Palataanpas taas Goalle! Aikasempia kirjoituksia päivitetyllä kuvamateriaalilla löydät täältä (Panjim) ja täältä (rannat, Dudhsagarin vesiputous jne).
Goan reissulla halusimme Mathiaksen kanssa osallistua myös ruoanlaittokurssille. Minä halusin lähinnä päästä syömään (tietenkin) ja meidän huushollin ruokavastaava eli Mathias halusi päästä syömisen lisäksi ehkä myös vähän kuulemaan vinkkejä intialaisen ruoan valmistamiseen.
Tein taustatutkimusta, mutta edes ahkera googlaus ei auttanut löytämään paljoakaan kokemuksia Goalla järjestettävistä ruoanlaittokursseista. Ymmärtääksenihän nää on ainakin Thaimaassa tosi suosittuja, ehkä Intia tulee vähän jälkijunassa asian kanssa? Tai sit mä vaan oon huono googlaamaan.
Päädyimme Siolim Cooking Schooliin, mikä osoittautuikin ihan hyväksi valinnaksi.
Siolim on siis paikka Goalla, noin 40 minuuttia Panjimista pohjoiseen. Me menimme tämän matkan taksilla, koska se oli yksinkertaisesti helpointa ja halpaakin tietysti. Samalla näki taas yhden pätkän lisää Goasta.
Cooking schoolia pyörittävät samat ihmiset, joilla on Siolim House -niminen hotelli Siolimissa, ja tuonne hotellille mekin suuntamisemme päivän aluksi. Siolim House oli I H A N A. Pieni, rauhallinen, tyylikäs paikka pienen sivutien varrella. Paikka on vuosisatoja vanha, ja ollut ties keiden kaikkien aristokraattien omistuksessa. Mulle tuli jotenkin aikamoiset siirtomaavibat täällä… Yhtä kaikki, tykkäsin. Jos mä tarviin joskus jotain hermolomaa tai skumpparehabii niin viekää mut tänne rauhoittumaan! :D
Itse cooking school järjestettiin ihan lyhyen matkan päässä Siolim Houselta. Paikka oli todella yksinkertainen, oikeastaan vain katos ja pienen pieni sisäkeittiö. Ei haitannut, kaikki tarvittava löytyi ja koska osallistujina olimme vain me sekä sveitsiläinen äiti poikansa kanssa, ei tilastakaan ollut puutetta. :D Poika oli muuten pikkuvanhin tyyppi, jonka oon ikinä tavannut. Ihan loistava kaveri!
Kurssin normaali vetäjä Jane oli sairastunut, joten ohjelmaan kuulunut markkoilla käynti jäi sitten väliin. Ärsyttävää. Kanssamme tuli kokkaamaan kuitenkin toinen ihana, erittäin topakka intialaismatami, joka kyllä osasi hommansa.
Aivan kurssin alussa tuli tunne, että täti oli vähän liiankin topakka ja halusi pitää ohjat omissa käsissään – tämä tarkoitti sitä, että me emme päässeet ruoanlaittoon alkuun ollenkaan mukaan ”hands on”, mutta tämä oli onneksi vain alkua ja pian mekin jo perkasimme rapuja ja pilkoimme vihanneksia ruokalajeja varten.
Kurssin alussa päätetään, mitä kulloisenkin ryhmän mieltymysten mukaan kokkaillaan. Me teimme mm. chicken cafrealia ja fish recheadoa, prawn currya sekä näiden kanssa okraa ja chili chutneyta. Kaikki oli niin hyvää mutta myös niin hiton tulista että vieläkin nousee hikikarpalot otsalle kun noita ruokia mietin, vaikka tulisen ystävä olenkin. Saimme valmiin reseptivihkosen, johont teimme sitten omia merkintöjämme päivän aikana opitun pohjalta.
Lopuksi tietysti nautimme kokkaamamme herkut tuskanhiki naamalla valuen ruoan tulisuudesta johtuen. Join varmaan kolme 1,5 litran vesipulloa aterian aikana. :D Mutta maut olivat sitä luokkaa, että ei paljon haitannut!
Ruoanlaittokurssi kesti n. 4 tuntia ja hintaa oli 2500 rupiaa eli noin 35 euroa, mikä oli ehkä aivan aavistuksen verran korkea hinta kokemukseen nähden. Kokemus oli siis hyvä, mutta Intian muuhun hintatasoon verrattuna 35 euroa on todella paljon.
Kurssin voi varata etukäteen netissä Siolim cooking schoolin nettisivuilta. Paikan päälle pitää etsiytyä itse, mitään kuljetuksia tms. ei kuulu hintaan.
Hyvät ja huonot puolet:
+ kiva intialaistäti vetämässä kurssia
+ kunnon intialaista kotiruokaa
+ aluksi vähän kämäiseltä vaikuttaneet puitteet loppujen lopuksi ihan ok
+ kiva tapa viettää puolikas päivä Goalla
– Paikan päälle oli vähän vaikea löytää (saattoi johtua myös meidän kuskista)
– Hinta voisi olla jokusen euron edullisempi
Kaiken kaikkiaan suosittelisin tätä kyllä ehdottomasta kelle tahansa, joka on edes vähän kiinnostunut ruoanlaitosta. Toisaalta mulla ei ole kokemuksia muista vastaavista, eli vertailukohtaa ei sinänsä vielä ole.
Onko joku ottanut cooking classeja Goalla tai jossain muualla, kokemuksia? :)
2 Comments
Kyllä mä olisin valmis osallistumaan tollaseen, jos Goalle joskus tulisi lähdettyä! Olis huippua oppia edes vähän tekemään erilaisia ruokia.
Joo eiköhän tuolta jotain oppia päähän jäänyt! Vaikka pakko myöntää, että kotona mitään intialaiseen ruokaan viittavaakaan tulee kyllä tehtyä eeerittäin harvoin. :) Mutta menisin kyl mielelläni samanlaiselle kurssille vaikka Thaimaassa tai Vietnamissa, puhumattakaan jostain Italiasta…