoista kyllä. Menemme sitten varmaan johonkin muuhun kaupunkiin, kuin tuonne! :D

 • Reply Ansku BCN sunnuntai, lokakuu 18, 2015 at 14:53

  Kauniilta ainakin näyttää täältä kotisohvalta katsottuna! Tosin eihän se pelkkä kauneus riitä, jos ei ole mitään sisältöä ja särmää. Vähän sama kuin ihmisissä :)

 • Reply Venla / Breezes from my Atlas sunnuntai, lokakuu 18, 2015 at 15:02

  Voi ei! :D Ihanan näkönen tuo joki botskineen päivineen, mutta kamalaa jos ootte joutunu pettymään paikkaan noin pahasti..

 • Reply Stacy Siivonen sunnuntai, lokakuu 18, 2015 at 15:13

  Vai että läskit saksalaiset turistit? Minusta bussien penkit ovat lähinnä pygmeille suunniteltuja. Mitä tulee Suzhouhun, niin minusta koko Kiina on yksi suuri Suzhou. Aina joku hyperaktiivinen kälättämässä korvan juurella ja kaikki tehty sellaisiin kokoihin kun olin viimeksi neljännellä luokalla peruskoulussa.

 • Reply Jenna sunnuntai, lokakuu 18, 2015 at 16:37

  No hitsi! Mun mielestä Suzhou oli oikein kiva :) Me tehtiin päiväretki Shanghaista ja tykättiin Suzhoun ”tavallisuudesta” ja vihreydestä.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, lokakuu 20, 2015 at 04:31

   Olitte varmaan parempaan vuodenaikaan? Siis jokainen, jonka kanssa oon täällä puhunut, on ollut pettynyt.

 • Reply Hanna / Ranskatar reissaa sunnuntai, lokakuu 18, 2015 at 17:50

  Kuvissa paikka tosiaan näyttää viihtyisälle, mutta teidän retki taas kuulostaa aika painajaismaiselle. Itselle on näitä tylsiä paikkoja tullut kanssa eteen, Ranskassa pikkukaupungit ovat keskenään hyvin samannäköisiä, joten sanontasi siitä, että kun on nähnyt yhden, on nähnyt ne kaikki, pitää myös niiden osalta paikkansa. Tylsin paikka oli ehkä Bayonne, jossa ei ollut mitään nähtävää ja kaikki paikat olivat sunnuntaina kiinni. Ainut kerta, kun olen maksanut siitä, että saan paluulipun junaan vaihdettua aikaisempaan. Ajatus siitä, että täytyisi viettää siellä tylsässä kaupungissa vielä useita tunteja ei houkutellut yhtään!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, lokakuu 20, 2015 at 04:34

   Kunpa mekin oltais pystytty vaihtamaan liput. Oikein harmittaa, että tuli tuhlattua koko päivä tuolla. Ranskalaisiin pikkukyliin en voisi kyllä kuvitella kyllästyväni mutta kai niinkin voi sitten käydä. ;)

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita sunnuntai, lokakuu 18, 2015 at 22:03

  Hih, aika kamalalta kuulostaa, vaikka kuvissa näyttääkin kauniilta! :)

 • Reply AnnKat sunnuntai, lokakuu 18, 2015 at 22:50

  Harmi, että meni retkikohteen valinta noin pieleen. Kiva kuitenkin, että kirjoitat näin avoimesti näistä huonommistakin kokemuksista. Itse ainakin luen näitä vähintään yhtä mielelläni. :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, lokakuu 20, 2015 at 04:37

   Aina ei mee valinnat ihan nappiin. Mäkin luen mielelläni myös huonoista kokemuksista jos sellaisia jostain kohteesta löytyy. :)

 • Reply Annika - Tarinoita Maailmalta sunnuntai, lokakuu 18, 2015 at 23:08

  Voi ei! Itsekin olen pitänyt tuota kuvien perusteella käytävänä kohteena joskus, mutta ei tuo kovin kivalle kuulosta..Ehkä jos on etsinnässä joku super rauhallinen kohde puutarhassa istumiseen… :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, lokakuu 20, 2015 at 04:38

   Heh, niinpä! Ja kyllä puutarhatkin varmasti esim. keväällä ja kesällä ovat kauniimpia.

 • Reply Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar maanantai, lokakuu 19, 2015 at 12:07

  Näitä sattuu ja joka kerta niistä luulee oppineensa. Sitten sitä taas väsyneenä tai nälkäisenä hairahtaa turisteille tehtyihin paikkoihin tai ravintoloihin. Liika tuotteistus ikävä kyllä pilaa aika usein paikan sielukkuuden. Tuonne ei siis tarvitse mennä, vaikka hienolta näyttääkin!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, lokakuu 20, 2015 at 04:39

   Oikeassa olet. Vaikka en usko, että olisin vakuuttunut paikasta edes omatoimisella reissulla, oli meidän valitsema turistikierros kyllä oikein kirsikka kakun päällä…

 • Reply Terhi / Muru Mou maanantai, lokakuu 19, 2015 at 16:10

  Voi ei, mikä pettymys! Siis maksoiko retki 30 e henkilöltä?? En olisi maksanut kiinalaisten kälätyksen kuuntelemisesta :D Kuvissa paikka kyllä näyttää ihan kivalta, mutta uskon sinua enkä haaveile tuonne menosta :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, lokakuu 20, 2015 at 04:40

   Muutamia kuvauksellisia kohteita löytyi, mutta kokonaisuutena paikka oli yksinkertaisesti tylsä. Ja kyllä, se maksoi 30 euroa henkilöltä :D

 • Reply Heidi maanantai, lokakuu 19, 2015 at 16:20

  Voi miten ahdistavalta kuulostava retki, vaikka paikka näyttää kuvissa ihan kivalta, mutta en minäkään sitä ryhmän mukana haluaisi kiertää. Ja kiitoksen Sarille kommentista Segoviasta. Ehkäpä jätän sen pois listaltani, kun suunnittelen seuraavia päiväretkiäni täältä Madridista…

 • Reply Annika | Travelloverblogi maanantai, lokakuu 19, 2015 at 16:37

  Ai kamala! Aivan painajainen. Kuvista päätellen voisin kuvitella ihan viihtyväni, mutta ihan vain omineni.

  Ne kerrat, jos olen paikallista opasta tai kuskia palkannut, ehtoja on aina pari: vie oikeasti kiinnostaviin paikkoihin ja ei yhtään turistikrääsämyymälää. Jos minut vie myymälään, en maksa. Useimmat ymmärtävät toiveen ja retki on yleensä kiva. Tietenkin myymälänpitäjienkin tulee jollain elää, mutta kun tiedän, etten aio mitään kuitenkaan ostaa.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, lokakuu 20, 2015 at 04:44

   Todella hyvä ohjenuora, kantapään kautta tuli siitä taas itsellekin muistutettua tällä reissulla.

 • Reply Mia / Elämää ja Matkoja maanantai, lokakuu 19, 2015 at 20:05

  Kuvissa paikka näyttää oikein kivalta, mutta tuo opastettu kierros…not for me! :)
  Uskon, että olisin sipaissut omille teilleni viimeistään kierroksen puolivälissä!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, lokakuu 20, 2015 at 04:45

   Niinpä. Miksi me emme tehneet niin?! Kai me olimme jo luovuttaneet koko paikan suhteen ja zombeina raahauduimme ryhmän perässä paikasta toiseen…

 • Reply Henna /suurin onni tiistai, lokakuu 20, 2015 at 00:49

  Voi ei! :D Kuten itsekin totesit, ja muissakin kommenteissa huomioitu, paikkahan näyttää ihan viehättävältä, mutta tuo retki taas aivan horrorilta. Ehkä itsenäisesti käveleskellessä olisi edes jotain tunnelmaa voinut tavoittaa, vaikka voin kuvitella, että jää hieman laimeaksi niinkin kokopäiväretken kohteena. Omalla Kiinan kiertueellani en tainnut käyttää oppaiden palveluja, mutta toisella reissulla, niinkin upeassa paikassa kuin Taj Mahal, kävi vähän epäonnisesti. Meille oli suositeltu ottamaan sinne opas, mutta onnistuimme valitsemaan totaalisen huijarin, joka otti rahat ja juosten kusi koko paikan läpi. Lopulta itsekin vaan halusimme päästä koko tyypistä eroon ja sitten kateellisena kuuntelimme vierestä, kun muiden oppaat selostivat pitkän kaavan mukaan oikein mielenkiintoisia juttuja. Onneksi siellä saa äkkiä hyvän fiiliksen palautettua itsekseen kuljeskelemalla, on se niin upea :) Toivottavasti tuo jää Kiinan retkien pohjanoteeraukseksi ja tulevat ovat parempia! Kai te vähintään kiertueen lopussa vinkkasitte osaavanne kiinaa? :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, lokakuu 20, 2015 at 04:49

   Hah, kyllä! Mutta opas vain jatkoi puhumista englanniksi joten en tiedä menikö viesti ihan perille. Harmi että teille käynyt Intiassa noin, ja vieläpä noin upealla kohteella! Voin kuvitella että siellä(kin) on varmaan aika vaikea erottaa huijarit ja oikeasti hyvät oppaat toisistaan.

 • Reply Jenni / Unelmatrippi tiistai, lokakuu 20, 2015 at 20:47

  Kuulostaa siltä, että virhe oli nimenomaan tuo retken ottaminen. Valitettavasti niihin tulee joskus langettua, ja lopputulos ei aina ole se kaikkein ihanin. Kuvien perusteella näyttää ihan kivalta paikalta. Vaikka tuo olisikin ihan vain turreja varten tehtyä kulissia, niin on tuo silti taatusti ihan millä tahansa mittarilla kauniimpi paikka kuin vaikkapa Zhengzhou. :D Joka tapauksessa ikävä juttu, että teillä meni päivä hampaita kiristellessä ja junttia opasta kuunnellessa.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, lokakuu 21, 2015 at 10:11

   Mutta kun en edes oikein usko, että se oli pelkän retken vika. Niin moni kaverikin on nyt meidän reissusta kuultuaan sanonut, että miksi ihmeessä te edes lähditte sinne, olisitte kysyneet meiltä ensin. Nimittäin edes omatoimisesti matkailevat eivät ole kaupunkiin ihastuneet. Mutta retki toi taatusti vielä lisämiinuspisteitä. :D

 • Reply Tiia/reisereise keskiviikko, lokakuu 21, 2015 at 10:50

  Näyttää kyllä kivalta, mutta kierros ei kuulosta ollenkaan hyvältä. Japanilaiset osaa olla myös epäkohteliaita kommenteissaan, on tullut huomattua. :D

  • Reply Tiia/reisereise torstai, lokakuu 22, 2015 at 15:12

   Pääseekö muuten Shanghaista helposti Pekingiin?

   • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, lokakuu 23, 2015 at 09:01

    Joo, luotijunalla viidessä tunnissa. Parin viikon sisällä ois tarkoitus mennä käväsemään. :)

 • Reply Sanna / From London keskiviikko, lokakuu 21, 2015 at 17:17

  Voi ei, mikä reissu! Mutta vaikka ei ihan nappiin mennytkään, niin onneksi kuitenkin kävitte. Ei tarvi sitten myöhemmin pohtia josko Suzhou olisikin ollut maailman paras kohde. :D

  Itse kyllä tiedän olevani suomalainen, sillä en voi kestää oppaita, jotka puhuvat vain taukoamatta ja heittävät (usein huonoa) läppää, jolle pitäisi koko ajan olla nauramassa. Olkaa hetki hiljaa!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, lokakuu 23, 2015 at 09:03

   Näinhän se on että ei voi mitenkään tietää tykkääkö paikasta ennen kuin siellä itse vierailee. :)

 • Reply lena / london and beyond torstai, lokakuu 22, 2015 at 14:48

  NO voihan vitsi!! Kiinassa mikään ei enää yllätä ja voi joutua kyllä ihan minkälaisiin juttuihin mukaan – tämä on loistava esimerkki. Nuo kiinalaiset muuten on aika pahoja suustaan (oot varmaan huomannut) ja suoria kun mitkä, joten aina kuulee jos jonkinmoista täräyttelyä päin naamaa. Helppo uskoa tuo ulkomaalaisten pilkkaaminen kans. Ehkä Kiinasta löytyy parempiakin kokemuksia? ;)

 • Reply Pirkko / Meriharakka perjantai, lokakuu 23, 2015 at 09:26

  Isot ryhmät ovat tylsiä sikäli, että kaikki ei kiinnosta kaikkea ja toisaalta aina löytyy joku, joka haluaa nähdä vielä sen viimeisen museon/puutarhan/taulun/myymälän.
  Lisäksi ne ovat hitaita. Siksi harvoin liitymme yli 20 hengen ryhmään ainakaan ja monesti varaamme oman oppaan, joka etenee sinne minne haluamme ja sellaisella tahdilla kuin haluamme. Mutta opas on monesti silti ihan hyvä ”hankinta”!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, lokakuu 24, 2015 at 06:20

   Kyllä, samaa mieltä että oppaan hankkimisessa sinänsä ei mitään pahaa, päinvastoin se on yleensä hyvä päätös! Mutta kiinalainen ryhmämatka… Miksi me ikinä otettiin se harha-askel.

 • Reply Anna Koskela perjantai, lokakuu 23, 2015 at 12:26

  Isot ryhmät ovat kamalia, varsinkin jos niistä ei pääse poistumaan mihinkään. Koko päivä jumissa tollasessa. Ei kiva.

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net perjantai, lokakuu 23, 2015 at 14:42

  Kuvat ovat kauniita, mutta eipä se toisaalta paljoa lämmitä jos koko reissu menee muuten pipariksi. Oppaan pätevyydestä tai kädettömyydestä on kyllä paljon kiinni, harmillista että teille ei tällä kertaa osunut onni kohdalle. Mutta sitten taas toisaalta, tällaisille tarinoille jaksaa hymyillä vielä pitkän ajan päästäkin :)

 • Reply Kohteena maailma perjantai, lokakuu 23, 2015 at 21:05

  Tässä oli oikeastaan kerrottu pitkälti se, miksi en yleensä lähde valmiille retkipaketeille. Sitä vastoin varaan itse kuljettajan ja kerron paikkoja mitä haluan nähdä ja annan mahdollisuuden kuski&oppaalle ehdottaa hänen mielestään hyviä paikkoja. Pari tuollaista kuvattua retkeä Kaakkois-Aasian risteilyltä sai minut viisastuneen kahdesta kerrasta :-D Edes Meksikossa viime talvena ilmainen retki Tulumiin ei kiinnostanut, kun en halunnut käyttää minuuttiakaan aikaa turisteille suunnitelluissa kalliissa arvotavaramatkamuistomyymälöissä.

 • Reply Mirje / Kotona kaikkialla perjantai, lokakuu 23, 2015 at 22:59

  Olipas huono reissu! Mutta tulipa siitä hauska tarina kerrottavaksi :) Ja onhan se kulttuurikokemus itsessään, tuollainen kierros kiinalaisryhmän kanssa :D

 • Reply Jenna / Journey Diary lauantai, lokakuu 24, 2015 at 14:01

  Voi ei mikä reissu! Näitä pieleen menneitä juttujakin on toisaalta kiva välillä lukea, en tiiä miks :D Kiva seurata sun Aasian valloitusta :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, lokakuu 26, 2015 at 06:13

   Haha, mäkin tykkään lukea pieleen menneitä juttuja, siksi jaan niitä itsekin jos niitä sattuu tapahtumaan… Ja niitähän tapahtuu aika usein. :D

 • Reply Lotta Watia | Unagidon lauantai, lokakuu 24, 2015 at 14:23

  Kuvissa näyttää kyllä kieltämättä mielenkiintoiselta, mutta onpa harmi, että kokemus ei ollut hyvä. Noi opastetut kierrokset on aina vähän arpapeliä – joskus todellakin rahan arvoinen, mutta pettymyksiäkin joukkoon mahtuu. Pelkkä bussissa istuminen ja sieltä käsin nähtävyyksien katsominen kuulostaa kyllä todella kiinalaiselta.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, lokakuu 26, 2015 at 06:14

   Joo, ei meilläkään hirveitä odotuksia kierroksen suhteen ollut, mutta nyt kyllä alitettiin rima niistä vähäisistäkin odotuksista. :D

 • Reply Sukellus Asiaan sunnuntai, lokakuu 25, 2015 at 10:38

  Tunnistan tuon ilmiön. Vaikka olisi kuinka monta kertaa kuullut ei-niin-mairittelevia kommentteja jostain kohteesta, joskus sitä vaan haluaa paikan päälle, jotta voi todeta saman itse. Harvoin se oma mielipide on ollut yhtään sen parempi. Kiinastakin voi siis löytyä jotain tylsää ;)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, lokakuu 26, 2015 at 06:15

   Kyllä kannattais uskoa siinä vaiheessa, kun kuulee useamman negatiivisen mielipiteen… Tulipa taas muistutettua itseään. :D

 • Reply Näin on perjantai, lokakuu 30, 2015 at 17:46

  No onpa nyt ihan kauheeta, kun meni yksi päivä elämästä hukkaan. Kyllä se sinäkin vielä opit, ettei kaikki mene aina niinkuin pitää. Ja samanlainen turisti se sinä olit siellä niinkuin kaikki muutkin.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, lokakuu 30, 2015 at 17:57

   Niin olinkin. :D Ei tähän reissuun elämä kaatunut mutta olihan se nyt ihan surkea reissu kaikin puolin.

 • Reply Jasmin perjantai, lokakuu 30, 2015 at 22:56

  Oho, mä oon jotenkin onnistunut ohittamaan tän postauksen olemassaolon kokonaan (bongailin sen tuolta vessaravintolan alapuolelta :D) ja pakkohan mun oli siis tulla esittämään omia näkemyksiäni!

  Musta on aika epäreilua lähtemään kaupunkia tylsäksi jos on itse mokannut reissun lähtemällä matkaan sekä negatiivisella asenteella että ottanut vielä turistikierroksen. Jos Kiinassa asuu niin on todennäköisesti tieoinen turistikierrosten laadusta ja kiinalaisten matkustustavasta eli paikasta toiseen siirtymisellä bussissa, parin minuutin oysähdyksillä itse kohteessa valokuvien ottamista varten ja tuliaisten hankkimisella.

  Mä tein itse reissun Suzhouhun Shanghaissa asuessani ja mulla oli siellä tosi kivaa! Vanha Suzhou oli ihan älyttömän nättiä seutua, kaupungin laidalla oli temppelialue jonka kukkulalta näki koko kaupungin ja lähiseutujen yli, eksyin matkalla pois ja päädyin kiinalaiselle hautausmaalle, yövyin niissä perinteisissä kiinalaisen näköisissä taloissa joiden nimeä en saa mieleeni ja söin tosi hyvää katuruokaa vanhan kaupungin kanaalien varrella. Käväisin mä puutarhoissakin ja tykkäsin niistä, vaikka en mäkään kyllä suurempia eroja niiden välillä näe.

  Onhan siellä vähemmän tekemistä jos vertaa justiinsa vaikka Shanghaihiin, mutta toisaalta mulle Suzhou edustaa paljon enemmän Kiinaa rentoine tunnelmineen ja mukavine ihmisineen (miinus tietty turismin mukana tulleet kauppiaat ja oppaat) siinä missä Shanghaissa ihmiset on paljon ylimielisempiä ja epäystävällisempiä, kaupunki tuntuu tosi pinnalliselta ja sieluttomalta ja onkin lähinnä Kiinan yritys markkinoida länsimaille maan moderniutta sen kustannuksella, että Shanghaihin käytetään älyttömästi rahaa jolle olisi parempaa käyttötarkoitusta parituhatta kilometriä länteen.

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, lokakuu 31, 2015 at 02:08

  Kierros oli varmasti osasyy siihen että kaupunki ei sytyttänyt, mutta ei missään nimessä ainoa syy. Koko kaupungin tunnelma oli mielestäni lopahtanut, kaikissa paikoissa missä kävimme. En vain tykännyt. Mutta uskon, että muualle menemällä kivojakin paikkoja löytyy – tosin kuten mainittu niin vaihtarikaveri, jolla oli paikallinen ystävä opastamassa Suzhoussa, oli silti sitä mieltä että sinne meneminen on ajan tuhlausta. Mutta makuja on monia! :) Mä taas en halua ymmärtää sitä, kun sanotaan ettei Shanghai ole aitoa Kiinaa. Mielestäni se on ihan yhtä aitoa kuin mikä tahansa muukin Kiina, vain erilaista. Mä tunnen löytäneeni kaupungin sielun ja viihdyn täällä erittäin hyvin. Tuolla syrjemmässä missä asun on kyllä keskustan glamouria kaukana ja hyvä niin. Tykkään. :) mutta kiva kuulla eriäviäkin mielipiteitä :)

 • Leave a Reply