Suomen suurin matkablogiyhteisö

Berliini osa 3 – aamiaista ja turkkilaiset markkinat

tiistai, joulukuu 9, 2014

Berliinissä täytyy kaiken bilettämisen vastapainoksi muistaa syödä hyvin.

Olimme pienellä budjetilla liikkeellä, joten ruokailukin hoidettiin mahdollisimman edullisesti. Se on onneksi Berliinissä helppoa, sillä ruoan suhteen hintataso on melko alhainen. Döner-kebabit, currywurstit, pizza slicet yms. pieni (ja terveellinen heh) syötävä maksaa vain muutaman euron per annos. Paljonkos se kebbe täällä Suomessa maksoikaan? Turkkilaisten vallattua Berliiniä sankoin joukoin dönerpaikkoja löytyy ihan jokaisesta kadunkulmasta.

Myös muu ruoka on tietenkin halvempaa kuin Suomessa, samoin esimerkiksi leipomotuotteet.

Perjantai-iltana aloitimme valmistautumaan klubi-iltaa varten vasta melko myöhään, sillä edellisillan viininjuonti aamuviiteen asti vaati veronsa. Olimme pakotettuja tekemään pienen välikuoleman päiväunien merkeissä ennen ulos lähtemistä. Heräsimme päikkäreiltä siis hienosti yhdeksän aikaan, emmekä jaksaneet/ehtineet enää lähteä kaupungille etsimään ruokapaikkaa. Niinpä tilasimme sushia kotiinkuljetuksella, ja sen hinta-laatu -suhde todella yllätti positiivisesti siinä mielessä, että pakko mainita siitä täälläkin. Itse olen vasta viimeaikoina rakastunut sushiin, enkä mikään sushiekspertti voi sanoa olevani. Silti saimme mielestäni 13 euron hintaan todella laadukasta sushia, ja vieläpä hyvänkokoisen lajitelman eri paloja. Suomessa sama satsi olisi maksanut vähintään 20 euroa ja todennäköisesti enemmänkin. Eli kaikki sushifanit: Berliini ei petä tässäkään asiassa.

Jos sattuu liikkumaan Prenzlauer Bergissä ja kaipaa aamiaista tai brunssia, kannattaa ehdottomasta suunnata Anna Blume -nimiseen ihanaan berliiniläiskahvilaan, josta moni onkin saattanut lukea esim. Brunssipartion sivuilta. Kahvila on ihanalla, minua Pariisista muistuttavalla alueella. Vielä marraskuun ensimmäisinä päivinä sää salli aamiaisen nauttimisen kahvilan tunnelmallisella terassilla.

IMG_5980

Berliini Anna Blume Kuvassa näkyvä herkkutarjotin tuoreine leipineen maksoi vajaa 30 euroa ja riitti paremmin kuin hyvin tyydyttämään kolmen nälkäisen tytön aamupalantarpeen, vaikkei kovin isolta näyttänytkään. Tarjottimilta löytyi mm. munakasta, leikkeleitä, maksapasteijaa, oliiveja, aurinkokuivattua tomaattia, juustoja ja hedelmiä. NAM! Tarjolla oli myös pitkä lista tuoreita mehuja eri hedelmistä ja marjoista, itse näköjään olen tehnyt niinkin eksoottisen valinnan kuin appelsiini… Joka tapauksessa aivan ihana ja tunnelmallinen paikka Berliinissä aamupalaa tai brunssia ajatellen. Anna Blumen vierestä löytyi myös jotenkin niin symppis ja berliiniläinen juttu – kirjojenvaihtopuu. :)

Berliini Anna Blume

Turkkilaiset markkinat Kreuzbergissä

Kiva tapa viettää ilta tai iltapäivä on suunnata Kreuzbergiin turkkilaisille markkinoille. Kreuzberg on mielenkiintoinen kaupunginosa Berliinissä – todella paljon maahanmuuttajia (no etenkin niitä turkkilaisia), rappioromantiikkaa ja urbaania meininkiä. Toisaalta sitten paljon työttömyyttä ja sosiaalisia ongelmia. Silti se on monien lempparikaupunginosa Berliinissä, itsekin siitä tykkäsin. Tulee ehkä vähän Kallio mieleen, tosin hiukan isommassa mittakaavassa… Kreuzbergissa vierailimme markkinoiden lisäksi Berliinin katutaidetta esittelevällä kävelykierroksella, josta mun täytyy ehdottomasti kirjoittaa myöhemmin lisää.

Turkkilaiset markkinat ovat tietojeni mukaan aina tiistaisin ja perjantaisin klo 11-18.30. Lähin metropysäkki on Schönleinstrasse, josta ei ole pitkä kävelymatka markkinoille. Markkinat eivät ole valtavan isot, ja markkina-alue seurailee kanavan rantaa. Myynnissä on erityisesti tuoreita ja halpoja vihanneksia ja hedelmiä. Lisäksi on paljon kojuja myymässä kenkiä, lankoja, kankaita ja kaikenlaista pientä tavaraa. Ruokakokojuja on useita, ja täältä saakin sitten muutakin kuin vain kebabia. Me söimme jotain mulle ennestään tuntematonta turkkilaista ruokalajia… Take away -laatikkoon laitettiin ensin perunaa, joka muussattiin. Siihen päälle tuli sitten varmaan viittä eri lisäkettä; makkaraa, jalopenoja, tomaattikastiketta, makaronisalaattia, kuivattua sipulia. Kuulostaa melko oudolta? :D No siltä se kyllä näyttikin! Mutta hyväähän tuo loppujen lopuksi kuitenkin oli, ja hinta-laatu -suhde oikein kohdallaan. Kaksi euroa maksoi koko annos nimittäin. :) Vinkatkaa, jos joku sattuu tietämään, mikä tuon ruokalajin nimi on. Olen yrittänyt googlailla tuloksetta. Tai ehkä tää ei edes ole mikään turkkilainen erikoisuus vaan jotkut eilisen päivän ravintolajämät työnnettynä samaan purkkiin?

Turkkilaisilla markkinoilla oli hauska tunnelma. Miehet huutelevat vihannestarjouksiaan, mummot kauppaavat hedelmiä ja ruokien huumaava tuoksu leijuu tuon tuostakin nenään. Koko alueen kiertämiseen meni ehkä kolme varttia, eli mitkään jättimarkkinat ei tosiaan ole kyseessä. Jos on tiistaina tai perjantaina ylimääräistä aikaa Berliinissä, suosittelen suuntaamaan tänne! Kiva kokemus ja edullinen ruokailumahdollisuus samassa. :)

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply AnnKat keskiviikko, joulukuu 10, 2014 at 17:41

  Huomenna olisi lähtö Berliiniin ja sun innoittamana pakko kyllä käydä tuolla Anna Blumenissa… :)

  • Reply Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, joulukuu 10, 2014 at 22:44

   Mahtavaa! Otan syyt niskoilleni jos petytte mutta ette voi pettyä! ;)

 • Reply Petra torstai, kesäkuu 18, 2015 at 21:46

  Terkut Turkista, kyseessa on Kumpir, siis tuo turkkilainen taytetty peruna, suosittu paikallinen fast-food, siihen voi valita taytteet :)

 • Leave a Reply