Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mitä Kiinaan vaihtoon lähteminen maksaa

perjantai, elokuu 7, 2015
Rahanmenoa ei voi estää! …totesi Meri kun Kiinaan vaihtoon lähtemistä suunnitteli.
Tai oikeastaan suunnittelluvaiheessa kuvittelin vielä lähteväni kroisoksena, juuri ansaitut kesätyörahat taskussani elämään Shanghaihin kuin kuningas. Setelitukkoa heiluttelemalla viilentäisin itseäni kuumina kesäpäivinä –  olinpas tehnyt hyvän kohdevalinnan, Kiinassahan kaikki on halpaa!
Sitten alkoivat käytännön järjestelyt.

thumb_IMG_8535_1024

Vaihtoon lähtemiseen saa uppoamaan aika sievoisen summan rahaa. Varsinkin Euroopan ulkopuolelle lähtiessä. Hakuvaiheen innostuksessa sitä ei edes tajua, miten paljon olisi hyvä varata rahaa koko prosessiin. Ei sillä, en minä päätöstäni vaihtaisi, en missään nimessä. Mä olen vähän niitä ihmisiä, joiden mielestä käytettyä rahamäärää ei voi mitenkään verrata niihin kokemuksiin ja muistoihin, joita maailmalta saa. Tiesin, että valinta lähteä Kiinaan tulisi minulle kalliimmaksi kuin esimerkiksi Eurooppaan jääminen.

Lennot

Lennot vievät leijonanosan, jos lähtee vaihto-oppilaaksi muualla kuin Eurooppaan. Shanghaihin lennot Suomesta voivat maksaa mitä tahansa 500-2000 euron väliltä, usein järkevillä aikatauluilla menevät lennot saa noin 800 eurolla. Omat lentoni Lontoon kautta British Airwaysilla ja yhteensä 19 tunnin matka-ajalla maksoivat n. 750 euroa. Euroopasta on helppo käväistä vaikkapa jouluna kotona, mutta toiselta puolelta maailmaa siihen tuskin kovin monella on varaa.

Lentojen ostamista ja hyvien tarjousten kyttäystä vaikeuttaa se, että ainakin itse sain vasta aika kalkkiviivoilla tietää, milloin yliopistolla pitäisi olla ensimmäistä kertaa rekisteröitymässä.

Viisumi

Kiinaan lähteäkseen on haettava viisumia, ja sama käytäntö on tietenkin moniin muihin maihin Euroopan ulkopuolella. Viisumit eivät ihan älyttömän kalliita yleensä ole, mutta kyllä ne budjetissa kuitenkin tuntuvat. Opiskelijaviisumi Kiinaan maksoi kahdella entrylla 90 euroa, single entryna se olisi maksanut 60 euroa. Viisumin hakemisesta lisää täällä.

Rokotukset

Rokotukset ovat varsinainen rahasyöppö. Jos perus matkailurokotukset eivät ole kunnossa, voi lasku nousta aika isoksi, kun kerralla ottaa kaikki. Ja jos muuten vain on tyhmä ja huoleton taivaanrannanmaalari kuten allekirjoittanut niin vaikka perusrokotteet olisivat kunnossa, voi laskusta silti tulla iso kun joutuu ne yksityisellä käydä ottamassa. Mulla on onneksi iso kasa matkailurokotteita jo valmiina, mutta nyt jouduin ottamaan hepatiitti B:n (kaksi piikkiä ennen matkaa 70e/kpl, tehostepiikki matkan jälkeen), lavantautirokotteen (43 euroa) ja tehosteen Japanin aivokuumeeseen (130 euroa). Hitto että onkin kallis rokote. Toisaalta olen valmis panostamaan ainakin siihen mielenrauhaan, että on pienempi riski saada toi ankea tauti jos vaikka jonnekin maaseudulle eksyy. Eiköhän tässä tuu parin vuoden aikana enemmän tai vähemmän kuitenkin taas rampattua ympäri Aasiaa niin hyvähän se on olla.

Rokotuksiin mulla menee siis yhteensä 383 euroa.

thumb_IMG_8536_1024

Vakuutus

Vakuutus on iso paukku lompakolle sekin. Pitkät matkavakuutukset ovat todella kalliita, joten vakuutusyhtiöitä kannattaa vertailla. Mä esimerkiksi irtisanoin vuosikausia IF:llä pitämäni matkavakuutuksen, koska se osoittautui huonoksi ja kalliiksi vaihtoehdoksi. Tällä hetkellä suppean vertailun tuloksena otan vakuutukseni todennäköisesti Pohjolasta, ja hintaa sille tulee n. 200 euroa.

Vuokrat

Kiinassa on kuulemma tavallista, että ainakin asuntoloissa ja muissakin vuokrakämpissä pyydetään maksamaan kolmen kuukauden vuokra etukäteen. Kun siis toivottavasti saan paikan campuksen asuntolasta, on varattava kiva tukku käteistä mukaan heti alkuun. Vuokra on n. 220 euroa kuukaudessa, lisäksi maksetaan sähköstä ja vedestä. Mutta ensimmäisen viikon aikana on siis oltava 660 euroa valmiina vuokranmaksuun.

Niin ja sittenhän on maksettava vuokra vielä Suomeen. Kun asuu poikaystävän (kröhöm avomiehen) kanssa, ei oikein voi ottaa alivuokralaista tai tehdä muitakaan järkeviä ratkaisuja, jos hyvästä (ja meidän tapauksessa edullisesta) asunnosta ei halua luopua. Maksan siis koko puoli vuotta vuokraa sekä Kiinassa että Suomessa. How nice.

Ennen opiskelua

Useimmat haluavat mennä vaihtokohteeseen ainakin viikkoa ennen opintojen alkamista. Jos ottaa kaverin tai poikaystävän tuoksi ajaksi mukaan kuten minä, täytyy tähänkin tietenkin varata rahaa. Majoitus, ruokailut, nähtävyydet… Vielä ei olla siinä arjessa, jolloin eletään normaalin säästeliäästi vaikka vieraassa maassa ollaankin.

Me majoitutaan koko viikko hostellissa, ja 8 yön hinnaksi taisi tulla reilu 100e per naama. Muuten en ole sen tarkemmin budjetoinut mutta kyllähän sitä rahaa tulee menemään.

Tilpehööri

Sitten on se kaikenlainen tilpehööri. Vasta muutamaa viikkoa ennen lähtöä alkaa tulla mieleen kaikkea, mitä tarvitsee mukaan. Kaikkea ei välttämättä saa Kiinasta ja vaikka saisikin, voi elämä tietyissä tilanteissa helpottua, jos ei tarvitse lähteä etsimään. Rahaa kuluu mm. kosmetiikkaan, opaskirjoihin, piilareihin, lääkkeisiin, hammaslääkärikäynteihin… Mulla on tällä hetkellä kaikkeen tähän mennyt alle 100 euroa, vaikka hammaslääkärissäkin kävin (thank god for YTHS) ja joitakin lääkkeitäkin oon ostanut.

Mulla on mennyt nyt siis pelkästään vakuutuksiin, rokotuksiin ja lentoihin yli 1400 euroa. Tähän päälle on oltava ne kolmen kuukauden vuokrakulut valmiina, eli vajaa 700 euroa. Sitten satanen välttämättömiin hankintoihin, toinen satanen viikon majoitukseen ennen opiskelujen alkua ja muutama satanen elämiseen, ennen kuin pääsee kiinalaiseen yliopistoelämään kiinni. Ja tässä vaiheessa luku huiteleekin jo 2500 euron paikkeilla.

Halpaa hupia tämä ei siis missään nimessä ole. Ja vielä ollaan kaukana Kiinan maaperältä. Valitsemalla jonkun Euroopan kohteen olisin säästänyt pitkän pennin. Mutta koska päätin lähteä Shangaihin ja tulen joka päivä yhä onnellisemmaksi päätöksestäni, on parempi vain hankkia hyväpalkkainen kesäduuni ja repiä selkänahasta ne roposet kaikkien järjestelyiden maksamiseksi.

Toivotaan, että kokemuksesta tulee sen arvoinen.

 

You Might Also Like

55 Comments

 • Reply Jasmin perjantai, elokuu 7, 2015 at 18:43

  Mä en ottanu japanin aivokuumerokotusta ollenkaa ku lähin vuodeksi Kiinaan vaikka tuli siellä maaseudullaki vietettyä jonkun verran aikaa. Otin sit siinä vaiheessa kun lähin kaakkois-Aasiaan ja onneks kävin vielä Beijingissä siinä välissä koska ton rokotuksen saa Kiinasta tosiaan alle viidelläkympillä :D Mut jos saat campukselta asuntolan tolla hinnalla niin säästät kyllä tosi pitkän pennin! Kiinassa vuokrat on ihan älyttömiä ja pienestä huoneesta saa helposti pulittaa 300-400kk…

  Tilpehööri-vinkki: Kiinassa deodoranttia on suhteellisen vaikea löytää ja tamppoojena lähes mahdotonta (tai jos jostain länsimaisesta erikoisliikkeestä löydät niin aika paljon saat pulittaa).

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, elokuu 7, 2015 at 22:19

   Joo, oon itse asiassa kuullutkin noi vinkit! :D Tosi outoa, ja siis dödö, eikö kiinalaiset käytä dödöä? :D Ja joo onhan toi rokote periaatteessa pientä hätävarjelun liioittelua, mutta koska mullakin tulee reissattua siellä muuallakin suht usein niin hyvä näin. Tosin olisihan tossa säästänyt, jos ois saanut otettua sen vasta Kiinassa. Toisaalta helpotus kun ei tarvii siellä paikan päällä alkaa nyt säätää.

   Ja joo, sehän tässä vähän kuumotteleekin, että jos en jostain syystä saa sitä asuntolapaikkaa ja sit pitää lähtee jostain yksityisiltä etsimään. Mun mielestä on jotenkin tosi outoa, että asuminen voi maksaa siellä noin paljon!

   • Reply Jasmin lauantai, elokuu 8, 2015 at 19:03

    EI KÄYTÄ! Mä en voi liikaa alleviivata sitä miten kiinalaiset ei käytä dödöä :D Kuvittele metron ruuhka-ajat kesäsin 40 asteen helteessä…. Eikä ne muuten sheivaakaan (siis naiset) eli kiva seistä siellä metrossa karvasten ja hikisten kainaloiden keskellä.

    Mut joo asuminen Kiinan suurkauungeissa on ihan älykallista koska kysysntä on niin kova ja sinne muuttaa jatkuvasti lisää porukkaa. Shanghai ja Beijing on vilä Kiinan kalleimpia kaupunkeja asua. Mut toisaalta ei Kiina niin halpa ole kun mitä ihmiset kuvittelee.

    • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, elokuu 8, 2015 at 20:48

     Hei apua, ei edes sheivaa? :D aijai, ihanat ruuhkametrot mua siis odottaa. Pitää siis santsata vähän deodoranttia mukaan… Ihanaa että annat kunnon käytännön vinkkejä mulle! :D

     • Hanne keskiviikko, elokuu 12, 2015 at 09:01

      Kaikenmoista kosmetiikka-tavaraa yms. kannattaa käydä ostaan Watsonilta, niitä on oikeastaan jokaisessa ostarissa ja kauppakeskittymissä. Sieltä saa myös deodoranttia, tamppooneita ja sheivereitä :D
      Voit valmistautua lataamaan jo WeChatin puhelimeen, sillä whatsappia tms. Kiinassa ei vain kukaan käytä (edes ulkomaalaiset). Monesti ei kysytäkään edes numeroa vaan ”onko sulla wechat?”.

     • Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, elokuu 12, 2015 at 12:32

      Joo wechat löytyykin jo! Tosin sen käyttö ei ole oikein avautunut mulle vielä.:D Ja hei mahtavaa että kerroit Watsonsista. Tosi moni on nimittäin sanonut, ettei juuri noita tuotteita mistään saisi. Mutta että saa sittenkin?! Loistavaa! :)

     • Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, elokuu 12, 2015 at 12:32

      Joo wechat löytyykin jo! Tosin sen käyttö ei ole oikein avautunut mulle vielä.:D Ja hei mahtavaa että kerroit Watsonsista. Tosi moni on nimittäin sanonut, ettei juuri noita tuotteita mistään saisi. Mutta että saa sittenkin?! Loistavaa! :)

 • Reply Jannika perjantai, elokuu 7, 2015 at 23:58

  Shanghai on aivan ihana! Bundin lähellä 4 kerroksinen Forever21 söi ison siivun omista rahoistani viettäessäni kuukauden harjoittelujaksoa kaupungissa keväällä -13.. Fakemarketeista löytyy vaikka ja mitä ja niissä vierähti tunti jos toinenkin! Walmartista löytyy kaikenlaista tarpeellista halvalla, tosin hyviä meikkejä ei Shanghaista saa halvalla. Länsimaalaiset ravintolat ovat suht kalliita, mutta paikallinen ruoka erittäin halpaa! Yliopistojen kampusten omat raflat hyvän laatuisiakin! Jos kuitenkin mielii länsimaista ruokaa niin Big bamboo jäi positiivisena mieleen, samoin salaattiketju wagas.

  Taksilla liikkuminen on erittäin halpaa, tosin kannattaa opetella ne perusjutut kiinaksi, kuskit eivät osaa englantia. Shanghain metroverkosto on ehdoton oma lemppari (verrattuna esim. Lontoo ja Pariisi). Metrot ovat suht uusia ja asemat siistejä! Kannattaa kokeilla myös Maglevia, joka kulkee lentokentälle ja takaisin kaupunkiin. Kannattaa varautua, että kun kulkee metrossa on usein nähtävyys paikallisille, jotka ihan surutta napsivat kuvia meistä länsimaalaisista. Kiinalaiset ovat kyllä ystävällisiä, ja tarjoavat usein istumapaikan, mikä tuntuu pitkän työpäivän jälkeen ihan luksukselta!

  Nähtävyyksiä kaupungissa riittää, mutta sen verran varoitan, että Shanghai Zoo oli aika surullista katsottavaa. Likainen ja huonosti pidetty paikka, ja eläimet kovin surkean oloisia..

  Ihanaa reissua!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, elokuu 13, 2015 at 13:33

   Kiitos! Ja kiitos hyvästä ja vinkkirikkaasta kommentista! :) Just tollaiset käytännölliset vinkit, esim. noi mainitsemasi ravintolat, on kullanarvoisia. Maglevilla matkustetaan varmaan heti kun saavutaan paikalle. Ja Forever21… Mun lempikauppa. Ja nelikerroksisena?! Voin siis hyvästellä rahani…

 • Reply Marimente lauantai, elokuu 8, 2015 at 16:37

  Mielenkiintoinen postaus, etenkin kun nämä rahajutut usein kiinnostaa ulkomaan reissuja tai pitempiä oleskeluja suunnitellessa! Mä haaveilin aikoinani vaihto-opiskelusta Nanchangissa, mutta koska tarkemman tutkinnan jälkeen osoittautui, etten saa sieltä tarvittavia opintopisteitä, päädyin muutaman mutkan kautta vaihtoon Hollantiin. Yhtä kaikki, olen täysin samaa mieltä, että vaihtoajan kokemuksia ja muistoja ei voi millään lailla mitata rahassa. Sen sijaan siitä saatua henkistä pääomaa kantaa mukanaan koko loppuelämänsä! :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, elokuu 8, 2015 at 18:11

   Näinhän se on, ja itseni tuntien, mikäli noi rahat ei olisi kuluneet näihin järjestelyihin niin ne olisi kuluneet johonkin muuhun. Nimimerkillä maailman huonoin säästäjä… Ja toisaalta ei se rahanmeno ihan kauheasti edes harmita, kun tietää että se auttaa yhden unelman saavuttamisessa. :)

 • Reply Lotta Watia | Unagidon sunnuntai, elokuu 9, 2015 at 18:54

  Eikä vaihtobyrokratiaan mene ainoastaan rahaa, vaan myös aikaa! Japaniin lähtiessä niitä lomakkeita oli sen miljoona ja uskon, että Kiinaankin olet aika monet paperit joutunut täyttämään. Terkkarillakin piti käydä ottamassa tuberkuloositestit yms. Mut kyllä se lopulta on kaiken sen rahan ja vaivan arvoista.

  Nuo rokotukset ovat kyllä jäätävän hintaisia. Mä en ole koskaan tuota Japanin aivokuumerokotusta ottanut, vaikka olenkin pitkiä aikoja Japanissa ja Itä-Aasiassa viettänyt. En kuitenkaan koskaan niin landella, että sille olisi välttämättä ollut tarvetta. Saa nähdä, tuleeko kuitenkin joskus vielä otettua.

  Ihan mahtavaa, että lähdet Shanghaihin! Se on upee kaupunki. Juttuja odotellessa. :-)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, elokuu 10, 2015 at 12:15

   Joo aikaa on mennyt ÄLYTTÖMÄSTI. Mutta kuulemma Japanissa on tosiaan ihan hullujen hommaa toi byrokratia… Yliopiston vaihtoinfossa sanottiin, että joihinkin yliopistoihin Japanissa täytyy toimittaa papereita siitä, missä tarhassa on pienenä ollut. Mitäh?! :D

   • Reply Lotta Watia | Unagidon keskiviikko, elokuu 12, 2015 at 13:00

    Hahaa, joo, toi pitää paikkansa! Kaikki oppilaitokse tarhasta saakka pitää kirjata ylös. Älytöntä!

 • Reply Ansku BCN sunnuntai, elokuu 9, 2015 at 20:44

  Melko paljon muistettavaa! Juuri kaivelin täällä kotikotona ollessani omia vanhoja opiskelijavaihtoarkistojani ja olipa mielenkiintoista tutkia vanhoja päiväkirjoja, resepti- ja rokotuskuitteja ja kaikenlaisia lippusia. Onneksi äiti on hamsteri ja on pitänyt kaiken tallessa :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, elokuu 10, 2015 at 13:14

   Joo, älytön määrä hoidettavaa kyllä kaikessa. Varmasti kiva tarkastella sitten jälkikäteen. :)

 • Reply Mirka/Reason for a Season sunnuntai, elokuu 9, 2015 at 22:13

  Ei ole kyllä tosiaankaan ilmaista, mutta varmasti on sen arvoista lähteä. Aika hyviä vinkkejä kyllä tuollaiset, että deodoranttia ei saa ostettua. Ei tuollaisia tule ajatelleeksi :D. Olisi kamalaa olla itse kuukausia ilman tuollaisia perustuotteita :P. Tulee varmasti mielenkiintoista, se opiskelutyylikin on Aasiassa varsin erilainen kuin Suomessa. Olet pian monta kokemusta rikkaampi. Enjoy!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, elokuu 10, 2015 at 13:15

   Joo, haussuintahan on se, etten tiedä yhtään millaista opiskelu tulee olemaan. Ihan älytöntä puurtamista vai helppoa kuin heinänteko? Se nähdään pian. :)

 • Reply Terhi / Muru Mou maanantai, elokuu 10, 2015 at 09:16

  Mielenkiintoinen postaus, kiinnosti lukea vaikka ei ollut itselle sinansa oleellista tietoa :) Voi kun olisi ollut tallaisia blogeja ja postauksia silloin kun itse olin lahdossa vaihtoon!

  Mulla on sulle haaste: https://www.rantapallo.fi/murumou/unelmamatkalla-maailman-ympari/

 • Reply Annika | Travelloverblogi maanantai, elokuu 10, 2015 at 09:56

  Minä en myös mielenrauhasta tingi, vaan käyn vuosittain matkailulääkärillä kartottamassa rokotetarvetta, jos tulee lähdettyä länsimaiden ulkopuolelle. Toisaalta säästänpä sitten veronmaksajilta kalliit hoitokulut, kun en tule malariassa tai keltakuumeessa himaan… Ehdottomasti vaihtosi on kaiken tuon rahan arvoista! Shanghai kiinalaisista kaupungeista epäilemättä ei halvimpia, mutta viikko hostellissa satasella. Hmm. Enpä muista, että olisin satasella koskaan nukkunut enempää kahta yötä. Mutta työelämässä jo 15 vuotta. :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, elokuu 10, 2015 at 13:39

   Jotenkin sitä on itsekin vasta nyt tajunnut, että Kiinassa ja erityisesti Shanghaissa ei ihan niin halpaa olekaan kuin yleisesti luullaan. Mutta tuo hostellimajoitus tosiaan oli edullinen, ja paikka vaikutti aivan tarpeeksi hyvältä meille. Hotelli on aina hotelli mutta toisaalta tässä elämänvaiheessa on ihan kivakin nukkua vielä hostelleissa, joissa on sellaista tiettyä yhteishenkeä nuorten reissaajien kesken.

   Ja mielestäni mielenrauhasta todellakin kannattaa maksaa! :)

 • Reply Heidi maanantai, elokuu 10, 2015 at 12:37

  Hyvä muistutus, että pitäisi itsekin käydä panemassa rokotukset kuntoon. Ihan samaa mieltä, että jokainen matkoihn pantu penni on varmasti sen arvoinen! Itse olen syksyllä lähdössä Erasmus-ope-vaihtoon ja rahakulujen sijaan tympii kaikki byrokratia ja lippuset ja lappuset, joita pitäisi täytellä. Sellaista en jaksa sitten yhtään!!

 • Reply Anne | Metallia Matkassa maanantai, elokuu 10, 2015 at 18:01

  Mulla meni tuo japanin aivokuume vanhaksi tai siitä puuttui joku tehoste ja olisi pitänyt ottaa kokonaan uudet rokotukset. 270 euroa yhteensä, jätin ottamatta. Se on vähän siinä ja tässä, missä sitä oikeasti tarvitsee, ja käsittääkseni sillä uudella rokotteella ei kai edes tule kovin pitkäksi aikaa sitä suojaa? Tosin voin olla väärässäkin, en ole nyt tarkemmin perehtynyt aiheeseen.

  Meillä on jatkuvat matkavakuutukset Tapiolasta, mutta se on aina max 3kk kerralla matkan alkamisesta voimassa ja sen jälkeen pitää ottaa ”lisäaikaa”. Tuo jatkuva on jotain 100 e / vuosi, mutta muistaakseni sen 3kk pidennyksen (matkavakuutus + matkatavaravakuutus, koska kotivakuutuskaan ei kata kuin 3kk kerralla) hinta oli melkein saman verran kuin tuo vuodesta maksettava osuus. Huh! No, kyllä se kannattaa ottaa, koska sitten jos sairastuu pahasti / joutuu ryöstetyksi tms. eikä ole vakuutusta, voi tulla tukalat paikat.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, elokuu 10, 2015 at 22:42

   Joo, kyllä se kattava vakuutus on mun mielestä ihan ehdoton. Jossain aikaisemmassa postauksessa käsittelin asiaa enemmänkin, mutta ambulanssilennot Suomeen jo Euroopan sisältä maksavat kymmeniätuhansia euroja, saati sitten jostain Aasiasta.

   Mä sain tiedon, että toi ”tehoste” Japanin aivokuumeeseen on siinä mielessä outo, ettei kuulemma ole tutkittu, kauanko sen vaikutus sitten kestää. Onko se loppuelämän vai pari vuotta. Pari vuotta lienee kuitenkin lähempänä totuutta, ainakin jos haluaa varman suojan.

 • Reply Tiia/reisereise maanantai, elokuu 10, 2015 at 18:46

  Huhhuh, paljon kyllä hoidettavaa, mutta varmasti sen arvoista. Kiva, että sain käytännönvinkkejä ei ihan heti tulisi mieleen, ettei dödöjä löydy Kiinasta. Innolla jään kyllä odottelemaan postauksia ja kuvia. :)

 • Reply Tiia/reisereise maanantai, elokuu 10, 2015 at 18:47

  siis sait* :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, elokuu 10, 2015 at 22:43

   Joo, eihän tollaiset tulis todellakaan mieleen! :D Siis dödöhän on elämälle välttämätön perustarvike, miten niin sitä ei myydä Kiinassa!? :D

 • Reply Henna /suurin onni maanantai, elokuu 10, 2015 at 20:05

  Jotenkin tuohon lähdön valmisteluun menee aina ihan tuhoton kasa rahaa, näköjään oli sitten kyseessä pidempi kiertelymatka tai sellainen, jolla on tarkoitus pysyä enimmäkseen paikallaan. Olisinpa itsekin jaksanut paremmin dokumentoida noita lähtövalmisteluja pitkää reissua varten… :) Kiva, kun kohta alkaa tippua Shanghai-postauksia linjoille!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, elokuu 10, 2015 at 22:44

   Joo, rahanmeno on kyllä loputonta. Parempi kai olla sitä sen suuremmin edes miettimättä. ;)

 • Reply Arna | Cocoa etsimässä -matkablogi tiistai, elokuu 11, 2015 at 10:09

  Tosi hyvä ja informatiivinen postaus, tästä on ihan varmasti hyötyä vaihtoon lähtöä suunnitteleville. Ja ihana into ja lähdön tunnelma välittyy näistä suunnittelupostauksista :), ihan tekis mieli itsekin lähteä. En silloin aikanaan ekalla opiskelukierroksella ollut vaihdossa ja se on jäänyt harmittamaan. Mulla on tämän toisen tutkinnon opintoja nyt vielä pari vuotta jäljellä ja vähän on kutkuttanut lähteä vaihtoon vielä näin aikuisiällä. Mua ei toisaalta enää opiskelijariennot niin kiinnosta, eikä mua sais kirveelläkään asumaan mihinkään hostelliin tai opiskelija-asuntolaan :), joten vaihtoon lähteminen vaatisi kyllä niiltä itse opinnoilta todella paljon. Sulla on upea kokemus edessä, ihan mahtavaa!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, elokuu 11, 2015 at 12:17

   Mäkin lähden, koska tiedän että miettisin varmasti koko loppuelämäni, jos en lähtis. Mutta ymmärrän sun tilanteen… Varmasti vaihto olis hieno kokemus sullekin, sitten vaan pitäis päästä johonkin esim. todella hyvätasoiseen yliopistoon tai muuhun sua jollain tavalla erityisesti kiinnostavaan paikkaan, jos opiskelijaelämä jää vähemmälle. :)

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita tiistai, elokuu 11, 2015 at 11:13

  Olen kanssasi samoilla linjoilla siinä että kokemukset ja muistot maailmalta ovat jokaisen centin arvoisia! Minua aina ärsyttää jos joku kauhistelee matkustamiseen käyttämääni budjettia. Voisi ne rahat paljon huonomminkin käyttää, eipähän mene tupakkiin ja muuhun bile-elämään! :D

 • Reply sarrrri tiistai, elokuu 11, 2015 at 20:04

  Hmm. Kun mä lähdin vaihtoon Meksikoon, niin viisumin kanssa oli tosi hankalaa ja piti täyttää tuhat lappua ja lippua ja käydä monta kertaa erikseen suurlähetystössä, mutta ei se mikään hirveän kallis ollut. Sitten kun lähdin Peruun en edes hakenut viisumia ja sain sen silti! Suurlähetystöstä siis tuli viesti että hei, meillä on sulle viisumi, tuutko hakemaan… Ilmeisesti Perun vaihtokoulu oli ilmoittanut sinne että tällainen tyyppi on tulossa tänne opiskelemaan ja tarvitsee viisumin. :D Jätin sen silti hakematta, koska se olisi ollut vain viideksi kuukaudeksi ja rajalla sai suoraan puoli vuotta kun sanoi tulevansa kouluun. Sitten kävin Brasiliassa sen puolen vuoden täyttyessä ja sain uudet 6kk kun tulin takaisin.

  Ainoa rokote minkä otin oli keltakuume, kaikki muut olivat jo Meksikon vaihdon jäljiltä valmiina, eikä lattareihin mitään sen kummempia tarvitakaan (lavantautirokote meni vanhaksi mutta en uusinut). Vakuutuksen otin Eurooppalaiselta, eikä sekään muistaakseni ollut kovin kallis, ja Meksikossa mulla oli paikallinen vakuutus.

  Perun osalta pääsin mielestäni tosi halvalla koko vaihdon, ja kalleiten jouduin maksamaan lentolipuista, joissa oli kahden viikon stop over Meksikossa menomatkalla ja paluupäivä avoin, koska ”en tiennyt” tulenko pois 6kk vai 12kk jälkeen. :) Meksikossa sitten oli vähän eri juttu, kun asuin perheessä ja sain vaihtojärjestöltä kuukausirahaa.

  Kiva että olet kirjannut näitä ylös, tästä on varmasti hyötyä monelle vaihtoa suunnittelevalle! Harmi etten itse aikanaan älynnyt tehdä samaa. :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, elokuu 11, 2015 at 21:00

   No sulla on mennyt aika sutjakkaasti asiat, ainakin Perun osalta. :) Ja niin, olisinhan mäkin voinut jättää esim. Japanin aivokuumeeseen rokotteen ottamatta. Mutta better safe than sorry. Ja toivotaan, että näistä on hyötyä jollekin.

 • Reply Pirkko / Meriharakka tiistai, elokuu 11, 2015 at 21:46

  Meikäläisen ikäpolvelle ulkomaan vaihdot ovat melko tuntematon juttu, joten oikeastaan voin kompata vaan rokotusten kalleutta ja niihin liittyvää pientä vaivaa.
  Veljentytär oli Phuketissa vaihdossa (aika hassun tuntuinen paikka opiskella!) ja hyödynsi lukukauden Aasiassa reissaamiseen viimeisen päälle, taisi olla joka viikonloppu jossain: Krabilla, Balilla, Singaporessa, pari kertaa Hongkongissa jne.

 • Reply Hanna tiistai, elokuu 11, 2015 at 22:13

  Moikka!

  Asun Shanghaissa ja yksi asia vielä puuttuu listasta, joka kannattaa hoitaa toimimaan jo Suomessa eli VPN-ohjelma. Pääset sitten heti Shanghaissakin takaisin länsimaalaisille nettisivuille :)

  Olis kiva tietää mihin yliopistolle menet :) Laittele viestiä jos haluat kysellä jotain. Ehkä mun blogista löytyy apua.

  PS. Katsoin sun rokotelistaa kauhulla, multakin varmaan puuttuu jotain noista :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, elokuu 12, 2015 at 12:30

   Moi! :) Tosiaan, VPN unohtui tästä mainita, mutta asia on kuitenkin työn alla ja pitäisi ladata se koneelle ja mobiiliin ihan lähipäivinä. Kiva että tulit kommentoimaan – oon yrittänyt löytää kaikkia Shanghai-blogeja mutta sun blogiin en ollut vielä eksynyt. Täytyy tänään ajan kanssa lukea sitä!

 • Reply Jenna / Journey Diary keskiviikko, elokuu 12, 2015 at 13:37

  Mahtavaa et lähdet Kiinaan vaihtoon, tulee varmasti olemaan kaiken rahanmenon ja vaivan arvoista! Tosi mielenkiintoinen ja hyvä postaus kaikille Euroopan ulkopuolelle vaihtoon lähteville ja sitä suunnitteleville :)

 • Reply Jenni / Globe Called Home keskiviikko, elokuu 12, 2015 at 19:18

  Huhhuh mitä hintoja! Näitä lukiessa toteaa, että ehkä oli ihan hyvä, etten päässyt ykkösvaihtokohteeseeni Kiinaan vaan ”jouduin” Tsekkeihin… sinne, missä matkavakuutusta ei tarvitse (koska eurooppalainen terveydenhoitokortti), vuokra oli vain satasen kuussa, lennot halpalentoyhtiöillä, rokotuksia ei tarvinnut päivittää, yms. Mutta toisaalta, luulen että sulla tulee ihan mahtava vuosi tuolla. :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, elokuu 13, 2015 at 13:28

   Haha, kyllä mäkin oon pari kertaa miettinyt että kelasinko tätä nyt ihan loppuun asti… Ei auta kuin toivoa, että kaikki on sen arvoista! :)

 • Reply sateenmuruja torstai, elokuu 13, 2015 at 15:46

  Huu, hienoa! Ei niitä rahoja varmasti myöhemmin kaipaa, mutta muistot kokemuksesta jäävät mieleen ikuisiksi ajoiksi: hyvää vaihtariaikaa, varmasti hieno elämänvaihe edessä!

 • Reply Reetta torstai, elokuu 13, 2015 at 22:45

  Kyllä noihin rokotuksiin kannattaa satsata, vaikka hinnat hirvittääkin. Eikös japaninaivokuumetta ole lähinnä trooppisilla alueilla…?

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, elokuu 14, 2015 at 12:01

   Joo, lähinnä siellä. Suositellaan kuitenkin Kiinaankin joillekin vähän syrjäisemmille alueille… Rokotus taisi olla pientä hätävarjelun liioittelua, mutta toisaalta tavoite olisi päästä reissaamaan esim. Filippiineille ja Aasiaa tulee varmasti kierrettyä lähivuosina muutenkin, joten siinä mielessä ei turha. :)

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net perjantai, elokuu 14, 2015 at 06:01

  Valmistelut tosissaan maksaa. Meillä meni ihan törkeitä summia pelkkiin valmisteluihin ennen kun lähdettiin matkalle – 7000 euroa. Siitä on muuten oma postauksensa täällä:

  http://www.matkakuume.net/2015/02/valmistelubudjetti.html

  Ei ole halpaa se, mutta kaikki kiva näemmä maksaa. :P

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, elokuu 14, 2015 at 12:01

   No näinhän se valitettavasti tuppaa olemaan. :D Täytyy käydä lukemassa toi, ette tekään ihan halvalla päässeet…

 • Reply lena perjantai, elokuu 14, 2015 at 20:14

  AAAa niiin tuttua tää kun lähdin Taiwaniin!! :D Kaikki nuo härdellit viisumin yms. kanssa ja sitten ne rokotteet yms. Mun Japanin aivokuume oli kans ihan susikallis (mielestäni vielä enemmän kun tuo sun jostain syystä) ja lennot siihen päälle. Kaikki tosiaan maksaa kun tässä on todettukin, ja usko mua, se on sen arvoista! Sulle tulee niiin huippua! :) Muista sit päivittää blogia ahkerasti Kiinasta ;)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, elokuu 14, 2015 at 23:22

   Joo, toivottavasti aika riittää, postausintoa ainakin on! :) Mulla toi rokote oli siksi varmaan halvempi kun se oli vaan tehoste, muistaakseni kun sen ottaa ekaa kertaa niin se on jotenkin vielä kalliimpi. Vai oonkohan väärässä, en nyt kyllä oo varma.

 • Reply Kiia lauantai, elokuu 15, 2015 at 20:54

  Kiva postaus! Taisinkin lueskella tän jo aiemmin läpi ihan mielenkiinnosta kun olen Kiinassa aika lailla reissaillut. Onneksi olkoon vaihdosta! Kuulostaa mahtavalta! Ja tuosta rahanmenosta vielä…noh rahaa tulee elämässä menemään vaikka mihin, se on selvä :) Saat varmasti kuitenkin tässä tapauksessa sillä rahalla aivan korvaamattomia muistoja!

 • Reply Kohteena maailma sunnuntai, elokuu 16, 2015 at 14:35

  Itselle aihe ei ole kyllä omalta kohdalta enää ajankohtainen, mutta postaus oli minusta onnistunut selkeydellään ja hyvällä asioiden jaottelulla. Varmasti sellaiselle joka ulkomaille vaihtoa suunnittelee, saa tästä postauksesta paljon iloa. Mukavaa ja elämyksellistä vaihtoa :-)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, elokuu 17, 2015 at 14:10

   Kiitos! Kiva kuulla, että oli rakenteeltaan hyvä, vaikka aihe ei nyt sitten ollutkaan sulle omiaan.

  Leave a Reply