Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vinkkejä Roomaan matkustaville

lauantai, maaliskuu 21, 2015

Vinkit Roomaan hakusessa? Tästä postauksesta on toivottavasti apua jollekin, joka on matkustamassa Roomaan esimerkiksi ensimmäistä kertaa. Vaikka Rooma on Euroopan suurkaupunki siinä missä Pariisi tai Berliinikin, on siellä muutama oma juttunsa, jotka kannattaa huomioida.

Metallia Matkassa -blogissa on pohdittu vähän samoja aiheita, nekin kannattaa kurkata tämän linkin takaa.

Vinkkejä Roomaan

– Miten lentokentältä keskustaan Roomassa? Pihistelijän valinta Fiumicinolta keskustaan on Terravision-bussi, 4 euroa suunta. Lippuja saa netistä tai vielä kentältäkin. Matkan kesto on  noin 45 minuuttia. Aikatauluihin ei kuitenkaan ole luottamista (meillä bussit molempiin suuntiin myöhässä), lisäksi systeemi on tehty mahdollisimman vaikeaksi.

Kerroinkin jo Rooman hotelliarvostelussa, ettemme esimerkiksi päässeet takaisin lentokentälle, koska olimme hävittäneet paperisen varauslappumme. Kännykässä tai tietokoneelta näkyvä lippu ei kelpaa, sen pitää olla tulostettuna. Lisäksi olimme ohjeiden mukaan jo käyneet erikseen noutamassa tulostetulla paperilipullamme erilliset boarding passit bussiin pääsemiseksi. Eipä päästy, kun ei ollut sitä hemmetin paperilappua vaikka boarding passit oli. Voi luoja… No, siitä sitten vaan juna-asemalle ja junalla kentälle. Junaliput maksaa 14 euroa per suunta ja junamatka kentälle kestää puolisen tuntia. Taksilla pääsee toki myös – takseilla on kiinteät hinnat keskustaan, jotain 40 ja 50 euron välillä.

– Metrokortti. Jokainen Roomaan matkustava tulee todennäköisesti käyttämään jullkista liikennettä. Kannattaa heti keskustaan päästyään ostaa metrokortti esim. kolmeksi päiväksi, jos viikonlopun kaupungissa lomailee. Kolmen päivän lippu maksaa 18 euroa. Mikäli meinaa kertalipuilla pärjäillä, on niiden hinta 1,50 euroa. Roomassa pääsee liikkumaan niin metrolla, busseilla kuin raitiovaunullakin. Huom! Varo metro- ja junalippuvedättäjiä, kts. seuraava kohta.

– Varo lippuautomaateilla kyttääviä ”auttajia”. Näitä tyyppejä oli ainakin Terminin rautatieasemalla niin metrolippu- kuin junalippuautomaateillakin. Seisovat automaattien vieressä kuin virallisemmatkin henkilöt, mutta ulkonäkö usein rähjääntynyt (tosin ei aina!) ja huijaustutkasi kyllä varoittaa (ainakin toivottavasti) näistä tyypeistä jo pitkän matkan päähän. Kun pääset lippuautomaatille, ovat he siinä ja kyselevät minkälaisen lipun haluat ostaa ja painelevat automaatista oikeat valinnat sinulle. Ja tästä he tietenkin haluavat rahaa. Jep, en oliskaan itse osannut ostaa 3 päivän metrokorttia ilman apua?

Itsellä tosin oli huijaustutka vissiin aika pahasti ruosteessa, kun tällaisen näpyttelijän uhriksi matkalla lentokentälle jouduin (syytän bussisekoilun aiheuttamaa paniikkia!). Muutaman euron menetys ei tuntunut yhtä pahalta kun kunniansa menettäminen. ;)

Vinkkejä Roomaan

– Keskusta on pieni – tarvitsetko edes metrokorttia? Historiallinen keskusta on loppujen lopuksi etäisyyksiltään melko pieni. Mieti, tuleeko metrolipulle sittenkään käyttöä. Jos tykkää kävellä, pääsee paikasta toiseen helposti apostolin kyydillä. Rooman kadut on kauniita ja niitä kelpaa kyllä ihastella. Toisaalta metromatka silloin tällöin paikasta A paikkaan B säästää jalkoja. Ja hermoja.

 – Rooman kahviloissa kahville on kaksi hintaa: tiskillä juotuna (eli al banco) kahvi on halvempaa kuin pöydässä nautittuna. Kiireiset roomalaiset vetävät aamukahvit tiskillä ennen kuin jatkavat töihinsä.

– Cappuccinoa juodaan vain aamukahvina. Ei iltapäivällä, ei aterian yhteydessä. Vain aamulla. Jos siis haluat välttää hölmön turistin leiman, juo cappuccinosi aamuisin. (lisävinkki: älä käytä vyölaukkua äläkä sukkia sandaalien kanssa, saattaa helpottaa paikallisiin sulautumista)

– Tämä menee varmaan samaan kategoriaan edellisen kanssa: vaikka tykkäisit pastastasi juuston kanssa, kalaa tai muita mereneläviä sisältävään pastaan ei koskaan laiteta parmesaania! Tämän opin jo aikoinana lukiossa ihanalta italianopettajaltani, ja se on jostain syystä syöpynyt mieleeni. Kaikkea sitä jääkin mieleen. Tosin ne italian kielioppisäännöt ei sitten jääneetkään. Niin ja myöskään ketsuppia ei italiassa tursotella yhteenkään pastaan. :)

Vinkkejä Roomaan

– Hyvät kengät. No tää nyt on ehdoton juttu jokaiselle kaupunkilomalle. Mut erityisesti Roomaan, jossa nähtävä ei lopu IKINÄ. Käveltyä tulee ja se tuntuu jaloissa illalla, lisäksi iso osa kaduista on mukulakiveä, mikä nyt ei ainakaan helpota asiaa. Kannattaa ehkä sittenkin harkita sitä metrokorttia.

– Ota etukäteen selvää hyvistä ruokapaikoista. Sitä luulisi, että kun menee Italiaan niin hyvää ruokapaikkaa ei olisi vaikeaa löytää. Ei pidä paikkaansa Roomassa. Palaan tähän myöhemmissä postauksissa! Mutta omaksi parhaakseen kannattaa etukäteen vähän selvitellä mahdollisia ruokailupaikkoja päiväreittiensä varrelle, niin löytää ne parhaat, paikallisten suosimat paikat. 99% lomille riidellyistä riidoista on varmasti riidelty silloin,  kun etsitään nälkäisenä ruokapaikkaa, eikä mitään sopivaa tunnu löytyvän.

– Trasteveren kaupunginosa on helppo paikka löytää suht edullisia ja hyviä ravintoloita. Tänne kannattaa suunnata iltaisin kävelemään ja ihmettelmään, aloittaa voi vaikkapa Piazza Trilussalta ja siitä jatkaa kaupunginosan uumeniin.

– Laukusta kiinni, Rooma on taskuvarkaiden paratiisi! Tuhannet ja tuhannet turistit tuovat Roomaan tuhansia ja tuhansia pitkäkyntisiä. Terminin asemalta Vatikaaniin kulkeva bussi numero 64 on turistien suosiossa, ja onkin saanut lempinimen ”pickpocket express”. Päätelkää loput itse. Me nähtiin Barberinin metroasemalla yhtenä aamuna kaksi poikaa, joista toinen oli n. 10-vuotias. Pojat kuikuilivat epämääräisen näköisesti ihmisten laukkuja. Huomasivat meidän huomanneen aikeensa ja tulivat meillekin uhittelemaan – surullista nähdä, että jo noin pienet lapset on tällaisessa mukana. Kun metro lipui asemalle, hyökkäsivät pojat ruuhkaiseen vaunuun – ja ulos ennen kuin metron ovet sulkeutuivat. Siinä ruuhkassa on helppo napata jonkun huolimattoman turistin lompakko ilman, että kukaan huomaa.

Vinkkejä Roomaan

– Älä ahnehdi liikaa nähtävyyksiä. Pilaat sillä vain lomasi. Roomassa nähtävää riittäisi kuukausiksi; valikoi siis parhaat päältä ja jätä hyvällä omallatunnolla loput seuraavalle kerralle. Yhtään Rooman tärkeitä historiallisia nähtävyyksiä vähättelemättä on pakko sanoa, että kaupungissa on niin paljon muutakin tehtävää ja koettavaa. Niistä pian lisää blogissa. :)

Seuraa blogia myös Facebookissa, niin saat aina uusimmat matkavinkit ensimmäisenä tietoosi!

Lisää Roomasta:
Hotelliarvostelu: Grand Hotel Palace
3 rentoa päivää Roomassa
Mitä tehdä Roomassa sunnuntaina?
Eating Italyn Food Tour
Ravintolavinkit Roomaan

Instagram

Bloglovin’

 

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Marimente lauantai, maaliskuu 21, 2015 at 13:32

  Jes, hieno ja mielenkiintoinen postaus! :) Mulla tuli myös viime reissulla Trasteveren juna-aseman lippuautomaatilla ”neuvomaan” tuollainen kuvailemasi laitapuolen kulkija, mutta teeskentelin etten edes huomaa enkä puhu muka ymmärrä mitä kaveri höpötteli siinä aikansa. Ei tullu mieleenkään että olisi halunnut rahaa moisesta… Onneksi ne automaatit on yllättävän selkeitä käyttää jopa Italian tasolla ;)

  Ja hyvä että italian kielitunneista on jäänyt jotain olennaista mieleen, heh. Mulla oli myös aikoinaan aivan ihana italiankielen opettaja, joka oli opiskellut Bolognan yliopistossa ja osasi aina kertoa kaikkea mielenkiintoista nippelitietoa niiden kielioppisääntöjen ohella.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, maaliskuu 21, 2015 at 13:54

   Kiitti! :) Siis mekin vaan tylysti ohitettiin tollainen tyyppi heti Roomaan saapuessamme ja metrokorttia ostaessamme… Mut sitten kun tuli poislähdön kanssa sähläystä ja pieni paniikki, että ehditään Terminin aamuruuhkissa ostaa junalippu ja rynniä sinne junaan, niin yhtäkkiä huomasin seuraavani siistin näköistä naista jonnekin lippuautomaatille, ja kun tajusin mikä tyyppi oli naisiaan niin vahinko oli jo tapahtunut. Siinä se sitten roikku meidän perässä niin kauan että oltiin jo junan ovella, ja intti että haluaa 5 euroa tästä mahtavasta palveluksestaan. Lopulta heitettiin taskun pohjalta sille joku 2 euron kolikko ja saatiin se pois kimpustamme. Nolo moka kyllä multa edes joutua tohon tilanteeseen. :D

   Ja meidän italinope oli just tollanen samanlainen <3

 • Reply Susanna sunnuntai, maaliskuu 22, 2015 at 01:14

  Hyvät kuvat ja hyvät vinkit kaikille Roomaan ensikertaa suuntaaville.
  Tuo bussi on kyllä tosi halpa, etenkin junaan verrattuna ja siihen verrattuna että bussista näki myös muutamia historiallisia nähtävyyksiä toisin kuin junasta ei juurikaan.
  Minä huomasin kanssa niitä lapsivarkaita Roomassa :/ just terminin luona kerran mcdonaldsissa lapsivaras tuli jonossa selkäni taa juonimaan, kunnes mukava kiinalainen työntekijä ajoi hänet pois. Joltain mieheltä vietiin lompakko jossain markkinakojussa, ei yllätys sekään

 • Reply Susanna sunnuntai, maaliskuu 22, 2015 at 01:15

  Näitä samoja rahankerjääjiä on vähän joka puolella ja kerran Veronan juna-asemalla laukkujen kanssa auttanut mies yritti pyytää avustaan 50e

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, maaliskuu 22, 2015 at 10:41

   50e?! NO HUH HUH! Varmaan jotkut hölmöt tuonkin oikeasti maksaa. Ja joo bussi oli halpa, mutta kuten sanottu niin sen kanssa pitää olla tarkkana, ettei joudu ongelmiin. Mua niin surettaa noi lapsivarkaat :( Jos jonkun elämä on jo tossa vaiheessa tollaista niin mitä se tulee olemaan myöhemmin.. :(

 • Reply Anni tiistai, heinäkuu 28, 2015 at 12:20

  Hei! Olemme piakkoin matkustamassa roomaan ja tyhmänä mietin, että miten onnistuu maksaminen tai rahan nostaminen visa electron tai visa debit-korteilla? Pitääkö rahaa hamstrata jo suomesta käteisenä mukaan koko loman tarpeiksi (luvassa viikon reissu)? Kun juuri noiden taskuvarkaiden takia ei mielellään kovin suuria summia käteistä mukana kantaisi…

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, heinäkuu 28, 2015 at 12:48

   Moi Anni! :) Electron on toiminut mulla ihan ilman ongelmia Roomassa, lisäksi mulla on ollut mukana debit/credit-kortti kaiken varalta. Mäkään en tykkää kannella suuria summia käteistä mukana, ja mieluummin nostan sitten aina parin päivän tarpeiksi lisää (maassa kuin maassa, vaikka siitä sitten muutaman euron joutuisi maksamaan pankille tms.). Tietenkin on olemassa minimaalinen riski esimerkiksi kortin kopiointiin automaatilla, mutta sama hommahan se on Suomessa. Suurempi riski on se, että joku taskuvaras varastaa viikon käteiset laukusta… Ravintoloissa ja pikkuputiikeissa oon maksanut yleensä käteisellä (kaikissa ei edes voi maksaa kortilla), mutta vaatekaupoissa, kahvilaketjuissa, ruokakaupoissa jne. voi tietenkin hyvin maksaa ostokset kortilla. Eli summa summarum: ottaisin mukaan rahaa muutaman päivän tarpeisiin ja sitten nostaisin lisää taas 2-3 päiväksi eteenpäin. Rooma kun on taskuvarkaiden paratiisi niin parempi pelata varman päälle. :) Hyvää matkaa teille ja nauttikaa Roomasta ja helteistä!

 • Reply Heidi maanantai, maaliskuu 19, 2018 at 22:46

  Hei! Jäi vielä kysyttävää noista julkisilla liikkumisista. Saako 5 päivän lipun vai pitääkö ottaa 7 päivän? Käykö sama 7 päivän lippu metroissa, ratikoissa, junissa ja busseissa? Vai pitääkö junaan ostaa erikseen lippu millä pääsee kentältä Terminiin, siihen ei käy se 7päivän lippu? Alkaako voimassaolo 7 päivän lippuun heti kun sen ostaa? Vai pitääkö se aina erikseen leimata minne ikinä menee 7 päivän aikana? Jos junalippu ei lukeudu tuohon 7 päivän lippuun, voiko juna paluulipun Terministä kentälle ostaa jo Roomaan saapumispäivänä? kiitos :D

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, maaliskuu 25, 2018 at 19:35

   Meillä on sen verran aikaa tästä Rooman matkasta, etten valitettavasti muista enää noin yksityiskohtaisesti. :( Mutta muualta netistä löytyy varmasti enemmän tietoa asiasta!

 • Reply eija sunnuntai, maaliskuu 25, 2018 at 13:07

  Hei. Onko vinkkiä Napoliin siirtymisestä,tulemme 15.30 Roomaan 11.4.Ja toinen kysymys ,pääseekö Trasteverestä junalla suoraan lentokentälle aamulla joskus viiden maissa? Itse olin katsovinani ,että pääsee. Suositteletko ? Kiitos etukäteen. Ja vielä onkohan jo 15.4 Roseto comunale auki. Hyvää pääsiäistä.

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, maaliskuu 25, 2018 at 19:39

   Hei Eija! En valitettavasti osaa vastata kysymyksiisi. Kerran olen kyllä mennyt junalla Roomasta Napoliin, ostimme liput juna-asemalta. Toivottavasti löydät tiedon muualta. Hyvää pääsiäistä ja hyvää matkaa ihanaan Roomaan!

  Leave a Reply