Suomen suurin matkablogiyhteisö

Hainan Airlines

sunnuntai, lokakuu 11, 2015

Istun tätä kirjoittaessani Hainan Airlinesin kyydissä Haikousta Shanghaihin. Tämä on nyt toinen lentoni tällä lentoyhtiöllä, aiempi oli tietenkin menolento Shanghaista Hainanille.

Matkabloggaajien tapaan luvassa siis pientä arvostelua ja kokemuksia ensimmäisestä kiinalaisesta lentoyhtiöstä, jolla olen lentänyt.

Ennakko-odotukset olivat positiivisen puolella. Hainan Airlines on onnistunut välttämään kuolemaan johtaneet onnettomuudet koko olemassaolonsa eli noin 19 vuoden ajan, ja päässyt mm. turvallisimpien lentoyhtiöiden listalle. Turvallisuuspuoli siis kunnossa. Minulla ei ollut mitään syytä ajatellaa yhtiöstä mitään negatiivista etukäteen, kun vieläpä olin täällä blogin puolella saanut kommentteja että ihan suositeltava lafka on kyseessä.

IMG_9659

Menomatkalla olin äärimmäisen väsynyt, ja täytyy sanoa etten paljon rekisteröinyt koko lennosta. Nukuin koko kolme tuntia, ja heräsin vain kieltäytyäkseni tarjotusta ateriasta. Ai niin, heräsin kyllä muutaman kerran sen jälkeenkin, sillä kiinalaiset aloittivat kansainvaelluksen heti ruokailun jälkeen. Käytävä täyttyi huutavista lapsista ja vessaan jonottavista ihmisistä, ja koska istuin toiseksi taaimmaisella rivillä käytäväpaikalla, sain milloin jonkun lapsen kyynärpäästä ja milloin jonkun aikuisen takapuolesta naamaani. Rentouttavaa.

Perille päästiin kuitenkin ajoissa ja turvallisesti. Kuulutukset tulivat myös englanniksi (ehkä kaikilla kiinalaisilla yhtiöillä tulee, en tiedä?), joskin englanninkielisten kuulutusten pituus oli aina viidesosa kiinankielisistä.

IMG_9663

Paluumatkalla olin sitten hiukan enemmän järjissäni.

Koska lähes kaikki junat Sanyasta Haikouhun oli myyty loppuun, jouduin ottamaan seisomapaikan (jes) liian aikaiseen junaan – juna olisi Meilanin lentokentällä kahdelta, kun lentoni lähtisi vasta yhdeksältä illalla. Olin jo valmistautunut jäätävän pitkään ja tylsään odotukseen kentällä. Päätin kuitenkin mennä kysymään Hainan Airlinesin tiskiltä, olisiko millekään aiemmalla lennolle vapaita paikkoja, jos lippujen vaihto onnistuisi.

Tiskillä palvelleesta kolmesta henkilöstä yksi osasi noin viisi sanaa englantia. Jotenkin sain selville, että seuraava kone lähtisi 15.00 (kello oli tässä vaiheessa jo 14.20) ja saisin vaihdettua lipun maksamalla n. 80 euroa. Punnitsin hetken ja suostuin – mikäli menisin iltalennolla, ei julkisilla pääsisi enää kentältä kotiin ja jotain pitäisi odotusaikana syödäkin, joten todellinen erotus oli ennemminkin noin. 40-50 euroa. Yritin vielä varmistella että ehtisinkö varmasti koneeseen, sillä boarding alkoi jo 14.30 jättäen minulle vaivaiset 10 minuuttia aikaa ehtiä lipputiskiltä portille, mutta virkailija vain nyökkäili enkä ollut varma ymmärsikö hän edes kysymystäni.

Seuranneet tapahtumat todella nostivat Hainan Airlinesin, ja kiinalaisten, pisteitä silmissäni. Virkalija näpytteli uuden lipun, jonka jälkeen hän jätti tiskinsä ja lähti juoksemaan kanssani oikeaa check-inia kohti. Check-in oli tietenkin tässä vaiheessa jo suljettu, mutta hän huusi jonkun avaamaan sen ja homma hoitui ripeästi. Mulla oli mukana iso reppu ja iso käsilaukku, mutta sain ottaa molemmat mukanani matkustamoon, muutenhan ne eivät olisi varmasti koneeseen ehtineetkään. Sitten lähdettiin kiiruhtamaan turvatarkastusta kohti ja virkalilija viittoi minut oikeaan suuntaan minun kiitellessäni vuolaasti avusta. Kuka sanoi että kiinalaiset eivät ole ystävällisiä! 

IMG_9658

Näin pitkät turvatarkastusjonot edessäni ja olin varma, että nyt mä sitten kuitenkin myöhästyn. Sitten äkkäsin jonkun VIP-jonon aivan tyhjillään, ja juoksin kokeilemaan onneani. Eihän mulla mitään vip-lippua ollut mutta ei siellä kukaan mitään asiasta maininnut  ja pääsin jatkamaan juoksuaskeliani lähtöporttia kohti.

Ehdin hyvin koneeseen, joka lähti ajallaan. Tällä lennolla paikallisetkaan eivät vallanneet käytäviä missään vaiheessa, ja matka sujui oikein rauhallisesti. Lentokone oli sisältä hyvässä kunnossa, ja mikä todella sai sydämeni sykkimään Hainan Airlinesilla oli jalkatila. Sitä oli nimittäin runsaasti! Yleensä en edes kiinnitä asiaan huomiota, koska en huomaa mitään muutaman sentin eroja jalkatilassa. Sillipurkkeja kaikki tyynni. Mutta nyt tilaa oli todella paljon.

Ruokavaihtoehtoja oli muutama, tietenkin riisi tai nuudeli. Valitsin riisiä ja kanaa, ja… No, se maistui riisiltä ja kanalta. Eipä tämä nyt elämäni paras lentokoneateria ollut ja kuten näätte niin melko aneemisen näköinen, mutta hyvin se nälkäiseen reissaajaan kuitenkin upposi.

IMG_9664

Loppuaika menikin sitten blogia näppäillessä ja in-flight magazinea tutkaillessa, josta löytyi yllättävän paljon asiaa englanniksi.

Vaikka kone oli pienehkö ja lento vain kolmen tunnin pituinen, löytyi etuosasta silti erillinen bisnesluokka ihan kunnon makuuasentoon menevillä istuimilla ja muhkeilla peitoilla. Ei huono!

Pisteet siis Hainan Airlinesille. Mikäli lennän Kiinassa vielä uudestaan niin varmasti tarkistan heti ensimmäiseksi, onko kyseisellä yhtiöllä sopivan hintaisia lentoja reitille.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply