Suomen suurin matkablogiyhteisö

Bastionin tunnelit Tallinnassa

sunnuntai, toukokuu 3, 2015

Bastionin tunnelit (tunnetaan myös nimellä Bastionien tunnelit tai Bastionien käytävät, viroksi Bastioni käigud) ovat joitakin vuosia sitten avattu vähän uudempi nähtävyys Tallinnan vanhassa kaupungissa. Opastettuja kierroksia oli kehuttu ympäri nettiä, ja niinpä ilmoitin meidätkin sellaiselle. Hintaa huvilla oli aivan kauhistuttavat 5 euroa ja joitain senttejä päälle, joten ajattelin, että mikäli tää nyt olisi aivan täysi floppi niin eipä olisi rahallinen menetyskään kovin suuri. Ja olisi ollut vielä pienempi, jos olisin muistanut näyttää opiskelijakorttiani, sillä kierroksen opiskelijahinta on vain 3,20 euroa. Ja mikään floppi tää ei todellakaan ollut!

Bastionin tunnelien sisäänkäynti on Kiek in de Kök -tornin juurella. Pienestä lisämaksusta pääsee tutustumaan myös Kiek in de Kökiin, tai sinne voi toki mennä myös ilman vierailua tunneleissa. Meille riitti kuitenkin pelkät tunnelit tällä kertaa.

Bastionin tunnelit Tallinna

Bastionin tunnelit Tallinna

Bastionin tunnelit rakennettiin jo 1600-luvulla sotilaallisia tarkoituksia varten. Sen jälkeen osittain syvällä maan alla ja osittain maantasolla kulkevilla käytävillä on ollut useita käyttötarkoituksia. Tunnelit ovat muun muassa olleet pommisuojina maailmansotien aikaan ja ennen Neuvostoliiton hajoamista niitä ovat asuttaneet punkkarit ja kodittomat. Oli jännittävä mennä metri metriltä syvemmälle paksuseinäisten tunnelien uumeniin. Kierros oli tosi mielenkiintoinen erilaisene rekvisiittoineen ja äänitehosteineen ja opaskin vaikutti asiantuntevalta, ja jälleen kerran täytyy todeta, että kyllä sitä Virossa vaan osataan. Asiaa oli sopivasti, eikä tyhjästä oltu yritetty nyhjästä mitään täyteasiaa vaan tietoa tuli aika tiiviissä paketissa.

Bastionin tunnelit Tallinna

Bastionin tunnelit Tallinna

Bastionin tunnelit Tallinna

Lopussa oli vielä matka aikakoneella tulevaisuuteen katsomaan, miltä Tallinna saattaisi 200 vuoden päästä näyttää. Aikamoisia juttuja…

Kaiken kaikkiaan tosi mielenkiintoinen kierros, ainoana huonona puolena alussa näytetty 10 minuutin video tunneleiden varhaisimmasta historia. Video oli epäselvä ja huonosti (halvalla?) toteutettu. Mutta tilanne parani heti, kun opas otti ohjat käsiinsä.

Kierros kannattaa varata etukäteen ([email protected]useum.ee), koska ryhmien maksimikoko on 20 henkilöä. Kierroksia järjestetään myös suomeksi, jos osallistujia on tarpeeksi monta.

Loput Tallinna-postaukset tuttuun tapaan Tallinna-tagin alla.

Instagram

Bloglovin’

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Lyhyt Oppimäärä Tallinnaa maanantai, toukokuu 4, 2015 at 19:21

  Tunnelit ovat ehdottomasti käymisen arvoinen paikka! Ne ovat yksi meidän suosikkikohteista koko Tallinnassa. :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, toukokuu 4, 2015 at 21:08

   Kyllä! :) Tuntuu, ettei ne ole vaan kovin monilla tiedossa. Mutta ehdottomasti käymisen arvoinen ja vieläpä edulliseen hintaan.

   • Reply Anne maanantai, marraskuu 7, 2016 at 18:04

    Minkä hintainen tunnelissa käynti oli? Onkohan se auki myös talvella?

    • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, marraskuu 7, 2016 at 18:14

     Kuutisen euroa taisi olla aikuisten lippu, opiskelijalle sitäkin vähemmän. Tietääkseni on auki talvisinkin, kotisivut löytyvät täältä, niin voit tarkistaa. :)

 • Reply Sandra tiistai, toukokuu 5, 2015 at 06:28

  Vaikuttaa mielenkiintoiselta! Enpa ole tuollaisesta ennen edes kuullut. Taas uutta tekemista Tallinnaan.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, toukokuu 5, 2015 at 10:42

   Joo, tää paikka oli multakin pimennossa. Ehkä siksi, että tää on avattu vasta 2010 jos oon oikein ymmärtänyt.

 • Reply Jenni / Globe Called Home tiistai, toukokuu 5, 2015 at 11:13

  Mä kävin tuolla muistaakseni 2010 kesällä ja oli mustakin mielenkiintoinen! Saattaa ihan hyvin olla, että olivat juuri avattu, koska mulle ne tuli silloin vähän puun takaa, en ollut aiemmin törmännyt Tallinnan reissuilla.

 • Leave a Reply