Maassa maan tavalla. Kun menet Pariisiin, niin listalla on muutama asia, joita nyt vain yksinkertaisesti täytyy syödä. Vaikka McDonald’s onkin se turvasatama maassa kuin maassa, niin älä turvaudu siihen Pariisissa muuten kuin epätoivoisessa ilmaisen wi-fi:n tarpeessa.
Vähänkö meitä muuten huvitti, kun tosiaan käytiin kahvikupposet Rue de Rivolin mäkissä vetämässä samalla pieni somebreikki pitäen. No eiköhän juuri siellä sitten tullut koko matkan ainoa tuttu vastaan, nimittäin ystäväni työkaveri Berliinistä. Siinä sitä istuttiin McDonalds’in lamppujen alla vetämässä halpaa sumppia, juuri tätähän me tultiin Pariisiin tekemään…
No mutta takaisin aiheeseen. Tässä siis listaa niistä ranskalaisista herkuista, joita me Pariisissa söimme ja joita sinunkin pitäisi syödä. Ja vaikka toisin voisi kuvitella, ei Pariisissa ruokailu aja ketään vararikkoon, vaikka reissun ensimmäiseen kahvilaan astuessamme ja 6 euron hintaisen, kooltaan minmaalisen tuoremehun tilatessani niin epäilinkin… Hintataso Pariisissa ruokien suhteen on mielestäni melko maltillinen; maksimissaan Suomen tasoa ja usein halvempikin.
1. Crêpet (les crêpes)
Täytyy punastellen myöntää, etten kovin monta kertaa elämässäni oo syönyt crêpeja. Pariisissa asia kuitenkin korjaantui. Mitä parhainta lounasta tai välipalaa edulliseen hintaan!
Crêpet ovat siis ohuita, isoja lettuja, joihin voidaan laittaa täytteeksi lähes mitä vain suolaista tai makeaa. Me käytiin heti ensimmäisenä päivänä ostamassa kinkku-juusto-crêpet ilmeisen suositusta Au P’tit Grecista Rue Mouffetardilla, läheltä ystäväni asuntoa, jossa mekin siis yövyimme. Oltiin aivan seitsemännessä taivaassa, kun mussutettiin lettujamme tuossa pienessä ravintolassa. Ne oli niin herkullisia. Tosin juuston määrä crêpeissa oli melko jäätävä…
Kuten viimeisestä kuvasta näkyy niin halukkaita riittää, joten kannattaa varautua jonottamaan hetki omaa lättystään. Niin ja tuo meidän jätticrêpe taisi maksaa jotain viiden euron paikkeilla eli aika jees budjettilounas. :)
Kolmantena päivänä kävimme myös toisessa crêperiessa, tällä kertaa ihanassa Le Marais’n kaupunginosassa pikkupaikassa nimeltä La Drogueria du Marais. Hyvä oli tämäkin paikka, vaikka ensiksi testattu kinkku-juusto-salaatti -täyte voittikin täällä maistellun kana-kananmuna-juusto -version. Maistettiin täällä myös makeaa crêpea Nutella-täytteellä, ja vaikken mikään Nutella-fani olekaan niin myönnettäköön, se oli kyllä todella suussasulavaa. Täälläkin suolaisen crêpen hinta oli alle 5 euroa ja makeiden vielä vähemmän.
2. Fondue
Miksi edes lähteä Ranskaan, jos ei aio syödä siellä fondueta? No okei, okei, kolme matkaa tuohon maahan takana, enkä ollut koskaan edes nähnyt koko fondueta aikaisemmin. Hups… Tosin fonduehan on alunperin ranskankielisestä Sveitsistä, paitsi ranskalaisten mukaan tietenkin Ranskasta. Kuka tietää? Joka tapauksessa fondueillallinen sopii Pariisiin kuin nyrkki silmään.
Meidän matkan viimeisenä iltana tihkutti vettä ja kaupunki näytti ankealta – onneksi hiilaripommi-illallinen väijyi meitä ihan nurkan takana Heureuxe comme Alexandre -ravintolassa. Viiniä, sulatettua juustoa ja patonkia… What more can a woman ask for? (A diet maybe?)
Fondueillallinen juustoineen, leipineen, salaatteineen, perunoineen ja viineineen maksoi reilu 20 euroa henkilöltä.
3. Etanat (les escargots)
Mun maailmassa ne, jotka eivät etanoista pidä, eivät varmasti ole edes maistaneet niitä. Noi pienet limapallerot on vaan niin herkkua. Uskaltaako joku tunnustaa, ettei tykkää? Suomessa en muuten ole koskaan saanut etanoita koteloineen päivineen, vaan aina pannussa. Etanoiden kalastelu kotiloistaan oli tottumattomalle aikamoinen taitolaji.
4. Hanhenmaksa (foie gras)
Niin hyvää vaalean leivän kanssa. Arvokasta (maksoimme siitä alkupalana 17 euroa) mutta herkullista. En muuten osaa sanoa popsivatko ranskalaiset tätä yleisesti ottan hyvällä omallatunnolla, sillä hanhien kasvatukseen liittyy melko epäeettisiä piirteitä, hävettää myöntää että itsekin ylipäänsä tulin tästä tietoiseksi vasta äsken pientä googlausta tehdessäni. Hanhia ilmeisesti pakkosyötetään muutama viikko ennen teurastusta, jotta maksa kasvaa mahdollisimman isoksi. Suomessa ja useissa muissa Euroopan maissa tämä on lailla kielletty, mutta Ranskassa edelleen sallittua, perusteena se, että hanhenmaksa kuuluu perinteiseen ranskalaiseen ruokakulttuuriin…
5. Juusto (le fromage)
Juustoja nyt täytyy syödä aina ja jokapaikassa mutta erityisesti Ranskassa! Ne maistuvat siellä vielä piirun verran paremmille. Osta tuore patonki ja muutamaa eri juustoa (viiniä unohtamatta) ja mene viettämään iltaa hämärtyvälle Canal Saint Martinille, kuten mekin teimme. Mon dieu mikä tunnelma!
6. Macaron-leivokset (les macarons)
Me ostettiin näitä matkalla Versaillesiin ja syötiin ne siellä. 6 macaronia maksoi satunnaisessa leipomossa matkan varrella 7 euroa. Olisin maksanut näistä vaikka tuplat. Kuuluisimmat macaronit saa tietenkin Laduréelta.
7. Pain au chocolat
Siis tää on kenties mun lempiherkku Pariisissa. Menee aamiaisesta tai välipalasta. Toki voisin syödä näitä vaikka jokaisella aterialla. Niin yksinkertaisen hyvää ja näitä saa ihan joka leipomosta. Pain au chocolat on vähän kuin croissantti suklaatäytteellä, mutta sitten kuitenkin vähän erilainen. Saakohan kunnollisia pain au chocolateja mistään Suomessa..?
Toki leipomot pursuavat kaikkea muutakin ihanaa mitä kannattaa kokeilla. Myös tavallinen patonki maistuu Ranskassa jostain syystä kymmenen kertaa paremmalle kuin suomalainen vastineensa.
8. Viini & Monaco
Ranska on siitä mukava maa, että viini virtaa. Talon viiniä saa ravintoloissa huokeaan hintaan, ja kaupassa se vasta edullista onkin. Klubeilla viinistä voi kuitenkin joutua maksamaan saman verran kuin Suomessakin tai jopa enemmän. Jos haluaa istua iltaa halvan viinin paikassa, niin esimerkiksi 2Bis Café Rue des Écolesilla tarjoilee ihan juotavaa valkkaria laseittain 2 euron hintaan. Tosin paikka on kuulemma yleensä aivan tukossa, ymmärrettävästä syystä.
Oletteko jo maistaneet ranskalaista monacoa? Naureskelin, kun luin tuon juoman kuvauksia äsken netissä… Toiset sanovat, että monaco on nolo teini-ikäisten juoma jota ei kehtaa baarimikolta edes tilata, toiset taas vannovat sen nimeen. Kuulun jälkimmäiseen ryhmään! Monaco on juoma johon tulee olutta, grenadinesiirappia ja sitruunalimua. Ihan loistava kesäjuoma.
40 Comments
Olipa herkullinen postaus ja ah, niin täydelliset kuvat!
Mie olin myyty jo tuolle erittäin juustoiselle crepille. Tässä oli kyllä käsitelty kaikki herkut, tosin itse en etanoita maistaisi (ja kyllä, en ole maistanutkaan :D). Fondue on vielä itselläni kokeilematta.
Tuo Monacohan on niinkuin Radler :D
Niinpä muuten onkin! Ja sun TÄYTYY maistaa etanoita viimeistään seuraavan kerran kun oot Ranskassa. Älä ajattele niitä etanoina, kyllä mullakin välillä meinaa hissi nousta ylös kun muistan mitä ne oikeastaan on… Mut ne on niin herkkua, ja varsinkin se kastike tai liemi missä ne lilluu on parasta dippailla leivän kanssa. :D
Kuola valuu… Juustoja, etanoita, macaronseja… Nam! Eikä tuo Pariisi ole yhtään hassumpi paikka herkutella :)
Näin on! :)
ooh ja ooh :-) Itse olen Pariisissa käynyt vain kerran – Bretagnessa. crepejen kotiseudulla sen sijaan montakin kertaa. Voi mitkä matkakuume taas nostaakin päätään… ;-)
Noi crepet oli kyllä niin suurta herkkua. :)
Aijai, kylläpä olikin herkullinen lista – etanoita ja hanhenmaksaa lukuun ottamatta. :) Mulla tökkii etanoissa koostis, ei niinkään idea etanoista tai mikään muukaan. Jotenkin ne limapallot (sori tökerö ilmaisu) eivät vain meinaa mennä alas. Hanhenmaksaa en tilaa eettisistä syistä. Nuo juustoiset krepit näyttävät mitä parhailta ja niitä täytyy ehdottomasti testata Pariisissa, samoin fondueta! Mulla onkin ollut ihan jäätävä ikävä fondueta, koska maailmanympärimatkalla juustoja sai nautiskella niin vähän (koska niitä ei ihan joka paikassa tällä pallolla ole tapana syödä ollenkaan). Täytynee ensi hätään tehdä fondueta kotona, kun tällä hetkellä ei ole Pariisin-matkaa tiedossa. ;)
Joo Euroopassa juustot on kyllä se juttu, jotenki sitä ei edes tule ajatelleeksi ettei sama päde kaikkialla maailmassa. Ja kyllähän ne etanat vähän limaisia on.. ;) Ja en tiedä miten oon voinut olla pimennossa tuon hanhenmaksa-asian kanssa näinkin pitkään.
Pikkupurtavista tuosta listalta puuttuu Quiche – Taikinakuoreen leivottu piirakka. Ihan ehdoton pieni välipala, ja hyvin tyypillinen Pariisissa.
Osterit. Ehdottomasti käynti osteribaarissa, jos vain on niiden aika. Ja tietenkin sammakonreidet.
Keitoista nyt ainakin Soupe à l’oignon eli sipulikeitto, on sellainen Pariisin ja koko Ranskan juttu.
Joo näin on, harmi että aika vaan oli rajallinen niin ei ehditty kaikkea testata. Kokosin tähän nyt niitä mitä meillä tuli syötyä, noi jäi sitten seuraavalle kerralle.
Onneksi tulei juuri syömästä intialaisesta, muuten olisi tullut nälkä tätä lukiessa :D. Minua harmittaa, etten edellisellä Sveitsin reissullani ehtinyt käydä syömässä Fondueta, mutta creppejä sentään söin. Hyvä ruoka on siis niin parasta reissuilla!
Niin on. :) Fondue on niin nannaa…
Aa, toinen toistaan ihanampia herkkuja! Fondue-kuva nostatti veden kielelle. Todellista mättöhetkkua! Ja ne crepet… JA toi suklaaleipä! Vaikka Pariisi ei mun suosikkikohteeni olekaan, niin on siellä vaan ihanat safkat. <3
Joo, sulatettua juustoa ja vaaleaa leipää, voiko mätömmäks enää mennä :D
Omasta Pariisin matkasta on jo yli kymmenen vuotta aikaa, joten en pahemmin paikallisia herkkujakaan muista. Lueskelen vain vesi kielellä :) Ranskassa kuitenkin tuli pitkästä aikaa piipahdettua ja todettua miten paljon siellä tuosta mainitsemastasi Nutellasta pidetäänkään. Sitä löytyi jopa munkkiin sullottuna :D Ja minähän olen todellinen Nutella-fani, joten kelpasi!
Heh no varmasti! Mä en oo jotenkin ikinä hurahtanut siihen Nutellaan.. Mutta crepen välissä se oli hyvää.
Hihh… oot oikeessa etanoista. En ole maistanut, ja ajattelen niistä juuri noin…tshihhh :))) Crepet voisi olla enemmän mun juttu, näyttivät oikein herkullisilta :) Harmikseni, mulle juuri ranskalainen keittiö ei ole se omin, mutta allekirjoitan saman, että viini siellä virtaa ja maistuu ;)
Velvoitan kaikki tän postauksen lukeneet maistamaan etanoita! ;)
Hei, täällä yksi, joka ei ole koskaan maistanut etanoita eikä pidä niistä! :D
Muuten herkullisen näköisiä ruokia ja hyviä vinkkejä Pariisiin matkaaville. Nuo juustoa pursuavat lättyset näyttivät tosi hyville!
Ne olikin tosi herkullisia.. Tosin viimeisillä haukuilla alkoi tulla jo melko ällö olo tosta juuston määrästä :D
Crepesit, macarones, juustot, pain du chocolat – nämä on ainakin tullut testattua tuolla.
Etanoita en taida suostua Pariisissakaan syömään ja fonduen olen mieltänyt Sveitsissä syötäväksi :-)
Fonduen syönnistä on jäänyt mieleen kerta Sveitsissä kun äidillinen emäntä sitten muistutti meitä kaikkia, että tämän kanssa ei saa juoda vettä vaan on juotava viiniä, veden kanssa se jämähtää vatsaan ja käy huonosti!
Hah, hyvä vinkki! Mulle ei oo tosiaan vielä selvinnyt, mikä fonduen oikea alkuperä nyt sitten on. Ehkäpä se on Sveitsi. Mutta kovin ovat ranskalaiset itselleen sitä omimassa…
Täytyy myöntää, että en ole koskaan Crepejä maistanut, vaikka Ranskassa olen useita kertoja ollut eri paikkakunnilla. Sinänsä tuo ideana ei ole kummoinen, kun ollaan itse tehty ”vastaavanlaisia” usein mökillä iltapalaksi ;-)
Etanat, aijai. Ei kait parempaa alkuruokaa olekaan! Ranska ja Italia on muuten siitä ihmeellisiä maita, että niissä ruuan taso voi heitellä reissulla melkoisestikin superhyvästä aivan sanonko mihin ”samantasoisissa ravintoloissakin”. Viime vuosina olen sen verran viisastunut, että ole yrittänyt etukäteen ottaa selvää missä syödä.
Jes, muitakin etanoiden ystäviä! Ja on totta, että onnistuu nuo lätyt itsekin vaikka kotona vääntää. Mä en oo tosin koskaan edes yrittänyt!
Okei, mun pitää päästä Pariisiin syömään näitä kaikkia! Ja reissun ajalle toivoisin sateista paria tuntia, jotta pääsisin syömään fondueta ja juomaan viiniä hyvällä omalla tunnolla :P
Haha, kyllä. Vaikka toisaalta Pariisissa ei viininjuonnille tekosyitä tarvita. ;)
No nyt on herkkuja :). Minä olin kova etanoiden ystävä, kunnes sain järisyttävän ruokamyrkytyksen niistä. Enää ei pysty. Ja toki Ranskassa asuneena olen herkutellut usein myös sammakonreisillä. Taste like chicken… Fonduen, kuten myös tartifletten ja racletten yhdistän jotenkin niin vahvasti Alpeille, että en kyllä niitä Pariisissa tilaisi :)
Joo, ehkä fondue tosiaan on kuitenkin enemmän sveitsiläinen juttu. :) Ja ymmärrän hyvin syysi olla syömättä etanoita, mullakin on jäänyt samanlaisia kammoja joitain ruokia kohtaan samaisesta syystä…
Täälläkin tykätään etanoista ja tästä herkkupostauksesta! Ranskalaiset kyllä osaavat herkuttelun jalon taidon ja ruokailut ovat reissujen tärkeimpiä kohokohtia, rytmittävät päivää ja pääsee maistelemaan kaikkea uutta ja jännää.
Totta puhut. Ranskikset osaa nauttia! :)
Apua onko tuolta edes mahdollista selvitä takas ilman, että muutama lisäkilo kertyy :D. Ihania herkkuja kyllä.
Yksinkertaiseen kysymykseen yksinkertainen vastaus: ei :D
Muita en voisi/haluaisi syödä, joten panostaisin Pariisissa juustoilla, viinillä ja macaronseilla herkutteluun – ei liene huono yhdistelmä? :) Näitä herkkuja katsellessa miettii vaan niitä ranskattarien dieeteillä hehkuttavia painonhallintaoppaita joissa kaikkea syödään mutta vaan tosi tosi vähän. Ei kyllä näiden herkkujen edessä onnistuisi minulta sellainen nuukailu!
No ei multakaan… Onneksi ei tällä kertaa oltu tuolla paria päivänä pidempään, ties kuinka erinäköisinä sieltä olis muuten tultu takaisin. :D
Hihi melkoista herkuttelua, mutta niin lomalla kuuluukin olla :) Sveitsissä (kuulemma) paikalliset syö fondua vain talvi-aikaan. Liekö totta!
Uutta tietoa mulle mutta varmastikin ihan totta… Kyllähän toi oikeastaan on parhaimmillaan kylminö talvi-iltoina. :)
Ihania ruokia, joskin Ranska on keliaakikolle vähän haastava maa. Hanhenmaksa jäisi omalta listalta pois juurikin eettisistä syistä, ja etanat eivät vaan mene ajatuksen takia..
Joo, ei varmasti keliaakikolle sieltä helpoimmasta päästä. Etanoiden kanssa ei gluteenista tarvitsisi huolehtia.. ;)
Meri et usko miten tarpeeseen tää postaus tuli! Ollaan menossa Pariisiin sunnuntaina ja arvaas onko syöminen pääaktiviteetti reissulla? On!! :D
Ai niin te meette nyt sinne… Ihanaa reissua ja erityisesti hyviä ruokailuja! ;)