Suomen suurin matkablogiyhteisö

Shanghain katoavat katukeittiöt ja Kiinan ruokaskandaalit

maanantai, elokuu 31, 2015

Ruoka on meillä aina isossa osassa matkustellessa, ja niinpä päätettiin tehdä lovi matkabudjettiin osallistumalla Untour-nimisen yrityksen food tourille. Mehän ollaan vedetty näitä ruokakierroksia aiemmin Roomassa (täällä) ja Ho Chi Minhissa (täällä).

Kierroksen nimi oli street food tour, ja tarkoitus olikin kiertää katukuppiloita Shanghaissa. Kiinassa asuvat oppaat Tracy ja David kertoivat meille yleisesti Kiinan ruokakulttuurista.

thumb_IMG_1718_1024

Heti alkuun saimme kuulla ikäviä uutisia. Eräs ruokakatu, joka kuhisi elämää öisin ja jonne tämäkin food tour oli aina ennen suunnannut, oli juuri pari viikkoa sitten suljettu Shanghain kaupungin toimesta.

Näinhän oli tapahtunut jo aiemmin, mm. vuonna 2009 kuuluisan Wujiang Lu -kadun useimmat ruokakojut saivat lähteä tiehensä, kun kaupungin ilmettä kohotettiin maailmannäyttelyä varten. Oppaiden mukaan tämä ei ole mitään uutta: Shanghaista halutaan tehdä moderni, pilvenpiirtäjiä kuhiseva Aasian nouseva tähti, ja tähän suunnitelmaan eivät perinteiset katuruokamyyjiä pursuavat kadut viranomaisten mielestä sovi.

On paikkojen sulkemisen taustalla ihan hyvääkin tarkoittavia ajatuksia. Mikäli ruoka valmistetaan katukeittiössä, on viranomaisten vaikeampi päästä aiheuttajan jäljille, jos ruoasta tulee myrkytys- tai jopa kuolemantapauksia. Näitäkin on täällä ollut. Kiinaa ja Shanghaita on ravistellut vuosien varrella useampikin ruokakriisi milloin minkäkin saastuneen elintarvikkeen takia. Tässä pari esimerkkiä:

Äidinmaidonvastikkeessa ollut melamiini aiheutti vauvojen kuolemia vuonna 2008. (lähde)

Vuonna 2014 Shanghainkin Mäkkäreissä koettiin asiakaskatoa, kun kiinalainen journalisti kuvasi Mäkin hampurilaispihvien lihantuontantoa: lihoja käsiteltiin paljain käsin, lattialle tippuneet lihat heitettiin takaisin muiden joukkoon, vanhentuneilla päiväyksillä olevat lihat otettiin uudelleen käsittelyyn ja pakattiin takaisin myyntiin uusilla päiväyksillä. (lähde)

Vuonna 2014 38 ihmistä pidätettiin kananjalkojen (kyllä, paikallinen herkku, juuri tänään näin näitä Walmartissa ja viime viikolla söin) säilömisestä vetyperoksidiin. Pysyvät katsokaas tuoreen näköisinä tällä tavalla! (lähde)

Rotanlihaa on myyty lampaanlihana täällä Shanghaissakin. (lähde)

Mies vangittiin jäteöljyn myymisestä ruokaöljynä. (lähde)

Sairaiden possujen lihan myyminen eteen päin on ihan OK. Kunnes jää kiinni. 110 ihmistä pidätetty tänä vuonna. (lähde)

Järkyttäviä ja suorastaan iljettäviä tapauksia. Toisaalta kuolemantapausten määrä lienee minimaalinen, kun miettii, kuinka monta miljoonaa ihmistä syö katuruokaa Shanghaissa tai koko Kiinassa. Se on iso osa kiinalaista kulttuuria, eikä sitä tulisi noin vain lakaista maton alle. Lisäksi moni Shanghaihin paremman elämän toivossa muuttanut kiinalainen elättää itsensä pitämällä pientä ruokakojua iltaisin. Ja moni saa siellä halvalla vatsansa täyteen etenkin Shanghain kaltaisissa verrattain kalliissa kauoungeissa.

Ja lisäksi katuruoka on hyvää! Haittaako, jos syö rotanlihaa, jos luulee sitä lampaanlihaksi? (vitsi, vitsi)

Jo nyt iso osa Shanghain ruokapaikoista on jättimäisissä luksusostareissa, joita täällä on aivan jokaisella kulmalla. Eihän siellä ole mitään tunnelmaa, yhtä kylmiä ja kolkkoja kaikki. En halua, että loputkin pienet ruokapaikat katoavat ostarien syövereihin, niin kuin nyt tuntuu olevan käymässä.Eikö mitään kultaista keskitietä löydy? 

Nyt kun olen kertonut näistä ruokahalua nostattavista tapauksista teille, onkin hyvä aika kirjoittaa siitä, mitä meidän food tourilla syötiin. Me aloitimme soup dumplingseilla eli täytetyillä taikinanyyteillä Shouning Lu -kadun kulmassa sijaitsevassa pikkupaikassa. Herkullisia, vaikka näitä oltiinkin jo syöty Mathiaksen kanssa aiemminkin.

thumb_IMG_1715_1024

Syöntiohje: puhkaise puikolla reikä taikinaan, ryystä keitto sisältä mahdollisimman kovaäänisesti (tämä on tärkeää) ja nauti sen jälkeen dumpling viinietikkaan dippaillen. Nää on täällä tosi suosittua perusruokaa, tänäänkin söin lounaaksi näitä neljä kappaletta. Hintaa tuli 6 RMB:tä eli noin 85 senttiä. On sitä turhempaankin 85 senttiä tullut tuhlattua.

Taikinanyyttien jälkeen siirryimme itse Shouning Lulle. Ja samalla päästiinkin juhlimaan kuin Suomessa konsanaan: rapuja ja viinaa! Ravut olivat yhtä kiinalaisia kuin Suomessakin, mutta kossun sijasta täällä nautittiin kiinalaista, kurkkua polttavaa baijiuta. Tuo myrkky käännetään joskus  Kiinassa ”white wine”, mutta uskokaa mua, sillä ei oo mitään tekemistä valkoviinin kanssa.

thumb_IMG_1736_1024

thumb_IMG_1724_1024

Samassa pikku ravintolassa syötiin rapujen lisäksi muitakin todella hyviä ruokia: kiinalaisia enoki-sieniä, lammasvartaita (vai rottavartaitako nää nyt oli?), lootusta, simpukoita ja vaikka mitä muuta.

thumb_IMG_1732_1024

thumb_IMG_1730_1024

Jälkkäriksi oli katukiskalta ostettuja hyytelöjutuja – en tiedä mikä fiksaatio näillä aasialaisilla on hyytelöön, mutta Vietnamissakin vedettiin jälkiruoaksi jotain hyytelöitä. Järkyttävää settiä, ajatuskin puistattaa.

Seuraavaksi suunnattiin eräälle pienelle kojulle. Häkeissä oli käärmeitä ja muoviämpäreissä sammakoita, eläviä tietenkin. Tosin eivät enää kovin kauaa. Master chef siinä katkaisi kaulan muutamalta yksilöltä, perkasi suolet ja sisäelimet ulos silmiemme edessä ja aloitti kokkailun. Loppujen lopuksi friteerattu sammakko tai käärme ei maistunut kanaa kummemmalle.

thumb_IMG_1744_1024

Tämän jälkeen söimme kierroksella vielä nuudeleita, kiinalaista katuhampparia ja pääsimme näkemään muslimiravintolassa nuudeleiden valmistusta. Siellä oli hiukan taitavampi noodle master kuin aiemmin vierailemassamme hot pot -ravintolassa, eivätkä nuudelit lennelleet pitkin lattioita. Onneksi, koska koko keittiö näytti aika saastaiselta. Shanghaissa ravintolat saavat vihreän, keltaisen tai punaisen hymynaamataulun seinälle ruoan turvallisuuden ja ravintolan siisteystason mukaan. Tällä pikkukojulla ei mitään tauluja ollut laisinkaan, mutta veikkaus oli että joko punainen surkuhymynaama on piilotettuna jonkun kukkaruukun taakse tai sitten väriskaala on loppunut kesken… 

thumb_IMG_1748_1024

thumb_IMG_1750_1024

Kävellessämme tuohon viimeiseen muslimiravintolaan, pysähtyivät oppaat äkisti. Kadunpätkä jolla kävelimme oli kuulemma vielä kaksi päivää sitten kuhissut ruokakojuja. Nyt jäljellä oli kaksi. He kysyivät asiasta kiinaksi paikalliselta mieheltä, joka vahvisti epäilykset tosiksi: jälleen yksi ruokakatu Shanghaissa, joka on viranomaisten toimesta suljettu.

Mitä mieltä olette – pitäisikö katuruokakulttuuri turvallisuuden nimissä hävittää vai onko jokaisen omalla vastuulla, mitä suuhunsa pistää?

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply susannette perjantai, joulukuu 9, 2016 at 11:13

  Haaveillaan Kiinan matkasta ja olen lukenut kohta kaikki sun postauksesi kiina-tunnisteen alta! Olen oppinut ihan mielettömästi uutta ja sulla on todella elävä ja mielenkiintoinen tapa kirjoittaa, tähän jää ihan koukkuun :D Monet naurutkin on naurettu ääneen näitä kiinalaisten hassuja tapoja lukiessa :D

  Mielenkiinnosta kysyisin tuohon street food touriin liittyen muutaman jutun, jos itsekin uskaltautuisi sellaiselle :D Paljon tuollainen kustantaa? Maksettiinko ruuat itse paikoissa jossa vierailitte, vai kuuluvatko ne ns. kierroksen hintaan? ja ilmeisesti liikuitte paikasta toiseen kävellen (kävin lukemassa myös vietnam-postauksen jossa olitte kulkeneet mopolla paikasta toiseen, vaikutti aika hurjalle :D) ?

  Ja miten varasitte tuon kierroksen, netin kautta vai kuinka tuo hoituu käytännössä :D onko takuuta että saa englantia osaavat oppaat, sillä me ei puhuta sanaakaan kiinaa :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, joulukuu 9, 2016 at 11:23

   Moikka! Kiva, että oot löytänyt blogiin ja lukenut mun Kiinan seikkailuista. Mahtava maa, aika erilainen matkustusmielessä kuin monet muut! Toivottavasti lähdette reissuun. :)

   Tää oli tosiaan Untour-nimisen firman food tour, joten kannattaa googlata se. Oli nimittäin tosi hyvä kokemus ja kannattaa ottaa vaikka heti ensimmäiselle illalle Kiinassa, niin saa vähän tuntumaa ruokakulttuuriin siellä. Hinta oli muistaakseni jotain 50 euroa per henkilö (ellen nyt ihan valehtele). Kun myöhemmin oppi, mitä kaikki oikeasti maksaa, niin onhan se kallis. Mutta toisaalta kokemus oli sen arvoinen, ja siitä tosiaan rohkaistui itsekin kokeilemaan erilaisia ruokia ja vähän tiesi, miten niitä tilataan ja syödään. Kyllä mä tätä siis kovin suosittelisin. Kierros varattiin netistä ja maksettiin netissä tai käteisellä kierroksen vetäjälle (en muista kummin!). Vetäjät ovat länsimaalaisia ja kierrokset englanniksi. Ravintoloille ei sitten tarvitse erikseen maksaa mitään. Kävellen siirryttiin paikasta toiseen.

   Jos menette Shanghaihin niin tää on kyllä huippu aloitus Kiinan reissulle. Minkälaista Kiinan matkaa olette suunnittelleet?

   • Reply susannette perjantai, joulukuu 16, 2016 at 12:02

    Kiitos vastauksesta :)! Tosiaan sun blogista on löytynyt paljon hyviä vinkkejä reissua ajatellen. Ollaan käyty Japanissa ja Etelä-Koreassa aiemmin, mutta Kiina vaikuttaa olevan vielä vähän oma maailmansa näihin kahteen verrattuna kun olen lukenut sun postauksia :–D ja täytyypäs tutkia noita ruokaretkiä enempi netistä, sillä Shanghai ei välttämättä ole meillä kohteena. Suunniteltiin parin viikon matkaa ensi syyskuulle, kaupunkia ei olla vielä lyöty lukkoon, mutta Chongqingin , Xi’an tai Guangzhou ovat vahvoilla :D Terrakotta armeija olisi varmasti mielettömän upea nähdä ja kaikki erilaisia ruokia pitää päästä maistelemaan :) Kiinan muuri olisi tietysti myös hieno, mutta Kiina on niin valtava maa, ettei kaikkea taida ehtiä ihan kahdessa viikossa. Mutta mikäs estää käymästä useampaa kertaa :D

    • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, joulukuu 16, 2016 at 12:12

     Okei no tehän olette sitten jo suht kokeneita Aasian matkailijoita. :) Mä en ole koskaan ollut Japanissa enkä Etelä-Koreassa, mutta voisin kuvitella, että Kiina tosiaan on monessa mielessä erilainen. Niin hyvässä kuin pahassa, heh. Kiinaa ei tosiaan kahdessa viikossa ehdi kiertämään. Kaikki noi sun mainitsemat paikat jäi multa käymättä, mutta kyllä tässä on kovasti uusi Kiinan matka koko ajan mielen päällä. :) Ja jos yhtään sellaisesta tykkäätte, niin Kiinassahan on upeita luontokohteita! Mä kävin mm. Yunnanin Tiger Leaping Gorgella ja Yellow Mountainsilla, mutta kaikkea löytyy… Eikös Guilin oo jossain aika lähellä Guangzhouta. Se on kuulemma yksi kauneimmista paikoista Kiinassa!

     • susannette tiistai, joulukuu 20, 2016 at 11:55

      Nuo mainitsemasi paikat vaikuttaa näin pikaisen googlettamisen jälkeen upeilta! Täytyy tutkia lisää saisiko noita mahtumaan meidän matkalle, kiitos vinkeistä :)!

     • Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, joulukuu 22, 2016 at 22:27

      Sitä ne olivatkin. Vielä kerran: mahtavaa reissua, jos Kiinaan lähdette. :)

  Leave a Reply