Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kotiutumista

torstai, syyskuu 3, 2015

Kai tämä Shanghai alkaa hiljalleen tuntua kotikaupungilta.

Ihmismassat eivät enää kauheasti ahdista. Kiinalaisten huutamiseen ja hölöttämiseen on jo tottunut. Ihmisten julkinen röyhtäily ei enää edes naurata (edit: tätä kirjoittaessa lähdin lähiravintolaan hakemaan nuudeli-illallista, ja meidän asuntolan vartija helpotti ilmavaivojaan ihan antaumuksella portilla just sillon, kun olin siinä kohdalla… kiitti.). Kadunylitys sujuu jo rutiinilla mopoja, pyöriä ja autoja väistellen. Tuntuu normaalilta baarista palatessa käydä hakemassa yösyömiseksi pikanuudeleita ja hotkia ne puikoilla kadunvarressa. Arki se on alkamaisillaan täälläkin.

thumb_IMG_1765_1024

Asuntolaelämäkin on alkanut, ja mun ja mun huonekaverin, Jenkeistä kotoisin olevan Jennyn pieni huone tuntuu jo niin kodilta kuin tällainen väliaikainen opiskelija-asuntola voi tuntua. Onhan tää vähän outoa, kun on jo monta vuotta asunut pois kotoa ja on ollut oma rauha ja oma tila, ja nyt yhtäkkiä jaan noin 25 neliöisen huoneen kämppiksen kanssa. Mutta ihan hauskaa silti! Täällä me yhdessä päivitellään kiinalaisten touhuja ja dataillaan iltaisin vierekkäisissä sängyissä.

Eilen oli ensimmäiset oppitunnit. Opetus kesti koko päivän ja aiheena oli yleikatsaus kiinalaiseen oikeuteen. Tunti oli yhteinen meille kandivaiheen vaihtareille ja Kiinaan maisteriopintoja suorittamaan muuttaneille LL.M.-opiskelijoille. Meidän oikisvaihtariryhmä on aika pieni, mikä on vähän outoa yliopiston koko ja ulkomaalaisten opiskelijoiden lukumäärä huomioiden. Meitä on vaivaiset 11, minkä lisäksi LL.M.-opiskelijoita taisi olla 14.

thumb_IMG_1776_1024 thumb_IMG_1775_1024

Täällä Kiinassa mikään, ei mikään, mene suunnitelmien mukaan. Tai sitten jollakin on helvetin sekavat suunnitelmat. Esimerkiksi yliopistolle rekisteröityminen oli tuskaisaa, kun piti kahden päivän ajan jonotella ties kuinka monelle tiskille hoitamaan milloin mitäkin asiaa. Välillä piti vaihtaa kampukselta toiselle ja sitten tulla taas takaisin ensimmäiselle päästäkseen jälleen kerran jonon jatkoksi, ja yleensä ei oikein edes tiennyt, että mitä varten jonotti.

Ongelma täällä on se, että jokaisella henkilöllä on yksi työ. Siis tasan tarkkaan yksi. Jos henkilö X ottaa jotain dokumentteja vastaan niin hän ei missään nimessä voi olla se, joka ne allekirjoittaa tai joka niistä rahastaa. Näihin tarvitaan tietenkin oma työntekijä. Kaikki tarvittavat rekisteröitymiset on nyt kuitenkin hoidettu, ja hetken jo luulin asioiden olevan mallillaan…

Kunnes Fudanin kansainvälisten asioiden hoitaja lähetti eilen sähköpostin, että yhtä lukuunottamatta kaikki kanditason oikiskurssit on peruttu. PERUTTU?! Mahtavaa! Miksi? No syytä ei tietenkään kerrottu. Mitä kukaan sillä tiedolla muka tekisi?

Meillä vaihtareilla oli lupa ottaa kaksi kurssi maisteritasolta, ja tämä oli tiukka sääntö. Jää nyt nähtäväksi, joudunko sitten kuitenkin ottamaan loputkin kurssit sieltä vai mitähän tässä tapahtuu, että saan vaadittavat opintopisteet kasaan. Ei kauheasti huvittaisi alkaa palautella Kelalle tukia vain sen takia, että yliopisto on yks kaks yllättäen päättänyt perua kaikki kurssit. Welcome to China. 

thumb_IMG_1771_1024

Eilen olin ekaa kertaa juhlimassa. Ei voi valittaa. Shanghaissa yökerhoilla on promoottoreja, joille maksetaan länsimaalaisten houkuttelemisesta klubeille. Länkkärit ovat vetonauloja kiinalaisille. Klubit haluavat kiinalaiset törsäämään rahaa, joten länsimaalaiset voivat promoottorin avulla päästä sisään ilmaiseksi – ja myös juoda koko illan ilmaiseksi. Eilen meitä odotti pöydässä 6 pulloa skumppaa, 20 shottia ja pari pulloa kirkasta miksereineen. Ja pientä naposteltavaa tietenkin. Tarjoilija seisoi koko illan pöydän vieressä ja kun juoma loppui, tuotiin sitä lisää. Aikamoista. Musiikki pauhasi aivan jäätävän kovalla, ja keskustelu oli aikalailla mahdotonta. Sankasta röökinsavusta ja hikisestä tunnelmasta huolimatta tuli olo, että täällä osataan bilettää.

Mulla on ollut tänään vapaapäivä, ja olen vain sompaillut pitkin kaupunkia tekemättä mitään sen kummempaa. Huomenna lähdetään parin muun vaihtarin kanssa pienelle päiväretkelle, kirjoittelen varmasti kohteesta myöhemmin.

Nyt nukkumaan, huomenna aikainen herätys. Herätykset ei oo muuttuneet yhtään helpommaksi täällä (päinvastoin). Hävettää torkuttaa joka aamu, kämppis varmaan tykkää. Koitan postailla taas pian lisää, nyt kun nettikin jotenkuten toimii!

PS. Kauhee ikävä tuota kuvassa näkyvää komistusta!

thumb_IMG_1770_1024

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply aNNa torstai, syyskuu 3, 2015 at 18:41

  Huh! Voin vain kuvitella kuinka ärsyttävää on hoitaa noita asioita. Kuubassa oli vähän sama meininki.. yhdellä oli tasan yksi työtehtävä. Esim. pankissa virkailija saattoi olla sellainen, että se ei saanut ottaa euroja vastaan, joten piti sitten odottaa jotain toista virkailijaa, jolla on lupa ottaa niitä euroja vastaan. Toivottavasti saat kurssijutut hoidettua!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, syyskuu 4, 2015 at 10:30

   Ihan käsittämätöntä meininkiä! :D Toivotaan tosiaan, että asiat järjestyy… Yleensä niin tapahtuu, tavalla tai toisella. :)

 • Reply säppä lauantai, syyskuu 5, 2015 at 20:08

  Apua, miten noin voi edes käydä! Toivottavasti saat kurssijutut parhain päin sumplittua! Muutenkin mukavaa Shanghain aikaa sulle. :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, syyskuu 6, 2015 at 14:34

   Kiitos! :) Täällä sitä yritetään parhaiten setviä asioita niin että Fudan, Helsingin yliopisto ja Kela pysyisivät kaikki yhtäaikaa tyytyväisinä. Ei oo helppoa! :D

  Leave a Reply