Suomen suurin matkablogiyhteisö

Opiskelijaviisumi Kiinaan

keskiviikko, heinäkuu 29, 2015

Nyt tulee niin tiukan asiapitoista tekstiä (kenties muutamalla huonolla vitsillä höystettynä), että lukijakuntani älköön huolestuko – pian päästään taas kepeämpien aiheiden pariin! Tässä olisi kuitenkin Kiinaan vaihtoon lähteville pieni info opiskelijaviisumista. Huom. Nämä ovat omia kokemuksiani ja tietojani, eivätkä missään nimessä mikään taivaasta pudonnut totuus asioita koskien.

Kiinaan matkustaessa perusturistinkin tulee hankkia viisumi, ja näin pitää tehdä tietenkin myös sinne opiskelijaksi aikovan. Alle 6 kk Kiinassa opiskeleva hakee X2-viisumia, ja yli 6kk opiskeleva X1-viisumia. Mulla on X2, jonka hakeminen oli melko yksinkertaista. Viisumihakemusta ja ohjeita voi katsoa Kiinan Suomen suurlähetystön sivuilta, mutta ennen yliopistolta saatavaa infopakettia ei hakemuksen eteen voi tehdä oikeastaan muuta, kuin käydä ottamassa passikuvat valmiiksi. On siis oltava kärsivällinen ja odotettava sitä päivää, kun postiluukusta kolahtaa kirjekuori ja vaihtohässäkkä tuntuu vihdoin olevan edes hiukan voiton puolella.

Paketin mukana tulee muutama lippulappu, jotka tulee laittaa viisumihakemukseen mukaan. Ohjeistusta tuli sekä yliopistolta että suurlähetystön nettisivuilta. Yhden sivun ”admission notice” sekä kopio siitä kehotettiin liittämään viisumihakemukseen, samoin joku yliopistolta tullut kaksiosainen viisumilappu, JW201- tai JW202-lomake nimeltään. Tosin Mathiaksen viedessä meidän viisumeitä lähetystöön, oli hänelle annettu alkuperäinen  admission notice ja molemmat kappaleet JW-lomakkeesta takaisin. Mutta parempi liikaa kuin liian vähän. Itse liitin varmuudeksi vielä lentoliput ja ja ensimmäisen viikon majoitusvarauksen mukaan hakemukseen, sillä näin piti Kiinan turistiviisumia varten tehdä. Kenties tarpeetonta opiskelijaviisumia koskien, mutta parempi pelata varman päälle. Muistaakseni muuten ainakin Aurinkomatkojen sivuilta löytyy ohje viisumin täyttämiseen – moni ei välttämättä tiedä esimerkiksi sitä, että muiden kuin bisneshenkilöiden/yritysvieraiden ei tarvitse täyttää kohtaa, jossa kysytään kuka on kutsunut sinut Kiinaan.

Sain myös kivan lapun viisumisedältä, suomentaisko joku?
Kiina viisumi

Netti on aivan täynnä keskusteluja siitä, että opiskelijaviisumin (ainakin X2:n) saa vain single entryna, eli viisumilla on vain yksi maahansaapuminen sallittu. Monet pettyneet tarinat on tästä vuodatettu internetin palstoille. Tätä kertoivat myös Kiinassa opiskelleet ja pidinkin sitä ihan täytenä totuutena. Single entry -viisumin kanssa ei siis voi lähteä vaihdon aikana Kiinasta käymään muissa valtioissa, sillä viisumilla ei pääse enää takaisin Kiinaan. Matkustelu tuollaisellakin viisumilla on kuitenkin mahdollista, mutta se vaatii kaikenlaista räpellystä paikan päällä Kiinassa, pitää hakea jotain lisälupaa ja niin edelleen. Säätöä siis luvassa. Siis Kiinassa. Ei hyvä.

Näin ollen (nähdessäni itseni sieluni silmin taistelemassa kiinalaista byrokratiaa vastaan naapurivaltion palmurannat mielessäin) päätin kokeilla onneani, ja kirjoitin viisumihakemukseen että toivon double entrya eli kahta maahantuloa, sillä haluan mahdollisesti matkustaa esim. Hong Kongiin. Mathias vei meidän hakemukset suurlähetystöön ja siellä oli vain virkailija kysynyt, että tuleeko toiseen double entry, mihin M tietenkin vastasi myöntävästi. Ja ta-daa: Mulla on X2-viisumi kahdella entrylla. Jee! Ainakin yhden reissun pystyn siis tarvittaessa tekemään Kiinan ulkopuolelle ilman suurempaa säätämistä. En tiedä, riippuuko tämä täysin virkailijasta. Lähs samaan aikaan muualle Kiinaan lähtevälle ystävälleni oli lähetystössä sanottu, ettei double tai multiple entry ole mahdollinen.

Kiina viisumi

Kuten olin lukenutkin, oli palvelu Kiinan lähetystössä ollut omaa luokkaansa. Hyvällä vai huonolla, jääköön se jokaisen omaksi arvaukseksi. Hatunnosto kiinalaisille kuitenkin siitä, että viisumin saa varsin nopeasti, nimittäin vain neljässä arkipäivässä. Kannattaa kuitenkin lukea tarkkaan vaadittavat liitteet Kiinan suurlähetystön sivuilta, ja muistaa ottaa passi mukaan. Monta tyyppiä nimittäin käännytettiin luukulta, kun jotain oli unohtunut. Armoa ei heru.

Turistiviisumi maksoi 60 euroa ja mun X2 double entry 90 euroa.

Kas, postaus on jo lopussa ja vitsitkin jäi kertomatta. Miten tässä nyt näin kävi? Tylsää ja ankeeta asiaa täynnä siis tämä, koitetaan keksiä ens kerralla jotain hauskempaa!

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Jasmin keskiviikko, heinäkuu 29, 2015 at 20:20

  Suomen lähetystöstä irtoaa aika helpolla viisumeita kun vertaa muihin maihin. Varmaan siksi ettei Suomesta lähde Kiinaan pahemmin porukkaa kun vertaa vaikka Ranskaan tai Jenkkeihin? Mä sain mun business visan aikanaan double entrylla toteamalla että mun host perhe on lähdössä Hong Kongiin lomalle eikä mulla edes ollu lentolippuja varattuna kun lähdin papereita viemään :D Turistiviisumikin irtosi vviime reissulle (tosin vaan one entry) vaikka mulla ei ollu paluulentoa ja majotuskin oli varattu vaan pariksi ekaksi yöksi. Jouduin tosin käymään läheiselä koululla anomassa josko saisin lainaat opettajanhuoneen skanneria passin kopiota varten… Kyselivät että oonko Kiinaan menossa kun tuntuu olevan alueen ainoa lähetystö joka ei omista kopiokonetta :D Vitsit näitä juttuja on kiva lukea. Mulle iskee aina ihan kauhea kiinakuume kun joku kirjottaa aiheesta!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, heinäkuu 29, 2015 at 20:28

   Se on hyvä et mulla on asiantuntevia lukijoita niin saa sitten oikaista kaikki mun postauksessa kailottamat virheet. :D Ja joo tosiaan kansainvälisiltä sivuilta luin kyllä suurimman osan noista jutuista ettei yhtä entrya enempää ollut herunut, ja jostain suomenkieliseltäkin… Mutta ehkä täällä sitten ollaan vähän löysempiä asian suhteen, hyvä juttu meille! :) Mutta kuten kirjoitin postauksessakin niin mun kaverille oli asiassa kuitenkin vastattu kieltävästi. Tiedä sitten. Ja jotenkin ei yllättänyt toi, ettei kopiokonetta löydy… :D

 • Reply Anne | Metallia Matkassa torstai, heinäkuu 30, 2015 at 10:19

  Vierailen tosiaan päivittäin tuolla konsulaatissa ja tässä kuukausien aikana on tullut huomattua, että monesti riippuu millä tuulella virkailija on että millä liitteillä viisumi irtoaa :D tosi tarkkoja ovat tosin noista opiskelijaviisumeista, että alkup. Jw202 ja admission notice kaavat pitää olla. Ne saa itselle takaisin, ja käsittelyyn riittää kopiot, mutta hakemusta jättäessä alkuperäisiä pitää vilauttaa.

  Ahh, ja sitten ne päivät, kun virkailija on huonolla tuulella ja melkein huutaa jos jollain on puutteellinen hakemus :D se on vähän oma maailmansa se konsulaatti!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, heinäkuu 30, 2015 at 10:28

   Haha! :D Hauskaa. Ja outoa. Ei vaan menis Suomen viranomaisten kanssa läpi tollainen, että päätökset tehdään sen mukaan, millä tuulella virkailija sattuu olemaan. :D Mulla tais käydä tuuri!

 • Reply tinssu torstai, heinäkuu 30, 2015 at 13:40

  en tiedä mistä löysin (jonkun insta-jonkun insta-jonkun blogi-jonkun insta-sun blogi ??? :D) tänne, mielenkiintosia juttuja :) ite käynyt kerran hakee turistivisan, ei siellä paljoo puhuttu, hiljaa paperit tiskille ja moro. kiinassakin on siellä etelässä rantoja jos on niitä vailla, ehkä palmujakin oli (hainan).

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, heinäkuu 30, 2015 at 13:51

   Kiva että löysit! :) Joo mun täytyykin tutustua pian tarkemmin Kiinan rantavalikoimaan, toi Hainan kyllä kiinnostaa, mutta on vissiin aika turistisoitunut… ootko käynyt? Löytyyköhän jostain muualta jotain varteenotettavia hiljaisempia paikkoja?

 • Reply tinssu perjantai, heinäkuu 31, 2015 at 17:07

  kerran käynyt, olin kolme tai neljä yötä. ei ollu sillä rannalla (en muista nimee mutta aika pitkä kuitenkin) ketään mutta ei ollukaan mikään kiinalaisten loma-aika niin sai olla rauhassa :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, elokuu 1, 2015 at 15:44

   Okei, no mutta kiva kuulla että rauhaakin löytyy, mulla ei toistaiseksi ole oikeastaan mitään tietoa kyseisestä paikasta. :)

 • Reply Liisa lauantai, elokuu 1, 2015 at 13:27

  Jos haluaa saada supermukavan viisumihakemuskokemuksen, suosittelen Iranin suurlähetystöä hyvin lämpimästi :D Olin mm. unohtanut matkavakuutustodistukseni, mutta konsuli vain huitaisi menemään :D Ja passi tuli takaisin viisumeineen jo kahden päivän päästä! Ahh. Huomenna lennetään Iraniin, jännää!

  Tsemppiä vaihtoajallesi, nauti täysin rinnoin! :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, elokuu 1, 2015 at 15:46

   Kiitos! Ja Iraniin, mitä siellä? Kuulostaa jännittävältä. Toivottavasti hyvät kokemukset lähetystössä petaavat hyvää matkaa… :)

 • Reply Sami keskiviikko, huhtikuu 12, 2017 at 17:49

  No siis minulla on jostain syystä double entry x2 viisumissa vaikka en pyytänyt.

 • Leave a Reply