Suomen suurin matkablogiyhteisö

Berliini osa 4: katutaidetta Berliinissä

lauantai, joulukuu 13, 2014

No niin, nyt oon kertonut Berliinin yöelämästä ja ihanasta brunssipaikasta Anna Blumesta sekä monesta muusta enemmän tai vähemmän hyödyllisestä jutusta Berliiniä koskien. Vielä olisi vähän kulttuuriasiaa. :)

Molemmat kaverini olivat siis jo aikaisemminkin olleet Berliinissä, ja toinenhan siis nyt asui siellä. Hel olivat totta kai kiertäneet kaikki pakolliset nähtävyydet useaan otteeseen. Niinpä sovimme, ettei meidän tarvitse varta vasten lähteä kiertämään minkään sortin momumentteja tai vastaavia. Olen tähän ikään ja reissukokemukseen mennessä kierrellyt ihan tarpeeksi monta kirkkoa ja monumenttia ja patsasta ja muistomerkkiä ja museota ja tönöttänyt niiden edessä, poseerannut valokuvassa ja huokaissut helpotuksesta, kun on saanut vihdoin siirtyä eteenpäin (kohti seuraavaa monumenttia…).

Tietenkin osa nähtävyyksistä on historiallisesti todella merkittäviä ja niihin on mielenkiintoista käydä tutustumassa. Tällä kerralla moinen juoksentelu päätettiin edellä mainituista syistä kuitenkin jättää väliin. Päätimme sen sijaan vain kävellä Berliinin katuja ja tehdä ehkä jonkin meitä oikeasti kiinnostavan kulttuuripyrähdyksen – päädyimme Alternative Berlinin street art walking tourille. Mikä olisi berliiniläisempää kuin katutaide! Ja voinen sanoa, Berliinin nähtävyyksiä yhtään väheksymättä, että valitsisin tämän kierroksen milloin vain uudestaan perusnähtävyyksien sijaan.

Katutaide on iso osa Berliinin viehätystä

Katutaide on iso osa Berliinin viehätystä

Berliinissä ei tosiaan tarvitse lähteä mihinkään museoon pölyttymään nähdäkseen taidetta. Taide on vallannut Berliinin, etenkin itäosan. Kuten aiemminkin olen maininnut, iso osa julkisten paikkojen ja asuinrakennustenkin seinistä on erilaisten graffitien, tagien ja muun taiteen peitossa. Maalausten lisäksi monet teokset ovat tarroja tai ”julisteita”, joita kiinnitetään seiniin tapetin tavoin. Osa maalauksista on laittomia, jotkut taas eivät. Berliinissä katutaiteen määrää ei voi sanoin kuvailla, ja tänne ovat taiteilleet monet kuuluisatkin taiteilijat kuten Banksy ja Blu. Berliinin urbaani viehätys vetää perusturrejen lisäksi taitelijoita puoleensa. Mikäli ei ole mikään street artin superexpertti, joka tuntee paikat ja osaa/jaksaa ottaa itse selvää parhaista spoteista ja tarinoista kuvien takana, on opastettu kierros hyvä tapa sukeltaa tähän mielenkiintoiseen maailmaan.

Itse tykkäsin Alternative Berlinin kierroksesta valtavan paljon. Tour lähtee joka päivä klo 11 ja klo 13 Alexanderplatzilta. Ensimmäiset teokset ovat heti Alexanderplatzin läheisyydessä, sen jälkeen matkaa jatketaan jalan ja metrolla muutaman eri kaupunginosan läpi. Kesto on n. kolme tuntia, mikä ei ollut minuuttiakaan liikaa. Oppaat ovat hauskoja tyyppejä, jotka saavat porukan viihtymään. Nuoria tyyppejä, jotka osaavat kertoa Berliinin urbaanin taiteen historiasta ja muustakin meiningistä kaikkea. Tietenkin ovat pari kertaa kierrosta vetäneet että jotkut läpät saattaa kuulostaa vähän kuluneilta mutta se kuulunee asiaan. :D

Mikä parasta: kierros on ilmainen! Kierroksen lopussa jätetään tipit oppaalle sen mukaan, mitä itse näkee sopivaksi. Jos homma ei miellyttänyt (tai haluaa muuten vaan ehkä vähän töykeästi köyhäillä), on paikalta helppo livahtaa maksamatta. Myös kesken kierroksen voi lähteä pois, jos alkaa kyllästyttämään (huom. erittäin epätodennäköinen vaihtoehto!). Me maksoimme kierroksesta jokainen noin 10 euroa, ja katsoimme sen sopivaksi hinnaksi.

Blun Little Lucy, yksi kuuluisimmista hahmoista Berliinin seinillä

El Bochon Little Lucy, yksi kuuluisimmista hahmoista Berliinin seinillä

Heti ensimmäiseksi pääsimme tutustumaan Little Lucyyn – taiteilija El Bochon 70-luvun tv-sarjasta pöllimään hahmoon, jota El Bocho on päättänyt muokata tylsästä tytöntylleröstä vähän mielenkiintoisemmaksi. Little Lucylla on nimittäin uusi harrastus: kissansa tappaminen. Kissan tappoyritykset ovatkin sitten vain mielikuvituksen rajoissa. Välillä se löytyy esimerkiksi pesukoneesta tai kebabvartaasta pyörimästä.

Ajatuksia herättävää taidetta Berliinin seinillä

Ajatuksia herättävää taidetta

”Worshiping the wrong master seriously harms your soul”

Tässä ehkä yksi mielenkiintoisimmista jutuista mitä näimme. Tämä on TAOSUZ-nimisen kaksikon jälkeä. Tupakka-askeja jäljittelevät kuvat, joissa oma ”varoitustekstinsä” tupakka-askien varoitustekstien muodossa. Myös ylemmässä kuvassa Little Lucyn yläpuolella näkyy samaan sarjaan kuuluva kuva Edward Snowdenista ja Marc Zuckerbergista – ”Information control reduces your privacy”. Muita kuvia ovat mm. vapauden patsas ja huputettu vanki vierekkäin – ”Safety kills freedom”. Disney-prinsessa ja Breaking Badin Walt – ”Protect children: don’t make them breathe your crystal meth”. Itselle nää kuvat jäivät erityisesti mieleen. Melko vaikuttavia.

El Bochon tyttö Berliinissä

El Bochon tyttö Berliinissä

Tämä tyttö on myös El Bochon käsialaa. Oppaan mukaan El Bocho maalasi tytön kuvaamaan kaikkia niitä nuoria naisia, jotka tulevat Berliiniin suurien haaveiden kanssa. Berliinistä he toivovat löytävänsä sen, mitä eivät kotimaastaan tai -kaupungistaan ole löytäneet: rakkauden, työn, seikkailuja, sisällön elämälleen. Tyttö on kuitenkin surullinen, sillä maailman ja jännittävin paras kaupunki Berliini tuotti hänelle pettymyksen, eikä hän löytänyt etsimäänsä. Jos ihminen on onneton, ei kaupungin vaihtaminen muuta asiaa. Ei, vaikka kyseessä olisi maailman yksi parhaista kaupungeista.

IMG_6004

Anne Frank Berliiniläisseinällä

Anne Frank Berliiniläisseinällä

Kreuzbergin Kottbusser Tor

Kreuzbergin Kottbusser Tor

Myös asuintalot ovat saaneet taiteesta osansa. Ylläoleva talo Kreuzbergin Kottbusser Torilta. Opas kertoi mielenkiintoisia tarinoita siitä, miten mm. tuo kuvassa näkyvä teksti on saatu maalattua talon seinään. Ei mikään ihan helppo homma.

Victor Ashin kuuluisa Astronaut / Cosmonaut Kreuzbergissa

Victor Ashin kuuluisa Astronaut / Cosmonaut Kreuzbergissa

IMG_6015

Berliini taide

IMG_6017

Spree-joen varrella näkyy suurin kirjaimin maalattu FUCK OFF MEDIA SPREE. Mediaspree on on rakennusprojekti, jossa joen varrella olevat vanhat teollisuus- yms. rakennukset halutaan purkaa ja muuttaa mm. medialle sopiviksi tiloiksi rakennuttamalla paikalle nykyaikaisia, suuria komplekseja. Lasisia jättirakennuksia näkyi jo nyt useita. Berliiniläiset ovat tästä tietenkin raivoissaan. Monet tyhjillään olevat rakennukset ovat toimineet berliiniläisille mm. klubeina.

IMG_6014

Berlin street art walking tour

Kierros päättyi Spree-joen toiselle puolelle jamaikalaisbaariin, joka on varmaan kesällä ihan siisti paikka. Marraskuun alussa viehätys ei kuitenkaan ollut suurimmillaan.

Maksoimme tipit oppaalle ja vaihdoimme hänen kanssaan muutaman sanan illan menopaikoista. Sitten lähdimme kohti East Side Gallerya, joka oli aivan lähellä. Jos joku ei Berliinissä ole käynyt, niin East Side Gallery on reilun kilometrin mittainen pätkä Berliinin muuria, joka on täytetty eri taiteilijoiden teoksilla. Harmi vain, että teokset ovat huonolla tavalla täynnä kaikkien ”I was here” – töhryjä. Kuitenkin siisti mesta ja tietty ihan totaalinen must go Berliinissä.

East Side Galleryn taidetta

East Side Galleryn taidetta

East Side Gallery

East Side Gallery

Jos ei nyt jollekin tullut selväksi niin kierros oli kyl yks Berliinin reissun parhaita juttuja. HIGHLY recommended.

Ei hitsi, ihan kauhee matkakuume ja sitäkin pahempi Berliini-kuume. Ois ihan pakko päästä pian uudestaan?!

Kertokaahan, jos jollakin on vinkkejä katutaidetta koskien mahdollista tulevaa Berliinin pyrähdystä varten.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Veera Bianca lauantai, joulukuu 13, 2014 at 16:26

    Wow! Berliinissä on kyllä niin kaunista katutaidetta! En osaa valitettavasti vinkkaa mitään tiettyä paikkaa, muta samaa olen monilla reissuilla ihaillut :)

    • Reply Syö Matkusta Rakasta lauantai, joulukuu 13, 2014 at 22:18

      Joo, jotenkin tosi omalaatuinen tunnelma. Ei ihan heti tuu toista kaupunkia mieleen, missä oisin samanlaista nähnyt, tai ainakaan samassa mittakaavassa. :)

    Leave a Reply