Suomen suurin matkablogiyhteisö

10 syytä vihata ja rakastaa Tallinnaa

keskiviikko, kesäkuu 3, 2015

Miksi Tallinna on niin siisti mesta? Miksi taas toisaalta mieluummin lähden muualle Eurooppaan tilanteen niin salliessa?

Tallinnan vanha kaupunki

Rakastan Tallinnaa koska…

1. Halvat hinnat – kaikessa

Ilmiselvä syy sille, miksi Tallinnassa on suomalaisen hyvä olla! Kaikki on niin halpaa, ainakin jos edes vähän osaa katsoa minne menee. Naurettiin juuri sille, kun Mathias oli kehunut jenkkikaverille, kuinka Virossa on kaikki niin halpaa ja bisse se vasta halpaa onkin. Me tytöt oltiin shoppailemassa Viru-keskuksessa ja pojat olivat sitten menneet Amarillon terassille istumaan. Oli siinä ollut vähän selittelemistä, kun Suomen hinnoissa olevat kaljat tuotiin nenän eteen. Note to anyone: älä mene kaljalle Amarilloon.

Amarilloa lukuunottamatta halvat hinnat koskevat ihan kaikkea. Asumista, ruokaa ja juomaa, huvittelua ja taksilla ajamista. Ja lähes kaikkea muutakin. Täytyy kyllä silti todeta, että Tallinnan hotellien hinnat ovat mielestäni olleet lähivuosina nousussa. Onko muut huomanneet tällaista?

2. Hyvä ruoka – uusia ravintoloita nousee koko ajan

Ihan paras puoli Tallinnassa nykyään. Virolainen ruokakulttuuri nostaa päätään ja Tallinnaan putkahtelee uusia, toinen toistaan siistimpiä ravintoloita kuin sieniä sateella. Ja edelliseen kohtaan viitaten: suomalaisittain hinta-laatu-suhde on varsin lompakkoystävällinen. Omalla testilistalla on seuraavaksi ainakin Kolm Sibulat ja Tallinnan parhaaksi ravintolaksi rankattu Noa.

3. Yllätyksellisyys

Tiedetään, tiedetään, toistan itseäni. Mutta omapa on blogini, joten aion paasata samasta asiasta kuin ennenkin: ensinnäkin hylätkää päiväristeilyt ja ottakaa ainakin yksi yö aikaa Tallinnaan. Ja kun näin teette, älkää jääkö samoihin vanhoihin kuvioihin pyörimään, vaan tehkää jotain, mitä ette oo Tallinnassa aikaisemmin tehneet! Sieltä löytyy vaikka mitä, mikä. Söpö Kalamajan kaupunginosa ravintoloineen, TV-torni, Bastionin tunnelit… Alueista kiinnostavat seuraavaksi Viimsin kunta ja Kopli kaikessa ankeudessaan.

4. Tekniikassa Suomeakin edellä?

Älkää edes muistuttako mua siitä, kuinka Pariisissa julkista nettiä ei ollut saatavilla lähes missään (thank god for McDonald’s). Tallinnassa taas hikisimmässäkin kopperossa, oli se sitten ravintola, kauppa tai muu paikka, tuntuu olevan langaton verkko. Matkailija ilahtuu.

No, langattoman verkonhan pitäisi olla jo itsestäänselvyys. Mutta tiesittekö, että Skype on virolainen keksintö? Näin on. Lisäksi Virossa on käytössä nettiäänestys valtiollisissa vaaleissa, ollut jo kymmenen vuotta. Vaikka soraääniäkin kuuluu nettiäänestyksne luotettavuuden suhteen, on se mielestäni aika edistyksellinen juttu. Viro on muuten tällä hetkellä yksi Euroopan parhaiten voivista talouksista.

5. Vaikka onkin lähellä, aina se kuitenkin tuntuu ulkomailta!

Vaikka Tallinna on niin lähellä, sinne on niin helppo mennä ja siellä tulee vierailtua joskus liiankin monta kertaa vuodessa, niin onhan se kuitenkin ULKOMAILLA. On ihan eri asia matkustaa 10 tuntia junalla Ouluun kuin 2,5 tuntia laivalla Tallinnaan. Reissu se on pienikin reissu ja kyllä Tallinnassa tulee se ihana ulkomaafiilis ainakin ujosti kurkistelemaan.

Sitten ne Tallinnan huonot puolet…

6. Huono asiakaspalvelu

Kuten tässä postauksessa maailman surkeimmista asiakaspalvelumaista kirjoitin, on Virossa asiakaspalvelu on useimmissa tapauksissa luokattoman huonoa. Johtuuko se siitä, että olen suomalainen? Vai ollaanko kaikille samanlaisia? Asiakkaan täydellistä huomiointia on turha odottaa, hymykin on jo luksusta. Parhaissakin ravintoloissa tietynlainen tympeys paistaa usein periaatteessa kohteliaan käytöksen läpi. Mutta ehkä tämä on vain virolaista kulttuuria, eikä sitä pitäisi ottaa henkilökohtaisesti. Otan silti.

7. Eksotiikka puuttuu

Juuri kun pääsin kehaisemaan, että kyllähän Tallinnaan matkaaminen on oikea kosmopoliitin merkki, niin onko nyt sitten kuitenkaan? Tallinnastahan puhutaan jo Etelä-Suomena, ja ihan hyvästä syystä. Kyllähän nyt vaikka Venäjälle tai Ruotsiin mennessä nyt sitten kuitenkin tuntuu paljon enemmän ulkomailtakuin Tallinnassa.

8. Ostoskeskusten puute

Tallinnassa on hyvät ostosmahdollisuudet ja paljon vaateketjuja, joita ei Suomessa ole. Kunnolliset ostoskeskukset, joissa itse ainakin voin myöntää viihtyväni, kuitenkin puuttuvat. Viru-keskus on aika pieni, Solaris se vasta pieni onkin ja Rocca al Mare jotenkin vain niin turha tylsine kauppoineen. Kyllä Tallinnaan yksi ihan kunnon ostoskeskus mielestäni mahtuisi!

9. Harmaus

Se harmaus. Näyttääkö mikään harmaammalta ja ankeammalta kuin marraskuinen (/joulukuinen/tammikuinen) Tallinna? Tallinnassa tuntuu aina olevan luntakin todella vähän, mikä vain pahentaa asiaa. Ja ainaisesta kylmästä viimasta miinusta myös.

10. ???

Nyt tuli tenkkapoo. Piti kirjoittaa, että Tallinnassa on liikaa suomalaisia. Sitten tajusin olevani yksi niistä. Virolaiset ei kai liiemmin pidä suomalaisista, poroiksihan he meitä kutsuvat, mutta mites sitten suu pantaisiin, jos kaikki suomalaiset jättäisivät matkustamatta Viroon. Mutta ymmärrän kyllä yskän; ne Tallinnan kaduilla ja SuperAlkossa örmyävät suomalaiset eivät aina ole niitä kaikista kohteliaimpia, kunnioittavimpia ja selväpäisimpiä tapauksia. Kyllä mullakin menis hermo.

Mutta jos nyt unohdetaan suomalaiset, niin on kyllä vaikea keksiä enää huonoja puolia Tallinnasta. Joidenkin mielestä siellä on turvatonta, mutta itse en ole kokenut asiaa lainkaan niin. Huoria ja narkkareita löytyy, mutta eivät ne tavallisen turistin silmille hypi missään muodossa. Luin muuten juuri Time-lehdestä mielenkiintoisen jutun Tallinnasta, jossa kerrottiin Viron olevan huumekuolemien johtava maa Euroopassa.

Tässä tämän illan ajatuksia Tallinnasta, johon itselläni ainakin on vähän sellainen viha-rakkaus-suhde. Enemmän kyllä se rakkaus. Olisi tuossa pari ilmaislippua laivamatkalle, taidankin tästä siirtyä Eckerö Linen sivuille. ;)

Lisää Tallinna-asiaa, mm. heti suosituksi noussut postaus Tallinnan taksien turvallisuudesta, tämän linkin takaa.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Hanna / Ranskatar reissaa keskiviikko, kesäkuu 3, 2015 at 20:03

  Mun täytyy tunnustaa, että olen käynyt elämässäni tasan kerran Tallinnassa. Silloin oltiin matkassa tammikuussa, ja olihan siellä aika harmaata, kuten sanoitkin. Ja loskaa oli niin paljon, että jalat märkinä käveltiin ne pari päivää, siellä päätin etten matkusta enää mihinkään Pohjois-Euroopassa talvella :D Mutta huvittaisi kyllä käydä Tallinnassa joskus kesälläkin, mullakin olisi ilmaislippuja Eckerölle, harmi vain, että niiden aikataulut ovat aika huonot muualta kuin pääkaupunkiseudulta tuleville reissaajille.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, kesäkuu 3, 2015 at 21:59

   Totta, låhtevät aikaisin ja tulevat myöhään. Mutta jos vain mitenkään mahdollista, niin kannattaa kokea Tallinna kesälläkin. Jos ei tuule ja sada kaatamalla (kuten viime vuoden kesäkuussa, kun siellä olimme), niin ihana kaupunkihan se on. :) Mä luulen että oon tehnyt noi samat päätökset kuin säkin joillain Tallinnan reissuilla. :D Mutta nykyään kaupunki on kyllä voittanut mut puolelleen.

 • Reply säppä torstai, kesäkuu 4, 2015 at 12:46

  Mäkin oon ihmetellyt tuota Tallinnan turvattomuus -leimaa, ei se sitä mun mielestä ole. Eikä se harmaakaan mun mielestä ole ainakaan joulukuussa, joulutorin lämmössä. :) Kiva lähikohde!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, kesäkuu 4, 2015 at 13:20

   Joulutori on kyllä ihana lämpöä henkivä paikka… Mutta muutoin pysyn kannassani, harmaa se on. ;) Mutta kiva kohde kuitenkin!

 • Reply Lyhyt Oppimäärä Tallinnaa perjantai, kesäkuu 5, 2015 at 08:47

  Tällä kertaa joutuu kyllä olemaan muutamista asioista hieman eri mieltä:

  1: asumisen suhteen vuokrat ja asuntojen hinnat ovat Suomen hintoja edullisempia, mutta esimerkiksi lämmityskulut ovat melkeinpä kalliimmat kuin Suomessa. Myöskään vaatteiden hinnat eivät kamalasti eroa kotimaan hinnoista.

  6: asiakaspalvelussa on edelleen huomattavasti parannettavaa, mutta kyllä se on jo viime vuosina ottanut askeleita oikeaan suuntaan. Esimerkiksi ravintola Leib Resto & Aedista sekä ravintola Kaks Kokkasta saa kerrassan loistavaa palvelua. :)

  8: Ülemiste Keskus on Viron suurin kauppakeskus. Onko siellä tullut käytyä? ;)

  Muuten listalla oli hyviä pointteja.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, kesäkuu 5, 2015 at 11:24

   Saa olla eri mieltä! :) Tää postaus oli tehty vähän pilke silmäkulmassa ja oikeassa oot siinä, että hyvääkin asiakaspalvelua löytyy tietyistä paikoista. Mutta huonoakin harmittavan usein. Ja en tiennytkään, että esimerkiksi nuo lämmityskulut ovat korkeat. Ja ketjuliikkeillä tietty samat hinnat maasta riippumatta… Hyviä pointteja ja kiva, että kommentoit! :) Mä olen vain Tallinna-turisti joten kaikki mun kirjoittama ei välttämättä aina pidä faktamielessä paikkaansa (vaan perustuu omiin kokemuksiin), joten lisätietoa on aina kiva saada.

  Leave a Reply