Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lähdössä yksin reissaamaan? Varaudu pahimpaan.

keskiviikko, kesäkuu 24, 2015

Yksi blogin kovasti lukijoita kerännyt postaus käsittelee yksin matkustamista. Suosittelen lukemaan! Tuossa vanhassa postauksessa olen vastannut niihin kysymyksiin, joihin ainakin yksin matkustava nainen saa jatkuvasti vastailla. Kuten siihen, eikö nolota mennä yksin ravintolaan syömään, heh. Kerron teille nyt lisää mun kokemuksia siitä, mitä yksin matkustavana kannattaa ottaa huomioon. Kuten on aiemminkin tullut esille, mulla on yksin matkustamisesta sen verran kokemusta, että olen tehnyt yksin muutaman viikon rundin Itä-Euroopassa (Tsekit-Itävalta-Bosnia-Kroatia) ja sitten vähän pidemmän reissun Aasiassa (Singapore-Malesia-Thaimaa-Kambodza).

Anteeksi raflaava otsikko, mutta mun mielestä yksin matkalle lähtiessä ihan todellakin kannattaa varautua pahimpaan ja valmistautua worst case scenarion mukaisesti – vaikka luultavasti, tai oikeastaan todennäköisesti, mitään pahaa ei tapahdu. Mutta jos tapahtuu, niin oletpa ainakin siihen valmistautunut ja selviät mahdollisesta vakavastakin tilanteesta vain säikähdyksellä. Sillä mikään ei ole hirveämpää kuin olla vieraassa maassa vieraan kielen ja tuntemattomien ihmisten keskellä pelottavassa tilanteessa, jota et osannut odottaa tapahtuvaksi. Ja nämä vinkit koskevat tietenkin lähinnä Euroopan ulkopuolella matkustamista, Euroopassa kun apu ja koti on aivan eri tasolla saavutettavissa kuin esimerkiksi Aasiassa, Afrikassa tai Etelä-Amerikassa.

Nää on aika perusjuttuja varsinkin kokeneemmille reissaajille, mutta näiden ollessa kunnossa voi kevein mielin lähteä maailmalle.

1. Kattava matkavakuutus

Laajan matkavakuutuksen tulisi olla itsestäänselvyys muillekin kuin yksin reissuun lähteville.  Mutta erityisesti yksin matkustaessa se tuo turvaa tärkeiden asioiden kannalta. Älä siis missään nimessä tyydy siihen halvimpaan ja köykäisimpään. Varmista siis, että matkavakuutuksesi korvaa oikeastaan kaiken – myös sairaskulut kohteessa ja ennen kaikkea mahdollisen ambulanssilennon tai jopa ruumiin kuljetuksen Suomeen, mikäli jotain todella vakavaa sattuisi tapahtumaan. Näiden lentojen hinta on nimittäin kymmenistä tuhansista jopa satoihin tuhansiin euroihin asti. Siis 100 000 euroa, miettikää! (linkki Turun sanomiin asiasta) Joku 100-200 euron matkavakuutus on aika pieni satsaus noihin verrattuna.

2. Oma apteekki mukaan

Tämä linkittyy oikeastaan tuohon kakkoskohtaan. Pakkaa mukaan kaikki, myös turhalta tuntuvat lääkkeet. Ainakin särkylääkettä, ripulilääkettä ja jotain nesteytyslääkkeitä kannattaa kantaa mukana. Itselläni on aina lisäksi mm. desinfiointiainetta haavoille, laastareita ja rakkolaastareita, antibiootteja tiettyyn, mahdollisesti puhkevaan vaivaan jos on joku kuuri sattunut jäämään käyttämättä jne. Mieluummin liikaa kuin liian vähän. Kun olet Aasian tai Afrikan perukoilla elämäsi vatsataudissa ilman kaveria, lääkkeet on hyvä olla heti käden ulottuvilla.

3. Kansainväliset sairaalat

Sairastuminen lienee isoin riski yksin matkustavalle. Onko hirveämpää kuin napata joku vakava, kaikki voimat ja toimintakyvyn vievä tauti jossain kehitysmaassa yksin reissatessa? Epätodennäköistä, mutta silti enemmän kuin mahdollista.

Kehittymättömämmissäkin maissa isoimmista kaupungeista ja joskus suurimmista turistikeskittymistäkin löytyy kansainvälisiä sairaaloita, joissa kommunikointi hoituu englanniksi ja hoidon laatu on ainakin lähellä länsimaista tasoa. Joskus henkilökunta voi olla länsimaalaista myös. Kun lähdet yksin matkalle, ota selvää reittisi varrelle osuvista sairaaloista. Ota niiden osoitteista vaikka screenshot puhelimella. Se ei vie kuin pari minuuttia, mutta voi pelastaa paljon. Jälleen kerran: siinä vaiheessa, kun tauti on vienyt voimasi, kukaan ei ole auttamassa ja pelkkä pystyyn nouseminen tuntuu vuosisadan ponnistukselta, on huomattavasti helpompaa hypätä taksiin ja näyttää klinikan osoitetta kännykän ruudulta kuin alkaa alusta asti selvittämään, missä päin kaupunkia laadukasta hoitoa on ylipäänsä saatavilla.

4. Kerro matkasuunnitelmasi

Saattaa kuulostaa liioittelulta, mutta jos olet lähdössä yksin esim. Aasiaan tai Etelä-Amerikkaan, voi olla hyvä kertoa ainakin suurpiirteinen matkasuunnitelmasi jollekin läheiselle. Jos tapahtuu luonnonmullistuksia tai jotain vieläkin dramaattisempaa, niin ainakin ihmiset tietävät, mistä suunnalta sinua suunnilleen kannattaa alkaa etsiä, kun kukaan reissukaveri ei ole sitä kertomassa.

Mutta kuten alussa sanoin, mitään pahaa tuskin tapahtuu ja yksin kannattaa ehdottomasti lähteä reissaamaan. Nämä neuvot ovat toivottavasti ja todennäköisesti täysin turhia. Mutta suosittelen oikeasti noudattamaan niitä – vaikka sitten noudattaisit niitä sadan matkan aikana täysin turhaan. Kun tulee se sadasensimmäinen matka, jolla sitten kaikki ei menekään ihan suunnitelmien mukaan, on valmiiksi suunniteltu apu kullanarvoista yksin liikenteessä olevalle matkaajalle.

Onko teillä muita worst case scenario -vinkkejä?

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Mimmu torstai, kesäkuu 25, 2015 at 13:31

  Itselläni on mukana sormeen pujotettava kämmenen sisään mahtuva pieni, mutta aivan kammoääninen pieni hälytin jos yksin kuljen myöhään yöllä jossain maailman perukoilla, ei se pelasta välttämättä, mutta voin sanoa ettei jo äänen takia yleensä sitä kukaan jää kuuntelemaan :) ja antaa ainakin mielenrauhaa. muuten allekirjoitan nuo kaikki, kopiot myös passista ja muista papereista on hyvä olla ihan paperilla jos sattuu se tekniikka pettämään…hyvin vähän sattunut, mutta on ollut monen asian kanssa matkavakuutus paikallaan mm. sairaalassa käydessä. tallennan myös paikalliset häly yms. numerot ja hotlan osoitteen ja sen sellaiset talteen jos sattuu unohtamaan, eksymään jne. ajattelen ihan samoin että en oleta että aina sattuu, mutta näiden vuoksi en myöskään ole jäänyt ihan pulaan kun on kumminkin sattunut.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, kesäkuu 25, 2015 at 16:55

   Tosi hyviä pointteja! :) Ja toi hälytin on itselläkin ollut joskus mielessä, ei olis lainkaan hassumpi idea jos sattuu epämääräisillä seuduilla yöllä liikkumaan.

 • Reply Susanna perjantai, kesäkuu 26, 2015 at 01:18

  Sellainen vinkki löytyy että jos matkailija vaikka eksyy niin kannattaa mennä kysymään reittiohjetta lähimmän hotellin respasta. Sillä tavalla olen löytänyt reitit kun muut eivät ole osanneet aina neuvoa

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, kesäkuu 26, 2015 at 14:45

   Hyvä pointti toikin! :) harvemmin ehkä tuleekin niihin hotelleihin mentyä kysymään mitään, vaikka sehän ois selkeesti tosi järkevää.

 • Reply Susanna perjantai, kesäkuu 26, 2015 at 01:19

  en myöskään välttämättä suosittelisi sohvasurffailu sivua välttämättä naisille, ellei ole sellainen tosi rohkea tapaus. Koska tietääkseni sohvasurffailussa on joskus ollut jotain ongelmia/pervoja yösijan tarjoajia. Mieluummin kannattaa vaikka maksaa edes vähän ja suunnata halpaan hotelliin tai B&B paikkaan

 • Leave a Reply