Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tallinnan taksit – ovatko ne turvallisia?

perjantai, toukokuu 29, 2015

Kirjoitan tämän postauksen erään tuttavani innoittamana, joka kerran sanoi minulle suhtautuvansa pelonsekaisella arveluksella Tallinnan takseihin. Terveisiä vain hänelle. :) Ei ollut ihan varma, mihin Tallinnan moninaisista takseista voi luottaa ja onko niiden käyttö muutenkaan turvallista. Ja kun vähän googlailin asiaa, niin yllättävän moni tuntui netissä kyselevän, onko taksimatkustaminen turvallista lahden toisella puolella ja muutenkin koko taksisysteemistä oli paljon epätietoisuutta.

1. Taksiyhtiöt ja hinnat

Ensinnäkin pitää ymmärtää, että Virossa taksiliikenne ei ole samalla tavalla säänneltyä kuin Suomessa. Taksihintoja on yhtä paljon kuin yrittäjiäkin, sillä hinnoittelu on vapaata. Jokaisen taksin takaikkunassa näkyy taksin hinta per ajetut kilometrit, ja tämä hinta voi vaihdella todella paljon. Aloitusmaksu on eri yhtiöillä yleensä jotain kahden ja neljän euron väliltä, mutta voi kalleimmillaan olla jopa 9 euroa.

Halvimmillaan taksa on 28-50 snt/km, kun se Suomessa alkaa 1,55 eurosta/km, Suomen taksien aloitusmaksuista puhumattakaan. Tallinnastakin löytyy kuitenkin järkyttäviä kilometritaksoja periviä huijareita… Joten jos haluat matkata halvalla, ei auta muu kuin kurkistella taksien hintoja ikkunoihin kiinnitetyistä lapuista (jos otat taksin lennosta) tai sitten tilata tietty taksi etukäteen. Netistä löytyy taksiyhtiöiden numerot ja useimmiten tilaaminen onnistuu englanniksi, ehkäpä jopa suomeksi joissain tapauksissa. Yhteistä ula-keskusta ei takseilla ole, vaan jokaisella yhtiöllä omat yhteystietonsa.

Halvimpien taksien kanssa kannattaa sitten varautua siihen, että autot voivat olla vähän mitä vain. Mutta jos tärkeintä on perillepääsy eikä ajoneuvon kunto, niin esimerkiksi EuroTakso on yksi halvimmista Tallinnassa. Tätä olemme useasti käyttäneet. Autot voivat olla ränsistyneitä mutta perille pääsee halvalla.

2. Taxify

Paras tapa tilata taksi Tallinnassa on ehdottomasti Taxify-sovellus älypuhelimelle. Tätä voi tietenkin hyödyntää vain, jos on netti käytettävissä, mutta ainakin omalla Soneran liittymälläni voi huoletta surffailla puhelimella Tallinnassakin.  Taxify on yksinkertainen ja paras. Miksi tätä ei ole Suomessa? Avaa sovellus, näet lähimmät taksit ja niiden hinnat. Valitse itsellesi sopivin ja tilaa se sovelluksen kautta. Kartalta pystyt seuraamaan, missä autoo menee ja milloin se on kohdallasi. Ei säätöä puheluiden tai hintojen kanssa vaan yksinkertaisesti todella helppoa. Halvimman vaihtoehdon valitsemalla taksilla ajelu Tallinnassa on naurettavan edullista. EDIT: Viimeisimmällä Tallinnan matkalla huomasin, että Taxify on ilmeisesti uudistunut ja matkat pystyy maksamaan myös luottokortilla sovelluksen kautta.

Taxify App

3. Uber

Postimees uutisoi vuoden alussa, että Uber tutkii mahdollisuuksia aloittaa toiminta Tallinnassa. Mielenkiinnolla jään odottelemaan, mitä se tarkoittaa Tallinnan taksibisnekselle. EDIT: Uber on nyt aloittanut toimintansa Tallinnassa, ja toimii yhtä hyvin kuin Suomessakin.

4. Turvallisuus

Olen matkustanut Tallinnassa paljon taksilla, sekä lyhyempiä että pidempiä matkoja. Ikinä ei ole mitään ongelmia ollut. Jotkut autot ovat olleet rähjäisempiä kuin toiset ja muutama kyyti on erottunut hiukan jännittävänä, mm. matka Rocca al Mare -kauppakeskukseen ja takaisin ison, kaljupäisen venäläisen kyydissä, joka kaahasi hullua vauhtia teitä pitkin uhkarohkeita ohituksia tehden, venäjäksi kiihkeästi meille jotain selittäen  ja venäläistä teknoa TÄYSILLÄ popittaen.

En missään nimessä suosittele kehittämään mitään pelkoa Tallinnan takseja kohtaan. Tietenkin skarppina pitää olla ja riskit tiedostaa, mutta yleisesti ottaen pelätä ei tarvitse, etenkään jos on kaksin tai isommalla porukalla liikkellä. Olen muuten tavannut Tallinnassa myös erityisen monta harvinaislaatuisen mukavaa ja puheliasta taksikuskia.

Kertokaa kommenttiboksiin, jos jollain on eriäviä kommentteja tästä turvallisuusasiasta.

5. Huijaukset

Haluan varoittaa teitä huijauksesta, johon itse lankesin viime kesänä Tallinnassa. Oikeastaan kyseessä ei ole varsinainen huijaus, mutta kyllä tätä jonkunasteiseksi vedätykseksi voi mielestäni kutsua. Toki myös tyhmän turistin omaksi mokaksi.

Ennen laivan lähtöä kiiruhdimme SuperAlkoon ostamaan kesäjuomia. Juomia kertyi aika paljon, siis useita laatikollisia, ja sen hemmetillisen lastin kanssa lähdimme sitten SuperAlkon pihasta raahautumaan kohti satama-altaan toisella puolella olevaa Eckerön terminaalia. Ei tarvinnut montaa askelta ottaa, kun huomasimme, että tämähän ei onnistu mitenkään. Kassit kädessä ja reput selässä, parin päivän reissun väsyttäminä painavien laatikoiden raahaaminen huterassa kaljakärryssä tuo kilometrin matka oli yksinkertaisesti liikaa.

Kas, juuri sopivasti pihaan liukui musta taksi, joka viittoili meille. No hei, otetaan taksi terminaalille! Olimme kulkeneet koko viikonlopun noilla 40 snt/km veloittavilla takseilla ja maksaneet pitkistäkin taksikyydeistä maksimissaan 5-6 euroa, eikä tullut pieneen mieleenkään siinä vaiheessa tarkistaa tämän taksin hintaa. Oletin, että maksimissaan se on niitä kalliita euron kilometriltä veloittavia autoja.

Kunnes saavuimme Eckerön terminaalille, jolloin mittari näytti jo 15 euroa. Viittätoista! Tuolta maksimissaan 1,5 kilometrin matkalta! Me oltiin ihan huuli pyöreänä ja vihaisena siinä. Joo, auton ikkunassa todella oli kyltti, että 5 euroa / 500 metriä tai vastaavaa ja joku iso aloitusmaksu päälle. Onhan se nyt aika veemäistä kärkkyä siinä SuperAlkon kulmilla meidänlaisia väsyneitä turisteja ja sitten ”huijata” tollaisilla hinnoilla… Omalla valppaudella tämänkin pystyy siis helposti estämään. Älä hyppää minkä tahansa eteen sattuvan taksin kyytiin.

Rohkeasti siis vaan taksiin Tallinnassa, tarkistat vain hinnan etukäteen välttyäksesi ikäviltä yllätyksiltä. Jos mahdollista, käytä Taxifyta.

Autojen taso vaihtelee yhtä paljon kuin hinnatkin. Itse suosin aina noita halvimpia ja välttelen esim. Tallink Taksoa, joka on yksi kalleimmista taksiyhtiöistä Tallinnassa. Turvallisesti olen aina päässyt perille. Virolaiset ovat kyllä joitakin vuosia sitten äänestäneet Tallink Takson ja Tulika Takson taksiyhtiöistä luotettavimmiksi. Ei ole kuitenkaan mitään syytä pelätä taksimatkustamista Tallinnassa muillakaan yhtiöillä.

Mikäli teillä on jotain hyviä tai huonoja kokemuksia Tallinnan takseista, kertokaa! Onko joku joutunut jonkun huijauksen kohteeksi?

Loput Tallinna jutut löytyvät Viro-tagin alta. Muistathan seurata blogia myös Facebookissa!

Instagram

Bloglovin’

You Might Also Like

23 Comments

 • Reply Pirkko / Meriharakka perjantai, toukokuu 29, 2015 at 16:54

  Ei ole tuoreita kokemuksia Tallinnasta, mutta Uberiä olemme onnistuneesti käyttäneet maailmalla monessa paikassa (jos jotain kiinnostaa niin blogista hakusanalla Uber -löytyy juttuja). Hyvä, informatiivinen postaus aiheesta, joka varmaan monen Tallinnaan menijän kannattaisi lukea!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, toukokuu 29, 2015 at 19:51

   Mä odotan että pääsen Uberia joskus testaamaan ulkomaillakin! :) Tulispa se pian Tallinnaankin.

 • Reply sarrrri perjantai, toukokuu 29, 2015 at 21:18

  Musta tuntuu jotenkin ihan absurdilta, että joku miettisi onko Tallinnassa turvallista matkustaa taksilla vai ei :D Mutta ilmeisesti sitä kuitenkin mietitään ja samaa ajattelin kuin Pirkko, että tästä on varmasti monelle googlettajalle kovastikin hyötyä, jos tänne päätyvät näitä havaintoja lukemaan. :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, toukokuu 29, 2015 at 21:31

   Toivotaan niin! :) Ja joo, olin mäkin aluksi että häh, mutta tosiaan useita keskusteluja ja kirjoituksia löytyi netistä aiheesta. Toisaalta Tallinna on kuitenkin sellainen kohde, jonne lähes jokainen suomalainen jossain vaiheessa päätyy, vaikka muuten ei maailmalla reissaisikaan. Niin ymmärtäähän sen, että sitten voi jännittää/pelottaa sellaisetkin asiat, joita me enemmän matkailleet ei edes tulla ajatelleeksi.

  • Reply bege sunnuntai, syyskuu 24, 2017 at 18:45

   Juuri näin, 10-11 vuotta Eestissä taksilla ajelleena, viimeiset pari vuotta ihan asuneena tuntuu kummalliselta nämä ”Tallinnan taksien kauhistelut”. Itselläni ei ole koskaan ollut ongelmia taksien ja niiden hinnoittelun kanssa, autot joita olen käyttänyt ovat noita tunnettujen taksifirmojen autoja joita joka paikassa saatavilla…Mittarilla ajavat ja kuitin antavat aina, en ymmärrä älämölöjä moisesta hommasta ? Parempi pysyä kotona jos pelkää kaikkea ? Jos kyyti maksaa vaikkapa 4,5 € jätän vitosen, jos 8,85 jätän kympin – tippiäkin saa jättää hyvät suomalaiset…Monet kuskit on mukavia, juttelevat niitä näitä, ihan mukavaa ja turvallista Tallinnassa on taksilla matkustaa.

   • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, syyskuu 25, 2017 at 19:23

    Samaa mieltä! Ja suomalaisten olisi tosiaan hyvä opetella vähän tippaamaankin, ainakin palvelun ollessa hyvää.

 • Reply Anna perjantai, toukokuu 29, 2015 at 22:21

  Me ollaan ajeltu Tallinnassa aina noilla Tallinkin takseilla, aikoinaan abiristeilyreissulla meidän luokan syntyperäinen tallinnalainen vinkkasi, että niihin uskaltaa luottaa (varsinkin jos oot känninen abi keskellä vanhaa kaupunkia tiedottomana hotellin oikeasta sijainnista). Ja toi SuperAlko-terminaali-väli kyllä varsinainen vakio taksimatka Tallinnassa, viimeksi säälitti kyllä vaan meidän kuski, joka kuskas meitä niin lyhyen matkan, kunhan oli ensin pelannut tetristä pakkaamalla neljä nuorta naista kaljakärryineen autoon, ja sai siitä ne vaivaset 5 euroa, mitä se matka nyt tekeekään :D Mutta jätettiin kyllä sillä kerralla avokätisesti tippiä siitä hyvästä, ettei myöhästytty laivasta ja että se kuski-parka kesti meitä sen huimat viisi minuuttia :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, toukokuu 29, 2015 at 22:26

   Toisaalta jos virolaiset itse sanoo, että toiset taksit on luotettavampia kuin toiset, niin ehkä on joku oikea syykin olla tiettyjen taksien kanssa varuillaan..? Mutta se on ainakin selvää että vaaranpaikat lähtee eksponentiaaliseen nousuun siinä vaiheessa, kun ollaan kännissä vieraassa kaupungissa. Silloin mäkin varmaan ottaisin Tallink Takson. :D Miten pääsykokeet muuten meni?

 • Reply Anna perjantai, toukokuu 29, 2015 at 23:18

  Joo sitä se mun luokkalainen, joka tosiaan virolainen on, niin sano, että siellä riittää niitä kusetustakseja jos ei ole tarkkana ja jos haluaa pelata varman päälle, nii maksaa sit vähän enemmän ja ottaa sen Tallinkin taksin. On se silti aina huomattavasti halvempi kuin mitä Suomen taksit! :D

  Hyvinhän ne, tai ainakin siltä tuntu kun kokeen palautin, mutta illalla pääsykoebileissä muiden kurssilaisten kanssa juttelun jälkeen ja nyt muutaman päivän vastauksia mietiskelleenä on tullu sellanen olo, että meniköhän ne nyt hyvin sittenkään ja oonko vastannu ihan väärin :D mutta sanoin jo maanantai-iltana siellä bileissä, että katsotaan sitten 3.7 kun tulokset tulee, että menikö hyvin vai huonosti! Peukut pystyssä odottelua siis koko ens kuu :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, toukokuu 30, 2015 at 00:36

   Mäkin pidän sulle peukkuja. Toi on nii perus et heti ku alkaa toisten kanssa jutella ja vertailla vastauksia jne nii oon iha varma et itellä menny kaikki väärin. :D Mut harvoin se niinkään menee. Ja joka tapauksessa tehty mikä tehty eli ennen heinäkuuta ei kannata murehtia mitään. Tuu sit kertomaan miten kävi, ellen bongaa sun blogista. :)

 • Reply Hanna / Ranskatar reissaa lauantai, toukokuu 30, 2015 at 10:25

  Sama homma on muuten Tukholmassakin, siellä täytyy kanssa olla tarkkana, mihin taksiin hyppää. Lisäksi Ruotsissa jo normihintaiset taksit ovat melko tyyriitä, joten kiskurihintaiset taksit ovat todellakin ryöstöä. Mutta varmasti juuri hyväuskoisia turisteja kyytiin houkuttelemalla hekin elantonsa tienaavat.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, toukokuu 30, 2015 at 10:43

   Siis sain juuri samasta aiheesta kommenttia Facebookiin! Mä en oo koskaan matkustanut taksilla Tukholmassa, enkä yhtään tiennyt, että sielläkin taksiliikenne on vapautettu sääntelyltä. Pitääkin olla tarkkana. Tosin Tukholmassa on niin kallista, että uskon jatkossakin turvautuvani siellä julkisiin. :)

 • Reply Kalle Pohjola torstai, kesäkuu 16, 2016 at 08:43

  Matkustan paljon taksilla Eestin puolella. Tallinnassa ylivoimaisesti halvin taksi on 1212 numerossa. Keskus kertoo tilatessa ajan, milloin taksi on perillä.

 • Reply Reissaaja tiistai, joulukuu 6, 2016 at 23:11

  Rullattiin viikonlopun aikana isolla porukalla takseilla Tallinnassa,tarvittiin jopa 3 autoa että mahduttiin kaikki,otettiin lennosta ja tolpalta milloin mistäkin kyydit maksoi 6-15€ per auto mentiimpä mihin tahansa,aina kysyttiin etukäteen et mitä maksaa kyyti sinne mihin oltiin menossa ja ei ollut mitään ongelmia,halvimmat autot olivat jo vähän vanhempia ja resuja ja oli uutta autoa mut perille päästiin aina ongelmitta joten näillä kokemuksilla ajan vastakin taksilla….suosittelen muillekkin ?

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, joulukuu 9, 2016 at 08:50

   Kiva kuulla, että kaikki meni hyvin! Monet ihan turhaan pelkää taksilla ajamista Tallinnassa, Suomessa ollaan tietenkin totuttu aika hyvään taksien kanssa. Hinnatkin on sitten tietysti sen mukaiset, heh. Kiitos, että kävit jakamassa kokemuksesi!

 • Reply Nimetön keskiviikko, tammikuu 25, 2017 at 22:48

  Kohta Tallinnassa on halvenpaa vain viina
  Luottamus takseihin Suomessa loppuu runsaan vuoden kuluttua.

 • Reply Pexi torstai, tammikuu 26, 2017 at 01:22

  Vinkkinä, taksiliiton Valopilkku-sovellus toimii myös Tallinnassa, sillä saa tilattua Tulika Takson auton, kyseinen firma kuuluu niihin luottettaviin. Yhtä helppoa kuin Taxifyllä taksin tilaaminen, eikä tarvitse latailla puhelimeen montaa sovellusta. Tallinan isojen taksifirmojen yhteinen sovellus on Taksofon niminen, sitä en ole vielä kokeillut itse. Itse suosin Valopilkkua koska saan tilattua kyydin ns. Molemmissa päissä.

 • Reply Nimetön torstai, tammikuu 26, 2017 at 07:04

  Jopa olikin SUURI summa siihen kaatu viinan hakumatka voi helkutti,pysy köykä kotona!

  • Reply Nimetön torstai, tammikuu 26, 2017 at 07:05

   Siis köyhä persaukinen.

 • Reply Väpz sunnuntai, joulukuu 23, 2018 at 19:03

  Samanlainen kokemus huijari taksista. Hypättiin hotelli olumpian edustalta aika hulppeaan taksiin ja suunnattiin kohti lähintä Prismaa (matka n. 2km) ja ei katseltu hintoja sen kummemmin. Huomasin sitten mittarin joka oli integroitu taustapeiliin ja sen että se vilisi hirmu vauhtia ja oli jo noussut 10e eikä matka ollut edes puolessa välissä. Sitten hoksasin katsoa ikkunassa olevaa lappua ja se näytti 5,50e alotusmaksua ja 5e/kilometri. Onneks matka ei ollut tuon pidempi. Takaisinpäin tultiin eri taksilla ja hinta oli n. 5e. :D

  • Reply Väpz sunnuntai, joulukuu 23, 2018 at 19:06

   Ja ilmeisesti nykyään takseilla on jokin hintakatto, 1.10e tjsp kilometri eli huijaukseksi voisi sanoa. Tuntiveloituskin kyseisellä taksilla oli 99e/h. Huhhuh

  Leave a Reply