Suomen suurin matkablogiyhteisö

Näin tunnistat aidon italialaisen gelaton

perjantai, toukokuu 15, 2015

Totta kai luulit, että voit mennä Italiaan ja saada aitoa, käsintehtyä jäätelöä jokaisesta kadunkulmasta. Valitsisit vain gelaterian ja jonkun sen tuhannesta ja yhdestä jäätelömausta. Siellä sitten kävelisit tukka hulmuten pitkin Rooman/Firenzen/Milanon mukulakivikatuja jäätelötötterö kädessäsi kuin mikäkin italialainen… Väärin!

Kaikki Italiassa myytävä jäätelö ei suinkaan ole sitä oikeaa italialaista gelatoa. Siis juuri sitä, mistä kaikki aina puhuvat ja mikä on niiiin hyvää. Joidenkin mukaan Roomassa jopa SUURIN OSA jäätelöstä on sitä sekundatavaraa, jota et kotona halua kehuskella syöneesi. On nimittäin olemassa the gelato ja sitten se itse paholaisen kädenjälkeä oleva feikkigelato!  Tämän opin viimeistään viimeisimmällä Rooman-matkallamme food tourin oppaamme kertoessa siitä asiaan kuuluvalla dramaattisuudella. Jäätelö on vakava asia!

Eating Italy food tour

Mistä sitten erotat, mikä gelato on ropojesi arvoinen ja mikä ei?

Helpoiten havaittavat erot lienevät jäätelön ulkonäössä. Suussa sulavimmilta ja houkuttelevimmilta näyttävät tietenkin ne lähes neonväreissä loistavat valtavat jäätelökeot (hehkuuko ne pimeässä?), joissa on päällä kirkkaanpunaisia mansikoita, mehukkaan näköisiä hedelmälohkoja ja kaikkien naisten nimeä huutavia isoja suklaapaloja… Sori, mutta ne on juuri ne jäätelöt, joita sun ei kannata missään nimessä ostaa! Tai jos ostat, niin älä luule syöväsi sitä oikeaa gelatoa. Se löytyy aivan toisenlaisista paikoista.

The real thing on nimittäin paljon tylsempää ulkonäöltään. Minttusuklaajäätelö ei ole kirkkaanmintunvihreää vaan – boring! – harmahtavaa. Banaani ei todellakaan ole neonkeltaista vaan haalean väristä sekin. Ja niin edelleen, ymmärrätte pointin. Suklaa on sentään suklaan väristä!

Laadukas gelato ei myöskään ole sellaista houkuttelevan kuohkeaa (ajatelkaa taas niitä teidän unelmien gelaterioita), eikä sitä ole esillä jättimäisinä kasoina. Tämä johtuu siitä, että siihen ei käytetä mitään jauheita erikseen tuomaan tuota kuohkeutta. Paras italialainen jäätelö onkin sellaista vaatimattoman litteän näköistä ulkomuodoltaan, aivan kuten suomalaisella jätskikiskalla kesäisin. Jäätelövuoria ei kasata myöskään sen takia, että parhaat gelateriat valmistavat jäätelöä vain sen verran, kuin sitä saadaan lyhyessä ajassa myytyä.

Tämän takia myös makuvalikoima voi olla suppeampi. Jos gelateriassa on sen seitsemänsataa sorttia tarjolla, mieti vielä uudestaan, astutko ovesta sisään.

Tosin tuo laatujen määrä taitaa olla italialaisilla vähän eri käsite kuin suomalaisilla. Ruokakierroksen oppaamme sanoi, että eri makujen vähäinen määrä kertoo usein siitä, että ollaan hyvässä gelateriassa. Minä siinä sitten itsekseni ajattelin, että varmaan joku 5 eri jäätelömakua on sellainen normaali. Kunnes astuimme sisään hänen ylistämäänsä gelatopaikkaan, ja näin edessäni ainakin 25 eri makuvaihtoehtoa. Paljonko niissä liikaa makuja tarjoavissa sitten oikein on?

Gelateria del Teatro

Näillä opeilla jäätelönmetsästykseen Italiaan! Vai löytyykö vielä lisää vinkkejä?

Muita Rooma-aiheisia postauksia löytyy täältä

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Maarit Johanna lauantai, toukokuu 16, 2015 at 14:40

  Tässä tuli taas uutta tietoa kiitos! Mutta käyhän tuo kyllä järkeen. Väriaineillahan ne räikeydet on saatu aikaan ja aidoissa jäätelöissä käytetään vain aitoja aineita, eikä mitään tekojuttuja.
  Näistä kuvista vaan tulee mieleen Venetsiassa syömäni ehkä ainoa italialainen gelatoni ikinä. Se oli makua tiramisu ja ihan käsittämättömän hyvää ^^

 • Reply Alex tiistai, toukokuu 19, 2015 at 17:28

  Wou, mun olisi pitänyt lukea tämä ennen mun Rooman matkaa. Taisin nimittäin sortua juuri niihin ylitsepursuviin gelato-jäljennöksiin :D Nyt oloa ei helpota se, että tää kirjoitus sai kuolan valumaan ja en usko että se loppuu ennen kuin saan tuota aitoa gelatoa :P

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, toukokuu 19, 2015 at 22:58

   Haha, no mäkin olen niihin sortunut, ennen kuin koin tämän valaistumisen… En nyt voi sanoa niidenkään kuitenkaan varsinaisesti pahoja olleen, hyvin on aina maistuneet! :D

 • Reply Marjo keskiviikko, toukokuu 20, 2015 at 22:21

  Kiva juttu ja ihan uutta tietoa mulle.

  Tässä sinulle blogihaaste: https://www.rantapallo.fi/plus1experiencepoint/liebster-awards/

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, toukokuu 20, 2015 at 23:36

   Kiitos! Sainkin haasteen jo aikaisemminkin, katsotaan milloin ehtisin siihen tarttua. :)

 • Reply Tiia/reisereise perjantai, toukokuu 22, 2015 at 16:02

  Nam! Onko noissa muuten hintaeroja?

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, toukokuu 22, 2015 at 22:53

   Hyvä kysymys! En kyllä nyt osaa yhtään sanoa. Ei oo paljon hinnat merkinny näköjään kun oon jäätelöaltaan äärelle päässyt. :D Voisin tietenkin kuvitella, että tuo laadukkaampi maksaa enemmän. Toisaalta noi vähän huonompaa tavaraa myyvät paikat on varmaan aika hyvin keskittyneitä kaikkien isoimpien nähtävyyksien ympärille, että pystyvät pitämään hinnat korkealla kun kysyntää varmasti on.

 • Reply matkallasaksaan perjantai, toukokuu 29, 2015 at 21:32

  Kiitoksia tästä postauksesta. ;) Minulla jäi Italian reissullani kokematta tuo ”oikea” gelato, vaikka olin oikean italialaisen seurassa. Sen sijaan testasin Magnum-jäätelön, joka tehtiin Venetsiassa Magnum-ravintolassa paikan päällä. No joo..aivan eri juttu. Siitä tosin löytyy kuva Italia-aiheisesta postauksestani vaihtoblogistani osoitteesta http://matkallasaksaan.wordpress.com, jota kirjoittelen vielä ensi kuun ajan täältä Saksasta käsin. No joo, mutta, Italia on kyllä aivan ehdoton lempparimaani. :)

 • Reply miraorvokki maanantai, helmikuu 15, 2016 at 17:58

  Vasta nyt huomasin tämän! Järjettömän hyvä postaus!! Halleluja! Onneksi tunnistan kunnon gelaton mutta tämä ohjeistus on kyllä jaettava vastedes kaikille ystäville jotka kertovat lähtevänsä reissuun Italiaan :P

 • Reply Minna maanantai, lokakuu 10, 2016 at 12:56

  Kiitos tuhannesti Meri tästä ohjeistuksesta. Sinun ansiostasi herkuttelin kahden viikon Italian matkallani vain taivaallisen herkullisia gelatoja. Yhden parhaimmista söin juuri tuossa kuvassasi olevassa Gelateria Teatrossa.
  Sana laitettu myös kiertämään :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, lokakuu 10, 2016 at 18:50

   Ihana Minna, kiitos kommentistasi! Tiedätkö, juuri tällaisten kommenttien takia tätä blogia kirjoittaa. Tulen niin onnelliseksi siitä, että olen oikeasti ollut avuksi jollekin, ja että joku jaksaa vielä tulla kertomaan sen tänne asti. KIITOS. :)

 • Reply Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta perjantai, marraskuu 11, 2016 at 15:31

  Kiva, kun jaat gelato-tietoutta niin, että yhä useampi pääsee oikeiden makujen tuntumaan! Olen itsekin pari vuotta kirjoittanut blogissa samaisista aidon gelaton tuntomerkeistä ja antanut vinkkejä muutamasta gelateriasta Roomassa, josta varmasti sitä aitoa gelatoa saa (linkki juttuun tässä). Huomaan, että Teatron olet sinäkin löytänyt. Lista pitäisi päivittää kyllä, siitä puuttuu monta hyvää, vaikka nuo mainitut edelleen hyviä ovatkin!.
  Ja Tiialle vastaus hintaeroon: aidot gelatot eivät ole feikkejä kalliimpia. Kahta makua saa Roomassa yleensä 2 euron hintaan, Fatamorganassa ja Teatrossa hinta tosin taitaa olla 2,5. Mutta 50 senttiä enemmän jäätelöstä siellä kannattaa maksaa!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, marraskuu 12, 2016 at 00:55

   Kiva saada kommenttia varsinaselta Italia-ekspertiltä! :) Olen ton sun jäätelöjutun lukenutkin jo aiemmin. Että alkoi tekemään mieli Roomaan herkuttelemaan!

  Leave a Reply