Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ruisleipää ja hot potia

torstai, syyskuu 17, 2015

Sataa sataa ropisee Shanghaissa. Pari sateista päivää takana, tänään oli onneksi taas kuivaa ja sinistä taivastakin pilkotti pilvien välistä. Vaikka täällä olisi kuuma, niin aurinkoa ja taivasta harvemmin näkyy, kun saasteet/pilvet peittävät ne taakseen. Koko ajan on sellaista vähän harmaata.

IMG_9258

Viikot vierii huimaa vauhtia eteenpäin, ja taas on yksi viikonloppu edessä. Sain muuten juuri metsästettyä upouuden salibandymailan itselleni eräältä suomalaiselta mieheltä. Olen pelannut täällä säbätreeneissä yhteisillä lainamailoilla, mutta päätin nyt kuitenkin ostaa omankin, kun noiden lainamailojen kunto ei ole kauhean kehuttava eikä vedot tahtoneet lähteä yhtään minnekään. Mailaa on aina hyvä syyttää! Säbäilijöiden wechat-ryhmästä löytyi onneksi apu tähän ongelmaan.

Mailan olisi voinut tilata myös kiinalaisesta nettikauppataivaasta/-helvetistä Taobaosta, mutta koska sen käyttäminen on kuulemma todella hankalaa, jäi asia ajatuksen tasolle. Nauroin niin paljon kun kuulin, että expateille ihan oikeasti järjestetään KURSSEJA, joilla opetetaan Taobaoon rekisteröityminen ja sieltä tilaaminen. Siis ei kai se nyt oikeasti niin hankalaa voi olla?!

IMG_9245

On hassua, miten paljon täällä käytetään wechatia. We Chat on siis Whatsappin kiinalainen vastine, eli viestisovellus. Jokaisella täällä on wechat, ja ulkomaalaisetkin käyttävät sitä. Kavereita lisätään ennemmin wechatissa kontakteiksi kuin Facebookissa kavereiksi. Yliopistolla proffat lisäävät oppilaat kontakteiksi ja jakavat erilaista tietoa wechatin kautta.

Eräs proffa kertoi, että esim. kiinalaisilla juristeilla on jättimäisiä wechat-ryhmäkeskusteluja, ja jos he eivät jaksa selvittää jotain lakiongelmaa, heittävät he kysymyksen ryhmälle ja odottavat vastausta sieltä. Meidän ulkomaalaisten kummaksuvien katseiden jälkeen hän vain totesi, että miten niin se olisi laiskaa tai outoa, sehän on vain tehokasta! Voisitteko kuvitella tällaista tapahtuvan Suomessa?

IMG_9272

Ja sitten viikon tärkein uutinen: löysin meidän asuntolan kaupasta ruisleipää. Hallelujah!

IMG_9257

En kyllä ymmärrä miksi sitä myyvät, koska mä oon varmaan ainoa joka sitä ostaa. En oo nähnyt asuntolassa ketään muita suomalaisia, enkä edes ruotsalaisia! Täytyy varmaan alkaa hamstraamaan noita huoneeseen, etteivät vaan poista valikoimista. Mun kaipaus länsimaista ruokaa kohtaan on tällä hetkellä jossain käsittämättömissä ulottuvuuksissa. Ja oon ollut täällä alle kuukauden. Mitähän tää on puolen vuoden päästä? Epätoivoisimpina hetkinäni oon jo suunnitellut, mitä ainakin syön heti kun pääsen kotimaan kamaralle. Salaattia, fetajuustoa, lohta…

Mutta on se kiinalainenkin ruoka hyvää! Siis silloin, kun se ei sisällä vatsalaukkua, rustopalleroita, lihaa jota et tunnista, tuhatvuotista kananmunaa tai sian naamaa.

Toissapäivänä käytiin hot pot -illallisella. Hot pot -ravintoloissa valitaan pari kuumaa keittoa, jotka laitetaan pöydän keskelle kiehumaan. Sitten tilataan lihaa, kasviksia, sieniä, tofua ja muuta ja kypsennetään ne itse liemissä. Ei oltu taas chilissä säästelty keittiössä, pari kertaa sai haukkoa henkeä vedet silmistä valuen kun sienet oikein imaisivat tuota chililientä itseensä.

IMG_9262

Useimmiten mun illallinen näyttää kuitenkin vähän vaatimattomammalta – paistettua riisiä ja vihanneksia läheisestä muslimiravintolasta.

IMG_9251

Eilen oltiin vaihtariporukan kanssa ulkona eräässä meksikolaisbaarissa. Täältä löytyy varmaan joka ilta jostain ladies’ night, jolloin naiset juovat ilmaiseksi. Eilenkin kumottiin aika monta margaritaa lattaribiisien soidessa taustalla. Illan edetessä baaritiskiltä kaadettiin myös tequilaa suoraan pullosta ihmisten suuhun. Saattaa olla että pieni loraus eksyi omaanikin.

Täällä saa tosin olla noiden ilmaisten juomien suhteen vähän varpaillaan, sillä myös alkoholia väärennetään. Ilmaiset alkoholit eivät aina ole sitä miltä pullo näyttää, vaan ne voivat etiketistä riippumatta olla jossain Kiinan perämetsissä kylpyammeessa valmistettua moskaa. Ihan oikeasti. Niistä saa aivan jäätävän darran ja pahimmillaan feikkialkoholin juominen johtaa todella vakaviin terveysongelmiin, jopa kuolemaan. Täytyykin kirjoittaa tästä jossain vaiheessa enemmän.

Huomenna mulla ei ole luentoja mutta sen sijaan yksi kotikoe tehtävänä. Illalla on tarkoitus lähteä tyttöjen kanssa illalliselle ja ehkäpä juhlimaan, ja launtaina sitten aikaisin aamusta Shengsi-saarelle. Palataan asiaan! :)

Seuraa Instagramissa täältä ja Bloglovinissa täältä.

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Maarit Johanna torstai, syyskuu 17, 2015 at 21:37

  No herranjumala miten suurta varovaisuutta saa pitää tuolla! Minun suuhun ei kyllä eksyis tippaakaan alkoholia opiskelijabileissä jos olisi promillenkaan mahdollisuus johonkin feikkimoskaan. :o
  Ruoka näyttää kyllä ihan superhyvältä ja hot pottia olis hauska joskus päästä kokeilemaan vaikken tulisen ruuan ystävä kovin olekaan :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, syyskuu 18, 2015 at 03:43

   Onneksi liemiä saa myös ei-tulisena, meilläkin oli toinen tulinen ja toinen mieto. Toi on kiva illallismuoto koska se on vähän sellasta näpräämistä ja vähän kerrallaan syömistä niin se on tosi sosiaalista! :) Luin yhden artikkelin, jonka mukaan jopa 80% Shanghain alkoholista olisi feikkiä. Joko niin, että halpaa viiniä, viskiä tms. myydään kalliina tuotteena, eli itse alkoholi ei ole vaarallista mutta tuote on eri kuin luvattu. Tai sitten tosiaan niin että se valmistetaan hämärissä olosuhteissa, jolloin terveysriskit astuvat kuvaan. :(

   Itse luotan kuitenkin siihen, että jos ei osta juomiaan mistään ihan halvimmista räkälöistä, ja niiden hinta on normaali, niin tavara olisi silloin ok… Lisäksi monet ovat sanoneet että ainakin olutta voi juoda huoletta, että sitä ei kai yleensä väärennetä vaan se on sitä mitä pullo sen sanoo olevan.

   Kiva että kommentoit! :)

 • Reply Henna /suurin onni torstai, syyskuu 17, 2015 at 22:30

  Ooh, en kestä, hot pot on niin superhyvää!! ♥

 • Reply Hanne perjantai, syyskuu 18, 2015 at 08:22

  Shanghaissa on kyllä tosi monia ravintoiloita mistä saa kunnon länkkäri-safkaa, salaatteja jne. joten itselle ei ole kehittynyt mitään erityisiä kaipauksia. Tietysti hinta on jotain viisinkertainen 10 rämpylän muslimimättöön ;) Maksalaatikkoa kyllä kaipaan ja sitä ei saa mistään :D Ikeasta saa muuten näkkileipää, lihapullia jne. (esim. SH indoor stadium pysäkin vieressä), jos iskee tarve ”comfort foodille” :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, syyskuu 18, 2015 at 09:49

   Joo täytyy varmaan tehdä reissu Ikeaan! Ongelma on tosiaan se että kun asun täällä Fudanin kampuksella niin tässä ihan lähiympäristössä on vain yksi Wagas mutta muuten mennään kyllä todella kinkkimeiningeillä ruoan suhteen. Ja tottahan toki vaakakupissa painaa myös se, että tuntuu pahalta maksaa salaateista, pastasta jne. ihan älyttömiä hintoja verrattuna noihin paikallisiin safkoihin. Niin ja asuntolalla on vain yhteinen keittiö (aika ällö sellainen), eikä mulla ole mitään ruoanvalmistustarvikkeita, joten en voi edes hamstrata tänne mitään sen kummoisempaa. :D

 • Reply Lotta Watia | Unagidon perjantai, syyskuu 18, 2015 at 08:31

  Toi paistettu riisi-kasvissetti näyttää tosi hyvältä! Alkoipa tehdä mieli kiinalaista ruokaa.

  Mitä sen pari kertaa tässä vuoden aikana tuli Kiinassa käytyä, niin siellä on kyllä sellanen hyvinkin feikki-fiilis. Ei kovin moneen asiaan voi aitona luottaa. Feikkialkoholi kuulostaa pahalta. x__x

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, syyskuu 18, 2015 at 09:50

   Fried rice on joskus yllättävän hyvää vaikkei olekaan mitään sen erikoisempaa. Ja totta, täällä ei voi mistään, ei sitten mistään tietää että mikä on aitoa ja mikä ei. :(

 • Reply Hanna / Ranskatar reissaa perjantai, syyskuu 18, 2015 at 10:09

  Tunnustan minäkin tehneeni Ranskassa noita ”Sitten kun pääsen Suomeen, niin syön” -listoja. Ruualla on yllättävän suuri merkitys koti-ikävän kannalta, liian erilainen ruoka lisää koti-ikävää, kun taas Ikean lihapullat ja ruisleipä lievittävät sitä :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, syyskuu 20, 2015 at 12:58

   Haha, todellakin! :) Jotenkin sitä vaan on niin kulttuurinsa vanki, vaikka kiinalainen ruoka hyvää onkin niin kyllä sitä vaan kaipaa länsimaista ruokaa ihan älyttömästi.

 • Reply Jenna perjantai, syyskuu 18, 2015 at 11:40

  Tuosta feikkialkoholista olisi kiva kuulla enemmän. Viime Kiinan reissuilla luin asiasta ja enpä jotenkin ollut yllättynyt, että Kiinassa tehdään piraattialkoholiakin. Pelottavaa kyllä.
  Oi hot pot, parasta ikinä.

 • Reply aNNa lauantai, syyskuu 19, 2015 at 02:00

  Yh, feikkialkoholi on hirveetä. Sitä harrastetaan ilmeisesti aika paljonkin ympäri maailmaa – myös Euroopassa. Esim. kun olin Thessalonikissa Kreikassa vaihdossa, yliopisto varoitti meitä siitä. Myöhemmin feikkialkoholia on tullut vastaan mm. Kreikassa ja Espanjassa. Kuubassa oli aivan satavarmasti feikkirommia klubeissa. Ihan jäääääätävät darrat sain monta kertaa, vaikken juonut mitään övereitä. Parin kuukauden kuluttua pieni maistiainenkin huonosta rommista sai oksennusrefleksin liikkeelle.. Yh.

 • Leave a Reply