Suomen suurin matkablogiyhteisö

Zhujiajiaon muinainen kaupunki, Shanghain pieni Venetsia

lauantai, syyskuu 5, 2015

Herätyskello pärisi eilen aamulla 05.00, ja manasin mielessäni että eikö sitä saa edes maailman toisella puolella joskus nukkua kunnolla. No ei saa, ainakaan jos haluaa nähdä Zhujiajiaon muinaista vesikaupunkia ennen kuin kiinalaiset turistit löytävät sankoin joukoin tiensä samoille apajille.

Zhujiajiaon kaupunki on rakennettu 1700 vuotta sitten, ja se oli aikoinaan todella tärkeä kauppapaikka alueella. Tavaraa kuljetettiin kanavia pitkin rakennukselta toiselle. 36 siltaa mahdollistivat kanavien ylittämisen jalkaisin. Nykyäänkin täällä asuu 60 000 ihmistä.

IMG_1794

IMG_1817
Teimme siis päiväretken Zhujiajiaoon kolmen muun vaihtarin kanssa. Zhujiajiao on yksi kehutuimmista Shanghain lähistöllä olevista kanaalikaupungeista, mutta samanlaisia paikkoja löytyy siis useampiakin. Paikalle pääseminen oli helppoa: kunhan löydät oikeaan expressbussiin Pu’an Roadin bussiasemalta, matka itsessään ei kestä kuin vähän alle tunnin. Kannattaa ehdottomasti ottaa aamulla heti kuudelta tai seitsemältä lähtevä bussi. Ja Zhujiajiaohan on itse asiassa muuten vielä osa Shanghaita, vaikka tunnin bussissa matkustamisen jälkeen kuvittelisikin olevansa jo kaupungin ulkopuolella. Turha toivo.

zhujiajiao

Pienet kujat omituisine ruokakojuineen ja pikkukauppoineen imaisevat mennessään. Tämä on kuin Shanghain oma Venetsia. Sillat halkovat vesireittejä, joilla miehet kuljettavat turisteja veneissään. Aamulla tunnelma on hiukan usvainen ja rauhallinen, ja mukulakiviä kävellessä ja silloilla seisoskellessa tulee epätodellinen fiilis. Temppeleistä kaikuu musiikkia, ja vehreisiin puutarhoihin astuessa sitä tuntee olevansa hyvin kaukana Shanghain liikenteen ja saasteiden pölyttämistä ihmismassoista.

IMG_1849

IMG_1850

IMG_1858

IMG_1839

Ihmettelemme siksakkisiltoja ja harhailemme puutarhojen pienillä poluilla. Välillä syötämme isoja oransseja karppeja, joita uiskentelee jokaisessa lammessa.

IMG_1836

IMG_1833

IMG_1831

IMG_1825

IMG_1812

IMG_1815

IMG_1824
IMG_1820

Sisäänpääsy Zhujiajiaoon on ilmainen. Kannattaa kuitenkin maksaa edullinen pääsymaksu, jolloin pääsee ihastelemaan muutamaa paikan nähtävyyttä. Samalla saa kartan, jonka avulla kaduilla on helppo suunnistaa.

IMG_1838

IMG_1863

IMG_1869

Heti yhdeksän jälkeen sokkeloiset kujat alkoivat täyttyä kiinalaisista, ja osa paikan taianomaisuudesta hävisi samantien kuin tuhka tuuleen (ehkä myös kaamea nälkä, kantapäätä hiertävä rakkula ja loputon hikoilu vaikuttivat asiaan). Koko paikan ehtii hyvin kiertää kolmessa tunnissa, joten kotiinkin pääsee jo puolenpäivän aikaan.

IMG_1846

Kannattaa kuitenkin varmistaa, että ottaa myös takaisin mennessä express-bussin. Me tarkistimme, ja saimme kuulla että olemme tavallisen bussin kyydissä. Emme kuitenkaan hypänneet pois, kun kuljettaja ilmoitti seurueemme kiinaa puhuvalle jäsenelle matkan kestävän ”vähän yli tunnin”. Hälytyskellot eivät alkaneet soida ennen kuin tunti oli mennyt ja seisoimme edelleen ruuhkassa motarilla joka ikiselle asemalle pysähtyen, kaukana kaukana Shanghain keskustasta. Hypättiin sitten metrokyltti nähdessämme kyydistä pois ja jatkettiin kotimatkaa metrolla, mikä sekin tosin kesti ainakin 45 minuuttia. Note to self: expressbussi.

Täälläkin tuli muuten vastaan kokonaiset 3 länsimaalaista turistia, kaikki loput kiinalaisia/aasialaisia. Shanghaihin saapuessani kuvittelin ulkomaalaisia olevan aivan joka paikassa, mutta olin todella väärässä. Yliopiston liepeillä tietty pörrää vaihtareita, mutta muuten esim. East Nanjing Roadilla (Shanghain valtava shoppailukatu, yksi koko Kiinan kuuluisimmista kaduista) voi valtavista ihmismassoista huolimatta olla näkemättä yhtä ainoaa länkkäriä. Kai täällä on ihmisiä niin paljon, että ne sadattuhannet kaupungissa asuvat ja matkailevat länsimaalaiset vain katoavat joukkoon.

Kannattaa ehdottomasti ottaa Zhujiajiao listalle, jos haluaa Shanghaista jonnekin päiväretkelle.

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Jerry / Pako Arjesta lauantai, syyskuu 5, 2015 at 06:35

  Oli varmasti hieno kokemus :). Näyttää todella mystiseltä ja mielenkiintoiselta paikalta. Todella hyvä huomio, että alueelle kannattaa mennä hyvissä ajoin ennen paikallisia, jotta saa olla ehkä rauhassakin :).

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, syyskuu 5, 2015 at 16:23

   Joo, luulen että sama ohje pätee aika moneen paikkaan täällä. Porukkaa kun on aika paljon, paikkaan kuin paikkaan. :D Itselle aamut on vaan niin kovin vaikeita aina, että usein lähteminen menee myöhemmäksi… Onneksi tällä kertaa oli vielä suht tuoreita ystäviä mukana niin en kehdannut myöhästyttää meidän lähtöä torkuttamalla herätyskelloa puoltoista tuntia, kuten teen normaalisti. :D

   • Reply Jerry / Pako Arjesta sunnuntai, syyskuu 6, 2015 at 17:39

    Ymmärrän, että aamulähdöt eivät ole aina niitä helpoimpia :P.

 • Reply Henna tiistai, syyskuu 8, 2015 at 21:27

  Heiii, en edes tiedä mitä kautta törmäsin sun blogiin, mut samassa kaupungissa hengataan! Jos siis oot vailla suomiseuraa/hengailua/mitävaan, niin täällä mä oon viel viiden kuukauden ajan! :)

 • Reply Sanna / From London torstai, syyskuu 10, 2015 at 11:05

  Näyttää todella kauniilta paikalta! Olen käynyt Kiinassa nelisen kertaa, mutta en ole vielä ehtinyt Shanghaihin asti… Täytyy kyllä päästä katsomaan tätä muinaista vesikaupunkia jos sinne suunnalle maapalloa tulee eksyttyä.

  Kiinalaisturistit Kiinassa ovat kyllä varsinainen näky! Kuinkahan monta kertaa onnistuin esimerkiksi kiinanmuurilla bongaamaan nuoria naisia silkkimekoissa ja korkokengissä kiipeilemässä portaita… Samoin kun useat tuntuvat ilmestyvän paikalle vain voidakseen käpertyä varjoon nukkumaan. :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, syyskuu 11, 2015 at 03:07

   Mun on pakko varmaan tehdä joku kuvasarja kiinalaisista nukkumassa erilaisissa paikoissa, se on niin huvittavaa nähdä ihmisiä siellä täällä torkkumassa. :D Kannattaa ehdottomasti tulla Shanghaihin! Mä en ole vielä tätä Zhujiajiaoa kauemmas päässyt, mutta odotan kyllä innolla reissuja muuallekin.

  Leave a Reply