Suomen suurin matkablogiyhteisö

Versailles’n puutarha, löyhkäävä linna ja Aurinkokuningas

keskiviikko, toukokuu 27, 2015

Aurinkokuningas eli Ludvig XIV oli aikansa pahin mässäilijä, himojuhlija ja sikailija.

Hän sai vallan käsiinsä vain 4-vuotiaana pikkupoikana. Kaikkihan me tiedetään, miten näille lapsitähdille käy. Aurinkokuninkaallakin meni sittemmin vähän överiksi.

Aikuistuttuaan 1600-luvulla Aurinkokuningas rakennutti  jättimäisen palatsin Versaillesiin. Hänestä tuli häikäilemätön ja suuruudenhullu. Rahaa, hikeä ja verta ei säästelty kun tuo massiivinen, mahtipontinen, överi rakennelma kyhättiin kasaan. Se on vielä nykyisinkin todella vaikuttava ilmestys. Linnan ympärille rakennettiin silmänkantamattomiin ylettyvä, loistelias puutarha täynnä patsaita, kukkaistutuksia, tekolampia, muotoonleikattuja patsaita ja suihkulähteitä.

thumb_IMG_1140_1024

thumb_IMG_7717_1024

thumb_IMG_1137_1024

thumb_IMG_1149_1024

Aurinkokuningas eli valtavan yltäkylläisyyden keskellä viikkoja pitkine juhlineen, himokkaine naisineen ja järkyttävine syöpöttelyineen. Samaan aikaan palvelusväki nukkui ahtaissa kopperoissaan rottien vilistessä jaloissa. Linnassa asui parhaillaan 5000 ihmistä. Paikan päällä käydessä huomasin kyllä, että rakennus on VALTAVA, mutta että 5000 ihmistä? Se on aika paljon.

No, tällä väkimäärällä oli seurauksensa. Ludde ei nimittäin kiinnittänyt rakennusvaiheessa huomiota siihen, että jonkun sortin vessojakin olisi varmaan hyvä olla 5000:lle ihmisille. Ehei, säästetään vessarahat ja kullataan vielä tuo yksi ovennuppi tuolta noin! Ja miten sitten kävi? Pienissä huoneissa asuva palvelusväki joutui heittämään luonnolliset jätöksensä huoneidensa ikkunoista pihalle. Ja näin Versailles’n upeaa linnaa alkoi ympäröidä karmeaakin karmeampi löyhkä, kuten voinette kuvitella. Onneksi viimeisetkin löyhkät ovat vuosisatojen saatossa tuulettuneet maailman tuuliin ja uteliaan turistin ei tarvitse niistä enää kärsiä. Mutta kyllä se naurattaa, kun miettii kuinka saastainen tuo upea palatsi on joskus ollut…

Ja Ludvig itse sitten? Enpä olisi vielä vähän aikaa sitten uskonut kirjoittavani nettiin Aurinkokuninkaan henkilökohtaisesti hygieniasta, mutta kun nyt kerran innostuin aiheesta, niin kerrottakoon tämäkin: hän vältteli vettä ja saippuaa, ja historiankirjat kertovat hänen haisseen hielle ja hengityksensä vielä pahemmalle. 1600-luvulla se ei tosin ollut niin justiinsa; Aurinkokuningasta pidettiin lemuavasta hengityksestään huolimatta suhteellisen puhtoisena, sillä ”pirskottelihan hän vettä käsilleen” ja vaatteetkin vaihtoi kolmesti päivässä.

thumb_IMG_1161_1024

thumb_IMG_1162_1024

Versalles’n linnan rakentaminen kesti 20 vuotta ja siihen tarvittiin 36 ooo miestä. Kolmekymmentäkuusituhatta. Kuvitelkaa. Itse palatsikin on upea, mutta me emme tällä kertaa vierailleet sisällä; osin siksi että budjetti oli rajallinen, mutta suurimpana syynä se, että pelkän puutarhan kiertelyyn kului tuntikausia, ja olisimme helposti voineet viettää siellä pidempäänkin. Kun aurinko lisäksi porotti täydeltä taivaalta, ei valinta ollut vaikea. Jos kuitenkin haluaa kunnolla tutustua linnaann ja sen puutarhaan, kannattaa aikaa varata joko kaksi päivää tai sitten yksi päivä aivan aamusta iltamyöhään asti. Täällä nimittäin on vähän eri mittakaavat kuin puutarhoissa, joihin olette tottuneet…

Paikan päälle pääsee paikallisjunalla, josta on kivat maisemat matkan varrella. Versailles’n pysäkki (Versailles Chantiers) on noin puolen tunnin matkan päässä Pariisin Montparnassen juna-asemalta. Edestakainen junalippu maksaa n. 8 euroa. Versailles Chantiersin pysäkiltä on erittäin helppo, noin 10-15 minuutin kävelymatka palatsille, ja matkan varrelta voi napata eväitä paikallisesta leipomosta.

thumb_IMG_1143_1024

Puutarha on järkyttävän iso. On vaikea kuvitella, miten 1600-luvulla on voitu saada aikaan jotain niin massiivista.  Puutarhan sisäänkäynniltä saa karttoja, joiden mukaan poluilla ja pensaslabyrinteissa voi suunnistaa. Suihkulähteitä on kymmeniä, toinen toistaan hienompia. Ne eivät muuten ole koko päivää päällä, mikä kannattaa huomioida vieraillessa.

thumb_IMG_7884_1024

thumb_IMG_1147_1024

Tekolammella on vuokrattavissa souteluveneitä kohtuullisen hintaan, ja näkyipä muutamia segwaytakin rullailevan siellä täällä. Kannattaakin ottaa eväät mukaan ja nauttia ne lammella seilaten tai sitten lampea ympäröivällä nurmikolla muiden menoa katsellen. Puutarhasta löytyy kyllä myös ravintola, samoin useita ilmaisia vessoja.

thumb_IMG_1165_1024

Versailles’n palatsin puutarhaan tutustuminen oli yksi omia Pariisin matkan kohokohtiani. Kuvat eivät millään tee oikeutta tälle paikalla. Koko puutarhassa soi barokkimusiikki, eikä ollut vaikea kuvitella, kuinka Marie Antoinette on liihotellut puutarhassa  palvelusväki perässään aina kurjaan, giljotiiniin päätyneeseen loppuunsa asti… Aion ehdottomasti vielä palata tänne ja käyttää päivän itse linnan tutkimiseen.

Ja kuinka Aurinkokuninkaalle itselleen sitten lopulta kävi? Ainakin hänen viimeiset sanansa seuraajalleen, ”Älä tee, niin kuin minä!”, lienevät osoitus siitä, että mies itsekin tajusi hommaan lähteneen vähän lapasesta.

Lisää Pariisi-aiheisia postauksia täällä.

You Might Also Like

52 Comments

 • Reply Tiia/reisereise keskiviikko, toukokuu 27, 2015 at 20:39

  Kiva postaus! Kun sain tietää, että Versailles sijaitsee Pariisin ulkopuolella, ajattelin, etten sinne varmaan ”koskaan” menekään, mutta hitsi jos sinne onkin noin helppo mennä. Ja näyttää kyllä tosi kauniilta paikalta. Enemmän kiinnostaisi juuri tuo puistoalue.
  Tuo kuva suihkulähteestä, jossa on nuo kaksi korkeaa puuta, on upea!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, toukokuu 27, 2015 at 23:48

   Joo, se taisi olla mun kaverin iPhone 6:lla otettu jos en väärin muista… Nyt mäkin haluan sen puhelimen! :D Ja tonne oli todellakin tosi helppo mennä, mäkin ajattelin että se ois kauempana/hankalampaa. Suosittelen, oli kyllä ihan ykkösjuttu! :)

 • Reply anni torstai, toukokuu 28, 2015 at 22:27

  olipa hyvin kirjotettu teksti ja upeat kuvat! joulukuussa on taas suuntana Pariisi, voi olla Versailles on myös nyt nähtävä :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, toukokuu 29, 2015 at 15:13

   Kiitos! :) Olis jännä nähdä, miltä paikka talvella näyttää. Vehreys on varmaan tiessään mutta kenties siel on joku hieno jouluvalaistus tai jotain, voisin kuvitella. :)

 • Reply sarrrri sunnuntai, toukokuu 31, 2015 at 17:20

  Olipa ihana kirjoitus! Tuonne on kyllä pakko joskus päästä, kun paikalla on niin absurdin suuruudenhullu historia. En tiedä mitä barokkomusiikki on, mutta voisin hyvin kuvitella nauttivani tuolla vaeltelusta sitä kuunnellen :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, toukokuu 31, 2015 at 17:23

   Onkohan barokkimusiikki sille edes oikea termi? :D Sellaista klassista musiikkia, juuri sellaista joita voit kuvitella soineen tuolla 1600-luvulla…

 • Reply Jenna sunnuntai, toukokuu 31, 2015 at 18:48

  Upea paikka ja upeat kuvat!

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- blogi sunnuntai, toukokuu 31, 2015 at 18:55

  argh mikä reality check :-) hauska postaus!

 • Reply Anna Koskela sunnuntai, toukokuu 31, 2015 at 19:37

  Koko tun ajan meno oli varsin outoa nykyisen ihanteen mukaan: Ihon tuli olla valkoinen. Kasvot valkaistiin valkoisella lyijyllä, jonka päälle siveltiin munanvalkuaisella kiiltävä, liikkumaton kalvo. Valkoinen ihopasta levitettiin kasvoille, kaulalle ja rinnoille. (Jipii, oli varmaan näky kun tuo mömmö rapisi pois.)Naiset maalasivat sinisellä kaulansa ja hartioidensa suonia vaikuttaakseen haurailta ja heikoilta. Jos naama ei valkaistunut riittävästi, valitettiin verta niin että naama kalpeni.
  Kauneuspilkku muuten keksittiin joidenkin lähteden mukaan tuolloin peittämään kupan tuomia ihomuutoksia kasvoissa.

 • Reply Annika | Travelloverblogi sunnuntai, toukokuu 31, 2015 at 20:29

  Kävin Versailles’ssa joskus lukiolaistyttönä koulun matkalla. Silloin vain tuli katseltua ympärille, että aha, onpa siinä palatsi, koska päästään shoppailemaan. Pitäisi varmaan mennä uudelleen. Sain siihen jutustasi aikamoisen kimmokkseen: Segway! Olen ihan niiden lumossa. Segwayllä Versailles’ssa – ei hullumpaa!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, toukokuu 31, 2015 at 20:46

   Joo, mäkin olin vasta hiljattain ekaa kertaa segwayn sarvissa Roomassa. Koukuttavaa hommaa!

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita sunnuntai, toukokuu 31, 2015 at 23:54

  Kannattaa ehdottomasti käydä myös palatsissa sisällä! Itse vierailin siellä 2013, meillä oli opastettu kierros sisätiloissa, puutarhan katselimme vähän rennommalla otteella, sillä aikaa olisi muuten mennyt ihan älyttömästi.
  Kiva postaus ja hienoja kuvia!

 • Reply Sanna / From London maanantai, kesäkuu 1, 2015 at 09:54

  Kuten sanoit, jotenkin todella outoa, että 1600-luvulla on saatu luotua jotain noin massiivista! No, massiivinen taisi olla itse Aurinkokuningaskin, joten sieltä se malli taisi tulla.

 • Reply Jenna / Journey Diary maanantai, kesäkuu 1, 2015 at 11:53

  Mielenkiintoinen postaus! :) Ei voi kyllä kun kummastella noita keskiajan käytäntöjä… Just tuo, että paskat heitetään ikkunasta pihalle :’D

 • Reply Martina maanantai, kesäkuu 1, 2015 at 12:50

  Hahaha, voi ei miten hauskaa nippelitietoa! Tai no, en tiedä kuinka hauskaa on saastainen palatsi tai itse herra Aurinkokuninkaan ällöttävä hygienia, mutta juuri tällaiset vähän erikoisemmat faktat ovat ainakin minun mieleeni.

  Ällöttävyyksistä kauneuteen, tuo puisto näyttää upealta! Sinne on pakko päästä kiertelemään ajan kanssa kunnon eväät mukana. Ja onneksi sieltä löytyy niitä vessojakin niin ei mene meininki samanlaiseksi kuin ennen muinoin. :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, kesäkuu 1, 2015 at 12:55

   Hahaha niinpä, noilla turistimäärillä voitais jo päästä samoihin löyhkiin kuin aikanaan… Mäkin tykkään nippelitiedosta! :)

 • Reply Lotta Watia | Unagidon maanantai, kesäkuu 1, 2015 at 14:16

  Hehee, hauska kirjoitus! Enpä tiennyt, että siellä on ollut noin löyhkäävää. Toisaalta niin kai tuohon aikaan monessa muussakin paikassa… :-p

  En ole Versaillessa käynyt, mutta kiinnostaisi kyllä. Varmaan ei tuota suuruutta pysty kyllä käsittämään, ennen kuin siellä on itse käynyt.

 • Reply Venla maanantai, kesäkuu 1, 2015 at 17:58

  Huikea paikka ja ihania kuvia! Mua niin kiinnostaa nää entisaikojen kuninkaalliset, joten mielenkiintoista myös lukea historiallisista johtajista.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, kesäkuu 1, 2015 at 18:53

   Sit sun täytyy mennä ehdottomasti paikan päälle, tuolla leijuu se kuninkaallinen tunnelma edelleen, kaikkien turistilaumojen keskelläkin.

 • Reply Anne maanantai, kesäkuu 1, 2015 at 20:02

  Olen aina ihmetellyt tuota vuosisatojen takaista peseytymättömyyttä. Yh! Olen joskus kuullut syyn sille, mutta en enää muista sitä.

  Vaikuttava rakennelma kuitenkin. Kuvista on hankala hahmottaa, kuinka massiivinen paikka on kyseessä. Pitäisi nähdä omin silmin!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, kesäkuu 1, 2015 at 20:17

   Oot ihan oikeassa kuvien suhteen. Ja itse linna oli hienompi etupuolelta, tää kuvissakin näkyvä puutarhan puoleinen puoli oli se vaatimattomampi.

 • Reply Pirkko / Meriharakka tiistai, kesäkuu 2, 2015 at 12:11

  Joskus, teinityttönä, on tuollakin tullut käytyä, mutta täytyy tunnustaa, että ne muistot ovat jo niin haalenneet, ettei enää kuullostanut edes tutulta! No tulipahan kerrattua :-)

 • Reply Terhi / Muru Mou tiistai, kesäkuu 2, 2015 at 22:57

  Just postasin tänään mun ainoasta Pariisin reissusta, mikä oli vain päivän mittainen, joten Versailles jäi toiseen kertaan. Näyttää upealta! Ja hauskasti kirjoitettu postaus :D

 • Reply eve keskiviikko, kesäkuu 3, 2015 at 10:38

  Kiva postaus! Meillä kävi juuri toisinpäin – ihmeteltiin linnaa sisältä niin monta tuntia että ulkona puutarhassa oli pakko kiertää golfautolla… mutta olipahan sekin kunnon turrekokemus. Mutta on tosiaan edelleen aika vaikuttava överiyden huipentuma koko paikka.

 • Reply lena keskiviikko, kesäkuu 3, 2015 at 16:11

  Oi ihana Versailles! Se on kyllä vaikuttava paikka ja kerta toisensa jälkeen riittää nähtävää. :) Miks mä tajunnut vuokrata polkuvenettä? Ihan huippu idea!! :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, kesäkuu 3, 2015 at 18:15

   Soutuvene siis, ei polkuvene. :) No jäipähän mahdolliselle seuraavallekin kerralle uutta kokeiltavaa! :D

 • Reply Heidi keskiviikko, kesäkuu 3, 2015 at 17:11

  No eipä arvaisi, kun tuota komeutta katselee, miten löyhkäävä paikka se Aurinkokuninkaan aikaan on ollut :D. Pitää joskus itsekin päästä ihastelemaan. Hauskasti olet aiheesta kirjoittanut!

 • Reply Kohteena maailma / Rami keskiviikko, kesäkuu 3, 2015 at 19:35

  Mielenkiintoista nippelitietoa! Itse laskeskelin, että melko tarkalleen tasan 25 vuotta sitten kävin tuolla kaverini kanssa :-) Jos menisin uudestaan, niin varmaan jotkut asiat voisi vielä muistaakin. Täytyypä oikein kaivaa vanha kunnon vanhanajan valokuva-albumi esiin ja katsastaa kuvat sisältä ja ulkoa. Samalla voisi tsekata muutkin reissun kuvat :-)

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, kesäkuu 3, 2015 at 22:00

  Vanhoja, oikeita valokuvia. Ihanaa! 25 vuotta on pitkä aika, vaikka toisaalta se mitä vanhemmaksi tulee, sitä nopeammin aika menee. Liekö paikka näyttänyt silloin samalta… ToivottavastI!

 • Reply Mirje / Kotona kaikkialla perjantai, kesäkuu 5, 2015 at 12:52

  Upeita kuvia! Yritin muistella, mitä historian tunneilla on puhuttu Versaillesista ja aurinkokuninkaasta, mutta luulen ettei näitä epäkohtia niin paljon tuotu esiin. Tuo löyhkä on ainakin jäänyt kertomatta, sillä luulen, että se olisi herättänyt teini-ikäisessä luokassa sen verran reaktioita, että juttu olisi jäänyt mieleen :)

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net perjantai, kesäkuu 5, 2015 at 13:45

  Hienosti kirjoitettu tämä!

  Jäin vähän tosin naureskelemaan tuota Marie Antoinette liihottelua kun sen yhdistää siihen vessaongelmaa, mistä tuolla ensimmäisenä mainitsit. :)

 • Reply Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar perjantai, kesäkuu 5, 2015 at 17:14

  Keskiajalla on tosiaan elo ollut aika erilaista kuin nyt. Itse jätin Pariisin reissulla linnan välistä, tuntui olevan niin kaukana. Nykyään olen niin huono turisti, että niin sanotut pakolliset nähtävyydet meinaavat aina jäädä hengailun ja ilmapiirin haistelun jalkoihin. :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, kesäkuu 5, 2015 at 21:50

   No vähän sama täällä, mut tää on hyvä hengailunähtävyys! :D Eikä loppujen lopuksi edes kaukana Pariisista, junaan ja kävelyyn uhrautuu maksimissaan tunti.

 • Reply Jenni / Globe Called Home lauantai, kesäkuu 6, 2015 at 22:14

  Hienolta näyttää! Oma käynti oli niin alkukeväästä, ettei puutarha vielä ollut täydessä loistossa.

 • Reply Liza in London sunnuntai, kesäkuu 7, 2015 at 05:44

  Ah, Versailles on kylla ihana. Me kaytiin siella alkukevaasta, mutta lahtisin mielellani uudestaan keskella kesan vehreytta, nayttaa nimittain upealta myos tahan vuodenaikaan!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, kesäkuu 7, 2015 at 10:02

   Joo, luulenpa että oltiin tuolla aika täydelliseen aikaan kun oli niin vihreää ja vehreää :)

 • Reply Reason for a Season sunnuntai, kesäkuu 7, 2015 at 13:20

  Mahtava tarina :D! En ollut kuullut tätä aiemmin… ainakaan en enää muistanut tällaisia yksityiskohtia. Jälkikäteenhn tällainen naurattaa, mutta surullista on se, että edelleen maailmalla on johtajia, joilla lähtee ihan yhtä paljon (ja enemmänkin) lapasesta. Olisipa hauska tehdä aikamatka tuonne satojen vuosien taakse ja päästä näkemään (ei mielellään haistamaan) millaista tuo meininki oikeasti on ollut =D!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, kesäkuu 7, 2015 at 15:00

   Hehe, kiitos hauskasta kommentista! Joo, ei ollut Aurinkokuningas viimeinen johtaja, jolla homma ei ole ihan pysynyt hanskassa. Valitettavasti.

 • Reply Sanna torstai, heinäkuu 5, 2018 at 10:28

  Hei! Luin näin matkani jälkeen kivan postauksesi, ja ajattelin vielä jättää vinkkini, jos joku nyt suunnittelee vierailua Versailles’n palatsissa: yritä hankkia lippu, jolla pääsee palatsiin jonon ohi. Itselläni oli tavallinen lippu (palatsi + puutarha + Trianonit), ja lopulta palatsiin emme jonottaneet. Jono oli aivan käsittämättömän pitkä! En tiedä, montako tuntia siinä paahteisella pihalla olisi pitänyt jonossa seistä, mutta itse olin kahden tyttäreni kanssa, emmekä jääneet kokeilemaan. Onneksi puutarhakin on jo kokemus itsessään, sekä puutarhan perällä sijaitsevat Trianonin palatsit. Harmillisesti olimme vielä liikkeellä tiistaina, joka onkin kuulemma viikon ruuhkaisin päivä. Vältä siis tiistaita! Kävin edellisen kerran Versailles’ssa 15 vuotta sitten, ja silloin meno oli huomattavasti rauhallisempaa. Turismi vaikuttaa todella lisääntyneen 2010-luvulla.

 • Leave a Reply