Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ajatuksia Kiinan vaihdosta, jännityksestä ja parisuhteesta

keskiviikko, heinäkuu 15, 2015

Hei kaikki ihanat ihmiset ja iso kiitos kaikista onnitteluista ja tsemppien toivotuksista! Tuntuu tosi kivalta saada kivoja kommentteja asiasta, josta itsekin on tosi innoissaan. Nyt kun alkuhuuma on vähän laantunut niin ajattelin kirjoitella ihan yleisesti vähän mietteitä tästä tulevasta Shanghain episodista, siihen valmistautumisesta ja siitä, mihin suuntaan blogi ehkä ja toivottavasti menee vaihtokuukausien aikana. Tarkempia postauksia joitakin näitä aiheita koskien tulee varmasti myöhemmin lisää.

Nythän mulla on tässä blogissa melko paljon ns. vinkkipostauksia hotelleista, ravintoloista ja kohteista ylipäänsä. Ja sitten on jonkun verran kaikenlaista muuta matkusteluun liittyvää hömppää ja välillä ihan arjesta kertovia höpöhöpöjuttujakin. Uskon, että Shanghaissa asuessa sellaiset arkipostaukset tulevat lisääntymään. Ihan siksi, että arki tulee olemaan niin erilaista ja siinä varmasti riittää puitavaa. Toisaalta blogi on hyvä tapa kertoa vaihtolukukauden tapahtumista tutuille ja teille kaikille vähemmän tutuillekin. Mutta aivan varmasti aion jatkaa myös vinkkipostauksia, koska näen jo silmissäni postaukset Shanghain parhaista klubeista tai ihanimmista katuruoista. Ainoa ongelma on ajanpuute. Missä ihmeen välissä mä kirjoitan blogia, kun ei sitä ehdi täällä Suomessakaan aina kunnolla tehdä.

Kiinassa jännittää eniten kaksi asiaa: saasteet ja kulttuurien erilaisuus. Vaikka Shanghai onkin Kiinan mittapuulla länsimainen kaupunki, tulee varmasti kulttuurisia yhteentörmäyksiä. Eniten mietityttää se, että saanhan kaikki kurssi- ja asuntoasiat yliopistolla hoidettua kuntoon, sillä kaikki ei aina välttämättä toimi yhtä tehokkaasti ja säntillisesti kuin Suomessa.

Ja sitten on ne saasteet. Ehkä ne eivät ole niin pahat kuin kuvittelen, mutta vähän jänskättää ne kaikki kauhukertomukset siitä ilmansaasteiden määrästä. Kai se on lähdettävä samantien kaupungissa hengistyssuojain- ja ilmanpuhdistinostoksille. Pahimmillaan näkyvyys heikentyy ja Kiina-tutorini sanoin saasteet jopa maistaa.  Hyi, inhottava ajatus. Helsingissä ”erittäin huono” ilmalaatu on satakertaisesti parempi kuin Shanghaissa pahimpina päivinä, joten vetäkää siitä omat johtopäätöksenne. Itse en kyllä Helsingissä mitään ilmanlaadun vaihteluja edes huomaa.

Kielikysymyskin tuo oman lisämomenttinsa. Olen opiskellut vähän kiinaa, mutta nyt ei tosiaan puhuta mistään ruotsin opiskeluun verrattavissa olevasta kieltenopiskelusta. Kiina on nimittäin melko vaikeaa, vaikka tietyt asiat tuossa kielessä ovatkin yksinkertaisempia kuin monessa muussa. Kieliasiasta täytyykin kirjoittaa oma postauksensa. On jännä nähdä, miten pärjään mun vajavaisilla kielitaidoilla Shanghaissa. Jotkut ovat nimittäin sanoneet mulle että Shanghai on niin länsimainen, että englannilla pärjää, kun toiset taas väittävät kiinankielen olevan ehdoton edellytys sujuvalle elämälle.

Rahanmenoon saa Kiinaan lähtevä varautua: rokotukset, viisumit, lennot, pitkä matkavakuutus ja kaikki muu järjestettävä maksaa todella paljon. Myös aikaa kuluu. Itse olen nyt lähes kaikki arki-illat töiden jälkeen viettänyt pääosin näitä Kiinan asioita selvitellen. Lisäksi pitäisi ostaa kaikenlaisia tykötarpeita, mitä Shanghaista voi olla vaikea saada, kuten päivittää matka-apteekki ja ostaa suosikkikosmetiikkaa puoleksi vuodeksi. Lisää rahan- ja ajankulua siis.

Ja miten parisuhde sitten? Se on varmaan ollut suosituin kysymys multa. Itse en kyllä ihan ymmärrä, että miksi. Kun joku on kysynyt, että miten parisuhteen nyt sitten käy tai miten poikaystävä antaa mun lähteä, olen vaivoin saanut peitettyä kummeksuntani. Ei sen käy yhtään mitenkään ja totta kai antaa? Mun mielestä lähtökohta on se, ettei sellaisen tyypin kanssa kannata seurustella, joka ei antaisi sun lähteä esimerkiksi juuri vaihtoon puoleksi vuodeksi. Meillä on ollut aina hyvä keskinäinen luottamus (what a cliché) ja molemmat saavat arkielämässäkin mennä ja tulla ja bilettää omienkin kavereiden kanssa. Jo suhteen alussa, ensimmäisten kuukausien aikana, mä olin yksin reissussa Aasiassa, jonka jälkeen Mathias lähti pitkälle työmatkalle ulkomaille. Ja niin edelleen. Mä en ymmärrä niitä pariskuntia, joiden täytyy tehdä KAIKKI yhdessä, edes kavereita ei voi tavata ilman helmassa roikkuvaa puolisoa. Yök.

En mä mitään lupaa ole vaihdolleni kysellyt ja kun lähdöstäni ilmoitin, oli Mathiaksen reaktio että mahtavaa, sinne vaan maailmalle. Kuinka cool tyyppi?! Just sen takia poikaystävääni rakastankin. Tiedän, että olisin tullut harmittelemaan koko loppuelämäni, jos en nyt lähtisi. Ei se sekään varmaan parisuhteelle hyvää tekisi, kun olisin katkera vanha eukko, joka vielä kiikkustuolissakin haaveilisi Shanghain valoista ja surkuttelisi menetettyä mahdollisuutta. Lisäksi puoli vuotta on todella lyhyt aika, ja enköhän saa Mathiaksen Shanghaihin jossain vaiheessa käymään uudestaan. Mathias tulee siis nyt heti alussa mun mukaan viikoksi tutustumaan kaupunkiin ennen opiskelujen alkua.

Tässä oli vähän mun ajatuksenvirtaa ihan yleisesti, myöhemmissä heinä- ja elokuun postauksissa kerron varmasti tarkemmin kaikkia vaihtojuttuja, kun ei tässä mitään reissujakaan sitä ennen ole. Ja elokuun 21. päivä olisi sitten lähtö. Saatiin Shanghai-lentojen mittapuulla suhteellisen edulliset lennot British Airwaysilla Lontoon kautta. Onko jollain muuten kokemuksia kyseisen yhtiön long haul -lennoista?

Nyt lähden Hernesaarenrantaa nauttimaan tästä Suomen kesän harvinaislaatuisesta ilmiöstä eli auringosta, ciao! :)

Seuraa blogia Bloglovin’issa täältä.

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Ninni keskiviikko, heinäkuu 15, 2015 at 21:38

  Coolille Mathiakselle terkkuja! :-) Ja sulle mahtavaa ja avartavaa reissua <3 <3 <3

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, heinäkuu 15, 2015 at 22:07

   Haha, täytyy välittää terkut! Ja kiitos. Meki voitais yrittää ehtiä sinne terdelle viel joskus… :)

 • Reply Maarit Johanna keskiviikko, heinäkuu 15, 2015 at 22:27

  Ihanaa, että sulla on tsempit messissä ja noin hyvällä pohjalla suhde. :)
  Mulla oli kieltämättä tosi vaikeaa lähteä. Me ollaan toisinaan kotihiiriä ja tykätään toistemme seurasta niin, että käydään yhdessä harrastuksissa ja töissä (ollaan samassa työpaikassa vaikka työtehtävät onkin erit) eikä se tunnu ollenkaan oudolta. Islantiin lähtö oli tosi vaikeaa, mutta kun ajatukseen tottui se oli ihan huikeaa. Markku on itse nyt työmatkalla Perussa muutaman kuukauden ja kyllä sitä jo takaisin odottaa :D Onneksi ollaan saatu molemmat kokea se kun toinen on poissa niin tuleviin reissuihin on nyt helppo asennoitua. Ei se yksinolo olekaan niin kamalaa aina. …eli ehkä mie uskallan varata lennot itselleni Islantiin syksyksi ilman ”lupaa”… :D Mut hei, sori avautumisesta ja toivottavasti valmistelut sujuu hyvin!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, heinäkuu 15, 2015 at 22:35

   Hei ihana avautuminen ja en todellakaan tarkoittanut sitä, ettei sais tehdä ja olla paljon yhdessä, mekin ollaan! Kauheeta ku jälkikäteen aina mietin mun kirjoituksia et oonko nyt osannu ilmaista itseäni yhtään oikein ja etten huomaamattani loukkaa jotain… Lähinnä tarkoitin niitä pariskuntia, joissa tyyliin raahataan poikaystävä tyttöjen iltaan mukaan tai sitten tyttöystävä miesten saunailtaan jne. Ettei niinkuin oikeasti ollenkaan osata olla erillään. Mun mielestä sellanen on outoa. Ja en tiennykään että ootte samassa työssä, hauskaa! :D Kyllä se erossaolo tulee olemaan mullekin vaikeaa, vaikka nyt onkin sinänsä helppo lähteä, kun tietää että toinen tukee tässä jutussa. Mutta kauhulla jo odotan sitä hetkeä, kun Shanghain kentällä hyvästellään. Mulla tulee jo nyt tippa linssiin pelköstä ajatuksesta! Yyh. Kun vikan kerran näät toisen ehkä puoleen vuoteen… Ja tulee varmasti monta hetkeä, milloin on vaan niin ikävä ettei sitä osaa näin etukäteen edes kuvitella. Mutta onneksi sullakin sitten kuitenkin loppu hyvin kaikki hyvin, nyt tarvitsee ikävöidä enää tollaisissa vähän lyhyemmissä pätkissä! :D

 • Reply Hanne torstai, heinäkuu 16, 2015 at 07:45

  Tervetuloa Shanghaihin! Turhia ei kannata jännittää, sillä Shanghai on kyllä helppo kaupunki asua. Tietenkin asiat hoituvat hieman eri tavalla ja turhautumista tapahtuu aina välillä näin yli 5 vuodenkin jälkeen. Saasteita täällä tosiaan on, mutta yleensä pahin kausi on talvella joskus joulu-tammikuussa. Itselläni ei tosin ole ollut mitään suurempia oireita, mutta joskus kyllä on ollut pakko käyttää maskia. On hyvä jos jonkin verran puhuu kiinaa; helpottaa elämää, kaupassa/taksissa jne. asiointia huomattavasti, mutta se ei ole välttämättömyys. Kun tulin Shanghaihin ensimmäisen kerran, en puhunut sanaakaan kiinaa… Aiemmin toin mukanani Suomesta melko paljon kosmetiikkaa, sillä täältä oli vaikea löytää edes hiuslakkaa. Nykyisin kuitenkin tarjonta on hyvinkin laaja ja oikeastaan kaikkea saa täältä (joskus hinnat ovat tosin aika paljon kovemmat kuin Suomessa).
  Olen kerran lentänyt Shanghai-Helsinki -välin British Airwaysillä, ja vaikka lento-aika olikin huomattavasti pidempi kuin suora lento tai Moskovan kautta, niin oli yksi parhaista pitkistä lennoista. Palvelu oli kaikin puolin hyvää, viihdejärjestelmä toimi hyvin ja sisältöä oli runsaasti. Myös vaihto Lontoossa meni sujuvasti.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, heinäkuu 16, 2015 at 09:46

   Kiitos kommentista! Kiva kuulla ensinnäkin tuosta lennosta että oli hyvä kokemus. Ja mikä helpotus, etteivät saasteet todennäköisesti ole pahimmillaan heti saapuessamme kaupunkiin. Kiinaa yritän edelleen päntätä itseopiskelun avulla, mutta valitettavasti viime viikot ovat olleet niin työntäyteisiä, että energiaa ei ole yksinkertaisesti riittänyt. Toivottavasti pääsen Fudanissa jollekin kielikurssille. Tällaiset positiiviset kommentit saavat mut kyllä odottamaan vaihtoa entistä enemmän, kiitos! :)

 • Reply Tia torstai, heinäkuu 16, 2015 at 18:00

  Helou!
  Hauska kuulla Shanghaista, innolla odottelen tulevia postauksia! Tein myös pieniä peukkuja lukiessani ihanan realistista ajatuksenjuoksua parisuhteesta ja matkustelusta. Tsemppiä kaikin puolin, eiköhän kaikki hyvin mene! :)

  Mulla on takana vain yksi long haul lento, eikä sekään niin ylivoimaisen pitkä ollut, kun toinen suunta oli Lontoo-Chicago ja paluu New York-Lontoo. Mutta oi kyllä, kun oli hyvät BA:n lennot; etenkin menomatka puolityhjällä koneella ja omalla kokonaisella penkkirivillä, kyllä toimi. Palvelu pelasi, penkit olivat hyviä ja jalkatilaa oli, ruoka oli järkyttävän hyvää ja viihdekeskus toimi moitteettomasti. Suosittelen siis.

  -Tia

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, heinäkuu 16, 2015 at 20:09

   Moi! :) Ja kiitos tsempeistä. Tosi kiva kuulla lisää hyviä kokemuksia BA:sta, ei suorien lentojen välistä jättäminenkään tunnu enää niin kurjalta jos on hyvä lentoyhtiökokemus tiedossa. Ja muutenkin kiva päästä kokeilemaan uutta yhtiötä. Latasit nyt kyllä suuret odotukset tarjoiluille… ;)

 • Reply Jasmin lauantai, heinäkuu 25, 2015 at 15:52

  Moi! Kiinassa vuoden ja Shanghaissa kolme kuukautta asuneena mä voin sanoa, että saasteisuus ei Shanghaissa vaikuttanut mitenkään mun elämään enkä sitä pystynyt muuten kuin silmämääräisesti havaitsemaan. Olin siellä tosin kesällä jolloin saastetilanne ei oo htä paha kuin talvella, mutta sinuna en ihan kauheasti huolehtuisi. Huomattavasti suurempi huoli on sisälämmityksen puute kun ilmat kylmenee eli tarpeeks vaan vaatetta mukaan ja varmista että sun kämpässä/huoneessa on lämmitys!

  Mitä tohon kielikysymykseen tulee… Sanotaan vaikka näin että suurin osa Shanghain työskentelevistä expateista on Kiinan mittapuulla tosi rikkaita ja arki jota ne siellä elää on länsimaista arkea, ei kiinalaista. Niillä on varaa maksaa palveluista ja elää samalla elämäntyylillä kuin Euroopassa ja suuremmat kohtaamiset ”oikean” Kiinan ja kiinalaisten kanssa käy vähemmälle. Mä kuuluin siihen köyhään kastiin ja olin aika pakotettu olemaan jatkuvasti tekemisissä kiinalaisten kanssa – ihan puhtaasti sellaisista syistä että mulla ei ollut varaa syödä länsimaalaisissa tai hienommissa ravintoloissa vaan ihan katukuppiloissa ja kaikki käyttötavarani hankin paikallisilta marketeilta. Eli joo, kiinan kieltä tarvitsin, mutta siinä vaiheessa kun mä sinne lähdin mun kielitaidot oli tosi lähellä nollaa ja hyvin pärjäsin – tai hyvin ja hyvin mutta kyllä siellä pärjää, ihmiset on tosi mukavia :) Ehkä suurimpana vinkkinä mitä voin antaa on ladata Hanping -sanakirja puhelimeen, sillä pärjää pitkälle!

  Jos sulla ei ole vielä vakuutusta niin mä suosittelen lämpimästi Fenniaa, tosi edullinen verrattuna muihin vakuutusyhtiöihin ja homma toimii! Niin ja mä lensin silloin aikanaan Shanghaihin BA:lla ja hyvä maku jäi suuhun.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, heinäkuu 26, 2015 at 01:49

   Moi, kiitos pitkästä kommentista! :) Alkaa enemmän ja enemmän vaikuttaa siltä, että stressaan noista saasteista vähän turhaan. Hyvä niin. Tota kieliasiaa mietin viimeksi juuri eilen, ja päättelinkin asian olevan kuten sanoit. Helppohan expatien tai viikon bisnesmatkalla Shanghaissa käyneiden on sanoa, että englannilla pörjää. Varmasti pärjää, jos asuu hyvässä hotellissa tai jossain länkkärialueella. No joo, onneksi mä tiedän nyt edes jotain kielestä. Oon itse asiassa juuri julkaisemassa postausta aiheesta. Ja kiitti vakuutusvinkistä, mä kylläkin siirsin juuri matkavakuutuksen Pohjolalle, kun sain sieltä ihan hyvän diilin. :)

  Leave a Reply