Suomen suurin matkablogiyhteisö

Oikikseen hakeminen: valmennuskurssit ja pääsykoekirjat

maanantai, joulukuu 15, 2014

Aikoinanaan blogia aloittaessani lisäsin blogilistalle avainsanaksi ”oikis”. Juuri mitään ei ole tullut oikiksesta kirjoitettua, mutta tuon blogilistan avainsanan kautta olen kuitenkin saanut suuren määrän kävijöitä tähän blogiin. Aihe siis selvästi kiinnostaa. Oikeustieteellisen kevään 2015 pääsykoe lähestyy, joten voisi olla sopiva aika tarttua aiheeseen ja kirjoittaa vähän omista kokemuksista pääsykoevalmistautumiseen liittyen.
Ehkä sitten myöhemmin voi välillä kirjoitella muustakin oikeustieteellisessä opiskeluun liittyvästä. (Edit: Tässä postauksessa asiaa erityisesti valmennuskursseista ja pääsykoekirjoista, täällä taas enemmän lukemisesta ja itse pääsykokeesta.)

Itsestäni sen verran, että opiskelen siis tällä hetkellä oikiksessa kolmatta vuotta, ja toisesta vuodesta lähtien olen ollut ”oman alan hommissa” töissä koulun ohella.  Opiskelut sujuu ihan hyvässä tahdissa ja vaihto-opiskelu häämöttää toivottavasti lähitulevaisuudessa. :)

Päätös

Tee päätös oikikseen hakemisesta. Oikeustieteelliseeen tiedekuntaan on ihan turha lähteä puolitehoilla hakemaan – en ole kuullut kenestäkään, joka vasemmalla kädellä valmistautuen olisi päässyt sisään. Hakijoitahan on joka kevät useita tuhansia, mutta iso osa näistä on juuri näitä ”menen vain kattomaan pääsykokeet ensi vuotta varten”, joiden sisäänpääsymahdollisuus on käytännössä katsoen 0%. Tuokin on tietysti OK, mutta silloin ei kannata edes vilkaista kirjoja, saatika ostaa niitä. Se on yhtä tyhjän kanssa. Turha myöskään hakea, jos ei oikeasti ole kiinnostunut ja valmis uhraamaan kevättään lukemisille. Itse tein ensimmäisenä vuonna sen virheen, että halusin hakea, mutta kuitenkin välivuoden houkutukset reissuineen ja rahanansaitsemismahdollisuuksineen kiinnostivat yhtä lailla. Niinpä koko kevät meni ihan pilalle: oli koko ajan huono omatunto siitä, ettei lukenut tarpeeksi ja tiesi oman panoksensa olevan liian vähäinen sisään pääsemiseksi. Toisaalta ei voinut olla töissä koko ajan kun ”piti lukea”, eikä voinut lähteä reissaamaan eikä tehdä mitään muutakaan hyvällä omalla tunnolla ennen kuin pääsykokeet olivat ohi.

Joten hae tai älä hae, mutta kun haet TEE SE TÄYSILLÄ! Välivuosikaan ei ole paha vaihtoehto. Se täysipäiväinen Alepan kassalla kökkiminen voi antaa myös hyvää motivaatiota seuraavan kevään hakuprosessiin. ;)

Valmennuskurssille?

Ilmoittaudu valmennuskurssille. Suurin osa, siis oikeasti lähes kaikki sisäänpäääsijät ovat käyneet valmennuskurssin. Tietenkin löytyy aina ne pari mustaa lammasta, jotka ilman kurssiakin pääsevät sisään. Mutta he ovat harvassa. Vaikka olisi lukiossa ollut hyväkin oppilas, on juridinen teksti kuitenkin aivan erilaista – ottaenkin huomioon, että nyt lukiessani vanhoja pääsykoekirjoja tuntuvat ne taivaallisen helpoilta ja selkeiltä normaaliin tenttilukemiseen verrattuna. ;) Mutta jos ei ole sellaista tekstiä ennen lukenut, auttaa valmennuskurssi avaamaan käsitteitä, ymmärtämään kokonaisuuksia ja erottamaan tärkeät asiat vähemmän tärkeistä. Lisäksi yksi tärkeä osa kurssia on sieltä saatava vertaistuki. Tutustut samassa tilanteessa oleviin ihmisiin, ja voitte yhdessä pähkäillä ja voivotella ja tuskailla valmennuskurssiin liittyviä asioita, joita ulkopuoliset eivät pysty samalla tavalla ymmärtämään. Ja kun pääset sisään, tunnet jo muutamia ihmisiä tiedekunnassa, mikä helpottaa alkutaivalta. :)

Itse kun useamman kerran hain oikikseen, kävin aina Pykälän valmennuskurssin. Niitä yleisesti ainakin tiedekunnassa pidetään parhaina kursseina muihin kaupallisiin kurssijärjestäjiin verrattuna, ja uskon sen olevan totta. Toiminta on siis ainejärjestömme Pykälä Ry:n käsissä. Opiskelijat hoitavat kurssitoiminnan pyörittämisen, opettajina ovat jo valmistuneet juristit. Itse olen käynyt sekä Teho- että pienryhmäkursseilla ja molemmat olivat todella hyviä. Ehkä Teho-kurssi oli enemmän mun juttu. Jotkut kaverit ovat ottaneet vain etäkurssin, jolloin mitään lähiopetusta ei ole ollenkaan. Sekin sopii joillekin.

Valmennuskurssien hinnat tuntuvat monesta varmasti korkeilta ja sitähän ne ovatkin. Pykälän kurssien hinnat ovat kuitenkin sieltä kohtuullisimmasta päästä. Itse jouduin esimerkiksi kolmantena hakukeväänä muuttamaan omasta kämpästä takaisin äidin luokse, jotta olisi varaa olla koko kevät pois töistä ja keskittyä vain ja ainoastaan lukemiseen. Edellisenä keväänä asuin omillani; olin säästänyt vuoden mittaan niin, että selvisin kevään satunnaisilla työvuoroilla. Mutta tiukkaa teki. Kuitenkin opiskelemaan pääseminen on mielestäni sen verran iso juttu, että sen takia voi tehdä vähän uhrauksiakin. Esimerkiksi palata omasta itsenäisestä elämästä maitojunalla takaisin äidin helmoihin, kun rahat ei riitäkään. ;)

Mikäli haluaa varmistaa paikkansa tietyllä kurssilla, on valmistauduttava jonottamaan… Huoh, ei tekis mieli edes kirjoittaa koko aiheesta kun ärsyttää, millaiseksi meno on mennyt. Halutuimmista kurssipaikoista on kova kilpailu, ja jengi jonottaa niitä yötä myöten. Pykälän toimisto sijaitsee Manskulla Kaivopihan tuntumassa. Kurssimyynti alkaa aina marraskuussa. Kun hain ensimmäistä kertaa, riitti että meni jonottamaan klo 23 edellisenä yönä. Lipunmyynti alkaa siis klo 9 aamulla. Jep, naurettavaa.

Siellä sitten onnekkaimmat torkkuvat yön kalseassa porraskäytävässä, ja mattimyöhäset (eli aamuyöstä jonottamaan tulleet) saavat jäädä ulos pakkaseen/vesisateeseen/räntäsateeseen jonottamaan aina aamuun asti. Ja asiat vain pahenevat vuosi vuodelta. Viimeisenä hakukertanani menin noin klo 18 jälkeen jonottelemaan, ja useita kymmeniä ihmisiä oli jo jonottamassa makuupussit kainalossa rappukäytävässä. Tänä vuonna kuulin, että paikalle oli menty jonottamaan jo klo 12 edellisenä päivänä! Siis 21 tuntia jonottamista ankeissa olosuhteissa valmennuskurssipaikan takia?! Kilpailu opiskelupaikoista kiristyy ja se näkyy tässäkin. Ei oo helppoo. On mahdollista varata paikkansa myös puhelimitse, mutta esimerkiksi itse en ole päässyt koskaan linjoilla läpi. Muutama muukin vissiin yrittänyt samaan aikaan…

Tietenkään kaikilla ei ole mahdollisuutta tulla jonottamaan fyysiseen jonoon vuorokaudeksi, joten silloin ei auta kuin valjastaa isä ja äiti ja mummi ja bff ja naapurin kissa soittamaan yhtä aikaa sinulle kurssipaikkaa puhelimitse. Parastahan tietenkin on, jos olet jonottanut vuorokauden rappukäytävässä ja aamulla sulla kasvaa pippeli otsassa ja oot valmis nirhaamaan jokaisen vastaantulijan huonosti vietetyn yön jäljiltä, sitten klo 9 jonottaessasi alat samalla soittamaan hullun lailla varauspuhelimeen, pääset ensimmäisellä puhelulla läpi ja juuri kun oot astumassa Pykälän toimistoon, puhelimesta varmistetaan että saat paikan sille kurssille mille halusitkin. ;)

Jonottaminen on vuoden 2015 kursseille jo ohi, ja paikkoja saa enää puhelimitse. Joka tapauksessa mahdollisille tulevien vuosien jonottajille tiedoksi, että kannattaa ottaa ihan kunnon varustus mukaan jos aikoo koko yön jonottaa. :D Läppäri (ja laturi), kirja, musaa, ruokaa, makuupussi tai vähintään tyyny jne. Ja en siis liioittele, nimimerkillä useammankin yön porraskäytävässä viettänyt.

Pääsykoekirjat

Helsingin oikeustieteelliseen pääsykoekirjoja on ollut perinteisesti aina kolme. Sivumäärä vaihtelee vuosittain, yleensä kai jotain 600 ja 1000 sivun välillä. Aihealueet vaihtuvat myös joka vuosi. Mä olen lukenut mm. perhe- ja perintöoikeutta, hallinto-oikeutta, eurooppaoikeutta, rikosoikeutta ja oikeusteriaa. Toiset aiheet on mielenkiintoisempia kuin toiset, ja paljon riippuu myös kirjan kirjoittajasta. Itsellä on kuitenkin käynyt yleensä niin, että se aluksi inhokilta tuntunut kirja onkin loppujen lopuksi muodostunutkin suosikiksi. :)

Helsingin oikiksen pääsykoekirjat maksavat yhteensä n. 200 euroa, ja ne voi joko hakea yliopistopainosta (tännekin pitää sit jonottaa, hehheh…) tai tilata ne netistä. Mun mielestä on hyvä hakea ne tuolta painosta, missä ne saa suoraan käteen. Ei tarvitse stressata sitten sen kanssa, tuleeko netistä tilatut kirjat varmasti ajallaan perille. Kirjojen ollessa melko hintavat suosittelen edelleenkin harkitsemaan sitä, haluaako ihan tosissaan hakea tiedekuntaan. 200 euroa kun voi käyttää aika paljon parempaankin (esim. lentolippuihin!), jos ei ole tarpeeksi motivoitunut lukeakseen itsensä oikeasti sisälle yliopistoon.

Jos on tarvetta sniiduilulle, olen joidenkin nähnyt kopioineen koko pääsykoekirjat valokopioiksi isoihin kansioihin ja opiskelleen niiden avulla. Voisin kuitenkin kuvitella, että tämä on melko ärsyttävää pidemmän päälle. Kirjoja tulee keväällä raahattua ihan tarpeeksi ympäriinsä, ja tollaiset paksut kansiot nyt on melko paljon isompia ja painavampia kuin pelkkä tavallinen kirja.

Kuten jo edellä totesin, teksti on todella erilaista kuin mihin suurin osa hakijoista on tottunut. Loppukeväästä/alkukesästä alkaa kuitenkin huomata ymmärtävänsä asioita, ja pitävänsä aluksi aivan heprealta kuulostaneita lauseita ja lakipykäliä täysin selkeänä ja ymmärrettävänä suomenkielenä. :) Muistan vieläkin, mikä voittajafiilis siitä tuli!

Täytyy nyt jättää kirjoittaminen sikseen ja alkaa päntätä rikosikeuden tenttiin, joka on perjantaina. Vika tentti ennen joululomaa, jee!

Palaan myöhemmin viikolla tähän aiheeseen käsitellen mm. itse lukemista ja koko pääsykoekevättä muutenkin. Ajattelin ensin ahtaa kaiken tähän samaan postaukseen, mutta näemmä mulla oli enemmän asiaa kuin olin ajatellut ja aika loppui kesken, ja eiköhän tää kilometripostausoksennus ole tarpeeksi pitkä näinkin, liekö kukaan jaksanut edes lukea loppuun asti. :D

ps. Jos mitä tahansa kysymyksiä mielessä aiheeseen liittyen niin vastailen mielelläni parhaani mukaan. :)

Lisää aiheesta:
Pääsykoekevät
Oikiksessa opiskelu
10 vinkkiä pääsykokeisiin valmistautumiseen

Instagram

Bloglovin’

 

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Anna maanantai, joulukuu 15, 2014 at 14:31

  Täällä tuleva kevään Teho-kurssilainen, jonotin omaa kurssipaikkaani huimat 23 tuntia! :D Menin siis paikalle klo 10 ja olin jo jonon 53. Ja uusi käytäntö oli, että vasta iltakasin jälkeen päästiin sisään rappukäytävään jonottamaan. En ollut ainoa, joka oli ajatellut käyttää jonotusaikansa tenttikirjoja lukien ja koulujuttuja tehden siellä rappukäytävässä, mutta sen sijaan värjöteltiinkin koko päivä ulkona kylmässä koneet ja kirjat laukuissa :D onneksi olin ottanut hulluna lämmintä vaatetta mukaan! Menee hullummaksi vaan joka vuosi toi jonotus, ekat oli tulleet paikalle jo aamulla ennen kello kuutta, mutta kyllä se paikka haluamallaan kurssilla tuntu sen kaiken arvoiselta :)

  • Reply Syö Matkusta Rakasta maanantai, joulukuu 15, 2014 at 15:45

   Ai niin, unohdin kokonaan et sinne pääsi sisään vasta silloin! Ehkä sillä on yritetty saada jonottajia tulemaan vasta myöhemmin paikan päälle… Eipä oikein onnistunut. :D Mutta vaikka mun mielestä on jotenkin tyhmää että toi jonottaminen menee tollaiseksi sirkukseksi, niin toisaalta jos nyt hakisin niin olisin aivan varmasti itsekin siellä kymmeneltä jonottamassa. Kun tietää, että jotkut menee kuitenkin niin aikaisin niin onhan se sitten itsekin mentävä. Ja lumipalloefekti on valmis… :D

   Onnittelut hyvästä kurssivalinnasta! :) Loppujen lopuks se jonossa kökkiminen on kuitenkin vaan yks vuorokausi, oli se sitten miten ankeeta hyvänsä. Jos oikein alkaa dramaattisesti miettimään, niin toisaalta se vuorokausi voi jopa ratkaista sun tiedekuntaan pääsemisen ja sitä kautta koko tulevaisuuden! Eli todellakin se on sen arvoista.

   Paljon tsemppiä kevääseen, hullu rutistus on edessä mutta se palkitaan. :)

 • Reply Jasperi tiistai, heinäkuu 28, 2015 at 23:36

  Moi!
  Itse olisi nyt tarkoitus hakea oikikseen tässä tulevan abivuoden jälkeen…
  Jos haluan päästä pykälän tehovalmennuskurssille niin siis pitää mennä oikeasti istumaan jonoon heidän toimistonsa ulkopuolelle yöksi?

 • Reply Jasperi tiistai, heinäkuu 28, 2015 at 23:42

  Ja siis jo marraskuussa 1-2 päivää ennen kuin he avaavat ovensa..?
  MADNESS I TELL YOU, MADNESS

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, heinäkuu 29, 2015 at 05:48

   Haha, kyllä! Edellisenä iltana ennen kurssimyynnin aukeamista… Vuosi vuodelta aikaisemmin porukka menee jonottamaan. :/ Pari tyynyä ja läppäri tai kirja vaan mukaan niin sujuu yö siellä rappukäytävässä paremmin. ;) Tsemppiä jos oikikseen päädyt hakemaan, hyvä valinta!

  Leave a Reply