Suomen suurin matkablogiyhteisö

Patarein hylätty vankila Tallinnassa

lauantai, toukokuu 9, 2015

Tylsistyttääkö Tallinnan vanha kaupunki? Etkö jaksa enää shoppailla Viru-keskuksessa? Etkö kestä enää örveltäviä suomalaisjuntteja minne ikinä Tallinnassa menetkin? Lähde tutustumaan Patarein hylättyyn vankilaan ja unohda kaikki, mitä oot Tallinnassa aikaisemmin nähnyt! Welcome to the dark side…

Oliko hyvä mainospuhe? No, ehkä et ihan kaikkea näkemääsi unohda, mutta kyllä Patarein vankila (viroksi Patarei vangla) on aika eri maailma kuin satama-Viru-vanha kaupunki -akselilla nähty herttainen, kukkia ja mummojen kutomia villasukkia pursuava Tallinna. Sinne voi helposti kävellä vanhasta kaupungista noin parissakymmenessä minuutissa. En tiedä oliko äitini niin innoissaan tästä mun valitsemasta ”nähtävyydestä”, mutta sitä saa mitä tilaa ja jos mulle antaa vapaat kädet niin tällaisiin paikkoihin saattaa päätyä. Sori vaan, äiti! :D

Patarein vankila Tallinna (Patarei vangla)

Tallinna Patarein vankila (Patarei vangla)

Tallinna Patarein vankila (Patarei vangla)

Tallinna Patarein vankila (Patarei vangla)

1800-luvulla rakennetulla linnoituksella on ollut historiansa aikana useita käyttötarkoituksia. Vankilana se toimi vuodesta 1920 aina 2000-luvulle asti. Viimeiset vangit poistuivat Patareista vuonna 2005. Sitä ei tosin todellakaan haluaisi uskoa, kun vankilassa vierailee. Karmeimmillaan se oli Neuvostoliiton aikoina. Itse vankilamuseo oli suljettu vielä huhtikuussa, mutta vankilan tiloihin, entisiin selleihihin ja muihin huoneisiin pääsi kuitenkin kiertelemään. Jos tänne suuntaa kesällä, kannattaa kuitenkin ehdottomasti tutustua myös museoon!

Olimme opastetulla kierroksella, joka pitää varata etukäteen sähköpostitse. Jos joku tälle kierrokselle päätyy, niin kierroksen alkua odotellaan näissä kuvissa näkyvän Patarei-kyltin alla. Opas oli vähän omituinen ukko; kurvasi paikalle maastopyörällään Karjala-lippikseen (tai siis sen virolaiseen versioon) ja verkkatakkiin pukeutuneena ja vihaisena komenteli porukkaa koko kierroksen ajan. Nauratti… No, tyyppi kuitenkin tiesi paljon vankilasta ja me alettiin miettimään, onko siellä kenties itsekin istunut. Mies ei kuitenkaan myöntänyt mitään, mutta sanoi ystäviensä lusineen Patareissa poliittisina vankeina Neuvostoliiton aikaan.

Tallinna Patarein vankila (Patarei vangla)

Tallinna Patarein vankila (Patarei vangla)

Tallinna Patarein vankila (Patarei vangla)

Patarei oli ulkoa silkkaa ränsistyneisyyttä, piikkilankaa ja graffitteja. Aavemainen ilmapiiri leijui paikan yllä… Ei ollut vaikea kuvitella vankeja pieniin ulkoilukoppeihin tai jääkylmiin selleihin, joita näimme myöhemmin.

Täällä on muuten kuvattu myös Sofi Oksasen romaaniin perustuvaa Puhdistus-elokuvaa.

Tallinna Patarein vankila (Patarei vangla)

Tallinna Patarein vankila (Patarei vangla)

Tallinna Patarein vankila (Patarei vangla)

Tallinna Patarein vankila (Patarei vangla)

Ja karummaksi vain muuttui, kun pääsimme sisään. Aavemainen, karu, pelottava, surullinen, niitä kaikkia Patarei oli. Joitain vanhoja kalusteita oli vielä paikoillaan. HIV:stä varoittavia lehtisiä lojui ikkunalaudoilla. Seinissä oli sänkyjen yläpuolella piirustuksia. Teloitushuoneen lattialla oli edelleen kulahtanutta punaista…

Opas kertoi paljon yksityiskohtia paikasta, kuten sen, että talvisin sisällä saattoi olla jopa -25 astetta kylmä, sillä ikkunoissa oli lasia vain yhden kerroksen verran ja linnoituksen paksut kiviseinät kylmettivät koko paikan. Sen pystyi helposti uskoa, sillä tuona keväisenä päivänäkin, jolloin ulkona oli varmaan lähes +10 astetta, oli vankilan sisällä hyytävän kylmä. Kaikki värisivät ja pukivat kaulaliinoja hanskoja päälle. Ihan kauheaa ajatella, missä oloissa vangit ovat joutuneet kärsimään. Viimeinen teloitus Patareissa suoritettiin vuonna 1991, mutta voin kuvitella monen vangin senkin jälkeen toivoneen mieluummin teloitusta kuin niitä hyytävän kylmiä talvia alkeellisissa oloissa noissa karuissa selleissä.

thumb_IMG_0967_102Tallinna Patarein vankila (Patarei vangla)

Tallinna Patarein vankila (Patarei vangla)

Tallinna Patarein vankila (Patarei vangla)

Tavaraa on ilmeisesti myös viety mennessään, sillä joissan näkemissäni kuvissa sitä on ollut enemmän kuin mitä me näimme. Myöskin varsinaisen museon puolella on varmasti enemmän irtotavaraa ja harmittaakin, ettemme me päässeet sinne tutustumaan. Tyhjilläänkin sellit kuitenkin riittivät antamaan kauhenväreitä selkäpiihin. Kiinnostuneet voivat katsoa lisää kuvamatskua ainakin London and beyond -blogin tästä ja Tämä matka -blogin tästä postauksesta.

Mutta kuten sanottu, niin ei ollut vangeilla hyvät oltavat tuolla, ei todellakaan. Koko vankila oli myös todella sokkeloinen. Hyvä että oppaan vauhdissa pysyttiin (opas viipotti kauheaa vauhtia eteenpäin ja karjui välillä vihaisena että pysykää nyt jumalauta perässä), enkä tiedä milloin oltaisiin löydetty ulos, jos oltaisiin eksytty. Suuntavaisto katosi täysin. Omatoiminen yöllinen kierros hylätyssä neuvostovankilassa, houkuttelevaa…?

Tallinna Patarein vankila (Patarei vangla)

Tallinna Patarein vankila (Patarei vangla)

Tunnin opastetun kierroksen hinta oli 8 euroa, ja se maksettiin suoraan oppaan taskuun. Varaa tasaraha, koska mitään vaihtorahoja oppaalla ei ollut. Vähän kallista Tallinnan mittapuulla mutta itse ihan mielelläni tuon hinnan maksoin, oli Patarei vangla kuitenkin sen verran mielenkiintoinen paikka. Hyvää vastapainoa Swissôtelin hienouksille ja vanhan kaupungin idyllille. Pidempiä ja laajempiakin kierroksia kuin tämä tunnin mittainen löytyy, lisätieota Patarein nettisivuilta.

Niin ja koko rötiskö on muuten tällä hetkellä myynnissä, ollut jo pitkään. Kuka lähtee ostoksille?

PS. Tätä kirjoittaessa katson juuri telkusta Eat Pray Love -leffaa (mitä arvelette blogin nimen alkuperäksi?). Se on niin ihana leffa ja kunnon reissukuumeen nostattaja! Onneksi jo viikon päästä oon syömässä patonkia ja juomassa viiniä Seinen rannalla. :)

Instagram

Bloglovin’

You Might Also Like

37 Comments

 • Reply Rosa lauantai, toukokuu 9, 2015 at 13:33

  Ohoh, tämäpäs näytää mielenkiintoiselta! Aika karut oltavat on kyllä ollu tuolla… Musta on tosi pelottava ajatus, että vankila on ollut noinkin pitkään käytössä. Se tekee siitä entistä pelottavamman.

  Meidän pitikin viime Tallinnan reissulla vierailla Patarein vankilassa, mutta aikaa oli rajoitetusti ja valittiin sitten vankilan sijaan maanalaiset tunnelit. Muistan, kun ehdotin tallinnalaiselle kaverilleni josko hän haluaisi tulla tutustumaan vankilaan kanssani ja hän katsoi mua sellaisella ”etoletosissasi” -ilmeellä:D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, toukokuu 9, 2015 at 14:01

   Me oltiin kaks päivää Tallinnassa ja käytiin juurikin kattomassa tää Patarei ja sit toisena päivänä tunnelit. Voin vaan kuvitella sun kaverin ilmeen… :D mutta menkää ihmeessä ensi kerralla tänne!

 • Reply AnnKat lauantai, toukokuu 9, 2015 at 15:07

  Olipas mielenkiintoista luettavaa. En ollutkaan kuullut paikasta etukäteen..
  Mainospuheesi upposi ainakin muhun ja tää on muistettava ehdottomasti seuraavilla Tallinna -matkoilla. :)

 • Reply Ida - idaloveslife lauantai, toukokuu 9, 2015 at 18:22

  Huhhuh! Itse en ole käynyt vielä paikan päällä mutta nyt niin moni on jo suositellut että täytyy kyllä ehdottomasti pistää nähtävien mestojen listalle. Aika karua hommaa kyllä, mutta silti niin kovin mielenkiintoista. Mikäköhän siinä on? Mun täytyy aina päästä kaikkiin kammopaikkoihin :D Hautausmaita on kolutu jos jossakin läpi ja etenkin nuo Itä-Euroopan KGB-museot ja muut on tultu käytyä.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, toukokuu 9, 2015 at 18:29

   Joo näinhän se menee että mitä karumpi sen mielenkiintoisempi! :D mulle tälläset hylätyt mestat on aika tuntemattomia, tää tais olla eka missä edes oon käynyt. Näitä pitää ottaa kohteeks jatkossakin. >:)

 • Reply Ansku BCN sunnuntai, toukokuu 10, 2015 at 20:40

  No nyt näyttää karulta, huh!

 • Reply Pirkko / Meriharakka sunnuntai, toukokuu 10, 2015 at 21:39

  Aika pahan näköistä! Paitsi muutama graffiti – esimerkiksi tuo siili on hauska!

 • Reply Kohteena maailma sunnuntai, toukokuu 10, 2015 at 22:20

  Laitoinkin ton Patarein itselle seuraavan Tallinnan-reissun listalle, kun ”mainostit” sitä minun Pripyat&Chernobyl -blogitekstin kommentissa. Ja entistä varmemmaksi paikan päälle menemisen suhteen tulin tämän postauksen jälkeen! Kuvat on kyllä varsin dramaattisia.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, toukokuu 11, 2015 at 11:43

   No kiva! Ja nämä kuvat eivät edes tee oikeutta paikalle, vankilan sisällä oli niin pimeää että kameran kanssa oli vähän vaikeuksia.

 • Reply satuvw sunnuntai, toukokuu 10, 2015 at 22:26

  No joo, näyttää vähän erilaiselta Tallinnan reissulta! Varmasti mielenkiintoinen vaikkakin karu kohde! Tuolla voisi kyllä seuraavalla kertaa käväistä….

 • Reply Lotta Watia | Unagidon maanantai, toukokuu 11, 2015 at 11:31

  Ränsistyneissä ja hylytyissä rakennuksissa on sitä jotain. Kiitos vinkistä!

 • Reply Jenna / Journey Diary maanantai, toukokuu 11, 2015 at 20:34

  Nimesin sulle Liebster awardin (-: https://www.rantapallo.fi/journeydiary/2015/05/11/liebster-awards/

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, toukokuu 11, 2015 at 21:05

   Hei kiitos, täytyy käydä tutustamassa kunhan kerkeen tällä päivälle kaupungilta kotiutua :)

 • Reply Martina tiistai, toukokuu 12, 2015 at 10:39

  Tuolla mä olen halunnut käydä jo pitkään! Harmittaa vieläkin kun en valinnut Patareita eräällä työmatkalla, jolloin sai valita mennäkö tutustumaan Patarein vankilaan vai Kadriorgiin. Menin muiden mukana kauniiseen Kadriorgiin, joka sekin oli ihana, mutta Patarei olisi ollut enemmän minua. No ehkä seuraavalla Tallinnan reissulla sitten!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, toukokuu 12, 2015 at 15:37

   Mekin mietittiin juuri Patarein ja Kadriorgin välillä. Vaihdetaan siis ens kerralla kohteita päittäin! :)

 • Reply Jenna tiistai, toukokuu 12, 2015 at 13:43

  Hei mielenkiintoista! Enpä ole tällaisesta paikasta kuullutkaan. Aika karu, mutta siisti.

 • Reply Terhi / Muru Mou keskiviikko, toukokuu 13, 2015 at 12:48

  If walls could talk… Tai ehkä niitä tarinoita en haluaisikaan kuulla! Kiitos vinkistä, tämä paikka pitäisi nähdä omin silmin :)

 • Reply Anna Koskela keskiviikko, toukokuu 13, 2015 at 19:21

  Kitos linkkauksesta :)

  Paikka sopii myös ihan lapsien kanssa kiertelyyn. Hieman ehkä kannattaa siloitella yksityiskohtia, mutta ainakin minun poikani olivat kiinnostuneita.

 • Reply Reason for a Season keskiviikko, toukokuu 13, 2015 at 22:41

  Wau, en tiennytkään koko paikan olemassaolosta. Todella karun näköistä, mutta varmasti kiinnostava ja puhutteleva paikka. Täytyy pitää tämä mielessä, kun seuraavan kerran käväisen Tallinnassa. Tallinna on kyllä kiehtova kaupunki, pitää ehdottomasti päästä pian tutkimaan tällaisia vähän syrjäisempiä paikkoja :).

 • Reply sarrrri keskiviikko, toukokuu 13, 2015 at 23:32

  Mun sydänparka sykkii niin voimakkaasti tällaisille paikoille, etten oikein tiedä miten päin olisin :D Ilmoitin jo mun miehelle, että seuraavalla Viron visiitillä tää on meidän ykköskohde!

 • Reply Annika -Tarinoita Maailmalta perjantai, toukokuu 15, 2015 at 00:29

  Iik, pelottava paikka. Nayttaa kylla niin karmivalta..En tieda, toisaalta voisi saada tosi hyvia kuvia, niin kuin sulla olikin, mutta en tieda. Taidan toistaiseksi pitaytya siina perinteisessa Tallinnassa, kun en sitakaan kovin hyvin tunne :D Mutta mielenkiintoista lukea kylla naista kaikenmaailman paikoista!

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, toukokuu 15, 2015 at 00:50

   Mä en oo mikään valokuvaajaguru, joku asiasta oikeasti tietävä sais varmasti tunnelman paljon paremmin vangittua. Mutta joo, jos ei edes sitä ”tavallista” Tallinnaa tunne kunnolla niin ehkä kannattaa aloittaa siitä ja sit myöhemmin voi siirtyä näihin vähän oudompiin paikkoihin. :D

 • Reply Heidi sunnuntai, toukokuu 17, 2015 at 09:23

  No huh, olipas karmiva paikka! Hyvin olit saanut karmivuuden tallennettua kuviisi. Todellakin suuri kontrasti elokuvalle, jota olit katsomassa! Se on muuten munkin suosikki ja sen takia matkustin muutama vuosi sitten Balille ja tänä kesänä Napoliin ettii sen maailman parhaan pitserian!

 • Reply Hudi keskiviikko, heinäkuu 19, 2017 at 21:02

  Heh, ”vanki raukat ovat kärsineet”. Tuskin siellä syyttömät ovat lusineet, esim Suomessa vangeilla = rikollisilla on aivan liian lokoisat oltavat. Mutta kiitos vinkistä ?

 • Reply Patarein vankila – Symboli terrorille – TÄMÄ MATKA keskiviikko, toukokuu 9, 2018 at 08:03

  […] Syö, Matkusta, Rakasta – Patarein hylätty vankila Tallinnassa […]

 • Leave a Reply